מאמר באתר ערוץ אל-ג'זירה:
הרמדאן, "חודש הג'יהאד והניצחונות", הוא עונת הפיגועים של הארגונים הפלסטיניים
אתר ערוץ אל-ג'זירה פרסם לרגל חודש הרמדאן מאמר מאת עדנאן אבו עאמר תחת הכותרת "כך הפכה ההתנגדות הפלסטינית את חודש רמדאן לעונת הפיגועים והניצחונות".[1] אבו עאמר, מרצה פלסטיני למדעי המדינה באוניברסיטת "אל-אומה" בעזה, הסביר במאמרו כי חודש הרמדאן נתפס כחודש הג'יהאד והניצחונות בהיסטוריה של האסלאם וכי ארגוני הטרור הפלסטיניים, מנצלים את האווירה הרוחנית-דתית של חודש הרמדאן ואת מורשת הקרבות והניצחונות בהיסטוריה של האסלאם שהיו במהלכו, כדי לעודד פעילות ג'יהאדית מואצת של פיגועים והתקפות נגד יעדים ישראלים.
במאמרו סקר הכותב שורה ארוכה של פיגועים רצחניים נגד חיילים ואזרחים כאחד, כולל פיגועי התאבדות, שארגוני הטרור הפלסטינים ביצעו במהלך חודש רמדאן במתכוון לכאורה, בשל אופיו המיוחד של החודש. הוא טען כי מבצע 'צוק איתן' (יולי 2104) משמש עד היום מודל עבור ארגוני הטרור ברמדאן, נוכח "מעשי הגבורה הבולטים ביותר של ההתנגדות בהיסטוריה של פלסטין ובסכסוך עם הכיבוש" שנרשמו בו. בנוסף טען אבו עאמר כי מנגנוני הביטחון הישראלים מודעים לעובדה כי בחודש זה מוכנות גדולה יותר מצד ארגוני הטרור לפיגועים והקרבת נפש ונערכים למיגורם מבעוד מועד.
עדנאן אבו עאמר[2]
להלן תרגום קטעים ממאמרו של אבו עאמר:
"ההתנגדות הפלסטינית מנצלת את האווירה הרוחנית של חודש רמדאן כדי להרים את מורל אנשיה ולהגביר את פעילותם, דבר שהמנגנונים הביטחוניים והצבאיים הישראלים לוקחים בחשבון מדי שנה עם בוא חודש רמדאן.
ההיסטוריה של ההתנגדות הפלסטינית מלמדת כי לעיתים קרובות היא ביצעה במתכוון את פיגועיה ואת התקפותיה הקשות נגד הכיבוש הישראלי [דווקא] בחודש רמדאן, בשל התפקיד הטקטי [כך במקור] והפולחני שהוא ממלא, כפי שמוכיחים קרבות ידועים בהיסטוריה האסלאמית.
להלן אסקור, בצורת שאלות ותשובות, את הפיגועים הבולטים ביותר של ההתנגדות הפלסטינית בשנים האחרונות ואת האבדות שהסבו לכיבוש ומדוע בחרה במתכוון את חודש רמדאן כדי לבצע את התקפותיה המזוינות: ...
· איזה ניצחונות נושא בחובו חודש רמדאן בזיכרון [הקולקטיבי] הפלסטיני?
ההתנגדות שאבה את [הנוהג לייצר] מצב של גיוס ושל דירבון לבצע את פיגועיה בחודש רמדאן מההיסטוריה [האסלאמית] עתירת המלחמות והכיבושים שהתרחשו בחודש זה, שכן ברור היה שהמוסלמים מקפידים לבצע התקפות במהלכו, שבין החשובים בהם נמנים: קרב בדר,[3] כיבוש מכה,[4] כיבוש אנדלוסיה;[5] קרב טור;[6] קרב עין ג'אלות[7] ומלחמת רמדאן/אוקטובר [קרי, מלחמת יום הכיפורים שנערכה ב-1973 בין קואליציה של מדינות ערביות לבין ישראל] – כל אלו היוו השראה לחיקוי עבור ההתנגדות הפלסטינית.
בתחילת רמדאן מידי שנה, הקפידו הזרועות הצבאיות של פלגי ההתנגדות להדגיש כי מדובר בחודש שבו מבלה לוחם הג'יהאד את יומו במקום התפילה שלו ואת לילו בהתמסרות להגנה על מולדתו פלסטין, ובחודש שבו הושגו ניצחונות אסלאמיים יוצאי דופן וההתנגדות רשמה בו את מלחמות הגבורה והקרבת הנפש המרשימים ביותר [שלה].
· האם ההתנגדות רואה בחודש רמדאן הזדמנות להגברת פעילותה?
היה נהוג שמידי שנה נרשמת התגברות בפעולות ההתנגדות במהלך חודש רמדאן ומנגנוני הביטחון הישראליים דאגו תמיד להזהיר כי רמדאן הוא חודש שמעודד לחימה ופעולות התנגדות. האווירה ברמדאן מגבירה את הנכונות להקרבה בהתבסס על השפעות דתיות ופסיכולוגיות, הפועלות באופן אוטומטי על איש ההתנגדות. לפיכך, בכל רמדאן נרשמת עליה ברורה ברמת ההתנגדות לכיבוש...
· היכן מתרכזות פעולות ההתנגדות ברמדאן?
מנגנוני הביטחון הישראליים מקפידים להזהיר מפני ניצול חודש רמדאן בידי פלגי ההתנגדות, שרשימת פעולותיהם [במהלך רמדאן] מעידה על פגיעה ביעדים מגוונים – צבאיים והתנחלותיים – בגדמ"ע, ברצועת עזה ובתוך ישראל. נראה שיומן [התאריכים] של ההתנגדות גדוש בפעולות רבות שבוצעו בחודש רמדאן בשנים האחרונות, לרבות פעולות דקירה בסכין; דריסה בכלֵי רכב; פעולות ירי והנחת מטעני נפץ, דבר שהסב לישראלים אבדות בנפש בְּקֶרב חיילים ומתנחלים.
· איזה התקפות כלולות ביומן [התאריכים] של ההתנגדות במהלך רמדאן?
קשה בסקירה קצרה זו למנות את כל ההתקפות המזויינות שביצעה ההתנגדות הפלסטינית במהלך חודש רמדאן בשנים האחרונות ובעשורים האחרונים, אך אעקוב להלן אחר החשובות ביותר שבהן:
- ברמדאן[8] 2017 תקפו שלושה פלסטינים... ממשפחת ג'בארין מהעיר אום אל-פחם שבתוך פלסטין הכבושה, את כוחות הביטחון הישראלים במסגד אל-אקצא והרגו שניים מהם. השלושה נהרגו.
- באותה שנה [ב-16.6.17, כלומר ב-21 ברמדאן 1438] ביצעו שלושה פלסטינים מרמאללה... התקפה כפולה באמצעות ירי ודקירות סכין בירושלים נגד חיילי הכיבוש, שגרמה להריגת חיילת ולפציעתם של אחרים.
- ב-2016 ביצעה ההתנגדות עשרה פיגועים של הקרבת הנפש באמצעות ירי או דקירות סכין שכתוצאה מהם נהרגו 6 ישראלים ו-15 אחרים נפצעו. [הפעולה] החשובה ביותר בוצעה [ב-8.6.16, כלומר ב-2 ברמדאן 1437] כאשר שני בני הדודים מיטא שבגדמ"ע, מוחמד וח'ליל מח'אמרה, נכנסו למתחם 'שרונה' שליד מטה משרד הביטחון בתל אביב, פתחו באש על המתנחלים והרגו ארבעה ופצעו 40.
- ב-2015 [19.6.15, כלומר ב-2 ברדמאן 1436] בוצע פיגוע ירי ליד התנחלות דולב שבאזור רמאללה על רכב של מתנחלים ממרחק אפס, שבו נהרג מתנחל אחד ואחר נפצע. ברמדאן אותה שנה ביצע פלסטיני מחברון פיגוע דקירה ליד שער שכם בירושלים הכבושה בשני שוטרים ישראליים,[9] וב-2010 ירו שני [אנשי] התנגדות על רכב מתנחלים בחברון [ב-31.8.10, כלומר ב-21 ברדמאן 1431] והרגו ארבעה.
- ב-2004 ניהלה ההתנגדות את מערכת 'ימי הזעם' בצפון עזה במשך 17 יום [בין ה-29.9, כלומר ה-14 בשוואל, לבין ה-16.10, כלומר ה-2 ברדמאן, 1425], שבמהלכם ביצעה מספר רב של עימותים, הסתערויות על התנחלויות, מארבים ו[ירי] טילים ואילצה את הכיבוש לסגת מבלי לממש את יעדיו. ברמדאן באותה שנה [ב-18.10.04, כלומר ב-4 ברמדאן 1425] ביצעו שני [אנשי התנגדות] שחירפו את נפשם למען האסלאם... פיגוע איכותי ליד מעבר סופה מדרום לעזה, בו נפצעו שישה מחיילי הכיבוש, בדרגות פציעה שונות.
- ב-2002 [ב-15.11.02, כלומר ב-10 ברדמאן 1423] ביצעו [שלושה מאנשי] ההתנגדות... פיגוע נגד מתנחלי 'קריית ארבע' שליד חברון, הרגו 12 חיילים ומתנחלים ופצעו 18 אחרים... באותה שנה [ב-21.11.02, כלומר ב-16 ברמדאן 1423] פוצץ השהיד... מחברון את חגורת הנפץ שלו ברחוב מקסיקו בירושלים והרג 12 ישראלים ופצע 47 אחרים.
- רמדאן 2001 היה גדוש בפעולות של ההתנגדות. [ב-2.12.01, כלומר ב-16 ברמדאן 1422] השהיד... משכם ביצע פעולת פיצוץ באחד האוטובוסים בחיפה והרג 16 ישראלים ופצע 55 אחרים. כשחברו הביא לו את סעודת שבירת הצום הוא סירב ואמר: 'אני אשבור את הצום הלילה, בגן העדן'.
- עוד ברמדאן 2001 ביצעו השהידים... את הפעולה הכפולה שלהם נגד עמדה של הצבא הישראלי בירושלים,[10] שבה נהרגו 11 ישראלים ונפצעו 190 אחרים. כמו כן, שניים [מאנשי] ההתנגדות... הסתערו על התנחלות 'אלי סיני' מצפון לעזה, הרגו מדען גרעין ישראלי ופצעו חמישה אחרים.[11]
- ב-1993 [ככל הנראה ב-20.3.93, כלומר ב-26 ברמדאן 1413] טמנה חוליה... מארב לשני סיורים ישראליים ליד בית הקברות של השהידים מזרחית לג'באליה והרגה שלושה חיילים ופצעה ארבעה אחרים.
· עד כמה היוותה מלחמת עזה 2014 [מבצע צוק איתן] מודל עבור ההתנגדות ברמדאן?
- בעקבות תוקפנות 'צוק איתן' הישראלית הגיבה ההתנגדות במערכה... ש[במהלכה] חשפה הפתעות רבות: ביצעה פעולות מעבר לגבול; לקחה בשבי כמה מחיילי הכיבוש; גרמה להריגתם של 70 חיילים ומתנחלים ולפציעתם של 2,500 אחרים; שיגרה את טיליה לעבר הערים חיפה, ירושלים ותל-אביב במה שכינתה 'פעולת ה-10 ברמדאן'.. ברמדאן 2014 ניהלה ההתנגדות הפלסטינית מלחמה ממושכת נגד כוחות הכיבוש הישראלים שנמשכה יותר מ-50 יום ובמהלכה בוצעו כמה פעולות צבאיות איכותיות... במלחמה הישראלית נגד עזה ברמדאן 2014 [צוק איתן] נרשמו מעשי הגבורה הבולטים ביותר של ההתנגדות בהיסטוריה של פלסטין ובסכסוך עם הכיבוש. [אנשי] ההתנגדות היו במצב נפשי מורכב; הם היו בצום מתחת לאדמה [במנהרות] וחיו על שאריות המזון והמים [אך] הפגינו קור רוח... לאחר שעשרות [אנשי] התנגדות שהו 21 יום בתוך אחת המנהרות, כשהם מכותרים, ללא שום קשר או אספקה. הם גילו מעיין מים בתוך המנהרה, הירוו בו את צימאונם בתום הצום והתרגלו לאכול בארוחת השחר ובסעודת שבירת הצום שני תמרים בלבד, במשך כל התקופה הזו.
· כיצד מתכונן הכיבוש הישראלי להתמודד עם [חודש] רמדאן?
מידי שנה, עם התקרב חודש רמדאן, מתחילים מנגנוני הביטחון הישראליים וצבא הכיבוש להחמיר את הנהלים הקיימים כדי למנוע מההתנגדות לבצע את פעולותיה, באמצעות הגברת המעצרים ופריסת כוחות נוספים במעברים ובצירים המרכזיים, אולם התוצאה היא שההתנגדות שומרת על קצב [הפעולות] שלה ברמדאן ואף מגבירה אותו. כוחות הכיבוש ומנגנוני הביטחון שלו רואים בבוא חודש רמדאן מידי שנה את בואה של עונת הגברת הדירבון של ההתנגדות לביצוע התקפות נוספות נגד הישראלים. זאת, בהיות רמדאן חודש הג'יהאד והניצחונות בהיסטוריה של האסלאם ונראה שיש יותר מוכנות להקרבת הנפש במהלכו, דבר שמגביר את החששות הביטחוניים הישראליים."[12]
[1] לדוגמאות נוספות של תפיסת הרמדאן כחודש הג'יהאד, ראו דוחות ממרי: בכיר דת וכותבים מצרים: רמדאן – חודש הג'יהאד והניצחונות הגדולים בהיסטוריה המוסלמית, 2.6.19; מאמר באתר החמאס יום לפני הפיגוע בת"א: רמדאן הוא חודש הג'יהאד, פסגת האסלאם, 10.6.16; אתרי חמאס והג'יהאד האסלאמי: ברמדאן גובר הרצון למסירת הנפש, 3.7.15
[2] https://ar-ar.facebook.com/Dr.adnanabuamer/, 28.11.2019
[3] לפי מקורות אסלאמיים, קרב בדר נערך בין צבאו של מוחמד לצבא מכה בחודש רמדאן בשנת 2 להג'רה על פי הלוח המוסלמי (מרץ 624).
[4] לפי מקורות אסלאמיים, כיבוש מכה נערך בחודש רמדאן בשנת 8 להג'רה (החופף לדצמבר 629-ינואר 630).
[5] בחודש רמדאן שנת 91 להג'רה (ביולי שנת 710), המוסלמים תחת פיקודו של טריף בן מאלכ, נחתו על חופה הדרומי של ספרד וכבשו את העיירה טריפה.
[6] קרב טור נערך בין המוסלמים לבין הפרנקים ב-15 בשעבאן (לפני תחילת הרמדאן), שנת 114 להג'רה (10.10.732).
[7] קרב עין ג'אלוּת בין הצבא הממלוכי לבין הצבא המונגולי נערך ברמדאן 658 (ספטמבר 1260).
[8] הפיגוע הנ"ל בוצע למעשה ב-19 בשוואל (כלומר, לאחר סיום חודש הרמדאן), שנת 1438 (14.7.17).
[9] ככל הנראה, הכוונה לפיגוע שבוצע ב-21.6.15, כלומר ב-4 ברמדאן 1436.
[10] הכוונה לפיגוע הכפול ברחוב בן יהודה בירושלים וזמן קצר לאחר מכן ברחוב לונץ הסמוך לו ב-1.12.01 (15 ברמדאן 1422), שכוון לאזרחים תמימים ולא לשום עמדה צבאית.
[11] הפיגוע הנ"ל בוצע ב-2.12.01 בסמוך ליישוב אלי סיני, ובו נרצח פרופ' ברוך זינגר שעבד במרכז למחקר גרעיני בנחל שורק.
[12] https://www.aljazeera.net/, 16.4.2021