המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
נשיא המועצה האיראנית-אמריקאית, ובעבר מועמד לנשיא איראן: איראן זקוקה לפצצת אטום
22/5/2024


נשיא המועצה האיראנית-אמריקאית AIC, מרצה באוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי, תושב ארה"ב ומועמד לנשיאות איראן, הושנג אמיראחמדי: "איראן צריכה להחזיק בפצצת אטום; הרתעה [נגד ישראל] תושג באמצעות נשק גרעיני; אמריקה מוכנה שתהיה לאיראן פצצה כדי להשיג מאזן כוחות עם ישראל"

 

הקדמה:

בראיון לאתר השמרני המתון עסר-י איראן, ב-20.4.2024, אמר המומחה האיראני-אמריקאי ליחסים בינלאומיים, הושנג אמיראחמדי, כי על איראן לייצר נשק גרעיני שיאפשר לה להשיג הרתעה במאזן אימה מול ישראל. אמיראחמדי תושב ארה"ב שהינו גם נשיא המועצה האיראנית-אמריקאית (AIC), ומרצה באוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי, שהציג מועמדותו לנשיאות האיראנית בשלוש מערכות בחירות ב-2017, 2013 ו-2005, קבע בריאיון כי על איראן לייצר נשק גרעיני שהוא, לטענתו, מהווה "הגורם המרתיע היחיד בימינו... כשאיראן תחזיק בפצצה, היא אפילו לא תצטרך לירות טילים על ישראל."

 

אמיראחמדי גם קרא לאיראן לפרוש מסבא"א ומהסכם הגרעין JCPOA ולהצהיר כי פצצת אטום אינה אסורה באסלאם, טענה שהמשטר האיראני מייחס [ללא בסיס במציאות] למנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, ובחסותה אפשר ממשל אובמה לאיראן להתקדם בתכניתה הגרעינית עד להיותה מדינת סף גרעינית.

 

בטענו להיותו שוחר שלום ומומחה ליחסים בינלאומיים מנסה אמיראחמדי לשוות לאיראן תדמית של מדינה שוחרת שלום, וגורס כי דווקא פצצת אטום בידי המשטר האיראני היא שתביא ליציבות ושלום במזה"ת.

 

יש לראות דברים אלה בדבר הזכות והחובה של איראן להחזיק בפצצת גרעין חלק מהניסיון המחושב של המשטר האיראני, שכבר הביא את איראן למעמד של מדינת-סף גרעינית, לקבל לגיטימציה בארה"ב ובאירופה לשינוי מדיניות הגרעין שלה ולהצטיידות בפצצת גרעין. ואכן בשבועות האחרונים מרבים דוברים איראנים להעלות אפשרות לשינוי מדיניות הגרעין של איראן תוך שהם מצדיקים את השינוי המסתמן בתקיפת ישראל על בכירי כוח קודס של משמרות המהפכה בסוריה. ראו דוחות ממרי אפריל 2024: בכירים במשטר האיראני מאיימים בפריצה לגרעין צבאי; מאי 2024 ציר המג'לס הד"ר אחמד בח'שאיש ארדסתאני: "איראן עושה הכנות לאט לאט להודיע שיש לה פצצת גרעין"

 

האיראנים חותרים ליצירת מאזן אימה גרעיני, המבוסס על שיווי משקל אזורי על בסיס מעמדם כ"מדינת סף", ומעריכים כי ביכולתם לזכות לתמיכת ממשל ביידן, אשר נתון להשפעתם של גורמים בכירים במפלגה הדמוקרטית ובהם הנשיא לשעבר אובמה ומזכיר המדינה לשעבר, ג'ון קרי.

 

יוזכר כי מזכירת המדינה הילארי קלינטון בממשל אובמה הציגה כבר ביולי 2009 במפורש אפשרות שלאיראן יהיה נשק גרעיני והמליצה לאיראנים להעריך נכונה את המצב במקרה כזה, שכן איראן לא תוכל, על  בסיס הנשק הגרעיני שלה, לאיים על שכנותיה ולשלוט בהן משום שארה"ב תעניק למדינות המפרץ מטרית הגנה אמריקאית. אלה היו דבריה ביולי 2009 בשולי כנס ביטחון בתאילנד: 

 

"Prior to attending a security summit in Thailand in July 2009, Secretary of State Hillary Clinton said in remarks regarding the security needs of the U.S.'s Arab allies in the Middle East that could come under the hegemony of a nuclear Iran, "We want Iran to calculate, what I think is a fair assessment, that if the U.S. extends a defense umbrella over the region, if we do even more to support the military capacity of those in the Gulf, it's unlikely that Iran will be any stronger or safer, because they won't be able to intimidate and dominate, as they apparently believe they can, once they have a nuclear weapon."[1] 

 

יוזכר כי בימים אלה קורא המשטר האיראני לממשל ביידן, חודשים אחדים לפני הבחירות, לנהל עמו דיאלוג בסוגית הגרעין כדי להגיע להבנות. נראה כי איראן מנסה לרתום את הממשל האמריקאי להסכים לטענה כי מאזן אימה גרעיני במזה"ת, בדומה ל'מלחמה הקרה' בין ארה"ב לבריה"מ, יביא ליציבות במזה"ת. יש לזכור שמדינות במזה"ת מרביתן ערביות סוניות הודיעו כי ייפתח מרוץ חימוש גרעיני אם לאיראן תהיה פצצה.

 

להלן דבריו של הושנג אמיראחמדי באותו ריאיון:


הושנג אמיראחמדי, נשיא המועצה האיראנית-אמריקאית [AIC], 

מרצה באוניברסיטת ראטגרס בניו ג'רזי ותושב ארה"ב [2]



"[במתקפתה על ישראל] איראן החייתה מחדש את הביטחון העצמי והכבוד של העם האיראני. אני אישית ראיתי במהלך הזה כחיובי וחשוב ולכבוד המדינה"

"שאלה: מר אמיראחמדי, מה דעתך בדבר מתקפת הטילים של איראן על ישראל? האם לדעתך זה צריך להיחשב כהצלחה?

תשובה: ... מנקודת מבט אסטרטגית, איראן עשתה מהלך חשוב. רוחה של פעולה זו הייתה חשובה כי היא החייתה מחדש את הביטחון העצמי והכבוד של העם האיראני. אני אישית ראיתי מהלך זה כחיובי וחשוב ולכבוד המדינה. דוקטרינת האסטרטגיה ההגנתית והצבאית של איראן היתה רק של הגנה ונקמה. כלומר קודם תקפו אותה ואז היא תוקפת. אבל ההתקפה על ישראל היתה כנראה חצייה של דוקטרינה זו. זה אומר שמעכשיו איראן לא תהיה רק שק חבטות ופשוט לעמוד ולהגן על עצמה או להתנגד.

 

שינוי נוסף היה חצייה גם של "הסבלנות האסטרטגית". כעת נראה שהרצון להכות את ישראל נוצר עוד לפני שהיא פוגעת בנו. ההגנה הכי טובה היא התקפה. שלום ויציבות ניתן להשיג רק באמצעות כוח ועוצמה. למרבה המזל, הנקודה הזו מובנת כעת, וזו הסיבה שהמתקפה האחרונה על ישראל התרחשה. הדוקטרינה הצבאית-הגנתית החדשה של איראן היא בעיקר תוצר של החשיבה של כוחות הצבא. אולם הנהגת המשטר [האסלאמי באיראן] הדגישה בוודאי שאופן המתקפה על ישראל לא צריך להיות כזה שיביא את אמריקה לסכסוך צבאי עם איראן. לכן, איראן נכנסה ל"משחק כוח" כדי לרצות את העם ולשמור את המשטר הזה על כנו.

 

"כעת עלתה איראן לשלב השלישי [הגרעיני]. ישראל עשויה לעלות צעד אחד למעלה. במקרה כזה, גם איראן תעלה גבוה יותר עד שלבסוף תגיע לשלב האחרון. השלב האחרון הוא הפצצה"

שאלה: האם הטענה ש"כיפת ברזל" הדפה את רוב הטילים של איראן אינה מטילה ספק ביכולתה של איראן להרתיע בטווח הארוך?

תשובה: מושג ההרתעה שונה מכוח התקפי. איראן הראתה בהתקפה את הכוח והטכנולוגיה של המתקפה. כלומר, היא הראתה שהיא יכולה לפגוע באויב. הרתעה פירושה שהאויב לא יעז לתקוף אותך.

 

לאיראן יש טילים, כטב"מים ומטוסים, גם לה [ישראל] יש. יש לה גם פצצת אטום אבל לאיראן אין. במצב כזה שבו מאזן הכוחות עדיין לא לטובת איראן, לא נוצרת הרתעה. בעולם של היום, רק נשק גרעיני הוא כוח מרתיע. לשום כוח אחר אין היכולת הזו.

 

טילים וכטב"מים חשובים להגנה ולהתקפה, אבל אף אחד לא סומך על כלי הנשק האלה להרתעה. עם זאת, יש להודות שמה שאיראן עשתה היה משחק של כוח עדיף. הישראלים היו מה שנקרא בשלב השלישי של משחק הכוח, ואיראן נלחמה עם ישראל בשלב השני [הקונבנציונאלי], אבל כעת עלתה איראן לשלב השלישי [הגרעיני]. ישראל עשויה לעלות צעד אחד למעלה. במקרה כזה, גם איראן תעלה גבוה יותר עד שלבסוף תגיע לשלב האחרון. השלב האחרון הוא הפצצה. הרתעה חייבת להגיע בסופו של דבר לפצצה.

 

העובדה שהישראלים אומרים שהם פגעו ב-99% מהטילים והכטב"מים של איראן נגזרת מסלוגן מסחרי. באמריקה אומרים 99 דולר, לא 100 דולר. או 99 סנט ולא דולר. זה בשביל תשומת לב. אבל העובדה שהישראלים הפילו מספר רב של טילים וכטב"מים איראניים נובעת משיתוף הפעולה של ארה"ב ועוד כמה מדינות איתם. איראן החלה לשחק ברמת כוח גבוהה יותר (בהשוואה לעבר) ואמריקה ומדינות אחרות מודעות לכך. כמובן, לבקשת איראן עצמה. משום כך הן מיהרו לעזור לישראל. משחק הכוח הזה היה משמעותי אבל אם אנחנו חושבים שלטילים ולכטב"מים שלנו יש הרתעה, אנחנו טועים. אבל בהחלט הפגנת הכוח האחרונה של איראן הפכה את אמריקה, ישראל וכו' ליותר משוכנעות שאיראן היא מעצמה חשובה באזור זה.

 

איראן שיחקה היטב את משחק הכוח, אך לא התכוונה [מלכתחילה] לפגוע בישראל. היא רק רצתה להראות שהיא יכולה לפגוע קשות בישראל. איראן הראתה שהחשיבה האסטרטגית שלה משתנה. כלומר שאין לה כבר יותר אותה סבלנות וסובלנות כמקודם והיא עלולה להתחיל בהתנהגות תוקפנית נגד ישראל. זה היה מסר טוב, אבל אל לנו להסיק מההצלחה הזו שיש לנו כוח הרתעה. קפיצה כזו היא שגויה ואפילו מסוכנת.

 

"גם איראן חייבת לייצר פצצת אטום... אני בעד איראן גרעינית כי אני בעד השלום וההרתעה של איראן

שאלה: בהתחשב בהסבר שנתת לגבי הטיפוס בשלבים והרתעה המבוססת על פצצת גרעין, האם אתה מגן על [הדרישה] לחמש את איראן בנשק גרעיני כדי שלאיראן תהיה הרתעה נגד ישראל?

תשובה: הרתעה ביחסים בינלאומיים פירושה שלצד השני אין האומץ לתקוף. לדוגמה, לפני שפקיסטן ייצרה פצצה היא עמדה כמה פעמים בפני מתקפה של הודו. כמובן שגם פקיסטן הגנה על עצמה, אבל היא לא היתה בעמדה להגיד להודו 'זהו, מספיק, אל תתקפו!' עד שפקיסטן ייצרה פצצה והודו נאלצה לשבת ולא לזוז. גם להודו היה ניסיון כזה מול סין. סין תקפה את הודו בגבול ההימלאיה. באותה תקופה היו לסין פצצות אבל להודו לא. שנים לאחר מכן, גם הודו יצרה פצצה והבעיה נפתרה. כלומר, במקום שסין תתקוף את הודו היא עושה עסקים עם המדינה הזו.

 

הרתעה פירושה [להגיע] לאותו מצב שנוצר בין הודו לפקיסטן או הודו וסין. אין מצב כזה במזרח התיכון בין ישראל לאויביה. איש מאויבי ישראל באזור אינו מסוגל לומר לה 'תמותי!' אל תתקפי כל כך הרבה, אל תהרגי כל כך הרבה פלסטינים. כל כוחה של איראן וכוחות שלוחיה לא גרמו לישראל לשבת במקומה ולהימנע מביצוע פעולות כאלה בעזה ולהסכים לפתרון הסוגיה הפלסטינית. ישראל אומרת "זו המדיניות שלי". ומדוע? משום שיש לה פצצת [אטום] ולאחרים אין. שכן, לישראל אין דבר שלנו אין.

 

נכון שלישראל יש יותר מטוסים ויש מאחוריה את אמריקה אבל גם לנו יש טילים ומטוסים, יש לנו יותר חיילים ושטח גיאוגרפי. אבל העולם הוא עולם של איכות, לא של כמות. ישראל הקטנה הזו שהיא אפילו לא בגודל של מחוז המדאן שלנו, ניצחה את העולם הערבי כולו. הערבים נכנעים כעת לישראל, מדוע? כי הם לא הצליחו להגיע למאזן כוחות מול ישראל. מאזן כוחות פירושו הרתעה. כלומר, כשיש לנו מאזן כוחות מול האויב יש לנו הרתעה מולו.

 

במאזן הכוחות חשובה הגדרת הכוח. הכוחות כוללים את מספר החיילים, הטילים, הטנקים, המטוסים, האוכלוסייה, וכו'. אבל בהגדרה הסופית, למרבה הצער, מאזן הכוחות מתהפך עם כמה פצצות גרעיניות, כפי שקרה במלחמת העולם השנייה בין אמריקה ליפן. אמריקה ראתה שהדרך היחידה לעצור את יפן היא להשתמש בפצצה. אם אמריקה לא היתה משתמשת בפצצה היא הייתה סופגת אבדות כבדות מול יפן. בשבעים השנים האחרונות גדל מספר פצצות האטום בעולם משניים ל-15 אלף. אבל אפילו אחד מאלה לא התפוצץ. המשמעות היא שפצצת [הגרעין] הפכה לסוכן של הרתעה, יציבות ושלום.

 

אם לרוסיה לא הייתה פצצה היינו נמצאים כעת במלחמת העולם הרביעית או החמישית. כלומר, אמריקה תקפה את רוסיה פעמים רבות. אבל בגלל שלרוסיה יש פצצה אמריקה לא יכולה לעשות הרבה נגד רוסיה, מלבד, למשל, תמיכה כספית וצבאית באוקראינה. גם התמיכה הצבאית שלה זהירה. כלומר, היא לא [ניתנת] בצורה כזו שאוקראינה תוכל לתקוף את מוסקבה או את סנט פטרסבורג. אמריקה יודעת שאם היא תעשה זאת הרוסים ישתמשו בנשק גרעיני ויהפכו את קייב לאפר.

 

"האפשרות השנייה היא להתעמת עם ישראל, וזאת האפשרות בה בחרה איראן... המשמעות היא שגם איראן חייבת לייצר פצצת אטום"

פצצת גרעין מרתיעה מאוד. לאיראן שתי אפשרויות. האחת היא שהיא אינה מתערבת בסכסוך בין פלסטין לישראל או שתתייחס אליו כפי שסעודיה עושה. האפשרות השנייה היא להתעמת עם ישראל, וזאת האפשרות בה בחרה איראן. אבל לישראל יש נשק גרעיני. מול עוצמה כזו יש להגיע למאזן כוחות.

 

אם יימשך הנוהג של ארבעים השנים האחרונות ללא מאזן כוחות, התנהגותה של ישראל כלפי הפלסטינים לא תשתנה. המאבק הזה נמשך שבעים שנה ויימשך שבעים שנה נוספות. יש רק דרך אחת והיא לסיים את המחלוקת הזו כמו פקיסטן והודו. מהפך כזה דורש מאזן כוחות. המשמעות היא שגם איראן חייבת לייצר פצצת אטום, שכן למדינות ערב אין מוטיבציה כזו לעצור את ישראל.

 

אם איראן תהפוך לגרעינית, היא אפילו לא תצטרך לירות טילים לעבר ישראל. מספיק לאיים על ישראל. כי מאחורי האיום הזה יש מספיק משקל. כאדם שוחר שלום שהעביר את כל חייו בשלום, הגעתי להבנה שפצצת האטום היא הגורם לשלום. שום אפשרות טובה יותר מהפצצה לא הצליחה לספק שלום ויציבות בשבעים השנים האחרונות.

 

לדעתי, אם איראן רוצה עתיד טוב לעצמה, לפלסטין ואפילו לישראלים היא חייבת להחזיק בנשק גרעיני. גם אם יהיו לנו מיליון טילים לא נוכל לרסן את ישראל עד שתהיה לנו פצצת [גרעין].

 

הדרך השנייה היא כמובן שלישראל לא תהיה פצצת אטום. מלבד שני מצבים אלה נוכל [להמשיך] לשחק משחקי כוח עם ישראל אך לא נוכל לרסן אותה. אם משחק הכוח יגיע לשלב האחרון, בלי שתהיה לנו פצצת אטום לא נוכל לעמוד על המדרגה האחרונה.

 

במלחמת העולם השנייה, לו היתה ליפן פצצת אטום, אמריקה לא הייתה תוקפת אותה. אבל ליפן לא הייתה פצצת אטום וארצות הברית קבעה את משימת המלחמה ההיא. זה לא דיון תיאורטי אלא אמפירי. ההתקפה של איראן על ישראל הייתה סימן לכוחה של איראן, אבל כוח אין פירושו בהכרח הרתעה במובן המדוייק של המילה. נגד מדינה שיש לה נשק גרעיני, הרתעה אינה אפשרית ללא נשק גרעיני. אני בעד איראן גרעינית כי אני בעד השלום וההרתעה של איראן [ההדגשה במקור].

 

שאלה: הוושינגטון פוסט דיווח כי רוסיה נותנת נשק לאיראן כדי לחזק את מערכות ההגנה של איראן. מה דעתך על עמדת רוסיה בנוגע לעימות הצבאי בין איראן לישראל?

תשובה: זה לא מוזר או חריג שרוסיה נותנת כלי מלחמה לאיראן במצב המיוחד הזה. איראן בוודאי ביקשה ורוסיה בוודאי תיתן לאיראן את הנשק הדרוש. הרוסים נתנו נשק לאיראן גם בתקופת השאה. עמדת רוסיה לגבי המחלוקת הזו היא שישראל לא צודקת.

 

שאלה: מהי עמדת האיראנים בחו"ל ביחס להתקפה של איראן על ישראל?

תשובה: יש שלוש קטגוריות של איראנים בחו"ל. רובם אינם [אנשים] פוליטיים והם עסוקים בעבודה ובחיים שלהם. לדעתי, האיראנים בעיקר בעד איראן ואוהבים את המדינה שלהם. כלומר, הם חוששים שהמאבק בין איראן לישראל יפגע באנשים, באנדרטאות ההיסטוריות ובציוויליזציה של איראן. חלק מהאיראנים החיים בחו"ל הם גם בעד הממשלה ומספרם לא קטן. הם שמחו על המתקפה של איראן על ישראל והם תומכים בפלסטין ובכוחות המדוכאים של האזור, כלומר בכוחות השלוחים האלה [של איראן].

 

יש כמה איראנים שחיים בחו"ל שהם נגד הרפובליקה האסלאמית והם גם חתרנים. יש כמה קבוצות של חתרנים: רובם רוצים שישראל או אמריקה יתקפו את איראן כדי שאמריקה תוכל לקחת את המדינה משלטונות הרפובליקה האסלאמית ולמסור אותה. לדעתי, ההתקפה של איראן על ישראל גרמה לאנשים הללו לאכזבה רבה. מצד אחד הם אומרים שהמתקפה של איראן על ישראל לא היתה חשובה, מצד שני הם היו רוצים שישראל תתקוף מסיבית את איראן. לדעתי, החתרנים הללו הם אויביה של איראן וגיס חמישי. הם נגד המהפכה האסלאמית ואינם פטריוטים. גם עכשיו, בגלל שהם הפסידו, הם מאוד עצבניים ומאוכזבים. במיוחד מובילי הזרם הזה שכבר לא יודעים מה להגיד. הם טוענים שאף אחד מהטילים של איראן לא פגע בישראל...

 

אגב, העימות הצבאי בין איראן לישראל הרס כליל את הכוח החתרני הזה כי כל תקוותם היתה שבאיזשהו שלב ישראל ואמריקה ייצאו למלחמה עם איראן והרפובליקה האסלאמית תיפול והם יבואו וייקחו את השלטון לידיהם. אבל עכשיו הם הבינו את כוחה של הרפובליקה האסלאמית והבינו שארה"ב מתפשרת עם איראן ושישראל לא רוצה להיכנס למלחמה גדולה עם איראן.

 

שאלה: מה אתה חושב על [המתקפה האחרונה] של ישראל באיראן?

תשובה: לא ידוע בדיוק מה ישראל עשתה, אבל ברור שהיא לא עשתה שום דבר יוצא דופן. נראה שבתאום עם ארצות הברית היא רצתה להגיב ולהראות את עצמה, אבל היא לא פגעה בשום מקום. אני לא חושב שאיראן תגיב למתקפה הישראלית [באספהאן], אבל היא צריכה לנצל את ההזדמנות הזו השבוע ולפרוש מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ומה JCPOA -ולומר שאין איסור על פצצות אטום באסלאם. לאחר מכן, לעשות עסקה עם אמריקה לגבי כוחות הפרוקסי [שלה] ולקבל אור ירוק מאמריקה לבנות פצצת אטום.

 

לדעתי, בתנאים הקיימים, אמריקה מוכנה שתהיה לאיראן פצצה כדי להשיג מאזן כוחות עם ישראל. כבר שנים אני אומר שהדרך היחידה לשלום ויציבות במזרח התיכון היא שאיראן תבנה פצצה. כך הבעיה של איראן ואמריקה, [הבעיה של] איראן וישראל, של ישראל והערבים, של ישראל ופלסטין תיפתר. כלומר, בעיות קיימות נפתרות באמצעות פשרה, ולא, הקרבות האלה יימשכו לנצח."[3]

 

 

 



[1] Guardian (U.K.), July 22, 2009; New York Times, July 23, 2009. ראו בדוח ממרי מאוקטובר 2012Iran Becomes A Nuclear Threshold State 

[2]  עסר-י איראן (איראן), 20.4.2024

[3] עסר-י איראן (איראן), 20.4.2024