המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
מעורבותם של הצדדים היריבים בלבנון במשבר בסוריה
4/1/2013

 

מעורבותם של הצדדים היריבים בלבנון במשבר בסוריה

 

מאת א.ב. פיקאלי *

 

כמו בתוך לבנון, גם ביחס למשבר בסוריה ניצבים ארגון חזבאללה וזרם אל-מסתקבל משני צידי המתרס: בעוד חזבאללה תומך במשטרו של אסד, זרם אל-מסתקבל רוצה בנפילתו.

 

מדיווחים רבים בתקשורת הערבית והזרה,  עולה כי שני צדדים אלה מעורבים במשבר בסוריה בין אם על ידי תמיכה והעברת סיוע ונשק לצדדים היריבים שם ובין אם על ידי שליחת לוחמים משלהם. כל אחד מהצדדים מסתיר את מעורבותו, ורוב הדיווחים, פרט לכמה דיווחים רשמיים בודדים, מקורם בהאשמות של הצד השני.

 

כידוע, חזבאללה ואיראן תומכים במשטרו של אסד בשל היותו חוליה חשובה בציר ההתנגדות ובשל תמיכתו, הפוליטית והביטחונית, בכוחות ה-8 במרץ, בעלי בריתו בלבנון. מעבר לאינטרס של חזבאללה ואיראן להשיב את שליטת המשטר הסורי על כל סוריה, חושש חזבאללה מפני השתלטות המורדים הסורים על הגבול הסורי-לבנוני, שתאפשר רצף טריטוריאלי בין הסונים בסוריה ובלבנון ותאיים על שליטתו בבוקאע ועל מעמדו בלבנון.

 

מנגד, זרם אל-מסתקבל וגורמים אסלאמיסטים רבים בלבנון, תומכים במורדים, במטרה לשים קץ למעורבות הפוליטית והביטחונית של משטר אסד בלבנון, הכוללת חיסולים של אנשיהם, הנעשים ע"פ ההערכות ביוזמתה ובתמיכתה של סוריה. בנוסף, מאז שנת 2005, כלומר: מאז רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר רפיק אל-חרירי, קיימת יריבות גדולה בין זרם זה למשטר הסורי. סיבה נוספת לתמיכת האסלאמיסטים בלבנון במורדים בסוריה, היא ההזדהות העדתית, שכן הרוב המוחלט של המורדים בסוריה הם מהעדה הסונית. לאסאלמיסטים אלה ולזרם אל-מסתקבל יש גם קשרים עם סעודיה התומכת, מממנת ומחמשת את המורדים בסוריה.

 

המאבק בין הלבנונים המעורבים בסוריה לטובת המשטר הסורי לבין מתנגדיו מתנהל גם בתקשורת הערבית והאיראנית. התקשורת הסורית הממסדית והלבנונית המזוהה או התומכת בכוחות ה-8 במרץ, מאשימה את זרם אל-מסתקבל במימון ובחימוש המורדים בסוריה וכן בשיגור לוחמים לשם, בעוד התקשורת הסורית והלבנונית המתנגדת למשטר הסורי ולחזבאללה וכן התקשורת האנטי איראנית, כמו, העיתונות הסעודית, מאשימה את חזבאללה ואיראן בשליחת לוחמים לעזרת המשטר הסורי. עם זאת, ישנם דיווחים ספורים על מעורבות חזבאללה ומשמרות המהפכה (להלן: משה"מ) הבאים ממקורות איראניים רשמיים שצונזרו, ובעיקר מהודאתו במשתמע של מזכ"ל חזבאללה חסן נאסרללה, שתוצג להלן.

 

מסמך זה יסקור דיווחים אלה ויציג את האופן בו מתמודדים הגורמים השונים בלבנון עם האשמות אלה.

 

המעורבות הצבאית של חזבאללה ומשה"מ בסוריה

ב-30.9.2012 נהרגו קצין המבצעים של ארגון חזבאללה בסוריה[1], עלי חסין נאציף, המכונה 'אבו עבאס', יחד עם שני בכירים נוספים בהתפוצצות מטען צד, כאשר נסעו במכוניתם באזור אל-קציר-חומץ בסוריה, שבו מתנהלים קרבות בין צבא המשטר הסורי לבין הצבא הסורי החופשי (להלן: צס"ח). כעבור  יומיים ערך הארגון לפעיליו לוויה רשמית בלבנון, והודיע שהם נהרגו "בעת ביצוע חובה ג'יהאדית", בלא לציין את מקום האירוע ונסיבות מותם.

 

 אירוע משמעותי זה אישר את הדיווחים הרבים מזה למעלה משנה בדבר מעורבותו הצבאית של חזבאללה בלחימה לצד המשטר בסוריה נגד המורדים במדינה. נראה כי בשל מעמדו הבכיר של אבו עבאס, לא יכול היה חזבאללה להסתיר עוד את עובדת מעורבותו הצבאית בסוריה, והדבר אילץ את נאסרללה להודות בנוכחותם של פעילי הארגון בתוך סוריה ובלחימתם בצס"ח.

 

בה בעת, מתרבים גם הדיווחים על מעורבותם הצבאית של חיילי משמרות המהפכה האיראניים (להלן: משה"מ) בסוריה. אלה כוללים ידיעות על השתתפותם הפעילה בקרבות, על הרוגים ושבויים מקרבם, על השתתפותם בשמירה על חייו של אסד ועוד.

חזבאללה ומשה"מ עושים כל מאמץ כדי להסתיר את מעורבותם הצבאית בסוריה, מכמה סיבות: הם לא רוצים לתת הכשר למעורבות צבאית זרה ובינאום המשבר, כפי שקרה בלוב, וגם לא להיראות כמי שמשתתפים ברצח אזרחים, או כשיעים ההורגים את הסונים בסוריה. חזבאללה גם אינו רוצה להיראות כמי שמפר את החלטות ממשלת לבנון – שהארגון הוא מרכיב בולט בה, ושל גוף ההדברות הלאומית, בו חברים רוב הגורמים הפוליטיים במדינה - שלא להתערב באירועים בסוריה. בנוסף, חזבאללה אינו רוצה להיחשף כמי שסטה ממטרות הקמתו ומיעדי ההתנגדות, ובראשם הלחימה נגד ישראל, או כמי שעושה את דברן של איראן וסוריה. 

 

המעורבות הצבאית של חזבאללה בסוריה

על מעורבותו הצבאית של חזבאללה בסוריה ניתן ללמוד ממגוון רחב של דיווחים ממקורות שונים: אתרים ויומונים לבנוניים המזוהים עם כוחות ה-14 במרץ, אתרי אופוזיציה סורים, הודעות של צס"ח, הצהרות של בכירים סורים שערקו וכאמור הודאתו במשתמע של נאסרללה עצמו. הדיווחים מדברים על לחימה אקטיבית של חיילי חזבאללה לצד חיילי המשטר הסורי נגד המורדים באזורים רבים בסוריה; על פצועים והרוגים בשורות חזבאללה שהובאו בחשאי לטיפול רפואי ולקבורה בלבנון; על חיילי חזבאללה ששבו המורדים בסוריה ועוד.

 

הלוויה שערך חזבאללה לאבו עבאס[2]

 

 

א. דיווחים אודות לחימה של אנשי חזבאללה לצד כוחות המשטר

דיווחים אודות השתתפות חזבאללה בלחימה בסוריה מתייחסים למעורבות צבאית ולחימה פעילה של חזבאללה באזורים נרחבים במדינה, כולל בגבולה המערבי עם לבנון, באזורי דמשק, חלב וצפון המדינה.

כך למשל, במהלך חודש ינואר 2012 דיווח אתר האופוזיציה הסוריzaman-alwsl.net  מפי חיילי צס"ח, כי חזבאללה משתתף בדיכוי המרד בכמה מקומות בסוריה ובעיקר בחומץ ואדלב.[3] באותו יום טענה התאחדות ועדות התיאום של המהפכה הסורית, כי חזבאללה ירה טילי קטיושה לעבר אל-זבדאני, הנמצאת בריף דמשק ופגע באזרחים,[4] ידיעה שהארגון מיהר להכחיש.[5] ב-22 בינואר 2012 דיווחה רשת אל-ערביה הסעודית מפי בכיר במשה"מ, כי פעילי חזבאללה הוזעקו להלחם במורדים שתקפו בסיס של משה"מ בריף דמשק.[6]

 

בתחילת חודש אוקטובר דיווח היומון אל-מסתקבל כי חטיבה מתוגברת של חזבאללה משתתפת בלחימה בציר זיתא-אל-נאזאריה (סמוך לגבולה המערבי עם לבנון).[7] על פי דיווח אחר של היומון, צס"ח מעריך כי יותר מאלף מאנשי חזבאללה משתתפים בקרבות בסוריה.[8] כמו כן, במהלך אותו חודש, חשפה רשת אל-ערביה מסמך סורי ממאי 2011 ממנו עולה כי 250 פעילי חזבאללה הגיעו לאזור חלב כדי לעזור למשטר לדכא את המרד.[9]

 

ב-24 בנובמבר 2012 דיווח היומון אל-מסתקבל כי צבא סוריה נסוג מקציר ומהכפרים שעל הגבול המערבי עם לבנון והעביר את הלחימה שם לידי חיילי חזבאללה.[10] ב-23 בדצמבר 2012 טען צס"ח כי חזבאללה יורה פגזי מרגמה ורקטות מבסיסיו בלבנון לעבר כפרים סורים בגבול לבנון, וזאת בעקבות מתקפה של צס"ח על דחפורים של חזבאללה הבונים באזור זה סוללות עפר בניסיון לבודד כפרים אלה ולספחם לאזורים בלבנון הנמצאים תחת שליטתו.[11]

 

ב. לוויות חשאיות של פעילי חזבאללה שנהרגו בסוריה

מלבד דיווחים על הלחימה הפעילה של אנשי חזבאללה, הופיעו דיווחים גם על לוויות חשאיות שעורך חזבאללה בלבנון לחייליו, שככול הנראה, נהרגו בסוריה - כמעט כולם הגיעו מהעיתונות הלבנונית המזוהה עם כוחות ה-14 מרץ. אלה החלו בקילוחים דקים במחצית השניה של שנת 2011, והלכו ותכפו במחצית השניה של שנת 2012. באוגוסט 2011 פרסמה לשכת העיתונות של חזבאללה הודעה על לווייתו של חסן עלי סמאחה, "שנהרג בעת ביצוע חובה ג'יהאדית". היומון הלבנוני אל-נהאר, המקורב לכוחות ה-14 במרץ בלבנון, שדיווח על ההודעה, טען כי להרוג נערכה לוויה צבאית.[12] ב-2 בספטמבר 2011 חשף אתר הכוחות הלבנוניים, כי שבע  גופות של לוחמי חזבאללה, שככול הנראה נהרגו בסוריה, הגיעו ללבנון, וכי חזבאללה קברן בחשאי ואסר על בני משפחותיהם לקיים כל טקס של ניחום אבלים.[13] ביוני 2012 דיווח היומון אל-מסתקבל על חמישה פעילים של חזבאללה שנהרגו באזור אל-זבדאני בסוריה.[14] ביולי 2012 דיווח היומון אל-נהאר על לווייתם של שלושה פעילי הארגון שאף הם נהרגו בסוריה.[15] אל-ג'ומהוריה, דיווח ב-10 באוקטובר 2012 כי אם שיעית מלבנון התרעמה בפני בכיר בחזבאללה על כך שבנה נהרג בקרבות בסוריה לשם נשלח על ידי הארגון. לדברי היומון, הבכיר כשל בניסיונו לשכנעה כי בנה נהרג בניסיון להגן על השיעים ולכן הוא שהיד.[16] ב-2 בנובמבר 2012 דיווח היומון אל-מסתקבל כי חזבאללה ערך לוויה יום קודם לכן בעיר אל-נבטיה לאחד מפעיליו, חידר מחמוד זין אל-דין.[17] כשבועיים וחצי מאוחר יותר דיווח יומון זה מפי תושבים באזור אכרום על לוויה נוספת לפעיל חזבאללה.[18] ב-27 בנובמבר 2012 דיווח אותו יומן כי יום קודם לכן במהדורת החדשות של רשת אל-מנאר, השייכת לחזבאללה, נאמר כי חזבאללה ערך לוויה לעוד פעיל שלו.[19]

 

ג. שבי של פעילי חזבאללה בידי הצבא הסורי החופשי

על מעורבותו הצבאית של חזבאללה בסוריה ניתן ללמוד גם מדיווחים על שביית אנשיו בידי צס"ח. ב-22 במאי 2012 חטפה קבוצת חמושים 11 גברים שיעים לבנונים בעת ששבו מביקור באיראן דרך תורכיה, בטענה שהם בכירים בחזבאללה.[20] ב-14 באוקטובר 2012 דיווח היומון הסעודי הממסדי אל-וטן מפי מקורות בלבנון על אפשרות של חילופי שבויים בין חזבאללה לצס"ח, ששבה עשרות לוחמים מאנשי הארגון.[21]

 

ד. איומים של צס"ח נגד חזבאללה

לאחר חיסולו של אבו עבאס - שהיווה הוכחה ברורה למעורבותו הצבאית של חזבאללה בלחימה בסוריה - הפך חזבאללה למטרה עבור צס"ח שחידש את איומיו נגד חזבאללה.[22] ב-2 באוקטובר 2012, שלושה ימים לאחר החיסול הבטיח מפקד צס"ח, ריאד אל-אסעד, לחזבאללה ולאיראן, כי יגביר את מאבקו נגד לוחמיהם בסוריה.[23] באחד מגילויי הדעת של צס"ח נאמר כי הוא מבטיח לנאסרללה "הפתעות שיגרמו לשנתו לנדוד".[24] בגילוי דעת אחר נאמר  כי "ביכולתו ללמד את חזבאללה לקח רציני".[25] האיומים נגד חזבאללה הלכו וגברו וב-16 באוקטובר 2012, בראיון לרשת lbc הלבנונית, המקורבת לכוחות הלבנונים, אמר דובר מפקדת צס"ח, פהד אל-מצרי: "אנחנו יכולים לאיים על הפושע והרוצח נאסרללה".[26] במקביל לאיומים אלה קרא צס"ח לשיעים בלבנון לסרב לחזבאללה "ולא להפוך את ילדיהם למדורת אש במלחמה שהם אינם חלק ממנה".[27]

 

המעורבות הצבאית של משה"מ בסוריה

מעורבות משה"מ בלחימה בסוריה היתה בתחילה אפופה עמימות וניתן היה ללמוד עליה רק מצד גורמים אנטי איראנים: סורים, לבנונים וסעודיים, כגון,  הודעות של צס"ח, הצהרות של בכירים סורים שערקו, אתרים לבנוניים המזוהים עם כוחות ה-14 במרץ ודיווחים בעיתונות הסעודית. מאוחר יותר התפרסמו אף הודאות מצד בכירים איראניים שדבריהם הובאו באתרים איראניים רשמיים, אך צונזרו מיד לאחר פרסומם.

 

בדומה לחזבאללה, גם בסיקור מעורבותם הצבאית של חיילי משה"מ בסוריה נכללו ידיעות על השתתפותם הפעילה בקרבות, על הרוגיהם ושבויים מקרבם, על השתתפותם בשמירה על חייו של אסד וכיו"ב.

 

בולטים במיוחד שני מקרים שונים בהם צוטטו בכירים במשה"מ שהודו במעורבות הצבאית בסוריה, אך צונזרו זמן קצר לאחר פרסומם: ב-27 במאי 2012 ציטט האתר האיראני 'באזתאב אמרוז' ראיון –  שצונזר מיד לאחר פרסומו באתר האיראני איסנא - עם סגן מפקד כוחות אל-קדס, אסמאעיל קאאני, בו הוא הודה כי קיימת נוכחות פיזית ולא פיזית של כוחות משה"מ בסוריה.[28] ב-26 באוגוסט 2012 ציטט אתר האופוזיציה האיראני irangreenvoice ידיעה מהאתר האיראני snn.ir – שגם היא צונזרה מיד לאחר פרסומה – בה נאמר, כי בנאום בפני סטודנטים בעיר קזווין שבאיראן אמר מפקד כוחות משה"מ בעיר: "אנו נמצאים במאבק צבאי בסוריה".[29]

 

דיווחים רבים התפרסמו בתקשורת אנטי איראנית אודות לחימה בשטח של אנשי משה"מ. ב-23 באוקטובר 2012 דיווח אל-מסתקבל מפי מקורות בבגדאד, כי מפקד משה"מ, מחמד עלי ג'עפרי, מתכנן לבקר בבגדאד ובבירות כדי לתאם את פעולות התמיכה במשטר הסורי.[30]

 

ב-7 בינואר 2012, בראיון ליומון אל-שרק אל-אוסט הסעודי, היוצא לאור בלונדון, טען מחמוד סולימאן אל-חאג' אחמד, מפקח כספי במשרד ההגנה הסורי שערק, כי צלפים של חזבאללה ואיראן פרושים ברחבי סוריה ועוזרים לכוחותיה לדכא את המורדים וכי איראן מספקת לסוריה נשק לדיכוי המרד.[31]

 

א. אל-ערביה: חיילי משה"מ שומרים על אסד

אתר כוחות ה-14 במרץ דיווח ב-1 באוקטובר 2012, כי כמה שבועות קודם לכן הגיעו טייסים איראנים לשדה התעופה של בירות ומשם עברו בחשאי לסוריה והשתתפו בהפגזות של חיל האוויר הסורי נגד מעוזי המורדים בחלב, בחומץ, באדלב ובגבול לבנון.[32] דיווח דומה פורסם ב-27 בנובמבר 2012 על ידי היומון אל-מסתקבל ממקורות באופוזיציה הסורית, לפיו יותר מ-10 טייסים איראנים בעלי דרגות בכירות הגיעו לדמשק בשל חוסר האימון של אסד ברבים מטייסיו מחשש שמא יערקו.[33]

 

רשת אל-ערביה דיווחה ב-19 באוקטובר 2012 מפי מקורות כי, מחשש לחייו, החליף אסד את שומרי ראשו - רובם היו בני העדה העלווית - בחיילים של משה"מ וכי אנשי  משה"מ עוקבים אחר בכירים סורים שחיסולם או עריקתם עלולים לפגוע במשטר.[34]

 

ב-9 בדצמבר 2012 דיווח היומון אל-שרק אל-אוסט על סרטון וידאו שהופץ באתרים התומכים באופוזיציה הסורית, בו נראה מחנה צבאי של משה"מ באל-ר'וטה אל-שרקיה, בקרבת כביש שדה התעופה של דמשק, שכוחות צס"ח השתלטו עליו. במחנה נמצאו דגלי איראן, מפות צבאיות ורשימה ארוכה של לוחמי חזבאללה שקיבלו אימונים בדמשק לפני שהגיעו למחנה זה.[35]

 

ב. דיווחים בדבר שבויים והרוגים משורות משה"מ

דיווחים נוספים התפרסמו אודות שבויים והרוגים איראנים בסוריה. מקור נוסף המלמד על מעורבותם של כוחות משה"מ בלחימה בסוריה, הם הדיווחים של האופוזיציה החמושה בסוריה על תפיסת שבויים של משה"מ. בראיון ליומון הכוויתי אל-ראי, אמר מפקד המבצעים של צס"ח בעיר חלב העתיקה, אבו מחמד, כי בידיהם כמה שבויים של חזבאללה ושל משה"מ.[36]  ב-1 בנובמבר 2012 דיווח אתר האופוזיציה הסורי sooryoon.et מפי מקורות באופוזיציה הסורית כי צס"ח שבה חמישה  חיילי משה"מ באזור אל-סידה זינב בריף דמשק.[37] יצוין כי בשבי המורדים בסוריה נמצאים מאז אוגוסט 2012, 48 איראנים אודותיהם נטען כי הם חברים במשה"מ. איראן הכחישה זאת וטענה כי מדובר בעולי רגל.[38]  

 

כמה ימים לאחר חיסולו של בכיר חזבאללה, אבו עבאס, אמר מפקד צס"ח, ריאד אל-אסעד, כי עד ליום זה נהרגו יותר מ-300 לוחמים של חזבאללה ואיראן באזור אל-קציר.[39]

 

תיעוד מיוחד של מעורבות כוחות משה"מ בסוריה, שפורסם על ידי אתר צס"ח, מציג צילומים מקברו של רב סרן בכוחות משה"מ שעל מצבתו נחרט כי נהרג בדמשק ב-19 בינואר 2012.[40] 

 

מצבה של רב סרן בכוחות משה"מ שעליה נחרת כי נהרג בדמשק ב-19 בינואר 2012   [41]

   

 

נאסרללה: אם יהיה צורך - נתערב צבאית בסוריה

חזבאללה דבק בעמדתו כי הוא לא מעורב בלחימה בסוריה, אך הוא לא יכול היה לחמוק מן הצורך להתייחס  למעשיו של אבו עבאס ושני הבכירים האחרים בסוריה. נאסרללה ניסה לתרץ זאת בנאומו ב-11 באוקטובר 2012, כשבועיים לאחר חיסולו אל אבו עבאס, באמרו, כי חלק מ-30 אלף הלבנונים, החיים ב-23 עיירות וחוות בסוריה בקרבת הגבול הלבנוני, משתייכים לחזבאללה, והם חלק מהמערך הצבאי של הארגון באזור הבוקאע (מזרח לבנון). לדבריו, אנשים אלה החליטו להגן על חייהם מפני צס"ח, ואבו עבאס, שהוא האחראי הצבאי של הארגון בבוקאע, אחראי גם על לבנונים אלה, החיים בסוריה ומשתייכים לחזבאללה. עוד אמר נאסרללה, כי עד כה המשטר הסורי "לא ביקש [סיוע צבאי] ואנחנו לא קיבלנו החלטה מעין זו", אולם באשר לעתיד "אם יבוא יום והאחריות שלנו תחייב אותנו לכך [למעורבות צבאית] אזי לא נסתיר זאת". על איומי צס"ח כלפי חזבאללה אמר כי אלה כלל אינם משפיעים על הארגון.[42] למעשה, בדבריו אלה הודה נאסרללה כי חייליו לוחמים בסוריה נגד צס"ח. עם זאת יצוין, כי דבריו אלה מתייחסים רק לשאלת המעורבות הצבאית של ארגונו בקרבות ברצועת הגבול המערבי עם לבנון עד לעיר חמץ, ולא לדיווחים על מעורבות כזו באזורים מזרחיים וצפוניים יותר כמו, למשל, בעיר חלב. ב-4 באוקטובר 2012, בעת לווייתו של אחד משני ההרוגים שחוסלו לצידו של אבו עבאס, אמר השיח' מחמד יזבכ, ראש הגוף השרעי של חזבאללה: "לאלה המבטיחים לנו הפתעות [כלומר: צס"ח], גם לנו יש הפתעות לאויבי אומתנו המוסלמית".[43]

 

ב-8 באוקטובר 2012, בראיון לערוץ הלבנוני אם.טי.וי,  אמר חבר הפרלמנט הלבנוני מהמפלגה הסורית הפאן ערבית הסוציאליסטית, מרואן פארס, כי לוחמי חזבאללה, אנשי המפלגה שלו ומפלגת הבעת' הלבנונית נמצאים בכפרים סורים בהם חיים לבנונים. לטענתו, מדובר בכפרים שיעים וזכותו של חזבאללה להגן על אנשיו שם.[44]  בחלוף יומיים, חזר בו מדבריו.[45]

 

מאמר באל-ספיר: מעורבות חזבאללה בסוריה, פוגעת בהתנגדות בפלסטין

תגובה מעניינת במיוחד בנושא הביא היומון אל-ספיר, המקורב לכוחות ה-8 במרץ. ב-10 באוקטובר 2012,  פרסם היומון מאמר של פאוז אל-טראבולסי, שהציג עצמו כתומך ותיק בהתנגדות, שבו ביקש "מהנהגת חזבאללה להסיג את כוחותיה מאדמת סוריה, אם אכן נכונות הידיעות אודות הימצאותם שם, להימנע מלקחת חלק בקרבות המתנהלים על הגבול המשותף ולהצהיר על כך בפומבי". אל-טראבולסי הוסיף: "אני מבקש זאת  למען פלסטין; כדי לשמור על אמינות תפקידם של הארגון וההתנגדות האסלאמית במאבק הערבי-ישראלי; כדי לשמור על כבוד הנשק של ההתנגדות כך שימשיך בג'יהאד שלו נגד האויב הישראלי בלבד, וכדי שהארגון לא יצטרך לשלם מחיר כבד בקשריו העתידיים עם העם הסורי והאליטה השלטת [שם]".[46]

 

מעורבותם הצבאית של זרם אל-מסתקבל והאסלאמיסטים בסוריה

מאז פרוץ המרד בסוריה ובמקביל לגודש הדיווחים על מעורבותם הצבאית של חזבאללה ומשה"מ בסוריה, הופיעו גם דיווחים רבים על מעורבותם של גורמים סלפים ואסלאמיסטים לבנוניים ופלסטיניים מלבנון, ובעיקר מהעיר טריפולי, בלחימה בסוריה נגד כוחותיו של אסד. דיווחים אלה הצביעו לעיתים קרובות על זרם אל-מסתקבל, שבראשות סעד אל-חרירי, כמי שמממן, מחמש  ושולח חלק מהלוחמים הללו לשדה הקרב בסוריה. הדיווחים באו בעיקר מצד התקשורת הממסדית הסורית והתקשורת הלבנונית המזוהה עם כוחות ה-8 במרץ, ומאוחר יותר גם מהתקשורת הזרה. זרם אל-מסתקבל הכחיש באופן עקבי האשמות אלה וטען כי הוא מסייע למורדים בתחום התקשורתי, הפוליטי וההומניטרי בלבד.  

 

א. דיווחים על הפיכת טריפולי למרכז תמיכה במורדים הסורים

מאז ומתמיד היו צפון לבנון והעיר טריפולי בפרט, מעוז של העדה הסונית ושל הקבוצות הסלפיות והאסלאמיסטיות בלבנון. בשל אופיו העדתי והאידיאולוגי, משמש אזור זה כר פורה לפעילות נגד המשטר בסוריה, שהגבול עימה נמצא בקרבת העיר, וגם מעוז התמיכה המשמעותי ביותר בזרם אל-מסתקבל הסוני, שלפי כמה דיווחים, חלק מחבריו בפרלמנט קשורים באופן אישי לקבוצות האסלאמיסטיות הללו. מנגד, בעיר ישנה גם אוכלוסיה עלווית חמושה, התומכת במשטר הסורי ונחשבת בעיני סונים רבים, ובפרט בעיני הקבוצות האסאלמיסטיות בעיר לגורם עוין. ואכן, מעת לעת פורצים ביניהם עימותים אלימים, שלטענת כוחות ה-14 במרץ, מקורם בהוראה מגבוה מסוריה.

 

לאחרונה, התרבו הדיווחים בעיתונות הלבנונית, התומכת והמזוהה עם כוחות ה-8 במרץ, על כוונות של זרם אל-מסתקבל ושל קבוצות סלפיות ואסלאמיסטיות אלה, להפוך את העיר טריפולי למרכז תמיכה במורדים הסורים ולהגביר את תמיכת תושביה בזרם אל-מסתקבל. מאמר ביומון אל-אח'באר מה-13 בנובמבר 2012, טען כי קבוצות אלה פועלות כדי לסלק מטריפולי, או לפחות להחליש מאוד, את כוחם של התומכים בכוחות ה-8 במרץ ובסוריה, במטרה להפוך את העיר לעורף לוגיסטי של המורדים הלוחמים בעיר חומס. לדברי המאמר, אל-חרירי מתכנן להגיע ממקום מושבו בחו"ל ישירות לטריפולי (ולא לבירות) לקראת או לאחר נפילת המשטר הסורי, ולנהל ממנה את מאבקו הפוליטי נגד סוריה, חזבאללה ונוכחות איראן בלבנון.[47] כעבור חודש פרסם היומון מאמר דומה, שבו נטען כי שיח'ים סלפים בטריפולי החליטו לסלק  מממנה את רפעת עיד, ראש המפלגה הערבית הדמוקרטית, המייצגת את העלווים בעיר, ואחת הדמויות הפרו סוריות הבולטות בה.[48]

 

לוחמים בטריפולי נשבעים אמונים לשיח' חוסאם אל-צבאע'[49]

 

 

מדיווחים אחרים עולה כי חלק מאסלאמיסטים אלה אף חותר לניתוק העיר מהמדינה והפיכתה לאמירות אסלאמית שתאבק בחזבאללה, בסוריה ובאיראן. ב-23 באוגוסט 2012 דיווח היומון אל-אח'באר כי שיח'ים סלפים בטריפולי, ובהם השיח' חוסאם צבאר', המכהן, ככול הנראה, כאמיר ארגון אל-קאעדה בצפון לבנון, לוחצים על שיח'ים סלפים בצפון לבנון, להתנתק מבעלי בריתם, חזבאללה וסוריה, ולחבור לתוכניתם להקים אמירות אסלאמית באזור זה.[50] בדצמבר 2012 התפרסמו ידיעות ותמונות מדף הפייסבוק של 'אח'באר באב אל-תבאנה' על מינויו של אל-צבאר' לאמיר ועל שבועת האמונים שנתנו לו לוחמים בטריפולי.[51]

 

ב. האשמת בכירים באל-מסתקבל בסיוע למורדים הסורים

שאלת מעורבותו הצבאית של זרם אל-מסתקבל ושל גורמים אסלאמיסטים וסלפים בלחימה בסוריה עלתה לאחרונה ביתר שאת בעקבות שני אירועים.

 

האירוע הראשון: בסוף נובמבר 2012 פרסמו היומון אל-אח'באר, והערוץ הלבנוני OTV, שבבעלות יו"ר הזרם הלאומי החופשי מישל עון - חבר בכיר בכוחות ה-8 במרץ ובעל בריתו של חזבאללה - הקלטות של שיחות שקיים ח"פ הלבנוני מטעם אל-מסתקבל, עוקאב צקר, עם גורמים שונים בצס"ח. משיחות אלה עולה כי צקר מעורב באופן אישי בחימוש ומימון האופוזיציה הלוחמת בסוריה ממקום הימצאו בתורכיה.[52] האשמות אלה הופנו גם כלפי סעד אל-חרירי, ראש זרם אל-מסתקבל, שכן צקר וחרירי אישרו כי הראשון הוא נציגו של השני בתורכיה לסיוע תקשורתי, פוליטי והומניטארי למורדים בסוריה.[53]

 

בתגובה להאשמות, אמר צקר ליומון הסעודי היו"ל בלונדון אל-שרק אל-אוסט: "נכון, זהו קולי ואלה דבריי",[54] מילים שהתפרשו תחילה כהודאה באשמה, אך כעבור כמה ימים, ב-6.12.2012, ערך צקר מסיבת עיתונאים בתורכיה, שבה הוא שב והודה כי זהו קולו, כי יש לו קשר עם צס"ח ושהוא מעניק למורדים סיוע הומניטארי בלבד כנציגו של אל-חרירי, אך טען, כי ההקלטות נגנבו ממחשבו הפרטי שבעה חודשים קודם לכן, נערכו ועוותו קשות, כדי להציגו כמי שסיפק נשק לצס"ח. הוא גם השמיע קטעים מההקלטות, שלטענתו, הן מקוריות, ציין כי עותק מהן נשלח לתובע הכללי של לבנון והבטיח לתבוע את אמצעי התקשורת שעיוותו את דבריו. צקר האשים את סוריה, בכירים בחזבאללה ובעלי בריתו וכלי תקשורת המקורבים להם באחריות לזיופים.[55] 

 

ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי, שהתייחס לפרשה, אמר: "לצקר יש זכות לעשות מה שהוא רוצה. איננו  כופים שום עמדה. לצקר יש עמדה והוא חופשי".[56] הצהרה זו, המנוגדת לעמדת הממשלה, נראית ככזו שבאה לתת הכשר, בדיעבד, גם למעורבותו הצבאית של חזבאללה בסוריה.

 

לצד ההאשמות נגד צקר הואשמו בכירים נוספים באל-מסתקבל בתמיכה במורדים הסורים. ב-19באוקטובר 2012 ציטט היומון אל-אח'באר מקורות באופוזיציה הסורית שאמרו, כי צקר מעביר אליהם כסף  לרכישת נשק וכי סעד אל-חרירי מממן שתי קבוצות לוחמים בצס"ח, האחת בשם 'פלוגת סעד אל-חרירי' והשניה בשם 'פלוגת רפיק אל-חרירי'. ביומון גם נכתב כי 'האחראי על הזרוע הצבאית של זרם אל-מסתקבל', עמיד חמוד, ח"פ מהצפון מטעם סיעת אל-מסתקבל, ח'אלד אל-ד'אהר ואחיו רביע מגייסים צעירים, מחמשים אותם ושולחים אותם להילחם בסוריה.לדברי היומון, אישים אלה, לצד שיח'ים נוספים, מהווים חוד החנית במאבק של זרם אל-מסתקבל במשטר הסורי.[57]

 

ב-9 בספטמבר 2012 טען היומון הסורי הממסדי אל-וטן, שח"פ מאל-מסתקבל, ח'אלד אל-ד'אהר, הקים מחנה אימונים לחמושים המסתננים לסוריה, בחוות שבבעלותו ובבעלות סיעתו,[58] טענה שאל-ד'אהר דחה בתוקף.[59]

ב-13 בנובמבר 2012 דיווח היומון אל-אח'באר, כי האחראי על הזרוע הצבאית של זרם אל-מסתקבל, עמיד חמוד, שתל מכשירי ציתות במספר נקודות לאורך הגבול עם סוריה על מנת לצותת לצבאה.[60]

 

כמו כן, ב-3 בדצמבר 2012 דיווח יומון זה כי לחבר פרלמנט מצפון המדינה [דהיינו: מסיעת אל-מסתקבל] ישנם קשרים טובים עם קצין פלוגת אל-ואדי, שרוב חייליה לבנונים, וכי הוא מממן אותה, מתואם עימה ומקבל את לוחמיה לפני שליחתם לסוריה.[61] דיווח נוסף מיומון זה מה-8 בדצמבר 2012, טען כי שיח'ים סלפים קיצוניים מטריפולי הציעו לתקוף את האזורים הסוריים הנמצאים בסמוך לגבולה הצפוני של לבנון ולספחם אליה.[62] יומון זה דיווח גם ב-28 בדצמבר 2012 כי פעיל ב-14 צאלח אל-משנוק ביקר בשכונות של העיר חלב בהם שולט צס"ח ונפגש עם מפקדי הקבוצות החמושות.[63]

 

ג. מארב של צבא סוריה ללוחמים לבנונים בסוריה

האירוע השני שעורר את הדיון בדבר מעורבות אל-מסתקבל בסוריה: ב-30 בנובמבר 2012  חדרו כ-25 צעירים אסלאמיסטים, רובם מצפון לבנון, לסוריה במטרה להלחם בשורות המורדים נגד המשטר הסורי. הקבוצה נתקלה במארב שהוכן מראש על ידי צבא סוריה, ליד העיירה תלכלח', הסמוכה לגבול הלבנוני. פרטי הפרשה טרם הובהרו, אך מהידוע עד כה עולה כי כמה צעירים נהרגו, חלקם נישבו ואחרים ברחו.[64] אירוע זה עורר סערה גדולה בלבנון וחילופי האשמות בין הגורמים הפוליטיים במדינה לגבי האחריות לאירוע ולשליחת הלוחמים לסוריה. העומד בראש המפלגה הערבית הדמוקרטית, המייצגת את העלווים בטריפולי, רפעת עיד, האשים את אל-חרירי בשליחתם לסוריה[65], בעוד סיעת אל-מסתקבל טענה  כי הממשלה, שחזבאללה מרכיב מרכזי בה, מזניחה את הפיקוח על הגבולות, דבר המאפשר הסתננויות של לוחמים לסוריה.[66]

 

יצוין כי ב-19 במאי 2011 שידרה רשת אל-מנאר השייכת לחזבאללה, כתבה בה טענו תושבי העיירה תלכלח' כי חמושים תומכי אל-מסתקבל מצפון לבנון, התנכלו להם, הכו אותם וגרמו להם לעזוב את בתיהם.[67]

 

ד. בכירי חזבאללה מאשימים את זרם אל-מסתקבל בסיוע למורדים בסוריה

ההאשמות כלפי זרם אל-מסתקבל מצד כוחות ה-8 במרץ, גברו מאוד בעקבות חיסולו בסוריה של בכיר חזבאללה, אבו עבאס, חיסול שאישש את הטענות בדבר מעורבותו הצבאית של חזבאללה בסוריה. ב- 13 באוקטובר 2012, אמר סגנו של נאסרללה, נעים קאסם: "ההרפתקה של אל-חרירי ושל [זרם] אל-מסתקבל בסוריה, גרמה עד כה ל-33 אלף הרוגים". לדבריו, הם מממנים את האופוזיציה הסורית, מחמשים אותה, מנהלים מתורכיה קבוצות חמושות, מבריחים נשק לסוריה ונותנים מחסה לחמושים.[68] השיח' נביל קאוק, ראש המועצה הביצועית של חזבאללה, טען כי זרם אל-מסתקבל קובר את חלליו בסוריה באישון לילה ובחשאי.[69]

 

בתגובה טען זרם אל-מסתקבל כי האשמות אלה כלפיו נועדו לחפות על מעורבותו הצבאית של חזבאללה בסוריה ולהסיט את תשומת הלב הציבורית מכך, וכי הצעירים היוצאים ללחימה שם עושים זאת על דעת עצמם. עם זאת, קשה להתעלם מן העובדה שגם בעיתונות המערבית ישנם דיווחים על מעורבותו של צקר בחימוש המורדים בסוריה ונראה כי ההכחשות של זרם אל-מסתקבל, נובעות בחלקן מאותן הסיבות שגרמו לחזבאללה להכחיש את מעורבותו הצבאית. בדומה לחזבאללה, גם זרם אל-מסתקבל אינו רוצה להיראות כמי שמפר את החלטת המדינה והחלטת גוף ההדברות הלאומית, שהם היו חלק ממנה - המחייבת את כל הצדדים בלבנון להתרחק מן האירועים בסוריה; הזרם גם לא רוצה לתת לחזבאללה צידוק למעורבותו הצבאית, כפי שחזבאללה אינו רוצה לתת עילה למעורבותם של גורמים יריבים. כמו כן, הגורמים הלבנונים התומכים במורדים בסוריה אינם רוצים לאשש את טענותיהם של המשטר הסורי ותומכיו בלבנון, כי המרד הסורי אינו מרד פנימי אותנטי, אלא מרד המלובה על ידי גופים חיצוניים.

 

נשים בלוויית חלק מהרוגי תלכלח' בטריפולי[70]

 

 

ה. חשש מחיסול בכירי אל-מסתקבל על רקע מעורבותם בסוריה

בנוסף, ובניגוד לחזבאללה, קיים בקרב זרם אל-מסתקבל חשש מפני חיסולים נוספים של בכיריו ושל ח"פ שלו המואשמים במעורבות צבאית בסוריה. בעל הטור ביומון אל-אח'באר, מיסם רזק: כתב כי  "[עם] התרת דמו [של צקר], הסכנה לחייו זהה לסכנה לחיי יו"ר זרם אל-מסתקבל [סעד אל-חרירי] ואולי אף יותר מכך ... נתונים רבים הופכים איומים אלה [על חייו] לרציניים".[71] גם יו"ר מועצת המנהלים של היומון אבראהים אל-אמין התייחס לחשש הגובר של בכירים אלה לחייהם וזאת בשל "תפקידם בסוריה, שכן מעורבותם במאבק שם חצתה את כל הגבולות".[72]

 

*א.ב. פיקאלי חוקרת את זירת לבנון במכון ממרי



[1] חזבאללה טען שהוא היה האחראי הצבאי של הארגון בבוקאע (מזרח לבנון).

[2]  www.moqawama.org, 1.10.2012

[3]ו www.zaman-alwsl.net, 16.1.2012

[4]ו www.sooryoon.net, 16.1.2012

[5] אל-אח'באר (לבנון), 19.1.2012

[6]ו www.alarabiya.net, 22.1.2012

[7] אל-מסתקבל (לבנון), 9.10.2012

[8] אל-מסתקבל (לבנון), 12.10.2012.

[9] אל-מסתקבל (לבנון), 7.10.2012. ב-31 באוקטובר 2012 דיווח היומון הלבנוני אל-מסתקבל מפי סו"י התורכית אנטול כי שבויים מצבא סוריה הנמצאים בידי צס"ח סיפרו כי לוחמי משה"מ וחזבאללה נוהגים לעמוד במהלך הקרבות מאחורי החיילים הסורים ויורים בכל חייל הנסוג משדה הקרב. אל-מסתקבל (לבנון), 31.10.2012

[10] אל-מסתקבל (לבנון), 24.11.2012

[11]ו www.aksalser.com, 23.12.2012

[12] אל-נהאר (לבנון), 29.8.2011

[14] אל-מסתקבל (סוריה), 27.6.2012

[15] אל-נהאר (לבנון), 3.7.2012..

[16] אל-ג'ומהוריה (לבנון), 10.10.2012. ב-16 לאוקטובר 2012 הודיע צס"ח כי שתי גופות של לוחמי חזבאללה שלחמו לצד צבא המשטר בפריצה לעיירה ג'וסיה, סמוך לגבול לבנון, הגיעו לבית חולים באל-הרמל (צפון מזרח לבנון). אל-מסתקבל (לבנון), 16.10.2012.

[17] אל-מסתקבל (לבנון), 2.11.2012

[18] אל-מסתקבל (לבנון), 18.11.2012

[19] אל-מסתקבל (לבנון), 27.11.2012

[20] אל-מסתקבל (לבנון), 23.5.2012. עד כה שוחררו שניים מתוכם.

[21] אל-וטן (סעודיה), 14.10.2012

[22] אל האיומים של צס"ח כלפי איראן ראו דוח ממרי (31.8.12)  

[23] אל-קדס אל-ערבי (לונדון), 3.10.2012

[24] אל-ג'מהוריה (לבנון), 4.10.2012

[25] אל-מסתקבל (לבנון), 12.10.2012

[26] אל-מסתקבל (לבנון), 17.10.12

[27] אל-מסתקבל (לבנון), 12.10.2012

[28]ו www.baztab.net, 27.5.2012

[30] אל-מסתקבל (לבנון), 23.10.2012. דיווחים נוספים על מעורבותו הצבאית של משה"מ בסוריה ראו דוח ממרי.

[31] אל-שרק אל-אוסט (לונדון), 7.1.2012

[32]ו www.14march.org, 1.10.2012

[33] אל-מסתקבל (לבנון), 27.11.2012

[34]ו www.alarabiya.net, 19.10.2012

[35] אל-שרק אל-אוסט (לונדון), 9.12.2012 לסרטון הווידאו: http://www.youtube.com/watch?v=YWaI2m1iOog&rel=0

[36] אל-ראי (כווית), 12.10.2012

[37]ו www.sooryoon.net, 1.11.2012

[38] על שבויים אלה ראו בדוח ממרי.

[39] אל-קדס אל-ערבי (לונדון), 3.10.2012

[43] אל-אח'באר (לבנון), 5.10.2012

[44] אל-מסתקבל (לבנון), 9.10.2012

[45] אל-מסתקבל (לבנון), 11.10.2012

[46] אל-ספיר (לבנון), 10.10.2012

[47] אל-אח'באר (לבנון), 13.11.2012

[48] אל-אח'באר (לבנון), 8.12.2012

[49] אל-שרק (סעודיה), 9.12.2012

[50] אל-אח'באר (לבנון), 23.8.2012

[51] אל-אח'באר (לבנון), 10.12.2012; אל-שרק (סעודיה), 9.12.2012. בהתייחסו לדיווחים אלה, אמר ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי, ב-11 בדצמבר 2012, כי אם הצבא לא היה מתפרס בעיר כדי להפסיק את סבב העימותים האחרון בין הסלפים לעלווים, "היתה קמה [בה] אמירות שאינה קשורה למדינה". נראה כי תגובתו של יו"ר סיעת אל-מסתקבל פואד סניורה, ששאל "על איזו אמירות מיקאתי מדבר? מה פירוש דבריו? ...האם זהו ניסיון להצדיק את עמדת סוריה לפיה העיר טריפולי היא מרכז של קיצונים?", גרמה למיקאתי לתקן את דבריו, באומרו: "רציתי להדגיש כי תושבי טריפולי אינם מסכימים להתנתק מהמדינה ... ולעורר את כולם להזדרז ולשתף פעולה בטיפול במצב בעיר". אל-אח'באר (לבנון), 12.12.2012; אל-אח'באר (לבנון), 15.12.2012; אל-מסתקבל (לבנון), 16.12.2012

[52] אל-אח'באר (לבנון), 29-30.11.2012; 1.12.2012

[53] אל-מסתקבל (לבנון), 19.10.2012; אל-שרק אל-אוסט (לונדון), 3.12.2012

[54] אל-שרק אל-אוסט (לונדון), 3.12.2012.

[55] אל-מסתקבל (לבנון), 7.12.2012

[56] אל-אח'באר (לבנון), 1.12.2012

[57] אל-אח'באר (לבנון), 19.10.2012

[58] אל-וטן (סוריה), 9.9.2012

[59] אל-מסתקבל (לבנון), 10.9.2012

[60] אל-אח'באר (לבנון), 13.11.2012

[61] אל-אח'באר (לבנון), 3.12.2012

[62] אל-אח'באר (לבנון), 8.12.2012

[63] אל-אח'באר (לבנון), 28.12.2012

[64] אל-אח'באר (לבנון), 1.12.2012

[65] אל-נהאר (לבנון), 12.12.2012

[66] אל-מסתקבל (לבנון), 5.12.2012

[68] אל-מסתקבל (לבנון), 14.10.2012

[69] אל-מסתקבל (לבנון), 15.10.2012

[70] אל-חיאת (לונדון), 22.12.2012

[71]  אל-אח'באר (לבנון), 11.10.2012

[72] אל-אח'באר (לבנון), 9.11.2012

תגיות