המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
ברקע המגעים למו"מ אמריקאי-איראני, בכירים באיראן קוראים להשיג נשק גרעיני
11/4/2025


ברקע המגעים למו"מ אמריקאי-איראני, בכירים באיראן קוראים להשיג נשק גרעיני

הקדמה:

ברקע המגעים מאחורי הקלעים לפתיחת מו"מ גרעיני בין ארה"ב לאיראן והודעת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ על תחילת שיחות בין ארה"ב לאיראן בימים הקרובים, נשמעו שוב בחודשים מרץ–אפריל 2025 קריאות מפי בכירים במשטר האיראני לשינוי דוקטרינת הגרעין של המדינה ממדיניות מוצהרת של תכנית גרעין למטרות אזרחיות בלבד לפיתוח נשק גרעיני. גל התבטאויות מצד צירי מג'לס, פרשנים, אתרים ושופרות המשטר, קרא למקבלי ההחלטות לנטוש את העיקרון הדתי המוצהר והכוזב שהמשטר מתהדר בו בדבר האיסור על נשק גרעיני ולעבור לייצורו.[1] ההצדקה שנתלים בה בכירים אלה לשינוי המדיניות היא האיומים מצד ארה"ב על איראן.

 

כעת טוענים נציגי המשטר כי ה"פתווה" של המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי,[2] בדבר האיסור הדתי כביכול על נשק גרעיני – פתווה שאינה אלא המצאה תעמולתית – שהוצגה כהלכה  מחייבת  ניתנת לפרשנות, התאמה ואף להשעיה זמנית במצבי חירום, בעיקר כאשר מדובר ב"הגנה על עצם קיום המשטר". כעת נטען כי בנסיבות כאלה ניתן ואף חובה לחרוג ממנה.

 

כך למשל, האתר נורניוז, המקורב למועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן העוסקת במדיניות וקבלת ההחלטות בתחום הגרעין, הזהיר ב-2.4.25 כי "איומים חיצוניים חמורים עשויים לאלץ את איראן לשנות את מדיניותה", תוך הישענות על העיקרון של מייסד משטר המהפכה, איתאללה רוחאללה ח'ומיני, כי שימור המשטר קודם לעקרונות אחרים דוגמת פסקי הלכה.

 

בכירים במשטר דוגמת עלי לאריג'אני, יועץ בכיר למנהיג העליון, אמר ב־31.3.2025 כי "אם אמריקה תעשה טעות, איראן תיאלץ לפנות לפיתוח נשק גרעיני". גם מנסור חקיקתפור, ציר מג'לס לשעבר, אמר ב־4.4.2025 כי אם תופצץ איראן "נכה את דימונה בנשק גרעיני", הדגיש כי זמן הפריצה עומד כיום על שבוע בלבד ונימק כי "אף שהמנהיג העליון אסר את השימוש בנשק גרעיני, הוא מעולם לא אסר את רכישת הידע לייצורו." בדומה לכך, מוחמד קאסם עות'מאני, חבר ועדת התכנון והתקציב במג'לס, קרא ב־6.4.2025 "להשיג במהירות נשק גרעיני כדי להתמודד עם היהירות העולמית", הכינוי במשטר האיראני לארה"ב, מעמדת שוויון בשולחן המו"מ. ציר המג'לס, מוחמד רזא סבאר'יאן, אמר לאחר הצהרת הנשיא טראמפ על שיחות ישירות עם איראן, ב־8.4.2025 מעל בימת המג'לס, כי "התשובה לטראמפ ולנתניהו היא בניית נשק גרעיני."

 

תמיכה בשינוי הדוקטרינה כדי לשרת את האינטרס הלאומי והמשטרי ניתנת גם מהחוגים הרפורמיסטים. שר התרבות לשעבר, עטאאללה מהאג'ראני, כתב ב־5.4.2025 בעיתון הרפורמיסטי "אעתמאד" כי "שינוי מדיניות הגרעין הוא הגיוני ומשרת את האינטרסים הלאומיים והמהפכניים," והציג ביסוס הלכתי לכךשהופעל גם ב"מרד הטבק" ב־1890.

 

נוסף לטיעון השמירה על שרידות המשטר והמהפכה כהצדקה לפצצת גרעין חזרו בכירי המשטר על טיעון ההרתעה והשגת יציבות באמצעות מאזן אימה גרעיני, טיעונים שעלו גם בגלים הקודמים במו"מ מול ממשל ביידן ש"הרתעה גרעינית מונעת מלחמה": ב־31.3.2025, אחמד נאדרי, חבר ועדת הנשיאות של המג'לס, צייץ כי "לו הייתה לנו פצצה – טראמפ לא היה מאיים", תוך הצגת הדוגמה של צפון קוריאה, וב־18.3.2025 קבע היומון "וטנ-י אמרוז", המזוהה עם הזרם האידאולוגי באיראן, כי "לאיראן סיבות משמעותיות לפיתוח נשק גרעיני", ובראשן האיומים הישירים מצד ארה"ב וישראל והצורך בהרתעה אפקטיבית.

 

דוח זה יסקור את דבריהם של בכירי המשטר האיראני ושופרותיו בחודשים מרץ–אפריל 2025 הקוראים בפומבי לייצור נשק גרעיני:

 

יועץ בכיר למנהיג איראן, עלי לאריג'אני: "אם אמריקה תעשה טעות היא תגרור את איראן לכיוון זה של נשק [גרעיני]"

ב-31.3.2025, התריע עלי לאריג'אני, היועץ הבכיר למנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, וחבר המועצה להבטחת האינטרס של המשטר, בראיון לערוץ "שבכה-י ח'בר" של רשות השידור האיראנית, כי אם ארה"ב תבצע "טעות בנושא הגרעין האיראני" היא תאלץ את איראן לפעול בתחום הגרעיני כהגנה עצמית. "לאיראן לא תהיה ברירה," לדבריו, כי תקיפה מצד אמריקה או ישראל תוביל את איראן לבחון מחדש את עמדתה בנושא הנשק הגרעיני, חרף פסק ההלכה של המנהיג העליון האוסר על חתירה לנשק כזה, שכן לחץ ציבורי ודרישות ביטחוניות עלולים להכתיב מציאות אחרת. הוא הדגיש כי תקיפה צבאית לא תוכל לפגוע בתוכנית הגרעין של איראן. צפו בדברי לאריג'אני בסרטון ממרי:



האתר נורניוז המקורב למעל"ל האיראני הדהד את איום יועצו של מנהיג איראן, עלי לאריג'אני בייצור נשק גרעיני ושואל: "האם ארה"ב מוכנה להשלכות של המשחק המסוכן הזה?"

האתר נורניוז המקורב למועצה העליונה לביטחון לאומי, האמונה על המדיניות וקבלת ההחלטות בנושא הגרעין ביחד עם המנהיג העליון ח'אמנאי, הדהד ברשת החברתית X ב-2.4.2025 את איומו של יועצו של מנהיג איראן, עלי לאריג'אני, לפתח נשק גרעיני. להלן תרגום הציוץ:

 

"עלי לריג'אני הסביר תוך הדגשת מדיניותה של איראן להימנע מפיתוח נשק גרעיני כי הפעלת לחצים בלתי-שגרתיים עלולה להוביל לתגובות בלתי-שגרתיות. אם קיומה של איראן יעמוד תחת איום מצד אמריקה וישראל, הרי שהגנה באמצעות כל האמצעים האפשריים הקיימים והפוטנציאליים תהיה פעולה הכרחית ולגיטימית." [3]

 

הציוץ של אתר נורניוז המהדהד את דברי לאריג'אני [4]

 

יממה קודם לכן צייץ נורניוז באנגלית:

 

"#טראמפ איים על איראן בהפצצה, פעולה שמכוונת נגד קיומה וביטחונה הלאומי. #לאריג'אני הזהיר כי מימוש איומים אלה ידחוף את #איראן, בלחץ דעת הקהל, לבניית #נשק_גרעיני. האם אמריקה מוכנה להשלכות של המשחק המסוכן הזה?"[5]

 

ציוץ נוסף של אתר נורניוז באנגלית [6]

 

חבר ועדת הנשיאות של המג'לס, אחמד נאדרי: "אם היינו מצויידים בפצצת אטום, טראמפ לא היה מאיים עלינו בהפצצה"

ב-31.3.2025, צייץ אחמד נאדרי, חבר ועדת הנשיאות של המג'לס, בחשבון ה-X שלו כי הרתעה גרעינית היא שהביאה ביטחון לצפון קוריאה מול טראמפ, ורמז שאיראן צריכה ללכת בדרך דומה. לדבריו, הדרישה לפתח ולהכריז על פצצה גרעינית הפכה לרווחת בקרב גורמים בכירים ודואגים למהפכה. להלן תרגום הציוץ של נאדרי:

 

"התבוננות בהתנהגותו ובדבריו של טראמפ במהלך כהונתו הראשונה כלפי צפון קוריאה מראה שהחזקת פצצה גרעינית הביאה ביטחון לצפון קוריאה. זה זמן רב שרבים באליטות [באיראן] ובדואגים לעתיד המדינה והמהפכה דורשים ניסוי [גרעיני] והכרזה על החזקת פצצה. אם גם אנחנו היינו מצוידים ב־#פצצת_אטום, טראמפ לא היה מעז לאיים עלינו בהפצצה."[7]


הציוץ של חבר ועדת הנשיאות של המג'לס, אחמד נאדרי [8]

 

היומון "וטנ-י אמרוז": "[זו] שנת האטום – מדיניות טראמפ מגבירה את הנטייה לנשק גרעיני... לאיראן סיבות משמעותיות לפיתוח נשק גרעיני"

שבועיים קודם לכן, ב־18.3.2025, פרסם היומון "וטנ-י אמרוז", המקורב לזרם האידאולוגי באיראן, מאמר שטוען כי לאיראן יש סיבות משמעותיות לפיתוח נשק גרעיני בהן היותו אמצעי הגנה והרתעה מפני אויבותיה וכלי לחיזוק מעמדה האזורי בפוליטיקה הגלובלית. הדברים המפורשים נאמרו לאחר דיון ארוך בטענה כי קריסת האמון באמריקה היא גורם עולמי ממריץ למרוץ חימוש גרעיני. המאמר מסתמך על פרסום של כתב העת ה-Foreign Policy המזהיר מפני קריסת משטר ה־NPT ותחילת עידן הפצת נשק גרעיני בשל נסיגת אמריקה מהתחייבויותיה הביטחוניות לידידותיה. וטנ-י אמרוז גורס שגם לאיראן יש עילה ברורה לשנות את עמדתה, הן לנוכח האיומים הישירים עליה מצד מעצמות גרעיניות, והן כדי לחזק את מעמדה האסטרטגי והמדיני. להלן תרגום עיקרי המאמר:

 

"אמריקה שלא ניתן לסמוך עליה משמעותה נטייה גוברת של מדינות העולם להשיג נשק גרעיני. ללא ערבויות ביטחוניות אמינות מצד אמריקה, תפוצת הנשק הגרעיני תגבר במהירות באירופה ובאסיה". כך מזהיר העיתון FOREIGN POLICY  המתאר את המצב הצפוי לעולם בשנים הקרובות. משטר אי-הפצת הנשק הגרעיני (NPT) עלול להתמודד עם אתגרים יסודיים בשנים הבאות.

 

לפי הדיווח, המדיניות האחרונה של נשיא אמריקה דונלד טראמפ הרחיקה את בעלות בריתה המסורתיות של אמריקה באירופה. טראמפ וצוותו הצהירו בפומבי כי אמריקה אינה מעוניינת עוד לשאת בהוצאות ההגנה של אירופה. עבור אירופה, שהפקידה את ביטחונה בידי אמריקה במשך 75 שנה, מדובר בזעזוע. בעקבות פגישת טראמפ ו[נשיא אוקראינה] זלנסקי, הסיקה אירופה כי הישרדות נאט"ו ומטריית ההגנה הגרעינית של אמריקה נמצאות בסיכון. איום טראמפ לסגת מהתחייבויות כלפי נאט"ו אינו סוגיה שהאירופאים יכולים להתעלם ממנה.

 

השינוי במדיניות האמריקאית לא מאיים רק על בעלות בריתה האירופאיות. עבור אוקראינה מדובר באסון ביטחוני, אך האיום הגדול יותר הוא הפצה בלתי מרוסנת של נשק גרעיני .FOREIGN POLICY טוען כי למרות שלכאורה חיזוק הקשרים בין שתי המעצמות הגרעיניות – אמריקה ורוסיה – עשוי להפחית את סכנת המלחמה הגרעינית, המציאות הפוכה. העולם ניצב בפני שינוי משמעותי לעבור לחוסר יציבות גרעינית שבו מדינות רבות ינסו לפתח ארסנלים גרעיניים. מדינות כמו דרום קוריאה, יפן וערב הסעודית נחשבות למדינות גרעיניות "סמויות" עם פוטנציאל לייצור נשק גרעיני, וכן גרמניה, בלגיה, איטליה, ספרד והולנד.

 

גורמים סעודים ציינו כי אם איראן תשיג נשק גרעיני, גם הם יפעלו לכך. ערב הסעודית תמכה באופן משמעותי בתוכנית הגרעין הפקיסטנית, מתוך הבנה כי פקיסטן תוכל להרחיב את מטריית ההגנה הגרעינית שלה עליה, ואף לספק לה נשק גרעיני במקרה הצורך...

 

אם אחת מהמדינות האירופאיות או האסיאתיות תפתח נשק גרעיני, עלול להיווצר אפקט דומינו שיוביל מדינות נוספות להצטרף למרוץ הגרעיני, ובכך להביא לקריסת משטר ה-NPT באסיה... יציבותה של אירופה, שנשענה בעבר על ערבויות גרעיניות אמריקאיות, קורסת במהירות ומובילה למדיניות של התחמשות גרעינית ביבשת.

 

גם לאיראן יש סיבות משמעותיות לפיתוח נשק גרעיני. כאחת המדינות המאוימות ע"י מעצמות גרעיניות כמו אמריקה וישראל, נשק גרעיני יכול לחזק את יכולות ההגנה של איראן ולמנוע תקיפות אפשריות. בנוסף, נשק גרעיני יאפשר לאיראן לחזק את מעמדה האזורי ולהשפיע על תהליכי משא ומתן בינלאומיים. התפתחות זו תאפשר לאיראן להשתמש בנשק גרעיני ככלי הרתעה ולהגביר את השפעתה בפוליטיקה הגלובלית..."[9]

 

שער היומון וטנ-י אמרוז – "[זו] שנת האטום" [10]

 

ציר המג'לס, מוחמד קאסם עת'מאני: "יש להשיג במהירות נשק גרעיני כדי להתמודד עם היהירות העולמית [ארה"ב]... במו"מ"

ב-6.4.2025 קרא מוחמד קאסם עות'מאני, חבר ועדת התכנון והתקציב של המג'לס ונציג העיר בוקאן, בישיבה פומבית של המג'לס לפתח נשק גרעיני כדי להתמודד עם ה"יהירות העולמית," הכינוי של המשטר האיראני לארה"ב, בעמדה שווה במו"מ. להלן תרגום דבריו:

 

"השנה יש לנקוט דרך שתיבחר בתבונה ובשכל מהפכניים כך שגם האינטרסים הלאומיים יובטחו וגם עצמאותנו וגאוותנו הלאומית והדתית לא ייפגעו. הימנעות מעימות צבאי היא דרישת ההיגיון והשכל, אך התאוות והשאיפות המוגזמות של היהירות העולמית  הן כאלה שאינן מותירות ברירה אלא לפנות במהירות להשגת נשק גרעיני, אלא אם כן יהיו בידינו הכלים להתמודד עם הכפייה והתאוות שלהם. הידע הגרעיני שבו הושקעו משאבים רבים חייב לשמש בכל תחום, ובמיוחד בביטחון, כך שהיום על הידע הזה להביא אותנו לעמדה שווה במשא ומתן."[11]

 

מוחמד קאסם עות'מאני, חבר ועדת התכנון והתקציב של המג'לס ונציג העיר בוקאן [12]


ציר המג'לס, מוחמד רזא סבאר'יאן: "התשובה לטראמפ ולנתניהו – בניית נשק גרעיני"

ב-8.4.2025, למחרת הודעת נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, על קיום מו"מ ישיר עם איראן, אמר מוחמד רזא סבאר'יאן, נציג הערים מהריז ובאפק במג'לס, בנאום במג'לס האיראני כי התשובה לטראמפ ונתניהו היא לייצר נשק גרעיני. להלן תרגום דבריו:

 

"דיפלומטים נכבדים! מקבלי ההחלטות! בתחום יחסי החוץ – לא נופלים פעמיים לאותו בור! מר פזשכיאן! אל תתפתה לגזר ואל תירתע מהמקל של טראמפ שהוכיח כי אוזניו כרויות לפיו של הציוני נתניהו. הפתרון לבעיות הכלכליות נמצא בתוך המדינה.

 

ציר המג'לס, מוחמד רזא סבאר'יאן בנאומו במג'לס [13]

 

דיפלומטים נכבדים! דעו לכם, לאמריקה יש בעיה עם הנשק ההגנתי והטילים שלנו, והיא לא הרשתה אפילו לבעלות בריתה ולשותפותיה באזור לבנות מערכות כאלה. יש לה בעיה גם עם הטכנולוגיה הגרעינית ויכולת ההעשרה שלנו, יכולות שהיא לא התירה גם למדינות כנועות ואלו שהולכות עמה. דעו, לאמריקה יש בעיה עם עצמאות המשטר שלנו ועם המנהיג שאינו נכנע לדומיננטיות. מדוע אינכם רוצים להבין זאת? אל תתפתו [לנהל מו"מ עם ארה"ב].

 

רבותיי במועצה לביטחון לאומי! האיש שמבקש לנהל משא ומתן הוא טראמפ. אותו טראמפ שאפילו קרע את ההסכם שנחתם עם אובמה בו קיבלנו מעט מדי. איני מפחד ממו"מ. אני מפחד מהאנשים החלשים שניהלו את המשאים ומתנים מטעמנו. יש לעמוד מול בריונים. התשובה לטראמפ ונתניהו היא בניית נשק גרעיני והתחזקות."[14]


שר התרבות וההדרכה האסלאמית לשעבר, עטאאללה מהאג'ראני: "ניתן להעלות נימוקים לשינוי דוקטרינת [הגרעין] גם מבחינה הלכתית, דתית ופוליטית... לאור האיומים החוזרים של טראמפ להפציץ את איראן ועמדותיו של נתניהו, ניתן לראות בשינוי הדוקטרינה מהלך הגיוני, לגיטימי ובעל תכלית שמשרת את האינטרסים הלאומיים והמהפכניים של איראן"

במאמר בעיתון הרפורמיסטי אעתמאד, ב-5.4.2025, הביע שר התרבות וההדרכה האסלאמית לשעבר, הרפורמיסט, עטאאללה מהאג'ראני, תמיכה בדברי יו"ר המג'לס לשעבר ויועץ למנהיג איראן, עלי לאריג'אני, שסימן את האפשרות לשינוי דוקטרינת הגרעין של איראן ולפיתוח נשק גרעיני, אם יותקפו מתקני גרעין באיראן ויהיה לחץ ציבורי. מהאג'ראני שיבח את ניסוחו הזהיר של לאריג'אני בעניין ומנה שבע נקודות להצדקת שינוי הדוקטרינה ולייצור נשק גרעיני, בהן גם ביסוס מאזן הרתעה גרעיני כפי שקיים בין פקיסטן מול הודו. להלן תרגום עיקרי המאמר:

 

שר התרבות וההדרכה האסלאמית לשעבר, הרפורמיסט, עטאאללה מהאג'ראני [15]

 

"שינוי בדוקטרינת הגרעין של איראן? ד"ר עלי לאריג'אני רמז בעקיפין בריאיון לעמדה או להשקפה זו ואמר: "במקרה של הפצצת אתרי גרעין באיראן, ולאחר דרישת העם ולחץ מצידו, ייתכן שאיראן תיאלץ לשנות את דוקטרינת הגרעין שלה ולהתקדם לעבר ייצור נשק גרעיני." כצפוי הנושא והעמדה הללו עוררו תגובות רבות, במיוחד ברשת. לשמחתנו, ד"ר עלי לאריג'אני הביע עמדה זו בתבונה ובשיקול דעת רב, ובתשומת לב למילים שבהן השתמש ... לגבי שינוי דוקטרינת הגרעין של איראן, ניתן להתייחס לכמה נקודות:

 

  1. אמריקה שמחזיקה בנשק הגרעיני המתקדם ביותר בעולם ומשקיעה מדי שנה בהרחבתו, כמותית ואיכותית, והיא גם המדינה היחידה שהשתמשה בנשק גרעיני נגד בני אדם בערים הירושימה ונגסאקי, אינה יכולה להיות מובילת המאבק נגד נשק גרעיני או נגד שאיפות של מדינות אחרות להשיגו. כשפיה מלא תמרים איך תוכל לאסור תמרים על אחרים? ביקרתי במוזיאון השלום בהירושימה ביום השנה להפצצה הגרעינית. כל אמריקאי שיראה את המוזיאון הזה, אין להאשים אותו.אם ימות מבושה,
  2. המדינה המועדפת על האימפריה האמריקאית והמערב במערב אסיה, קרי, הישות הציונית – ישראל, הפכה לגרעינית בסיוע צרפת בשנות השישים. היא לא קיבלה על עצמה שום פיקוח ואף איימה פעמים אחדות להפציץ את איראן.
  3. לפני המהפכה [ב-1979], במהלך ביקור שערכו באיראן ראש הממשלה דאז יצחק רבין ושר הביטחון דאז שמעון פרס, הם רימו את מוחמד רזא שאה [פהלוי  1941-1979], ונטלו מאיראן 1.2 מיליארד דולר (לפי ערך המטבע אז) תמורת הבטחה למכור לה חמישה ראשי נפץ גרעיניים! נושא זה הוזכר בזיכרונותיהם של בכירים ישראלים, ובהם שמעון פרס, אם כי לא בפירוט.
  4. אי אפשר להתעלם מיכולת ההרתעה של נשק גרעיני. אילו פקיסטן לא הייתה מצטיידת בנשק גרעיני בזכות מאמציו וידיעותיו של המנוח עבד אל-קאדר ח'אן, אז עם עליית ההינדואיזם הקיצוני וממשלת מודי בהודו, שלה קשרים הדוקים ביותר עם הציונות, לא ניתן לדעת מה היה קורה לביטחונה הלאומי של פקיסטן או מה עוד עלול לקרות.
  5. בכל מקרה, אילו השאפתנות הטיפשית של מוחמד רזא שאה הייתה מתנהלת בתבונה נכונה, ואיראן, בהתבסס על הידע התאורטי, הטכני והמדעי שכיום מצוי בידיה היתה משיגה נשק גרעיני, סדאם ושותפיו האמריקאים, הרוסים, המערביים והערבים לא היו מעזים לתקוף את איראן.
  6. איראן, המהפכה האסלאמית, ומשטר הרפובליקה האסלאמית, אינם עניינים שניתן להקל ראש ביכולת ההישרדות והעוצמה שלהם. מלבד אמריקה שהשתמשה בפועל בנשק גרעיני, יתר המדינות הגרעיניות בעולם תמיד השתמשו בו ככלי וכאמצעי הרתעה עד כה.
  7. ניתן להעלות נימוקים לשינוי הדוקטרינה [הגרעינית של איראן] גם מבחינה הלכתית, דתית ופוליטית, במיוחד מנקודת המבט של "חוקים משניים" [מונח הלכתי שמציין פסקי הלכה המתייחסים לנסיבות מיוחדות או זמניות], הנוגעים לזמנים, תנאים ונסיבות מיוחדות. לדעתי, לאור האיומים החוזרים של טראמפ להפציץ את איראן ועמדותיו של נתניהו, ניתן לראות בשינוי דוקטרינת [הגרעין] מהלך הגיוני, לגיטימי ובעל תכלית שמשרת את האינטרסים הלאומיים והמהפכניים של איראן."[16]

 

ציר המג'לס לשעבר, מנסור חקיקתפור: " פעם גם על עישון טבק היה איסור הלכתי; אף שהמנהיג העליון אסר את השימוש בנשק גרעיני, הוא מעולם לא אסר את רכישת הידע לייצורו וכיום זמן הפריצה של איראן עומד על שבוע בלבד; אם האויב יפציץ אזורים בשטחנו, גם אנחנו נתקוף את דימונה בישראל בנשק גרעיני"

בראיון לאתר ג'אמראן ב-4.4.2025, התייחס מנסור חקיקתפור, ציר מג'לס לשעבר, לדרישת הנשיא טראמפ שאיראן תנהל מו"מ על תכניתה הגרעינית ותמך באופן מלא בדברי עלי לאריג'אני, יועצו של המנהיג העליון, שטען כי אם איראן תותקף, היא תיאלץ לפתח נשק גרעיני ואף ציין כי דבריו נאמרו על דעת בכירי המשטר. לדעתו, תגובת איראן לארה"ב על לחציה צריכה להיות: מו"מ או פצצת גרעין – של איראן.

 

חקיקתפור אמר כי לאור הנסיבות יש לפתוח בדיון ציבורי בנושא, והסביר שפסיקות הלכתיות באסלאם השיעי משתנות לפי הזמן והמקום, זאת בהתייחס לפתווה של מנהיג איראן, שלא קיימת, האוסרת לכאורה על פיתוח נשק גרעיני. כדוגמה לכך הזכיר את פסיקת האיסור על עישון טבק שניתנה בשנת 1890 על ידי איתאללה מירזא חסן שיראזי, ב"מרד הטבק" במחאה על ההיתר שניתן על ידי השאה דאז לחברה בריטית לשליטה בלעדית בשוק הטבק באיראן. ההיתר ועוררו מחאה ציבורית עזה, והאיסור ההלכתי גרם להפסקת השימוש בטבק ברחבי המדינה והוביל לביטול ההסכם עם הבריטים. לדבריו, אף שהמנהיג העליון אסר את השימוש בנשק גרעיני, הוא מעולם לא אסר את רכישת הידע לייצורו, וכיום זמן הפריצה של איראן עומד על שבוע בלבד ואם היא תותקף, היא תגיב בירי גרעיני לעבר דימונה. להלן תרגום דבריו:

 

"הפתוות של חכמי ההלכה השיעים כפופות לזמן ולמקום. גם בעבר היו זמנים שבהם חכמי ההלכה שלנו פסקו שעישון טבק ונרגילה הוא אסור, והפסיקה הזו סיכלה פעולה קולוניאליסטית בריטית בארצנו. אך לאחר שינוי הזמן והנסיבות, גם פסיקה זו השתנתה. כך גם בעניין הנשק הגרעיני: בעבר המנהיג קבע שייצור נשק גרעיני הוא אסור [חראם], אך הוא מעולם לא קבע שרכישת הידע לייצורו אסורה. כיום אין ברשותנו נשק גרעיני, אבל אם יאיימו עלינו בנשק גרעיני, האם עלינו להגן על עצמנו או לשבת בחיבוק ידיים ולהישמד כמו הירושימה ונגסאקי?

 

ציר המג'לס לשעבר, מנסור חקיקתפור [17]


 

הם [האמריקאים] אומרים: או משא ומתן או הפצצה ואנחנו גם אומרים: או משא ומתן או פצצה גרעינית. כלומר, אם תדברו אלינו בבריונות, גם הצעירים המדענים שלנו השיגו את היכולת לבנות נשק גרעיני, ולמרות עיניהן השונאות של ישראל ואמריקה, זמן הפריצה שלנו הצטמצם לשבוע אחד. היום מאיימים עלינו מי שיש להם היסטוריה של 300 שנה בלבד, בעוד שלנו יש תרבות בת 5,000 שנה. לכן, לדעתי, דבריו של מר לאריג'אני היו הגיוניים לחלוטין, ובהיותו יועץ המנהיג ודאי שהתייעץ עם בכירי המשטר לפני שאמר דברים כאלה.

 

הרפובליקה האסלאמית אינה לוב, סוריה או אוקראינה שכל אחד יכול לאיים עליהן. במשך שנים עמדנו בהתחייבויות שלנו והגענו להעשרה בשיעור של 3.6%, אך הם המשיכו להפעיל סנקציות וללחוץ עלינו. האם בתנאים כאלה עלינו להמשיך להסתפק בהעשרה נמוכה? עדיין לא בנינו נשק גרעיני, אבל אם האויב יפציץ אזורים בשטחנו, אנחנו גם נתקוף את דימונה בישראל בנשק גרעיני."[18]


אתר נורניוז המקורב למעל"ל האיראני בעברית: "לנוכח איומים חמורים, איראן עשויה לוותר זמנית על כמה עקרונות בסיסיים כדי להבטיח את הישרדות המשטר האסלאמי"

במאמר בשפה העברית באתר נורניוז המקורב למועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן ב-2.4.2025, נבחנו הצהרותיו האחרונות של עלי לאריג'אני, יועצו של המנהיג העליון, בדבר לשינוי אפשרי במדיניות הגרעין של איראן בתגובה לאיומים מצד ארה"ב וישראל. לאריג'אני הבהיר כי איראן נמנעת מפיתוח נשק גרעיני בהתאם לפתווה של המנהיג העליון, אך הזהיר כי איומים צבאיים חמורים עשויים להביא את איראן לשקול שימוש בפסיקות הלכתיות משניות לצורך שינוי זמני במדיניות. במצבי חירום, כאשר עצם קיומו של המשטר האסלאמי מוטל בסכנה, ניתן להשעות חובות דתיות מסוימות לטובת שימור המשטר, זאת בהתאם לקביעה של מייסד המהפכה האסלאמית, איתאללה רוחאללה ח'ומיני. להלן המאמר (שגיאות הכתיב במקור):


"האם לאריג'אני הכריז על שינוי במדיניות הגרעין של איראן?

להצהרותיו של עלי לאריג'אני, יועץ המנהיג העליון, בנוגע לאפשרות לשנות את מדיניות הגרעין של איראן מול איומים צבאיים מצד ארצות הברית והמשטר הציוני, היו השלכות מרחיקות לכת מבית ומחוץ. לאריג'אני הדגיש כי איראן, בהתאם לפתווה ולמדיניות המנהיג, נמנעת מפיתוח נשק גרעיני, אך לחצים חיצוניים עשויים לדחוף את איראן לנצל את הפסיקות המשניות ולפתח נשק.

 

להצהרות האחרונות של עלי לאריג'אני, יועצו של המנהיג העליון, בנוגע לשינוי אפשרי במדיניות הגרעין של איראן בתגובה לאיומים מצד ארצות הברית והמשטר הציוני היו השלכות מרחיקות לכת הן מקומיות והן בינלאומיות. לאריג'אני טען בראיון טלוויזיה פרטי שאם איראן תעמוד בפני איום צבאי רחב היקף מצד ארצות הברית, היא עשויה לעבור לשינוי מדיניות הגרעין שלה בלחץ דעת הקהל. הצהרות אלו משמעותיות במיוחד, במיוחד לאור הרגישויות סביב מדיניות הגרעין של איראן והפתווה של המנהיג העליון האוסרת על ייצור ושימוש בנשק גרעיני. הם גם מעלים אי בהירות.


ניתוח מפורט של הצהרותיו של עלי לאריג'אני ואת האתגרים של פרשנות שגויה

בעוד כמה אנליסטים ופקידים במדינה מתחו ביקורת על הצהרותיו של לאריג'אני, חשוב לציין את הדיוק והאמינות שלהן. בנאומו הדגיש לאריג'אני בבירור כי איראן, בהתאם לפתווה והאסטרטגיה העקרונית של המנהיג העליון, נמנעת מייצור או שימוש בנשק גרעיני. עם זאת, הוא הדגיש כי איומים חיצוניים, בעיקר מצד ארצות הברית והישות הציונית, במקרים בהם עצם קיומו ומהותו של המשטר האסלאמי מותקפים, עלולים לאלץ את איראן לשנות מדיניות זו. שינוי זה אינו בחירה מרצון מצד איראן, אלא תגובה ללחצים חיצוניים ואיומים על הביטחון הלאומי. לכן, כל ניתוח או פרשנות המנסים לתאר את גישתו של לריג'אני כשינוי בעמדתה העקרונית של איראן בסוגיית הגרעין יהיו שגויים.


דגש על הוראות משניות והצורך בשמירה על תקינות המערכת

לאריג'אני ציין נכון שבעתות משבר ואיומים על הביטחון הלאומי, איראן יכולה לנצל פסיקות  משפטיות משניות. פסקי דין אלה עלולים להוביל להשעיה של כמה חובות דתיות בסיסיות. פנייה זו לפסיקות משנה פירושה הסתגלות למצבי חירום שבהם שמירה על המערכת האסלאמית [בכוונה למשטר האסלאמי] ובטיחות המדינה נחשבות לחובות. גם האמירה המפורסמת של האמאם ח'ומייני, "שימור המערכת האסלאמית היא חובה", מאשרת את האוריינטציה המשפטית והאסטרטגית הזו. לכן, לנוכח איומים חמורים, איראן עשויה לוותר זמנית על כמה עקרונות בסיסיים כדי להבטיח את הישרדות המשטר האסלאמי. הצהרותיו של לאריג'אני, על אף שיש להן בסיס משפטי שאין להכחישו, מובנות ומקובלות לחלוטין מנקודת מבט אסטרטגית. לא רק איראן, אלא כל מערכת פוליטית בעולם, כשהיא מתמודדת עם איום חיצוני וקיומו בסכנה, תשתמש בכל האמצעים האפשריים והממשיים כדי להגן על עצמה כאמצעי לגיטימי ומקובל.


היענות לביקורת וחשיבות חיזוק ההרתעה

בימים האחרונים, כמה אנליסטים ופקידים במדינה הגיבו וביקרו את הצהרותיו של לאריג'אני. תגובות אלו עשויות להיות תוצאה של אי הבנה או פרשנות שגויה של הצהרותיו. אבל הנקודה החשובה היא שהצהרותיו של לאריג'אני מצביעות דווקא על הצורך בחיזוק עקרון ההרתעה במצבי משבר. עקרון הרתעה זה משקף למעשה את יכולתה של איראן להתמודד עם איומים חיצוניים, ולריג'אני ציין בצדק שהתעלמות מעיקרון זה עלולה לחשוף את איראן לסיכונים חמורים. במצבים קריטיים, יש צורך לנקוט באמצעי הרתעה כדי שאויבים לא יוכלו לנצל את איומיהם.


האיומים של טראמפ והשלכותיהם על מדיניות הגרעין האיראנית

האיומים האחרונים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפתוח במסע הפצצות מסיבי נגד איראן עוררו דאגות עמוקות בעולם, במיוחד בתוך איראן. בראיון לNBC טראמפ הצהיר במפורש כי ארה"ב מוכנה לפתוח במתקפות צבאיות מסיביות נגד איראן אם איראן תתקדם לפיתוח נשק גרעיני. איומים אלו באים כאשר לאריג'אני הזהיר נכון שצעדים כאלה לא רק יעצרו את תוכנית הגרעין של איראן אלא גם עלולים לדחוף את איראן להאצת המרדף אחר נשק גרעיני. מצב זה מעיד על שינויים מהותיים בגישתה של איראן כתוצאה מלחצים חיצוניים, והאחריות להתפתחויות אלו תיפול כולה על ארצות הברית ובעלות בריתה.

 

תפקידו של המשטר הציוני בהסלמת המתיחות

לאריג'אני ציין כי הישות הציונית היא אחד הגורמים העיקריים להסלמה של המתיחות באזור. ישראל, המבקשת מזה שנים לשנות את הארכיטקטורה הביטחונית של המזרח התיכון לטובתה, מתמודדת כעת עם משברים פנימיים ובעיות כלכליות. המשטר הציוני מבקש לנהל את המשברים הפנימיים שלו על ידי הסתה של ארצות הברית לנקוט בצעדים עוינים נגד איראן. אבל הניסיון הוכיח שמדיניותה האגרסיבית של ישראל רק תוביל להגברת התסיסה באזור ותחריף את המשברים הביטחוניים. מדיניות זו לא רק משרתת את האינטרסים של המשטר הציוני, אלא גם מסכנת את ביטחון האזור והעולם.

 

הצהרותיו של עלי לריג'אני הוצגו כאזהרה אסטרטגית על השפעת האיומים החיצוניים על מדיניות הגרעין של איראן והצורך בחיזוק ההרתעה בעתות משבר. איראן לא תתקדם מרצונה לעבר נשק גרעיני בשום פנים ואופן, אך איומים מתמשכים מצד אויבים עלולים ליצור תנאים שדוחפים את איראן לקבל החלטות שהיא נמנעה ממנה עד כה. לכן, חשוב לציין ששינויים במדיניות הגרעין של איראן הם תוצאה של לחצים חיצוניים, במיוחד מול איומים צבאיים מצד ארצות הברית והמשטר הציוני. כדי למנוע התפתחויות אלו, יש צורך לחזק את עקרון ההרתעה ולנקוט בצעדים אסטרטגיים נגד איומים חיצוניים."[19]



[1] יצוין כי זהו גל נוסף בקרב בכירי המשטר השנה בקריאה לייצור נשק גרעיני, ראו דוחות ממרי קודמים בנושא מהשנה האחרונה: ספטמבר 2024 - לקראת חידוש המו"מ הגרעיני בין איראן לארה"ב שוב נשמעות הקריאות באיראן להחזיק בנשק גרעיני אפריל 2024 - בכירים במשטר האיראני מאיימים בפריצה לגרעין צבאי

[2]  על פרסומי ממרי בעניין הפתווה הגרעינית של ח'אמנאי, שאינה קיימת, ראו דוח ממרי מפברואר 2025 והפניות לדוחות קודמים המשטר האיראני ממשיך לשקר בנוגע לקיומה של פתווה האוסרת על נשק גרעיני

[3] חשבון ה-X של אתר נורניוז, 2.4.2025 https://x.com/nournews_ir/status/

[4]  מקור: חשבון ה-X של אתר נורניוז, 2.4.2025

[5] חשבון ה-X של אתר נורניוז, 1.4.2025  https://x.com/nournewsen/status

[6] חשבון ה-X של אתר נורניוז, 1.4.2025

[7] חשבון ה-X של אחמד נאדרי, 31.3.2025https://x.com/ahmadnaderi_ir/status/

[8]  חשבון X של אחמד נאדרי, 31.3.2025

[9] וטן אמרוז, 18.3.2025

[10] וטנ-י אמרוז, 18.3.2025

[11] ח'בר פורי (איראן), 6.4.2025

[12] ח'בר פורי, 6.42025

[13] המשהרי אונליין, 8.4.2025

[14] המשהרי אונליין (איראן), 8.4.2025

[15] נורניוז (איראן), 5.4.2025

[16] אעתמאד (איראן), 5.4.2025

[17] ג'אמראן, 4.4.2025

[18] ג'אמראן (איראן), 4.4.2025

[19] אתר נורניוז בעברית (איראן), 2.4.2025