ראש הארגון לאנרגיה אטומית של איראן לשעבר, פרידון עבאסי-דוואני, רמז שאבי תכנית הגרעין האיראנית, מוחסין פח'ריזאדה, עסק בייצור נשק גרעיני ולכן חוסל; פרשן המקורב למשמרות המהפכה מאשר כי מדובר בנשק גרעיני; עבאסי קורא לעצור את החבלות והחיסולים מצד האויב ע"י "חציית כמה גבולות מדעיים בהקדם האפשרי, להראות את יכולתנו ולהגן על אנשינו"
מאת: א. סביון
הקדמה
ב-27.11.2021 התראיין ראש הארגון לאנרגיה אטומית לשעבר (2011-2013) וציר המג'לס, פרופ' פרידון עבאסי-דוואני, ליומון איראן במלאות שנה לחיסולו של אבי תכנית הגרעין האיראנית, ד"ר מוחסין פח'ריזאדה. גם עבאסי-דוואני העומד בראש הפקולטה לפיסיקה באוניברסיטת אמאם חוסיין של משמרות המהפכה (משה"מ), נפצע בניסיון התנקשות בחייו בנובמבר 2010. על עבאסי-דוואני ועל פח'ריז'אדה הוטלו סנקציות מטעם מועצת הביטחון של האו"ם בשל חלקם במחקר שעסק בפיתוח כלי נשק גרעיניים וכן בפיתוח טילים בליסטיים בעלי ראש נפץ גרעיני.
בריאיון סיפר עבאסי על קשריו האישיים והמקצועיים עם פח'ריזאדה, הרחיב לגבי פיתוח תכנית הגרעין האיראנית בניצוחו של פח'ריזאדה ובנושא ההתמודדות עם הניסיונות להקפיאה מבפנים על ידי גורמי הנהגה שהתנגדו למהלך הזה (רפסנג'אני) ועם הניסיונות לעצור את התכנית מבחוץ על ידי חיסול מדעני גרעין האיראניים.
עבאסי הסביר את מעורבות הגופים הצבאיים-ביטחוניים דוגמת משה"מ ומשרד ההגנה בתכנית הגרעין של איראן (שמוצגת ע"י המשטר האיראני כתכנית אזרחית) בצורך שהגורמים הצבאיים ישתתפו באמצעות המחקר הגרעיני בתהליך שיקום המדינה. הוא גם התייחס לצורך של איראן לפתח את נושא הטילים הבליסטיים, הלייזר, האלקטרוניקה הנגזרים מתחום "החדשנות הביטחונית" שבחסותה פותחה תכנית הגרעין האיראנית ושבראשה הועמד פח'ריזאדה כראש "הארגון לחדשנות ביטחונית" (ספנד SPND) השייך למשרד ההגנה האיראני. הוא הסביר שבשנות התשעים של המאה העשרים התמקד פח'ריזאדה בבניית תשתית הגרעין של איראן, במערכי האקדמיה ומוסדות הביטחון של איראן, יצירת קאדרים מדעיים וטיפוחם ובניית מעבדות. פח'ריזאדה, לדבריו, אף עסק טרם חיסולו בהקמת ארגון ביולוגי.
עבאסי התייחס להצרת צעדי המדענים דוגמתו ודוגמת פח'ריזאדה על ידי ממשלת רוחאני מ-2013 ואילך כאשר ניתן פומבי לשיחות הגרעין בין ארה"ב לאיראן. פרידון עבאסי שהוזז מתפקיד ראש הארגון לאנרגיה אטומית ב-2013 לטובת עלי אכבר צאלחי, שהיה חלק מצוות המו"מ הגרעיני מול ארה"ב, מתח בריאיון ביקורת מרומזת על מחליפו שתחתיו הוקפאה הפעילות בארגון והופסק שיתוף הפעולה הרוחבי עם יתר מדעני הגרעין באיראן. זאת, בשל עמדות בכירי הזרם הפרגמטי (דוגמת האשמי רפסנג'אני) שקראו לאמץ כיוון של שלום עם המערב שכן עידן הטילים נגמר.[1] עבאסי הבהיר כי הנסיון לבלום את פיתוח תכנית הגרעין של איראן מבית על ידי בכירי הזרם הפרגמטי נכשל. זאת, הודות לעובדה ש"בראש המדינה עמדו אנשים אינטליגנטים שעזרו [להמשיך ו] לתחזק את המערכת הזו". בדבריו על "האנשים האינטלגנטים שעזרו להמשיך לתחזק את המערכת", הוא מתכוון ככל הנראה למנהיג העליון של איראן ח'אמנאי ולבכירי משה"מ שהתנגדו לגישתו של רפסנג'אני (כזכור, רפסנג'אני מת ב-2017 בנסיבות חשודות בשעה שהיה עם שומריו מטעם משה"מ בשחיית בוקר. ילדיו טענו כי הוא חוסל ע"י המשטר. ממרי דיווח בשעתו על העימות הפנימי בין רפסנג'אני לח'אמנאי והתריע על כך שחייו היו בסכנה - ראו דוחות ממרי).[2]
בסיום דבריו אמר עבאסי כי אויבי איראן מודעים לעוצמתה והתפתחותה של תכנית הגרעין של איראן והם מעדיפים לפגוע באנשים ולחסלם ולא לפגוע במתקני הגרעין על מנת להפחיד את המשטר ולהחלישו. עבאסי טען כי המאמצים של אויבי איראן לא ייגמרו "אלא כשנסכן אותם. כלומר, עלינו לחצות כמה גבולות מדעיים בהקדם האפשרי, להראות את יכולתנו ולהגן על אנשינו..." (ראו תרגום השיחה של פרידון עבאסי-דוואני ליומון "איראן" בנספח א' בהמשך).
בשיחתו עם היומון איראן רמז פרופ' עבאסי-דוואני כי פח'ריזאדה קידם תכנית גרעין צבאי לפיתוח נשק גרעיני ומשום כך חוסל. עבאסי אמר כי "שמו של הארגון ש[נוהל] עד לאחרונה בידי מר פח'ריזאדה היה 'הארגון למחקר וחדשנות ביטחונית' או ['הארגון] למחקר ביטחוני חדש' [S.P.N.D.]. המשמעות היא שאם רוצים לעבוד על חדשנות ביטחונית, יש צורך בטווח רחב של מדע וטכנולוגיה. גרעין, טילים, אלקטרוניקה וכו' הם נגזרת אוטומטית של [חדשנות ביטחונית].
בסופו של דבר ההימנעות שלנו מנשק גרעיני היא ברורה בהתבסס על הפתווא המפורשת של המנהיג העליון של המהפכה [עלי ח'אמנאי] בדבר האיסור המלא על נשק גרעיני. אבל, פח'ריזאדה יצר את המערכת הזו והעניין שלו לא היה רק בהגנה על המדינה שלנו. כי המדינה שלנו היא המשענת של חזית ההתנגדות, וכשנכנסים לנושאים האלה הציונים נעשים רגישים. זה לא היה רק מר פח'ריזאדה. [גם] למנהלים אחרים בקבוצה שלנו יש מאפיינים כאלה. האויב זיהה שלמר פח'ריזאדה יש מאפיינים ש[בגינם] יש לחסלו פיזית. הם גם מחפשים [מדענים] אחרים, ובכל פעם שהם יכולים הם מחסלים את האנשים שלנו."
הגם שדבריו של פרופ' עבאסי-דוואני היו
מרומזים הם עוררו התייחסות באשר לכוונתו. בפוסט מה-28.11.2021 בערוץ טלגרם המקורב למשמרות
המהפכה של איראן המזהה עצמו כ"מדע & הגנה; המכון לפיסיקה תרמית" נכתב
כי המילה "מערכת" בדברי עבאסי משמעה "נשק גרעיני", כפי שעולה
באופן "די בולט מדבריו."
הפוסט בערוץ הטלגרם[3]
להלן תרגום הפוסט בערוץ הטלגרם T.me/T_neutrino_plus:
"למרות הצנזורה הרבה על הדמות
הבולטת של ד"ר פח'ריזאדה, ד"ר עבאסי דוואני קובע כאן למעשה בבירור כידיד[ו]
הותיק והנאמן, שהשהיד [פח'ריזאדה] עבד על נשק גרעיני. משמעות [המילה] "המערכת"
כאן היא למעשה בניית הנשק הגרעיני עצמו, מה שדי בולט מדבריו, בניגוד לפרשנויות
שלהם לרבות תשתית [לנשק גרעיני].
יש להסיק שהמשטר [האיראני] הרחיק לכת עד כדי בניית נשק גרעיני ולא השלים אותו, ולמרבה הצער עדיין לא בנה פצצה. לדעתי, כפי שהוזכר בפוסטים מן החודשים הקודמים, המערכת נמצאת לכל היותר רק ב"התראה חמה" או ב"סף הגרעין". כפי שזה נראה, אם תוכנית הגרעין [של איראן] לא מתנהלת בסתר באיזשהו מקום, [כי אז] מערכת הנשק הגרעיני, למרבה הצער, [עדיין] לא נבנתה, וזו למעשה טעות אסטרטגית בלתי נסלחת לאור הלחצים העצומים שהמדינה ספגה בשלושת העשורים האחרונים בשם התגרענות המדינה! אני מקווה שאני טועה."[4]
הערכה:
למרות הזהירות בה נקט פרופ' עבאסי-דוואני בהתייחסו לתכנית הנשק הגרעיני של איראן, הוא עצמו נותן משנה תוקף לכך שאכן מדובר בפיתוח תכנית גרעין צבאי של המשטר האיראני. מצד אחד, הוא חוזר על ההצהרה הרשמית של דוברי המשטר האיראני בדבר הפתווא הגרעינית של ח'אמנאי, (שאינה קיימת - ראו בנספח ב') ומצד שני, הוא מסייג את תקפות אותה פתווא במילים: "אבל, פח'ריזאדה יצר את המערכת הזו והעניין שלו לא היה רק בהגנה על המדינה שלנו. כי המדינה שלנו היא המשענת של חזית ההתנגדות."
בכך הוא הצדיק את פעילותו של פח'ריזאדה שעמדה בניגוד לאותה פתווא
בטענה שלאיראן יש מחוייבות להגן על ציר ההתנגדות כולו שמשתרע מתימן בדרום, עיראק
במרכז, סוריה וההתנגדות הפלסטינית לחופי הים התיכון במערב ועד אפגניסטן במזרח -
שאיראן היא משענתו.
חיזוק נוסף לכך שתכנית הגרעין של איראן היא צבאית מצוי בדבריו של עבאסי-דוואני על הצורך של איראן "לחצות גבולות מדעיים בהקדם האפשרי ולהראות את היכולת שלנו," ובכך "לסכן אותם" כשדיבר על הדרך של המשטר לבלום את אויבי איראן מלעצור את התכנית האיראנית באמצעות חבלות וחיסולים.
בהקשר זה יש להזכיר את איומו של מהדי טאיב, ראש צוות חשיבה עמאר,[5] מקורבו של המנהיג העליון של איראן ח'אמנאי ואחיו של חוסין טאיב ראש ארגון המודיעין של משה"מ, שקרא למנהלי המו"מ מצד איראן ערב חידוש שיחות הגרעין בוינה ב-29.11 להבהיר לצד שמנגד שאם הם לא יתנו לאיראן את הזכויות המגיעות לה איראן תיקח אותן מהם בכוח. בריאיון לסו"י איסנא ב-14.11.2021, הוא אמר: "על מנהלי המו"מ שלנו לשמור כעת על קו הכוח, קרי להבהיר במו"מ לאויב שאם הם לא יתנו לנו את הזכות שלנו בדיבור ועל פי הצדק ניקח מהם את הזכות [שלנו] בכוח ... על מנהלי המו"מ [האיראניים] להזהיר את הצדדים שאם לא יתנו לנו את זכויותינו במשא ומתן יש לנו את הכוח לקחת את הזכויות שלנו בכוח ובמקרה כזה זה יעלה להם ביוקר."[6]
קיימת אפשרות שהריאיון של עבאסי-דוואני ליומון הנפוץ ביותר במדינה, איראן, שניתן במלאות שנה לחיסולו של פח'ריזאדה ויומיים לפני פתיחת המו"מ בוינה נועד לשרת את עמדת איראן במו"מ מול המערב ע"י מתן פומבי לנחישותה של איראן להתמיד במאמציה להגיע למעמד של מדינה המסוגלת להעניק הגנה גרעינית לציר ההתנגדות כולו ושאין טעם במאמצי ארה"ב להניא אותה מדרך זו.[7]
[1] ראו בעניין זה דוח ממרי מאוקטובר 2016 ח'אמנאי וחוגים אידיאולוגיים במתקפה על רפסנג'אני בשל קריאתו להשקיע בכלכלה ולא בצבא, כפי שעשו גרמניה ויפן בעקבות אמירתו הפומבית של האשמי רפסנג'אני כי "עולם המחר הוא עולם של שיחות, לא [עולם של] טילים."
[2] דוח ממרי מיוני 2016 גובר האיום לחיסולו הפוליטי ואולי אף האישי של רפסנג'אני
דוח ממרי מאוקטובר 2013 מאבק המנהיגות בין ח'אמנאי לרפסנג'אני (ח'): איומים על חיי רפסנג'אני
דוח ממרי מינואר 2018 שנה למות רפסנג'אני, מדבריו:"המשטר האסלאמי[באיראן]]צריך לתת לעם חופש – ללא כפייה איומים, הגבלות ומעצרי שווא"
דוח ממרי מפברואר 2016 - חידוש מאבק הכוח בהנהגת איראן בין מחנה ח’אמנאי לבין מחנה רפסנג’אני (2): היערכות המשטר נגד “הפתנה החדשה” (המחנה הפרגמטי בראשות רפסנג’אני) ונגד ארה”ב
[3] אt.me/T_neutrino_plus/73428.11.2021
[4] ערוץ טלגרם t.me/T_neutrino_plus/734, 28.11.2021
[5] צוות החשיבה וההיגוי "מפקדת עמאר" הוקם ב-2011 בעקבות הפגנות 'המחאה הירוקה' ב-2009 באיראן ונועד לחזק את הציות המוחלט למנהיג ח'אמנאי ולעיקרון 'שלטון חכם ההלכה.' בצוות ההיגוי 15 חברים, מרביתם דמויות בכירות ותיאורטיקנים בולטים בחוגי האידאולוגים הקיצונים. חברי "צוות מפקדת עמאר" פועלים לגיבוש אסטרטגיה למעקב ולסיכול הפעילות החתרנית נגד המשטר מבית ומחוץ, הקרויה בפיו "המלחמה הרכה". ראו דוח ממרי מינואר 2020 אנטישמיות באיראן (ב') : מהדי טאיב, ממקורבי מנהיג איראן, בסדרת הרצאות על היהודים: אויבכם המושבע – היהודים; אם חוד החנית יכוון אל היהודים – העולם ישתחרר
[6] איסנא (איראן), 14.11.2021