זוכת פרס נובל האיראנית שירין עבאדי לנשיא רוחאני:
שים קץ לפגיעת המשטר בז"א ולהגבלת חופש המידע והביטוי באיראן
הקדמה
ב-22 ביוני 2013, פרסמה פעילת זכויות האדם האיראנית, שירין עבאדי, זוכת פרס נובל החיה מחוץ לאיראן, את דו"ח חודש יוני בנושא הפרת זכויות האדם שביצע המשטר כנגד אזרחיו. הדו"ח התמקד בהיערכות המשטר לקראת הבחירות לנשיאות, ובמרכזן שיבוש הגלישה ברשת, פריצה לחשבונות ג'מייל של איראנים, הפעלת לחץ על משפחות עיתונאים החיים מחוץ לאיראן לצד הטלת קשיים מיוחדים על מטה הבחירות של הנשיא הנבחר רוחאני שכללו: סגירת אתר האינטרנט שלו, מעצר פעיליו ואזרחים שהשתתפו בכנס בחירות שלו, ושיבוש מסרונים ששלח לאזרחים.
בהקדמה מיוחדת לדו"ח, חשפה עבאדי כי המשטר האיראני עומד מאחורי מתקפות הסייבר שביצעה לאחרונה קבוצת ההאקרים Virtual Anonymous Jihad כנגד אתרים ודפי פייסבוק של פעילי אופוזיציה, עיתונאים ופעילי ז"א המתגוררים מחוץ לאיראן.[1] (לנושא זה יוקדש ע"י ממרי דו"ח מיוחד). בהקשר זה קבלה עבאדי על ניסיונות מצד תומכי המשטר לחבל בפעילותה האופוזיציונית ברשת תוך פגיעה בשמה.
ואכן, שר התקשורת האיראני, מוחמד חסן נאמי, אישר לאחר הבחירות שהמשטר האט את מהירות הגלישה באינטרנט ושיבש את הרשת משיקולי ביטחון וכדי להנהיג בחירות שקטות.[2]
בדו"ח החודשי בנושא הפרת ז"א ציינה עבאדי כי המשטר רודף אזרחים נוצרים באיראן על רקע דתי, מפר זכויות נשים וילדים וממשיך במדיניות ההוצאה להורג כנגד מורשעים בעבירות פליליות. עבאדי הביעה תקווה שהנשיא החדש של איראן, חסן רוחאני, ישים קץ להפרות זכויות האדם באיראן מצד אנשי המשטר.
בנוסף, 135 עיתונאים איראנים, מאיראן ומחוצה לה, פנו ב-26 ביוני 2013 במכתב לרוחאני וביקשו שיגן על חופש העיתונות והעיתונאים בכלל זה הפסקת מעצרים בלתי חוקיים של עיתונאים והפעלת לחץ על בני משפחותיהם, פתיחת כלי תקשורת שנסגרו ופתיחת האיגוד המקצועי של העיתונאים.[3]
היומון כיהאן, המקורב למנהיג איראן עלי ח'אמנאי, טען בתגובה שקבוצת מתנגדי משטר, בהם פעילים בהאים, חברים במפלגה הרפורמיסטית, מושרכאת, ובתנועת הפתנה (קרי תנועת המחאה) טומנים מלכודת לרוחאני ופונים אליו בדרישות בלתי חוקיות. כיהאן צפה שפניות כאלו יתגברו בעתיד כלחץ על רוחאני אך הסביר ש"פושעים ביטחוניים מוענשים ומוגבלים [בתנועותיהם] בכל מדינה."[4]
להלן עיקרי הדו"ח של עבאדי:[5]
המשטר נעזר בהאקרים כדי לפגוע בחופש הביטוי והמידע
"ב[חודש יוני] בו נערכו הבחירות לנשיאות, פרצה קבוצה הקוראת לעצמה "Virtual Anonymous Jihad" לכמה אתרי אינטרנט ובהם האתר "חוג מגיני ז"א" [www.humanrights-ir.org ] שלוש פעמים. בדיקות העלו שקבוצה זו מנוהלת ומודרכת ע"י אנשי המשטר [האיראני] ... במקביל שובשה הנגישות לאינטרנט בנקודות רבות באיראן, מהירות [הגלישה] ירדה ואתרים שונים נחסמו.
מעשים כאלו המנוגדים לחוק, הם דוגמא נוספת למגבלות על חופש הביטוי והמידע באיראן, כפי שארע גם בעבר כמה פעמים. בכל פעם שהמשטר באיראן חש סכנה, הוא מנסה להשתיק את קולם של מבקריו ומגביל את חופש המידע באמצעות שיטות בלתי חוקיות כמו פריצה לאתרי אינטרנט, חסימת ערוצי טלוויזיה דוברי פרסית [המופעלים] מחוץ לאיראן ופעולות לחץ ואיומים על משפחותיהם של עיתונאים שנמצאים מחוץ לאיראן.
כמו כן, במהלך החודש הודיעה חברת גוגל, המספקת שרותי מנוע חיפוש באינטרנט, שהיא הבחינה בפעולות שנועדו לפרוץ לחשבונות של מאות אלפי גולשים איראנים, מתוך מטרה פוליטית.
הפעולות האלה, המנוגדות לחוק ולמוסר, מבוצעות בעת שקודם לכן, האתר שלי – שירין עבאדי – נפרץ ושותק, והאקרים ניצלו לרעה את שמי ופרסמו נושאים שאינם תואמים את השקפתי. כמו כן הוקמו בסקייפ חשבונות רבים בשם שירין עבאדי שאינם קשורים אליי כלל."
להלן תקציר הפרות זכויות האדם באיראן שאירעו בחודש ח'רדאד [מאי-יוני] 2013:
מעצר פעילים פוליטיים תומכי רוחאני והרפורמיסטים
עבאדי ציינה: "בחודש זה נעצרו 29 איש, חלקם שוחרר בערבות כעבור כמה ימים." הדו"ח ציין את שמות הפעילים שנעצרו בהם בכירים וחברים במטה הבחירות של הצעירים תומכי חסן רוחאני, וכאלו שהשתתפו בכנס בחירות שערך רוחאני בטהראן. פעילים רפורמיסטים ממפלגות מושכראת וסאזמאן-י מואג'אהדין-' אנקלאב-י אסלאמי-י איראן.
עבאדי הוסיפה בין היתר שהמשטר סגר את אתרי האינטרנט של חסן רוחאני, וחסם את הגישה מתוך איראן לאתר הקואליציה עארף-רוחאני [המועמד הרפורמיסטי שפרש לטובת רוחאני] ולאתרו של יועצו של רפסנג'אני, ר'ולאם-עלי רג'איי. עוד ציינה כי "השימוש בשרותי ג'ימייל היה בלתי אפשרי לזמן מה עבור גולשים מתוך איראן. חברת הסלולר אוואל (Avval) חסמה כמה מילים ממסרונים שנשלחו ע"י מטה הבחירות של חסן רוחאני."
פגיעה בזכויות הדת של נוצרים ושיעים
עבאדי ציינה שהמשטר עצר שלושה אזרחים שהיו חברים בכנסייה ביתית במחוז אצפהאן וסגר כנסייה אחת בטהראן. עוד ציינה שבכירי המשטר התנגדו לקבור את מבקר המשטר איתאללה טאהרי לצד איתאללה מונתזרי בקום [מונתזרי שהיה אמור לרשת את מקומו של איתאללה רוחאללה ח'ומיני בהנהגת המשטר הפך למבקר בולט שלו ועקב כך הושם במעצר בית עד למותו].
הוצאות להורג בבתי הכלא, פגיעה בזכויות נשים וילדים
עבאדי ציינה שהמשטר ממשיך בביצוע מדיניות ההוצאה להורג ושבמרוצת החודש הוצאו להורג חמישה אזרחים שהואשמו באישומים פליליים.
בנוסף, ציינה שהמשטר מנע מנשים להיכנס לאצטדיון אזאדי בטהראן ולהשתתף בחגיגות העפלת נבחרת הכדורגל של איראן למונדיאל.
לפי נתונים של המרכז לסטטיסטיקה באיראן, 1.7 מיליון ילדים באיראן נאלצים לעבוד במקום ללמוד.
עבאדי לרוחאני: מקווה שתשים קץ להפרות החוק
"חופש
ביטוי וחופש מידע הם מבין החובות של [כל] הממשלות. [הנושאים האלה] משכו את תשומת
ליבם של בכירי המשטר. אני מקווה שחסן רוחאני ישים קץ למעשים כאלה מצד אנשי המשטר,
המנוגדים לחוק."
[1] קבוצת ההאקרים נטלה אחריות לפריצות אלו בהודעות שפרסמה באתרה https://vajihad.blogfa.com
[2] תסנים ניוז (איראן), 25.6.2013.
[3] וwww.rahesabz.net, 26.6.2013
[4] כיהאן (איראן), 30.6.2013.
[5] וwww.humanrights-ir.org, 22.6.2013.
ב-30 ביוני 2013 קבלה עבאדי במכתב לשליח האו"ם לבדיקת הפרת ז"א באיראן, אחמד שהיד, על השבתת אתר לוחמי ז"א איראניים www.humanrights-ir.org ע"י קבוצת ההאקרים Virtual Anonymous Jihad. היא הסבירה כי באתר מתפרסם הדו"ח החודשי על הפרת ז"א, וכי המשטר רודף את חברי האתר באיראן וסגר את משרדי הפעילים לפני כחמש שנים. היא קראה לשהיד להתערב כדי שהמשטר יכבד את חופש הביטוי לו הוא מחויב עפ"י האמנה הבינ"ל בנושא זכויות היסוד וזכויות האזרח. www.irangreenvoice.com, 1.7.2013. במקביל הודיע ראש המטה לז"א ברשות השופטת באיראן, מוחמד ג'ואד לאירג'אני, שטהראן לא תאפשר לשהיד להיכנס לשטחה שכן ההאשמות השווא שהוא מטיח במשטר מבוססות, לדבריו, על דיווחי אתרי אופוזיציה. מהר (איראן), 30.6.2013.