המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
איתאללה איראני: אם אהיה נשיא, אשיב לריבונותנו 3 מדינות שכנות
7/3/2013


איתאללה איראני: אם אבחר לנשיא, אשיב לריבונות איראן את טג'יקיסטן, ארמניה ואזרביג'אן


הקדמה

מזכ"ל ארגון חזבאללה של איראן, איתאללה מוחמד באקר ח'ראזי, הנמנה על האליטה של המשטר האיראני,[1] הכריז לאחרונה על מועמדותו לנשיאות איראן בבחירות הצפויות להיערך במחצית יוני 2013. במסגרת קמפיין הבחירות שלו, הוא הבטיח להשיב לריבונותה של איראן את שטחי טג'יקיסטן, ארמניה ואזרביג'אן, שנלקחו ממנה בהסכם תורכמנצ'אי מ-1828 עם רוסיה.[2]  

 

יצוין כי כבר ב-2010 פירט איתאללה ח'ראזי את חזונו להשבת שטחים אלה לאיראן והצורך להקים מחדש את 'איראן הגדולה' שתשתרע מפלסטין לאפגניסטן על בסיס האימפריה הפרסית הטרום-אסלאמית (ר' דוח ממרי).

 

דברי ח'ראזי נתקלו בביקורת של שגריר איראן בארמניה, מוחמד ראיסי, שהסביר כי ח'ראזי הוא איש דת שלהצהרותיו אין תוקף רשמי ושל האתר אנתח'אב שהטיל ספק בתוארו כאיתאללה, וקרא שלא להתייחס ברצינות לדבריו, משום שכל תכליתם הוא לחולל פרובוקציה.

 

איתאללה ח'ראזי[3]

 

 

איתאללה ח'ראזי: יש להשיב לאיראן את השטחים [שנלקחו ממנה ב] הסכם תורכמנצ'אי

ב-3.2.2013 פרסם אתר האינטרנט האיראני תריבון את נאום איתאללה מוחמד באקר ח'ראזי בו הכריז על מועמדותו לנשיאות איראן יום קודם לכן. בין יתר דבריו, הבטיח ח'ראזי לקהל שומעיו כי "אם אבחר לנשיאות, אחזיר לאיראן את טג'יקיסטן, ארמניה ואזרביג'אן".[4]

 

בנוסף להצהרת המועמדות פרסם האתר תריבון (3.2.2013) צילום של העמוד הראשי בעיתון של חזבאללה-איראן מה-15.12.2012, בו מופיעה מפה ועליה חיצים המצביעים על שטחי טג'יקיסטן, ארמניה ואזרביג'אן, ועל גבי המפה נכתב: "בממשלת חזבאללה הבאה יבוצעו פעולות משפטיות-פוליטיות ואף צבאיות לסיום ההסכם המביש תורכמנצ'אי". ראה צילום העמוד הראשי להלן:

 

תריבון (איראן), 3.2.2013

 

ב-9.2.2013 פרסמה סו"י האיראנית איסנ"א את תוכן נאומו של מזכ"ל ארגון חזבאללה של איראן, איתאללה מוחמד באקר ח'ראזי, בטקס הפתיחה הרשמי של משרד הנציגות של העיתון חזבאללה איראן בבנדר עבאס. בין יתר דבריו אמר ח'ראזי: "עלינו לפעול [בכדי] להחזיר באופן חוקי לאיראן את השטחים הצפוניים, [שנלקחו ממנה במסגרת] הסכם תורכמנצ'אי [שנחתם] לפני 99 שנים [במקור]. ב[מסגרת] יחסינו החוקיים עם המערב, נאלץ אותם [לקבל זאת], כפי שהם קיבלו את [השבת] הונג-קונג לסין לאחר 99 שנים".[5]

 

שגריר איראן בארמניה: ח'ראזי הוא איש דת. אין תוקף להתבטאויותיו

שגריר איראן בארמניה, מחמד ראיסי, אמר לסו"י באזרביג'ן כי "ממשלת איראן מאשרת ומכבדת את השלמות הטריטוריאלית של אזרביג'אן, ארמניה וטג'יקיסטן. כפי שאתם יודעים, ח'ראזי הוא איש דת ואין לו תפקיד שלטוני באיראן. איראן היא מדינה חופשית, וכל אחד יכול לדבר על כל דבר עליו הוא חושב ו[על כל מה] שעולה בדעתו. עמדתה הרשמית של איראן בנוגע לסוגיות מדיניות חוץ נמסרת רק באמצעות המנהיג [ח'אמנאי], הנשיא ושר החוץ. שאר ההתבטאויות אינן תקפות.[6]  

 

האתר האיראני אנתח'אב: דברי ח'ראזי לא רציניים; ספק אם הוא איתאללה

אתר האינטרנט האיראני, אנתח'אב, פרסם ב-17.2.2013 את תגובותיהם של שגרירי טג'יקיסטן ואזרביג'ן לדברי איתאללה ח'ראזי תוך שהוא מטיל ספק בכך שח'ראזי הוא אכן איתאללה. האתר טען כי ח'ראזי מעוניין בתשומת לב ואין לקחת את דבריו ברצינות. להלן הדברים:

 

"חלק מהפרשנים הפוליטיים מאמינים שדבריו של איש זה [ח'ראזי] נלקחים לעתים ברצינות בשל ייחוסו, שכן הוא בנו של איתאללה מוחסין ח'ראזי (חבר במועצת המומחים), אחיו של מוחמד צאדק [ח'ראזי, שגריר איראן לצרפת לשעבר] ואחיין של כמאל ח'ראזי [שה"ח הקודם של איראן וראש המועצה לקביעת מדיניות חוץ].

 

לפי פרשנים אלה, הצהרותיו הם חלק מניסיון לפנות לרגשותיהם הלאומיים של קהל שומעיו. "... נראה שהאיש הזה משתמש בכל הזדמנות כדי להיראות ולעלות לסדר היום. אולם [דבריו] תמיד אינם נלקחים ברצינות. עם זאת, הצהרותיו האחרונות זכו לתגובה חריפה מצד המדינות השכנות, משום שראשית, הוא איש דת, וחלק [אף] מכנים אותו איתאללה (במכוון או בשוגג) והוא קשור לאחת המשפחות החשובות בפוליטיקה באיראן. [שנית] מסופר שגם בשנת 2005 הוא היה מועמד [לנשיאות איראן] אך נפסל על ידי מועצת שומרי החוקה ..."

 

משה"ח של טג'יקיסטן: הצהרות ח'ראזי הן "התערבות בענייני הפנים של מדינה עצמאית"

משרד החוץ של טג'יקיסטן פרסם באתר האינטרנט שלו, את תגובתו לדברי ח'ראזי:  "הצהרותיו של [ח'ראזי הנמנה על] משפחתו של שה"ח הקודם של איראן, גרמו להפתעה וצער בקרב חוגי תרבות, פוליטיקה וחברה בטג'יקיסטן והן מהוות התערבות בענייני הפנים של מדינה עצמאית. איש הדת הזה אינו מודע למצב האמיתי כיום באזור, בעולם, ובמערכת המשפטית."

 

דובר משה"ח של אזרביג'ן: דברי ח'ראזי "חסרי היגיון"

דובר משרד החוץ של אזרביג'ן, אלמאן עבד אללייב, אמר לסו"י אינטרפוקס, שאזרביג'ן מסרבת להגיב ל"הצהרות חסרות הגיון שכאלה". ומזכ"ל מפלגת השלטון באזרביג'ן, עלי אחמדיב, אמר לכתבים ש"הערותיו של מועמד זה לנשיאות איראן מצביעות על כך שאין לו חשיבה חופשית ועצמאית."[7]

 


[1] ח'ראזי הוא גיסו של מסעוד ח'אמנאי, בנו של מנהיג איראן; אביו הוא איתאללה מוחסין ח'ראזי, חבר מועצת המומחים.

[2] בהסכם תורכמנצ'אי (1828) בין רוסיה לפרס אולץ השאה הפרסי לוותר לרוסיה על שטחי ארמניה, נח'יצוואן וטאלש. בהסכם גולסטאן (1813) אולצה פרס לוותר על שטחי אזרביג'ן, דגסטן וגיאורגיה של היום לרוסיה. באיראן ההסכמים נחשבים משפילים. הם שמו קץ לשליטת האימפריה הפרסית על שטחי הקווקז ואסיה התיכונה.

[3] איסנא (איראן), 9.2.2013

[4]ו www.teribon.ir, 3.2.2013 ראו צילום העמוד הראשי בהמשך.

[5]ו www.isna.ir , 9.2.2013

[6] ו www.asriran.com,  12.2.2013

[7]ו www.entekhab.ir , 17.2.2013