הבחירות באיראן 2024 (ג') :המנהיג העליון ח'אמנאי ושופר המשטר כיהאן הכריזו על בחירות "מפוארות" עם 41% הצבעה – אבל בשנת 2001 ח'אמנאי קבע כי שיעור הצבעה במערב של 40% הוא "חרפה" וציין "ברור שהעם לא סומך על המערכת הפוליטית, שאין לו תקווה"
הקדמה
בשבועות שקדמו לבחירות למג'לס ולמועצת המומחים באיראן בראשית מרץ 2024 נקטו בכירי המשטר האיראני מאמצים כבירים בעידוד האזרחים להשתתף בבחירות והפצירו בציבור באינספור התבטאויות לקחת חלק בהן, נוכח המחאה הגדולה נגד המשטר בשל כפיית החג'אב על נשים שנה קודם וקריאות רבות בציבור להחרים את הבחירות.[1] הלחץ האדיר שהפעיל המשטר נבע מסיבה ברורה – שיעור הצבעה נמוך פירושו, לדידו, חוסר לגיטימציה לשלטון המהפכה האסלאמית.
שיעור ההצבעה בבחירות שנערכו במרץ 2024 למג'לס באיראן, כפי שדיווח המשטר עצמו, עמד על 41%.[2] מדובר בשיעור ההצבעה הנמוך ביותר מאז המהפכה האסלאמית ב-1979, כאשר בסבירות גבוהה, בפועל, הוא אף נמוך מזה שפרסם המשטר. שיעור ההצבעה בבירה טהראן, מעוז הרפורמיסטים שרבים מהם תמכו בהחרמת הבחירות, הדרדר לשפל היסטורי של 25% בלבד. יצוין כי מספר הקולות בהם זכה המועמד הראשון בטהראן הוא הנמוך מכל 11 סבבי הבחירות הקודמים למרות שאוכלוסייתה גדלה ללא הרף. מספר זה אף נמוך מממספר הקולות שזכה להם המועמד ה-30 והאחרון בטהראן בסבב הבחירות הקודם ב-2020 בשיא תקופת הקורונה.[3]
הנתונים חסרי התקדים לא מנעו מהמנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, ושופרותיו להכתיר את הבחירות כהצלחה כבירה. ח'אמנאי כינה ב-5.3.2024 את השתתפות האזרחים בבחירות כ"מעשה ג'האד נגד תעמולת האויבים שבמשך שנה ניסו להניא את העם מלהצביע בבחירות" תוך התעלמות מהשפל ההיסטורי בשיעור ההצבעה. שופר המשטר, כיהאן, קבע ב-3.3.24 כי "נרשמו עוד בחירות מפוארות בתולדות הרפובליקה האסלאמית" ו"המנצחים היו אזרחי איראן ואילו אויביה של איראן שקידמו ללא הרף את מסע החרמת הבחירות, היו המפסידים העיקריים."
אולם, בחינת דברי מנהיג איראן בשנים קודמות לגבי מדינות במערב, בראשן ארה"ב, בהן נמדד אחוז הצבעה זה (40%) מעלה כי הוא קבע כי נתון זה מסמל חרפה, הבעת אי-אמון מצד העם בשלטון, העדר תקווה של העם וכישלון בהנהגת המדינה. תגובת הנהגת איראן לכישלונה לעודד את אזרחי איראן להשתתף בבחירות מהווה עדות נוספת לנכונות המשטר לשקר שקרים גסים לא רק כלפי חוץ אלא גם להציג לציבור האיראני פרשנות שאין לה קשר למציאות.
להלן הצהרות ח'אמנאי ושופר המשטר, כיהאן, על בחירות מרץ 2024:
המנהיג העליון של איראן ח'אמנאי, בנאום ממאי 2001: "מדינות בהן אחוז ההצבעה בבחירות עומד על 40% - זו חרפה עבורן"
בנאום שנשא ב-18.5.2001, קבע המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, כי מדינות שזוכות לשיעור הצבעה של כ-40% בבחירות זו "חרפה" עבורן והוכחה כי עמיהן "לא סומכים על המערכת הפוליטית, שלא אכפת להם ממנה ושאין להם תקווה." יתרה מזאת, לדברי ח'אמנאי היעדר השתתפות האזרחים בבחירות מהווה היעדר "סמכות לאומית". ח'אמנאי שהילל את שיעור ההצבעה הגבוה של 70%-80%, כפי שדיווח עליו המשטר האסלאמי באותן השנים, תיאר זאת ככבוד גדול, מבלי לדעת ששני עשורים לאחר מכן, יחווה בעצמו שיעור הצבעה דומה. להלן התייחסות ח'אמנאי לשיעור התמיכה של העם במשטר בבחירות:
"[...] הבחירות לנשיאות הן ביטוי לחופש, לכוח הבחירה ולצמיחה של האומה האיראנית. זו חרפה לאומה, כמו לחלק מן האומות שאתם רואים שלמרות שהן מלאות בעצמן בבחירות לנשיאות שלהן אחוז ההשתתפות עומד על 35 או 40 אחוזים מבעלי זכות הבחירה. ברור שהעם לא סומך על המערכת הפוליטית שלו, שלא אכפת להם ממנה ושאין לו תקווה.
ראיינו כמה אזרחים אמריקאים לפני הבחירות האחרונות שלהם ושאלו אותם 'למי תצביעו?', הם השיבו: 'מה התועלת בכך? מה זה משנה? לאף אחד!' וכך גם היה. למעשה, השתתפו [בבחירות] 35% מהאזרחים. באיראן האסלאמית השתתפו 70%, 75%, 80% מבעלי זכות [הבחירה]. זה כבוד גדול. זה מראה שהעם הזה עומד על רגליו, מביט על ענייניו ורוצה לקבל החלטה בעניין.
השתתפות האזרחים בבחירות היא אחד הביטויים החשובים ביותר לסמכות הלאומית. אחד מיסודות הסמכות הלאומית הוא שאנשים הולכים לקלפיות, מצביעים ובוחרים נשיא... על כולם להשתתף במבחן הציבורי הזה של האומה האיראנית ולהראות שהאומה האיראנית חיה ומתעניינת בגורל ארצה... זהו כבוד גדול לאומה האיראנית... [ההשתתפות בבחירות] היא חובה אסלאמית, חובה פטריוטית ולאומית. השמירה על כבודה ויוקרתה של המדינה תלויה בכך. מדובר באירוע חשוב מאוד..."[4]
ח'אמנאי בהתבטאות ראשונה לאחר בחירות 2024:"השתתפות האזרחים בבחירות היתה מעשה ג'האד נגד תעמולת האויבים"
ב-5.3.2024, בהתבטאות ראשונה לאחר הבחירות, התפאר ח'אמנאי בנוכחות האיראנים בבחירות תוך התעלמות מהשפל בשיעור ההצבעה ומדבריו בעבר ביחס לשיעור נמוך שכזה. ח'אמנאי העדיף לכנות את ההשתתפות בבחירות מעשה ג'האד נגד אויבי איראן ותלה שוב באויבים את האחריות למזימה להחרמת הבחירות ולא באכזבת אזרחיו מהדרך בה מנוהלת המדינה. להלן עיקרי דבריו של ח'אמנאי:
מנהיג איראן, עלי ח'אמנאי [5]
"[...] אני מרגיש צורך להזכיר את הנושא החשוב של הבחירות ולהודות לעם האיראני על נוכחותו בקלפיות. אזרחי איראן ביצעו חובה חברתית ותרבותית בנוכחות זו. הם ביצעו מעשה ג'יהאד. מדוע ג'האד? משום שזה היה נגד תעמולת האויבים.
במשך כשנה ניסו אויבי האומה האיראנית, אויבי איראן האסלאמית, אויבי הרפובליקה האסלאמית מרחבי העולם להניא את העם מלהצביע ולהכשיל את הבחירות. העם, בנוכחותו בקלפיות, נוכח המהלך הזה של האויבים עשה מהלך גדול ואפי, לכן זה היה מעשה ג'האד..."[6]
תעמולת המשטר בקריקטורה של סו"י תסנים: "כל קול [בבחירות] הוא כטיל הנורה ללבבות האויבים"
ביום הבחירות, ב-1.3.2024, פרסמה סו"י תסנים המקורבת למשה"מ קריקטורה שממחישה את התעמולה בה נקט המשטר האסלאמי לעידוד אזרחי איראן לקחת חלק בבחירות. המוטיב העיקרי שחזר בה היה 'ההצבעה בבחירות שקולה להצבעה נגד אויבי איראן'. הקריקטורה מצטטת את דברי מפקד משה"מ, חוסין סלאמי, ב-29.2.2024, יממה לפני הבחירות: "האזרחים משתתפים בבחירות יותר מבעבר. כל קול היא כטיל שנורה אל לבבות האויבים. ההצבעה שלנו היום נותנת תקווה לחזית ההתנגדות ומאכזבת את האויב."
הקריקטורה מראה תיבת קלפי בצורת טיל איראני הרודף את אויביה של איראן, ארה"ב וישראל. הטיל נע בכוח פתקי ההצבעה הרבים – קרי התמיכה העממית לה זוכה המשטר – שיוצאים משובלו.
הקריקטורה שפרסמה סו"י תסנים ביום הבחירות [7]
שער שופר המשטר, כיהאן, למחרת הבחירות: "האזרחים ברחבי המדינה שימחו את החברים ואכזבו את האויבים"
למחרת הבחירות, ב-2.3.2024, התעלם שופר המשטר, כיהאן, משיעור ההצבעה הנמוך ותיאר את הבחירות כהפגנת נאמנות של אזרחי איראן "למהפכה ולמשטר הקדוש של הרפובליקה האסלאמית" וכהשפלת אויביה של איראן. להלן כותרת שער כיהאן:
"אזרחי המדינה הלוחמים והמשכילים השפילו פעם נוספת את האויב בגדולתם בהשתתפות נרחבת בבחירות והפגינו את נאמנותם למהפכה ולמשטר הקדוש של הרפובליקה האסלאמית בפני החברים והאויבים..."[8]
שער כיהאן למחרת הבחירות, 2.3.2024
שופר המשטר, כיהאן: "מסע 'החרמת הבחירות' נתקל בכישלון מביש"; "אזרחי המדינה הפתיעו וגרמו לאויב להתעצבן"; "נרשמו עוד בחירות מפוארות בתולדות הרפובליקה האסלאמית"
גם ב-3.3.2024, בחלוף יומיים מן הבחירות, המשיך כיהאן להתגאות בשיעור ההשתתפות בבחירות שעמד על 41% זאת בזמן שמדובר בשפל היסטורי. כיהאן גרס כי החרם על הבחירות נכשל חרוצות חרף מאמצי אויבי איראן ותיאר את הבחירות כ"מפוארות" בתולדות איראן. להלן מאמר כיהאן:
"[...] הבחירות לקדנציה ה-12 של המג'לס והקדנציה ה-6 של מועצת המומחים נערכו ביום שישי [1.3.2024] ברחבי המדינה. מה שברור ואין עוררין עליו הוא שמסע 'החרמת הבחירות' נתקל בכישלון מביש. כלי התקשורת של האויב ניסו 24/7 להשיג את פרויקט החרמת הבחירות בהפצצות של דיווחים אך הפרויקט האנטי-איראני הזה נתקל בכישלון גדול. הנתונים הרשמיים של השתתפות העם טרם פורסמו על ידי הרשויות, אך ההערכות מצביעות על כך ש-41% מהאזרחים השתתפו.
האויב
טען באמצעות הפצצת דיווחים כי מקסימום 16% מהעם האיראני ישתתפו בבחירות אבל אזרחי
המדינה הפתיעו וגרמו לאויב להתעצבן ושוב הוכיחו עד כמה הנדסת התודעה של האויב
רחוקה מהמציאות...
נרשמו עוד בחירות מפוארות בתולדות הרפובליקה האסלאמית. המנצחים בזירה זו היו אזרחי איראן והרפובליקה האסלאמית ואויבי האומה האיראנית היו המפסידים העיקריים בזירה זו."[9]
[1] ראו שני החלקים הקודמים בסדרת דו"חות ממרי מפברואר 2024 לגבי בחירות מרץ 2024 - הבחירות באיראן 2024 (א') – הארגון הרפורמיסטי 'החזית הלאומית' קורא להחרמתן: "איננו משתתפים בבחירות מזויפות"; הבחירות באיראן 2024 (ב'): פסילת מועמדות הנשיא לשעבר, חסן רוחאני, למועצת המומחים
[2] כיהאן (איראן), 3.3.2024
[3] עסר-י איראן (איראן), 5.3.2024
[4] אתר המנהיג (איראן), 18.5.2001
[5] אתר המנהיג, 5.3.2024
[6] אתר המנהיג (איראן), 5.3.2024
[7] תסנים, 1.3.2024
[8] כיהאן (איראן), 2.3.2024
[9] כיהאן (איראן), 3.3.2024