דוברים איראנים לאחר ההחלטה האנטי-איראנית במועצת הנגידים של סבא"א: "איראן צריכה להתקדם לקראת ייצור פצצה גרעינית... המערב לא יתקוף אותנו"
הקדמה:
ההחלטה האנטי איראנית במועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) ב-21.11.2024, שהתריעה על אי שיתוף פעולה מצד איראן והעלתה חששות בנוגע לאופייה של תוכנית הגרעין האיראנית, שיזמו שלוש המדינות האירופאיות – בריטניה, צרפת וגרמניה – גררה תגובות נזעמות מצד בכירים במשטר האיראני. הם קראו בתגובה להאיץ את תכנית הגרעין והודיעו על הגברת קצב ההעשרה. חלקם אף איים בהעלאת רמת ההעשרה לרמה המקסימלית – קרי ל-100%; בהתקנת צנטריפוגות מדורות מתקדמים, והיו שאיימו בייצור נשק גרעיני וביציאה מה-NPT.[1]
ואכן, סבא"א דיווחה ב-28.11.2024 כי איראן הודיעה שהיא מתכננת להזריק גז אורניום ברמה של 5% לשמונה קסקדות של צנטריפוגות מתקדמות IR-6שהותקנו לאחרונה בפורדו. איראן גם הודיעה לארגון על תוכניותיה להתקין צנטריפוגות נוספות להעשרת אורניום בתחנות הכוח בפורדו ונתנז.[2] להלן כמה מן התגובות באיראן לאחר שנתקבלה ההחלטה נגדה במועצת הנגידים של סבא"א:
שר החוץ עראקצ'י: "אם המערב ימשיך לאיים בהטלה מחודשת של כל הסנקציות של האו"ם, סביר להניח שהדיון הגרעיני באיראן יעבור לכיוון החזקת נשק [גרעיני)"
בפגישה עם עיתונאים בליסבון ב-28.11.24, ערב הפגישה בז'נבה עם שלוש מדינות אירופה, הזהיר שר החוץ האיראני עראקצ'י כי "אם המערב ימשיך לאיים בהטלה מחודשת של כל הסנקציות של האו"ם, סביר להניח שהדיון הגרעיני באיראן יעבור לכיוון החזקת נשק (גרעיני)". לדבריו, "לאיראן היו היכולת והידע לבנות נשק גרעיני בעבר אבל הנושא הזה אינו חלק מאסטרטגיית הביטחון של המדינה." עראקצ'י הסביר כי "אם מדינות אירופה במועצת הביטחון יטילו מחדש סנקציות נגד איראן, כל אזרחי איראן ישתכנעו שדוקטרינה זו היתה שגויה. אם זה יקרה, אני חושב שכולם [בתוך איראן] יהיו משוכנעים שהלכנו במסלול הלא נכון [ולכן] נצטרך לשנות מסלול [לכיוון נשק גרעיני]. אני מאמין שאם הSnapback יתממש, נעמוד בפני משבר."
עראקצ'י אמר כי הוא אינו "אופטימי" לגבי פגישת נציגי איראן ואירופה לניהול מו"מ בז'נבה ב-29.11.2024, "כי אני לא בטוח אם איראן מדברת עם הצד הנכון. נראה שמדינות אירופה במיוחד בריטניה, גרמניה וצרפת בחרו במדיניות של עימות. לאחר ההחלטה האחרונה של מועצת הנגידים, איראן החליטה להפעיל אלפי צנטריפוגות חדשות ומתקדמות ביותר. הזרקת גז למכונות אלו החלה. זו התוצאה של הלחץ שלהן [בריטניה, גרמניה וצרפת].
כרגע אין בכוונתנו להעלות את רמת העשרת אורניום מעל 60% וזו החלטתנו לעת עתה. ברצוני להדגיש כי בחרנו בקו של שיתוף פעולה כדי לפתור את העניין הזה בכבוד."[3]
אחמד בח’שאיש ארדסתאני, חבר הועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ של המג’לס: "איראן צריכה להתקדם לקראת ייצור פצצה גרעינית"
אחמד בח’שאיש ארדסתאני, חבר הועדה לביטחון לאומי ומדיניות חוץ של המג’לס, קרא למשטר האיראני לייצר נשק גרעיני ולצאת מה-NPT ולא לחשוש מכך בדומה לצפון קוריאה, שהמערב לא מתעסק עמה בגלל שיש לה פצצת גרעין. דבריו פורסמו בדף הטלגרם של משמרות המהפכה ב-23.11.2024. להלן עיקרי דבריו:
"עלינו לבנות פצצת אטום. רוב האזרחים מסכימים עם ייצור נשק גרעיני. עלינו לפרוש מה-NPT במקביל להגדלת [רמת] העשרת [אורניום]. אם נבנה פצצת אטום תהיה לנו מתיחות מקסימום [למשך] שישה חודשים. המערב לא יתקוף אותנו כשנבנה פצצות אטום. המערב לא מתעסק עם צפון קוריאה מאחר שברשותה פצצות אטום. חלק גדול מהעם האיראני הגיע למסקנה שארצנו בהחלט זקוקה לנשק גרעיני. איראן צריכה להתקדם לקראת ייצור פצצה גרעינית כי היא מספיק לכודה בקלחת הרותחת של הסנקציות והמערב לא יכול להטיל סנקציות נוספות נגדה ואין לו שום דבר חדש בכיס מלבד סנקציות חוזרות ונשנות."[4]
צילום הפוסט ברשת X של משה"מ
נציג ח'אמנאי בקום, חוג'ת אל-אסלאם מוחמד רזא חאמד: העם האיראני מבקש מהמנהיג לאשר ייצור פצצת גרעין
בדרשת יום השישי ב-22.11.2024 דחק חוג'ת אל-אסלאם מוחמד רזא חאמד, נציגו של המנהיג ח’אמנאי ואמאם יום שישי בפרדיסאן שבעיר קום, במנהיג העליון ח'אמנאי לשקול מחדש את הפתווה שלו (שאינה קיימת) האוסרת על נשק גרעיני. חאמד הסביר כי בעוד שאיראן לא תפעיל את הנשק גרעיני, היא צריכה להשתמש בו כגורם מרתיע, במיוחד מכיוון שאויביה מחזיקים בנשק גרעיני ומשתמשים בו כדי לאיים על המדינה. הוא אמר: "התנאים השתנו ואנו מבקשים מכבודו לשקול מחדש את הפתווה הגרעינית. המטרה של איראן היא לא הרג המוני, אלא חסינות."[5]
ראו סרטון בממרי טי וי:
היומון וטן אמרוז: להעלות את רמת העשרת האורניום לרמה המקסימלית
במאמר ב-23.11.2024 קרא יומון וטן אמרוז המקורב לזרם האידיאולוגי להעלות את רמת העשרת האורניום לרמה המקסימלית, קרי 100%. להלן עיקרי המאמר:
"כעת, לאחר הפעולה האנטי-איראנית הזו של מועצת הנגידים ביוזמת הטרויקה האירופית, התגברה אווירת הפסימיות באיראן והשפיעה [לרעה] על תהליך שיתוף הפעולה שהתגבר מביקורו של גרוסי באיראן...
לאיראן יש כיום 185 ק"ג אורניום מועשר לרמה של 60% והנושא הזה תמיד היה לסיוט עבור המערב... כעת על המערב להיות עד להמשך העשרת אורניום מעל 60% ולדאוג ל'תגובה הולמת' מצד איראן לפעולה האנטי-איראנית של סבא"א... נראה שהאמצעי הטכני החשוב ביותר שאיראן תנקוט בתגובה לחוסר הרצון הטוב של המערב ואישור ההחלטה האנטי-איראנית הוא אותו הדבר שטהראן הודיעה עליו שוב ושוב למערב והזהירה מפניו, כלומר, 'התקנת צנטריפוגות חדשות'...
אמנם הגדלת מספר הצנטריפוגות מדור חדש יכולה לעשות שינויים בחישובי הצד המערבי. [אך] לאיראן יש עדיין אפשרויות שהיא אפילו לא הזכירה בתקשורת כולל האפשרות להעשיר אורניום לרמה המקסימלית. לא רק שפעולה זו חוקית על פי כללי המשפט הבינלאומי אלא שהאפשרות להעלות את רמת העשרת האורניום מעבירה את המסר למערב שאיראן אינה מתפשרת עם איש בנוגע לאינטרסים הלאומיים שלה ואם הפרויקט הטכני הגרעיני של איראן יעבור פוליטיזציה [מצד המערב] טהראן תגן גם על היכולות הטכניות שלה.
אם המערב מתכוון להשתמש בכלים מדיניים כדי לעצור את ההתקדמות הטכנית של איראן ולהאפיל על הדרך הטכנולוגית של ארצנו, הרפובליקה האסלאמית צריכה גם להודיע למערב על יכולתה תוך שימוש בכוח הגרעיני המקסימלי."[6]
דובר הארגון לאנרגיה אטומית, בהרוז כמאלוונדי: "לא רק שהעשרת [האורניום ל-60%] לא נפסקה אלא למעשה אנו מצווים להגביר את המהירות וזה קורה בהדרגה"
דובר הארגון לאנרגיה אטומית, בהרוז כמאלוונדי, אמר ב-23.11.2024 שהמשטר האיראני הגדיל משמעותית את יכולת העשרת אורניום והתקין אלפי צנטריפוגות. להלן עיקרי דבריו:
"למרבה הצער, נרשמה טעות חוזרת ונשנית של מדינות המערב כתוצאה מלחצים ואיומים שלא מובילים אותן לשום מקום. יש שני מסרים עבור המערב למה שקרה. ראשית, בכל פעם שמתקבלת החלטה [נגד איראן], היא מלווה בפחות מדינות ומדינות רבות הביעו את התנגדותן להחלטה זו. שנית, הלחצים הללו יביאו לתוצאה הפוכה. המשמעות היא הגדלה נוספת של יכולת ההעשרה שלנו.
הזמנו את מזכ"ל [סבא"א גרוסי לבקר באיראן]. הוא ביקר במתחמי [נתנז ופורדו על שם] השהיד ד"ר עלי מוחמדי והשהיד המהנדס מצטפא אחמדי רושן. המטרה שלנו היתה כפולה. האחת, ליצור את הקרקע לאינטראקציה בהתחשב בכך שגרוסי עצמו היה מעוניין לבקר באיראן ולערוך ביקורים [באתרי הגרעין] ושנית, לראות מקרוב את היכולות שניתן להשתמש בהן במקרה של עימות. הראינו לו [גרוסי] את הצנטריפוגות המתקדמות.
מיד לאחר פרסום ההחלטה, תחילה בטלפון ולאחר מכן בכתב, נתנו רשימה של פעולות שיש לבצע והתחלנו בפעולות. זה כלל הגדלה משמעותית של יכולת ההעשרה. אנו מדברים על אלפי צנטריפוגות ולא על מאות. צנטריפוגות אלו הותקנו והיו מוכנות [לפעולה]. עוד הוזכר [לגרוסי באיראן] שבמצב האינטראקטיבי הצנטריפוגות יכולות להישאר ללא גז אבל אם [המערב יבחר בדרך של] עימות, הן יתחילו לעבוד.
[ההחלטה] הפכה עבורנו להזדמנות להמשיך במחקר ופיתוח בתחום ההעשרה התעשייתית. תחום זה דורש צנטריפוגות רבות כדי שניתן יהיה לחקור העשרה בשיטות שונות. יש לנו תוכנית לפתח ולהשלים את התשתית והתחלנו זאת. ניתן הסבר ומסרנו את שאלות התכנון לסוכנות. מהירות הייצור של חומרים מועשרים גם היא בתוכנית שלנו.
דובר הארגון לאנרגיה אטומית, בהרוז כמאלוונדי [7]
ברצוני לתקן שתי נקודות. ראשית, ביקור [גרוסי] היה הזמנה שלנו ולא היתה שום כוונה לעצור את העשרת אורניום ברמה של 60% שחלק מתייחסים אליה כעצירת העשרת אורניום. אי הגדלת היכולות [העשרת אורניום] היה הנושא מותנה ולתקופה מוגבלת של כחודש ימים, כאשר הם [המערב] היו צריכים לעשות דברים ואם היו עושים אותם הדבר היה מהווה בסיס לפתרון הבעיות הקשורות ל-Safeguard.
לא הפסקנו את העשרת אורניום לרמה של שישים אחוזים. פקחי [סבא"א] היו אמורים להגיע מיד בתום ישיבת מועצת הנגידים ולמדוד את יכולתנו. יכולת זו תישאר זהה למשך חודש מבלי להפסיק את העשרת אורניום ל-60%. מעשית, היתה לנו העשרת [אורניום] אבל המרנו אותה לחומרים פחות מועשרים. כעת, לא רק שהעשרת [האורניום] לא נפסקה אלא למעשה אנו מצווים להגביר את המהירות וזה קורה בהדרגה.
הנקודה השנייה היא לגבי המקומות שהסוכנות לא רואה בהם אתרי [גרעין] אלא אומרת שהיה בהם זיהום. ניתן לפתור סוגיות אלו בקלות רבה כי הן אינן סטיות אלא בעיות פשוטות לפתרון. אנחנו חייבים לומר שראשית מדובר במקום ולא באתר ושנית, הזיהום יכול להיות בכל מקום עד כדי כך שניתן להפיק אורניום [אפילו] ממים. אם יש מרחב פוליטי והם [אירופה ואמריקה] לא ינצלו זאת לרעה, ניתן לפתור [את הסוגייה] בקלות."[8]
חבר וועדת האנרגיה של המג'לס ולשעבר יו"ר הארגון לאנרגיה אטומית, פרידון עבאסי: "המשטר האיראני צריך להעלות את רמת העשרת אורניום מעל לתשעים אחוזים"
פרידון עבאסי, חבר וועדת האנרגיה של המג'לס ולשעבר יו"ר הארגון לאנרגיה אטומית, אמר ב-20.11.2024 כי אם מדינות אירופה ימשיכו לא לעמוד בהתחייבויותיהן, על איראן לשקול העשרת אורניום מעבר ל-90% עבור כורים קטנים המשתמשים בדלק מועשר מאוד. הוא קרא לערוך חישובים ומדידות נויטרונים ברמה גבוהה, והעביר מסר ברור לארצות הברית שאיראן לא תיסוג ממדיניותה. בעודו טוען שאיראן אינה מבקשת נשק להשמדה המונית והוא הדגיש את נחיצותן של יכולות גרעיניות כדי להתקדם בגזרת החלל, לרבות שיגור לוויינים ומעבורות חלל. הוא גם הדגיש את החשיבות האסטרטגית של פיתוח כורי גרעין קטנים לשימוש כהנעה גרעינית לכלי ים. עבאסי הודה כי פעולות כאלה עשויות להוביל לסנקציות חדשות, אך טען כי לאיראן אין מה להפסיד, בהתחשב בכך שהיא מואשמת באספקת טילים ומל"טים לרוסיה.
ראו קליפ ממרי מה-20.11.2024
פרידון עבאסי חזר ב-25.11.2024 בריאיון לסו"י איסנא על כך שהמשטר האיראני צריך להעשיר אורניום ברמה גבוהה יותר. להלן עיקרי דבריו:
"איראן שיתפה פעולה עם סבא"א ב-20 השנים האחרונות אפילו מעבר להתחייבויותיה והגיע הזמן להתקדם להעשרת [אורניום לרמה] גבוהה יותר כדי לשפר את הידע הטכני והגרעיני של המדינה...
פרידון עבאסי, חבר בוועדת האנרגיה של המג'לס [9]
בתחום הגרעין שבו אנחנו רואים שהוציאו נגדנו החלטה, צריך להאמין שהתהליך הזה יימשך כל עוד לא נתחיל [את פעולת] כור המים הכבדים באראכ וכל עוד לא נפיק פלוטוניום לעבודות המחקר. כל עוד המדענים שלנו הולכים למרכזי גרעין באירופה ועושים עבורם מחקר והצעירים והמדענים שלנו באירופה ובאמריקה מרוצים מבחינה מדעית, לא נצליח להגן על המדינה.
אם הצלחנו בתחומים שונים והצלחנו לבנות טילים מדויקים זה בגלל הדיוק בחישובים. מדע וטכנולוגיה קשורים זה בזה. זה בהחלט ישפיע על חייהם של האזרחים.
לצמיחה המדעית והטכנית של המדינה יש השפעה על הכלכלה שלנו. אסור לנו להזניח את התקדמות המדינה במצב זה. אל לנו לשים לב להחלטות מועצת הנגידים... יש לתמוך בחוק הפעולה האסטרטגית שאושר על ידי מנהיג המהפכה [ח'אמנאי] בתחום הגרעין [הכוונה לחוק בתגובה להחלטות נגד איראן במועצת הנגידים שעסק בהעלאת רמת העשרת אורניום והתקנת צנטריפוגות מתקדמות]. המג'לס צריך אפילו לחוקק חוק חזק יותר לגבי העניינים הטכניים שציינתי."[10]
סגן שר החוץ לעניינים משפטיים ובינ"ל, ר'ריבאבאדי: "אם מנגנון ההדק יופעל, איראן תפרוש מה-NPT"
כאזם ר'ריבאבאדי, סגן שר החוץ לעניינים משפטיים ובינ"ל, איים ב-21.11.2024 שאם המערב יפעיל את מנגנון ההדק, סנקציות ה- snapback, נגד איראן, היא תפרוש מה-NPT ויחסי איראן-סבא"א יכנסו למצב של עימות. להלן עיקרי דבריו:
"אם אתם (האירופאים) תעשו דבר כזה, באופן טבעי איראן תגיב ותגובתה לצד ההחלטה שלכם, תכניס את היחסים בין איראן לסוכנות [הבינ"ל לאנרגיה אטומית] לשלב עימות. למעשה זה לרעת אותן מדינות המבקשות שהסוכנות תפקח על תוכנית הגרעין של איראן. למעשה, מדינות אלו לא הקשיבו לדברי [מזכ"ל סבא"א] גרוסי כי בסיס פעולתן ומטרתן פוליטי. מזכ"ל הסוכנות אומר שאינו זקוק להחלטה [האנטי איראנית].
מזכ"ל הסוכנות אמר שביקורו היה חיובי והאינטראקציות מתקדמות אבל הם [ארה"ב ואירופה] אומרים שלא [כך הדבר], שלסוכנות אין למעשה גישה [לאתרי הגרעין], שהבעיות של הסוכנות עם איראן לא נפתרו ולכן עליהם לאשר החלטה ולפתור את בעיית הסוכנות. כלומר, הם שמו את עצמם במקום מזכ"ל סבא"א.
סבא"א היא קבוצה כמו ארגונים בינלאומיים אחרים ונתונה בסופו של דבר ללחץ של חבריה. ביקור גרוסי [באיראן] היה חיובי. הוא [גרוסי] לא הגן על ההחלטה [נגד איראן] וגם נתן [למערב] את האזהרות הנדרשות ושוחח עם כמה מדינות אבל מדינות אלו [הטרויקה האירופאית] לא מעוניינות לשים לב לבקשת הסוכנות.
האנליסטים בתחום זה סבורים כי בהתחשב בכך שנותרה לנו פחות משנה לתום תוקף החלטת [מועבי"ט] 2231, הם [הטרויקה האירופאית] מנסים להאשים את איראן באי-מילוי התחייבויותיה ולהפעיל לראשונה את מנגנון ההדק שתוכנן במסגרת הסכם הגרעין כך שהסנקציות הבינלאומיות יחזרו נגדנו.
תוכן ההחלטה מתמקד בשתי סוגיות הקשורות ל-Safeguard ו[ההחלטה] מבקשת מאיראן לשתף פעולה כדי לפתור את שתי סוגיות אלו וכן מבקשת ממזכ"ל סבא"א להגיש דו"ח על חומר גרעיני לא מוכרז לסבא"א בתוך ארבעת עד שבעת חודשים הקרובים. החלטה זו עם הטיוטה שלה, אין בהן סיכון של [העברת התיק הגרעיני] למועבי"ט.
אם החלטה זו תאושר, לא יהיו לה השלכות רבות. ההחלטה אינה קובעת כל קשר בין תוכנית הגרעין של איראן לבין מועבי"ט. אירופה רוצה להשתמש בזה עבור התוכנית בעוד שבעה חודשים בפגישת [מועצת הנגידים] במאי 2025 או בעוד ארבעה חודשים בפגישה בפברואר 2025.
אין לראות ב-Snapback כמזיקה [רק] לרפובליקה האסלאמית. אמרנו בבירור למערב והדבר הועבר גם לאמריקה כי אי אפשר להחזיק את הסנאפבק כמקל מעל ראשה של הרפובליקה האסלאמית. Snapback הוא איום גם עליהם. אם מנגנון ההדק יופעל, איראן תפרוש מה-NPT.
איננו יכולים לומר בוודאות אם החלטת מועצת הנגידים תוביל להפעלת מנגנון ההדק או לא. אל לנו לשחק להדאיג את הציבור [לשווא]. איראן לא יכולה להסתפק בהצהרה אחת בלבד מול החלטת מועצת הנגידים. אין לנו בעיות ומחלוקות מהותיות עם סבא"א. אמרתי לגרוסי כשהוא הגיע לאיראן, שלא יצפה שאיראן תחזור לפיקוח חוץ-חוקתי. איראן לא תחזור לפיקוח מעבר ל-Safeguard."[11]
כאזם ר'ריבאבאדי, סגן שה"ח לעניינים משפטיים ובינ"ל [12]
עלי לאריג'אני, היועץ למנהיג: "אמריקה צריכה לפצות את איראן על נזקים שכפתה עליה בעקבות פרישה מהסכם הגרעין"
בציוץ ב-23.11.2024 ברשת החברתית X, קרא עלי לאריג'אני, היועץ למנהיג ח'אמנאי, לארה"ב לקבל את הוויתורים הנדרשים כדי להגיע להסכם חדש במקום להוציא החלטות אנטי איראניות במועצת הנגידים. להלן תרגום הציוץ:
"תפיסה נכונה:
1. בסוגיית הגרעין, אמריקה שיבשה את ההסכם הקודם (JCPOA) ונסוגה ממנו ובכך גרמה נזק לאיראן.
2. איראן החלה בהעשרת אורניום והעלתה את הרמה מעל 60%.
3. שני הצדדים נמצאים במצב חדש. אם הבכירים האמריקאים החדשים אומרים שהם רק נגד נשק גרעיני, הם חייבים לקבל את התנאים של איראן בתמורה לכך ולקבל את הוויתורים הנדרשים [מהם] לרבות [מתן] פיצוי על הפסדי איראן וכדומה כדי שניתן יהיה להגיע להסכם חדש, במקום להוציא באופן חד צדדי החלטות [אנטי איראניות] בסבא"א!"[13]
עלי לאריג'אני, יועץ המנהיג [14]
משרד החוץ והארגון לאנרגיה אטומית: "ראש הארגון לאנרגיה אטומית אסלאמי הורה להתקין צנטריפוגות מתקדמות"
משרד החוץ והארגון לאנרגיה אטומית של איראן פרסמו הצהרה ב-22.11.2024 לאחר ההחלטה האנטי איראנית במועצת הנגידים ובה הודיעו כי איראן החלה בהתקנת צנטריפוגות מתקדמות אך תמשיך בשיתוף הפעולה שלה עם סבא"א. להלן עיקרי הדברים:
"המדיניות העקרונית של איראן התבססה תמיד על אינטראקציה בונה עם סבא"א במסגרת הזכויות והחובות המפורטות במסגרת האמנה לאי-הפצת [נשק גרעיני]... גישה פוליטית, לא מציאותית והרסנית זו [מצד הטרויקה האירופית] מעוותת את האווירה החיובית שנוצרה ואת ההבנות הנובעות מכך. פעולה כזו, בתקופה שבה איראן והסוכנות היו בדרך של אינטראקציה בונה, הוכיחה שוב ששלוש הממשלות האירופיות ואמריקה אינן כנות כלל וכלל בתביעתן לשמור על אמינות הסוכנות וסוגיית הגרעין של איראן היא רק תירוץ לקידום מטרותיהן הבלתי לגיטימיות.
הגורמים המוסמכים של איראן הודיעו בעבר ברמות שונות כי איראן תגיב לנקיטת כל אמצעי נגד וניצול לרעה של מועצת הנגידים כדי לקדם מטרות לא לגיטימיות ופוליטיות. הקואורדינטות של התגובה האפשרית של איראן כבר דווחו למזכ"ל הסוכנות. בהקשר זה, הוציא ראש ארגון האנרגיה האטומית של איראן הוראה לנקוט אמצעים יעילים לרבות הפעלה מאסיבית של צנטריפוגות חדשות ומתקדמות מסוגים שונים...
יחד עם זאת, שיתוף הפעולה הטכני עם הסוכנות יימשך כבעבר. איראן עדיין מוכנה לקיים אינטראקציה בונה עם גורמים רלוונטיים בהתבסס על עקרונות וסטנדרטים משפטיים בינ"ל והמדיניות העקרונית של הגנה על הזכויות והאינטרסים של האומה האיראנית ופיתוח תוכנית הגרעין [שלה] למטרות שלום תימשך ברצינות."[15]
חבר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות החוץ של המג'לס קשקאווי: "המערב מחפש תירוץ להפעיל את מנגנון ההדק"
חסן קשקאווי, חבר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות החוץ של המג'לס, אמר בריאיון לתכנית רדיו ב-23.11.2024 שהמערב מעוניין להפעיל את מנגנון ההדק נגד איראן אולם היא תגיב לכל פעולה מצד המערב. להלן עיקרי דבריו:
"עתידה הגרעיני של איראן נקבע על ידי פעולותיה של סבא"א. ידיה של איראן אינן כבולות בהקשר זה. נוסח ההחלטה קובע כי יש להגיש דוח לסוכנות עד חודש מרץ ולהבהיר את מידת שיתוף הפעולה של איראן ובאופן מסוים החלטה זו הושעתה לעתיד. המחלוקת העיקרית היא על אוקטובר 2025, אז יפוג תוקפו של הסכם הגרעין אוטומטית והכלי היחיד שיהיה להם הוא מנגנון ההדק והם מחפשים תירוצים מהסוכנות כדי להפעיל אותו. לכן, סעיף זה של ההחלטה יכול להפוך לעילה הפוטנציאלית לדיווח היפותטי ולא הוגן [של סבא"א] כך שמנגנון ההדק יופעל וכל הסנקציות יוחזרו שוב.
איראן מוכנה לחלוטין לפתור את אי הבהירות ותספק את שיתוף הפעולה הדרוש. הם יודעים שלאיראן יש את היכולת הדרושה להמשיך את הטכנולוגיה [הגרעינית] והם יכולים להחליט אם הם רוצים להמשיך בעוינותם או לקיים אינטראקציה עם איראן. התוכנית האסטרטגית ברורה ואם יש צורך בתכנית חדשה היא תתגבש בהתאם לתוכנית האסטרטגית [של איראן]."[16]
[1] ראו דוחות ממרי בנושא:
אפריל 2024, בכירים במשטר האיראני מאיימים בפריצה לגרעין צבאי
[2] תסנים (איראן), 28.11.2024
[3] תסנים (אראן), 28.11.2024
[4] https://t.me/SEPAHCYBERY/ 23.11.2024
[5] תאבנאכ (איראן), 23.11.2024
[6] ווטן אמרוז (איראן), 23.11.2024
[7] תסנים (איראן), 23.11.2024
[8] תסנים (איראן), 23.11.2024
[9]
איסנא (איראן), 25.11.2024
[10] איסנא (איראן), 25.11.2024
[11] תסנים (איראן), 21.11.2024
[12]
תסנים (איראן),
21.11.2024
[13] תסנים (איראן), 23.11.2024
[14] תסנים (איראן), 23.11.2024
[15] תסנים (איראן), 22.11.2024
[16] תסנים (איראן), 23.11.2024
![הדפסה](https://www.memri.org.il/htm-webaxy/sal/imgset07/print.png)