איראן לא תבטל את ה-JCPOA משום שהוא מקנה לה מעמד
של מדינה גרעינית ומהווה ערובה מערבית לשרידות המשטר
מאת: א. סביון וי.כרמון
הסכם הגרעין מקנה למשטר האיראני שני הישגים היסטוריים, שאינם ניתנים לביטול אלא אם ההסכם עצמו יוכרז כחסר תוקף: מעמד של מדינה גרעינית וחסינות מפני מתקפה מערבית בשל הפיתוח הגרעיני שלה.
דוברים איראניים הדגישו, כי ה-JCPOA אינו ניתן כלל לביטול גם אם ממשל טראמפ יבטלו. זאת, משום שהם השכילו לשתף במתן הגיבוי להסכם גם את האיחוד האירופי ואת האו"ם. גם אם ארה"ב לבדה היתה מבטלת את ההסכם, הוא היה נשאר בתוקף, לאמור, מעמדה של איראן כמדינה גרעינית נשאר תקף.
הנשיא רוחאני הדגיש, למשל, בישיבת הממשלה ב-9.11.2016, עם היוודע דבר בחירת טראמפ לנשיא, כי ההסכם אינו ניתן לביטול. הוא אמר כי "פיקחותה של איראן בהסכם הגרעין הייתה בכך שאישרה את ה-JCPOA כהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם ולא כהסכם [בילטראלי] עם מדינה מסוימת או עם ממשל מסוים, לכן [ה-JCPOA] לא ישתנה על ידי החלטת ממשל מסוים."[1]
לאחר יישום ה-JCPOA בינואר 2016 וגם קודם לכן, חזרו בכירי המשטר ואיימו כי אם ארה"ב תפר אותו ובעיקר אם תטיל סנקציות על איראן הם יבטלו את ההסכם, יחזרו למצב שלפני ההסכם ואף יתקדמו מעבר לו.
למשל, באיגרת, שהוגדרה כ"אישור מותנה" להסכם, ששיגר המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי, לנשיא רוחאני ב-21.10.2015, קבע ח'אמנאי כי: "אם במשך תקופת שמונה השנים, יוטלו על איראן סנקציות, בכל רמה ובכל תרוץ (בכללם התירוצים החוזרים והנשנים בעניין טרור וזכויות אדם) מצד כל אחת מהמדינות, העניין מהווה הפרה של ההסכם ועל פי סעיף 3 בהחלטת המג'לס, הממשלה מחויבת לבצע את הצעדים הדרושים ולהפסיק את הפעילויות ב- JCPOA.."[2]
איראן משנה מדיניות: מאיומי ביטול ההסכם לתגובה מקבילה
אולם, לאחר הטלת סנקציות נוספות על איראן, הן בתקופת אובמה והן תחת ממשל טראמפ, התברר כי איראן אינה מממשת את איומיה. במקום זאת, הציגה איראן משוואה חדשה שאיננה כרוכה בביטול ההסכם כפי שאיימה קודם לכן. עפ"י משוואה זו, המשטר האיראני יגיב על כל הפרה אמריקאית בהפרה מקבילה מצדו.
ואמנם, לאחר שמחלקת המדינה האמריקאית הודיעה ב-24 במרץ 2017 על סנקציות על חברות ואישים הקשורים לתכנית הטילים של איראן, הודיע משרד החוץ האיראני ב-26.3.17 על סנקציות נגדיות על 15 חברות אמריקאיות,[3] ובתגובה להצעת החוק הנשקלת בימים אלה בממשל ובבית הנבחרים על הגדרת משה"מ כארגון טרור, הודיע יו"ר וועדת המג'לס לביטחון לאומי, עלא אלדין בורוג'רדי, ב-25.3.17, כי הם יציגו במג'לס תכנית להגדרת ה-CIA וצבא ארה"ב כארגוני טרור, לאחר חופשת הנורוז.[4]
שה"ח זריף שב ואמר ב-3.4.2017 כי "אם יגיע הרגע שאמריקאים לא יבצעו את ה-JCPOA, חזרתנו [למצב שקדם לו] תהיה מהירה מאוד ואפילו נגיע ליותר ממה שהיה לנו פעם... יש לנו מספיק ערבויות ליום בו המשטר [האיראני] יחליט וירגיש שכמות הפרת ההבטחות של אמריקה היא עד כדי כך, שעלינו לחזור ל[מצב] שלפני ה-JCPOA, אבל לא נראה לי שדבר כזה יתרחש."[5]
יצוין כי בדברי האיום של שה"ח זריף על האפשרות שאיראן תחזור למצב שלפני ההסכם, הוא אינו מפרט שום קו אדום או תנאי ספציפי שהפרתו תחייב ביטול ההסכם מצד איראן אלא קובע כי איראן תפעל "כאשר נרגיש" שארה"ב מגדישה את הסאה בהפרותיה כלפי איראן. זאת ועוד, זריף גם מוסיף כי מצב זה להערכתו לא יתרחש.
הנסיגה מהאיומים הקודמים והטיעונים בדבר תקפות ההסכם גם אם ארה"ב תבטלו מעידים על חשיבותו ההיסטורית עבור המשטר האיראני. להערכתנו איראן לא תבטל את ההסכם אפילו אם ארה"ב תמשיך להטיל עליה סנקציות, ואף אם תהיה מעורבת בפעילות צבאית נגד אינטרסים איראניים, שכן איראן לא תבטל הסכם המקנה לה מעמד של מדינה גרעינית והמהווה ערובה לשרידות המשטר מפני התקפה שמטרתה להביא לשינויו. ההישגים ההיסטוריים הללו הם ההישג שהעניק ממשל אובמה לאיראן באמצעות ה- JCPOA.
למותר לציין כי האיום בחזרה למצב הקודם הוא לכשעצמו מהווה איום סרק, משום שאם המשטר יעשה זאת הוא ישוב למצב שמזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי הגדירו "כחודשיים מפצצה" ובכך מקרב את סכנת המתקפה המערבית עליו.
ה-JCPOA – מכשיר לאבטחת שרידות המשטר האיראני
המשטר האיראני נאחז בהסכם ה-JCPOA מפני שהוא מבטיח את שרידותו. הנשיא אובמה העלה את המשטר האיראני ממעמד של "מדינה נאשמת" הנתונה לסנקציות של מועבי"ט בשל תכניתה הגרעינית, למעמד של מדינה גרעינית לגיטימית, הנושאת ונותנת עם שאר מעצמות העולם על שדרוג פעילותה הגרעינית
האיום שבעטיו חידש ח'אמנאי את פרויקט הגרעין של איראן כפי שנחשף ב-2002 (לאחר שאיתאללה ח'ומיני הפסיק את הפרויקט הגרעיני מתקופת השאה) היה האיום על שרידות משטרו. המשטר חש מאוים הן מפני מתקפה מערבית ישירה שנועדה להביא לשינוי המשטר והן בעקיפין מפני הפעלת גורמי האופוזיציה מבית, דבר שכונה ע"י המשטר "פתנה", כמו זו שדיכא בשנת 2009. מסיבה זו, תבע ח'אמנאי מארה"ב במהלך המו"מ להפסיק את השידורים האמריקאיים בפרסית לאיראן, לחדול מתמיכתה הפוליטית והכספית לקבוצות אופוזיציה איראניות ולחדול מלבקר את הצנזורה האיראנית על האינטרנט – שלוש דרישות הנוגעות לשרידות המשטר. ראו דוח ממרי: מטרת ח'אמנאי בשיחות הגרעין - הבטחת שרידות משטרו
באמצעות ה-JCPOA השיג ח'אמנאי הישג כפול: הוא הבטיח גם את שרידות משטרו וגם את קבלתה של איראן למועדון הגרעיני. מבחינת המשטר האיראני, מטרת ה- JCPOA מלכתחילה היתה להבטיח את שרידות המשטר כנגד כל האיומים האפשריים מבית ומחוץ והיא לא היתה מיועדת להשיג סיוע כלכלי מסיבי ושילוב איראן בכלכלה המערבית על מנת להקל על מצוקתו הכלכלית של העם האיראני. מצוקה זו חתר ח'אמנאי לפתור ע"י "כלכלת ההתנגדות", שעיקרה הסתמכות עצמית ושלילת שיתוף פעולה כלכלי עם המערב והשקעות הון זר באיראן.
מעמדה הגרעיני של איראן שהובטח לח'אמנאי ע"י ממשל אובמה בהסכם בגיבוי אירופי מאפשר לו להמשיך מצד אחד בדיכוי העם האיראני ומצד שני בהתפשטות אזורית והמשך יצוא המהפכה האיראנית באזור.