המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
עורך אל-גומהוריה: איראן וקטר "רוכבות" על סוריה
2/11/2008

 

עורך אל-גומהוריה: איראן וקטר "רוכבות" על סוריה

 

רמ"מ סוריה, מוחמד נאג'י עטרי מתח ביקורת קשה על מצרים, שפורסמה ב"אל-ראי" הכוויתי (13.10.2008).  בין השאר טען, כי מצרים איבדה את תפקידה כמובילת העולם הערבי והיא פועלת בשירות האינטרסים האמריקאיים[1]. בתגובה, פרסם חבר הפרלמנט המצרי ועורך עיתון אל-גומהוריה, מוחמד עלי אבראהים, מאמר התקפה חריף על עטרי ועל סוריה. לטענתו, סוריה היא נתינה של איראן ושל קטר, היא אחראית למצב בלבנון, והיא זורעת פירוד בין הפלסטינים ומסייעת בהפצת השיעה בארצות הסוניות.

 

להלן תרגום קטעים מן המאמר:    

 

מדיניות החוץ הסורית דו-פרצופית

"הבכירים הסוריים מפתיעים אותי מדי פעם בהצהרות המשקפות את אופי מדיניות החוץ הסורית שלה שני פנים – האחד לצרכים המקומיים והערביים, והשני לשתלטנות ולאגואיזם. אתן מספר דוגמאות שיוכיחו לאחים בסוריה כי ההיסטוריה לא תשכח וחלוף הזמן לעולם לא ימחה את הפירוד, הפיצול והקרעים שיצרה מפלגת הבעת' בגוף הערבי.

 

ראש ממשלת סוריה, מחמד נאג'י עטרי, דיבר לאחרונה, במסיבת עיתונאים שנערכה בדמשק, בנוכחות עיתונאים ערביים וזרים שסיקרו את פסטיבל דרך המשי ה-7. תאבונו של עטרי נפתח לדבר בפני קהל אנשי התקשורת הללו, שלהערכתי, לא כלל עיתונאים לעניינים פוליטיים או צבאיים, שכן איש מהם לא התנדב לתקן את המידע שהציג עטרי בסוגיות רבות, אליהן נתייחס באופן מסודר.

 

עטרי הרגיז אותי כאשר אמר כי יש [יחסי] חיבה והערכה בין העם המצרי לעם הסורי וכי יש להם נושאים ואירועים משותפים, במיוחד מלחמת אוקטובר 1973 שלאחריה הפנתה מצרים עורף [לסוריה] והחלה לפעול לטובת האינטרסים האמריקאיים באזור.

 

מצרים הקריבה הרבה למען סוריה במלחמת 1973

אני מזכיר לכם ולעצמי כי במלחמת אוקטובר מצרים לחמה בחזית של 170 ק"מ, בעוד שהחזית הסורית הייתה בת 25 ק"מ בלבד. דמשק נהנתה מעליונות מובהקת על פני ישראל בשריון ובטנקים ביחס של עד 5:1. לאחר שהגיעו הכוחות הסוריים לגבול הבינ"ל בחרמון, החל הצבא הסורי לקרוס במפתיע. הוא נסוג לקווים שלפני הלחימה, והפסיד 750 טנקים. הכוחות הישראליים התקדמו ועמדו בשערי דמשק ב-9 באוקטובר.

 

זאת בשעה שהכוחות המצריים ניהלו בסיני את המערכה הגדולה ביותר מימיהם והקימו את הגשר הגדול ביותר בהיסטוריה הצבאית עליו עברו 150 אלף לוחמי חיל רגלים. הם הדפו מהלומות ישראליות רבות, הסבו לאויב אבידות גדולות ולקחו בשבי מאות [מחייליו], בעוד שבחזית הסורית לא היו שבויים [כלל]. כוחות המילואים המצריים היו ערוכים ללא פגם לתקוף בעיתוי המתאים, אך דמשק המשיכה ללחוץ על הנשיא סאדאת להושיע אותה. לכן נשלחו שתי חטיבות מצריות למעיינות משה ולמעבר המיתלה [בסיני] שכתוצאה מכך יצאו מטווח ההגנה מפני טילים, ולכן נגרמו לנו אבידות קשות. כל זה  כדי להקל מהלחץ על סוריה.

 

ראש הממשלה הסורי שלבש את בגדי הגבורה ושלף את חרב צלאח אל-דין נגד מצרים היה נער צעיר במלחמה זו ולא העריך את ההקרבה הגדולה שעשתה מצרים כאשר דחתה את הפסקת האש ב-13 באוקטובר וספגה למען סוריה את צליחת [התעלה ע"י ישראל]…, אך אין זה הזמן להטיף מוסר או לבכות על חלב שנשפך, אלא זמן לדבר בכנות ולגלות [את האמת].

 

יחסי נתין-שליט בין סוריה לאיראן

ראש הממשלה הסורי גינה את מצרים על כך שהיא נסוגה וכבר לא ממלאת את תפקידה כמנהיגת האומה הערבית. ברצוני להגיב לטענות הכוזבות של עטרי ולומר לו שלא הוא ולא אף אחד אחר יקבע את מעמדה של מצרים. מעמדה של מצרים [נקבע לפי] עצמאות קבלת ההחלטות שלה והתנהלותה אל מול האינטרסים של בניה ואל מול טובת האומה הערבית...

 

אדון עטרי... כאשר מצרים חתמה על הסכם שלום עם ישראל, היא עשתה זאת לאור היום ומול כל העולם ולא פנתה למתווך או לצד שלישי ולא נעזרה בתורכיה. מצרים החליטה החלטה אמיצה והציגה את הסכם השלום לכל העולם. היו כאלה שקיבלו אותו והיו כאלה שהתנגדו לו, אך אין זה אומר שמצרים הפכה לחסידתה של אמריקה, כמו שאתה אומר.

 

קהיר דחתה דברים רבים שוושינגטון ביקשה ממנה והיו מנוגדים למדיניות [המצרית], לאינטרסים שלנו ולעקרונותנו. כמו למשל: שליחת כוחות לעיראק בשנת 2003, עם הפלישה האמריקאית, וגם לאחר מכן. מצרים סירבה לאפשר לאמריקאים [להקים] בסיסים [במצרים] או להעניק לאמריקאים מעבר ימי או יבשתי.

 

היחסים בין מצרים וארה"ב הם יחסים של שווים ולא יחסים של נתין ושליט [כמו במקרה של] היחסים ביניכם [הסורים] לבין טהראן ודוחא. מצרים, אדון עטרי היקר, אינה חסידתה של אמריקה והיא בעלת עמדות עצמאיות הידועות לכל. למצרים מדיניות ברורה אשר אינה מסתתרת מאחורי קבוצות דתיות או מיליציות שמחוץ למשטר החוקי, כמו שאתם עושים עם חמאס ועם חזבאללה בלבנון...

 

סוריה אחראית למלחמת האזרחים בלבנון

מצרים, אדון עטרי, אף פעם לא כבשה מדינה ערבית אחרת ועשתה בה שמות על ימין ועל שמאל. כיצד אתה יכול לדבר על יציבות לבנון בעוד שאתם אלה שהבאתם אותה למצב שבו היא נמצאת?! כל העולם יודע כיצד סידרתם התנקשויות, האזנתם לטלפונים של פוליטיקאים בכירים ואנשי דת ושכרתם מיליציות וחמושים. האם מלחמת האזרחים בלבנון אינה תוצר שלכם ואחת מתוצאות מדיניותכם? האין זה אתם שטרפדתם את הסכם טאא'ף מ- 1989 ועד 2005? האם ההיחפזות לפתיחת שגרירות בלבנון, אחרי שישים שנה, אינה היענות לבקשתו של נשיא צרפת סרקוזי, איתו אסד נפגש פעמיים?

 

אדון עטרי, אל תדבר על נסיגה של אף אחד, שכן אתם אלה שנסוגותם מזמן [ואפשרתם] לטהראן ולדוחא 'לרכב' עליכם. בזמן שמצרים הגנה על הסוגיה הפלסטינית הן בזירה הבינ"ל והן בזירה הערבית, אתם הייתם עסוקים בזריעת פירוד [בשורות הפלסטינים] באמצעות מימון צד אחד ואירוח של צד אחר והפכתם ממדינה למתווך[2] הפועל למען איראן ומקבל ממנה הוראות וכסף. כמו כן, אין שום מניעה לקבל גם כסף מקטר ולשדרג את מקורות ההכנסה. אדון עטרי, כולנו יודעים כיצד הגיעו להסכם דוחא ומה היה מחירו. כולם יודעים באיזה איום נפנפה קטר בכדי לגרום לדמשק לשכנע את בעלי בריתה הלבנוניים לחתום על ההסכם. אנו גם יודעים היטב מדוע התרבו לפתע ההשקעות הקטריות אצלכם.

 

כמו כן, תרשה לי לציין כי לא הופתעתי לראות שהכחשת שהשיעה מנסה להתפשט אל תוך הארצות הסוניות, מפני שאני יודע שהדרשנים והאמאמים במסגדי דמשק מקבלים את משכורותיהם החודשיות מאיראן – 200 דולר לעלמאא' ו-80 דולר לדרשנים. וזאת במסגרת התוכנית למחיקת המדינות הסוניות מהעולם הערבי. אתם מעודדים את השיעיזציה ואלה שבשלטון אצלכם הם עלווים המהווים מיעוט בתוך רוב סוני. משום כך, אינכם יוצאים חוצץ כנגד השיעיזציה בעולם הערבי והמסגד האומיי אשר היה אחד ממבצרי הסונה, הופך אט-אט לנחלה איראנית..."[3]



[1]  עטרי אמר כי בין העמים המצרי והסורי שוררת חיבה והערכה רבה, וכי יש להם דברים רבים במשותף, ובמיוחד מלחמת אוקטובר 1973. יחד עם זאת אמר עטרי כי עתה מצרים הפנתה עורף לסוריה ואינה עוד כפי שהייתה בעבר. לדבריו, ישנן שתי קבוצות באזור – האחת, פועלת למימוש האינטרסים האמריקאיים, ומצריים בכללה. והשנייה, הכוללת את סוריה, מסרבת לתכתיבים האמריקאיים בכל הנוגע לענייני האזור. עטרי הוסיף כי הוא מקווה שהיחסים בין מצרים לסוריה ישובו להיות מועילים לערבים כפי שהיו ויהוו עמוד תווך בעשייה הערבית המשותפת. [אל-ראי (כווית), 13.10.08]

[2]  המילה "סמסאר" יכולה לציין גם "סרסור" וסביר להניח כי משחק המילים אינו מקרי.   

[3]  אל-גומהוריה (מצרים), 18.10.08