בכיר איראני: אירופה תכיר בזכותה של איראן למעגל דלק גרעיני, גם אם ברמה מוגבלת; נתחיל בהמרת אורניום באצפהאן
האיחוד האירופי המנהל עם איראן מו"מ על הסדר ארוך-טווח בתחום הגרעין באמצעות גרמניה, צרפת ובריטניה (EU3), אמור היה להגיש תוכנית מפורטת לערבויות מצד איראן ומצד אירופה בתום יולי 2005. לאחרונה דווח על דחייה נוספת בת כחודשיים שאיראן הסכימה להעניק ל- EU3.
יו"ר הוועדה למדיניות חוץ של המועצה העליונה לביטחון לאומי, חוסין מוסויאן, החבר בצוות המו"מ לשיחות מול אירופה, הסביר בריאיון לסוכנות הידיעות אירנא כיצד הוא צופה את ההתפתחויות בתחום שיחות הגרעין עם האיחוד האירופי בחודשים הקרובים. מוסויאן אמר כי "האיחוד האירופי ממתין להרכבתה של ממשלה חדשה באיראן כדי להמשיך במו"מ על התוכנית הגרעינית שלה." להלן קטעים מהראיון:[1]
"[אשר למעגל הדלק הגרעיני], ייתכן שהאיחוד האירופי יקרא להמשך הקפאת [העשרת האורניום] בהתאם ל'הסכם פאריס', כדי [לאפשר להם] לקבל החלטה על עסקה סופית לייצור דלק [גרעיני] אחרי שהם יתוודעו לממשלה החדשה ול[קווי] מדיניותה בעניינים גלובליים. הם יקבלו החלטה לאחר מספר חודשי מו"מ עם נציגי הממשלה החדשה.[2]
כמובן, איראן הבהירה שהמשך ההקפאה של [פעילות] העשרת אורניום למשך שנה או שנתיים אינו אפשרי. אם האיחוד האירופי לא יקבל את תוכנית ההעשרה האיראנית, אנו [בכל זאת] נתחיל ב[פעילות] במתקן המרת [האורניום] באצפהאן (UCF). בנסיבות הקיימות, יקשה הן על איראן והן על האיחוד האירופי לקלקל את התהליך הנוכחי."
כאשר נשאל מוסויאן מהי המלצתו לגבי השיחות והאם הוא מעדיף שהשיחות יימשכו, ענה: "ההבנה שלי שהמשך השיחות ישרת את האינטרס האיראני. הן איראן והן האיחוד האירופי הפיקו תועלת מהמו"מ בשנתיים האחרונות. אלמלא התקיימו השיחות, היה נוצר משבר על התיק הגרעיני של איראן במועצת הנגידים של סבא"א והחוזים הגדולים בתחומי נפט וגז שאיראן חתמה עם העולם לא היו אפשריים. השיחות עם האיחוד האירופי יצרו אוירה שבמסגרתה חתמה איראן על חוזי יצוא גז לטווח ארוך עם הודו, סין, פקיסטאן ואיחוד האמירויות הערביות. ההסכמים נחשבים לחוזי ענק.
שיחות איראן-אירופה הוכיחו את מעמדה האסטרטגי של איראן כספקית אנרגיה לעולם והן בעלות חשיבות עצומה לביטחון הלאומי של איראן. אני מאמין שתחת הנסיבות הקיימות גם איראן וגם אירופה השיגו הישגים גדולים ואל להן להחמיץ הזדמנות כזו. מצד שני, כדאי שאיראן תקבל בברכה הצעות אירופאיות לשיתוף פעולה כלכלי, פוליטי, בטחוני וגרעיני ותמשיך בשיחות כדי לבסס את דרישותיה שלה [בתחום הגרעין]. למשל, אם אירופה תציע לתמוך במפעלי הכוח הגרעיניים של איראן ותבטיח אספקת דלק [גרעיני] עבורם, על איראן לקדם בברכה הצעה כזו ולהתחיל ביישום פרקטי של ההסכם להקמת עד 20 מפעלי כוח גרעיניים [באיראן].
אם האיחוד האירופי יתעקש על השעיית העשרת אורניום על פי 'הסכם פאריס' – איראן תדחה זאת, אולם בו בזמן תמשיך את המו"מ משום, שאחרי הכול, עשינו כברת דרך לקראת פתרון. יתכן שהאיחוד האירופי יבקש מספר חודשים כדי להגיע להבנה, עם הממשלה החדשה ועם הצוות החדש שימשיך בשיחות איראן-האיחוד האירופי, על הסדר בנוגע למעגל הדלק [הגרעיני].
איראן תתחיל [בהפעלת] מתקן [המרת האורניום] באצפהאן שאינו קשור להעשרה והוא רק מתקן להמרת אורניום."
בתשובה לשאלה אודות ההנחה שיש מי שמאמין כי האיחוד האירופי לא יקבל העשרת אורניום מצד איראן גם לאחר 100 שנות שיחות, אמר מוסויאן: "בשנתיים שחלפו בהן השתתפתי בשיחות איראן-אירופה, היה לי ברור שקבלת ההעשרה על ידי האיחוד האירופי תחייב מסגרת שתרגיע את חששות שני הצדדים. המסגרת הובהרה במו"מ שנוהל בשנתיים האחרונות. היא כוללת נושאים בילאטרליים, אזוריים ובינ"ל.
בשלב הנוכחי, האיחוד האירופי יקבל התקדמות מוחשית ביחסים הבילאטרליים והתקדמות בשיתוף הפעולה הגרעיני בהקמת מפעלי כוח, ויישומי אנרגיה גרעינית בתחומים כימיים, רפואיים וחקלאיים.
בתחום של העשרת אורניום, אני יודע שקרוב לוודאי שהאיחוד האירופי יכיר בזכותה של איראן למעגל דלק [גרעיני], כמובן ברמה מוגבלת יותר ממה שאיראן מצפה. האיחוד האירופי יעשה כן תוך [אימוץ] גישה של 'צעד אחר צעד' [ כדי להשיג] ערבויות אובייקטיביות. זה יהיה אפשרי [רק] לאחר מספר חודשי מו"מ. הם רוצים להיות בטוחים שמדיניות החוץ של איראן בנושאים אזוריים ובינ"ל תישאר כפי שהיא ולא תסטה מהנתיב [בו היא נמצאת] בשנים האחרונות. הם יכולים להגיע לנקודה [זו] לאחר מספר סיבובי שיחות פעלתניות עם נציגי הממשלה החדשה."
"אם לדעת אלה המותחים ביקורת [על שיתוף הפעולה והמו"מ של איראן עם אירופה] היינו צריכים לפתוח במו"מ עם אמריקה - כי אמריקה היא זו שיכולה לתת הטבות הרלבנטיות עבורנו - עליהם לדעת כי מו"מ עם אמריקה היה בבחינת קו אדום מבחינת המשטר... הגוש הפוליטי היחיד והטוב ביותר לשיתוף פעולה בתחום הזה היה אירופה... הקונצנזוס הבינ"ל להעברת התיק [הגרעיני] של איראן למועצת הביטחון התפורר. כאשר המשבר הזה פרץ, היה זה בבחינת איום מיידי ורציני [על איראן] אך נכון לרגע זה האיום הוסר. עם זאת, במקרה של הפרת החלטת מועצת הנגידים [של סבא"א על ידי איראן] קיימת אפשרות [שהתיק האיראני] יועבר למועצת הביטחון."
בתשובה לשאלה האם [האחראי על תיק הגרעין באיראן] ד"ר חסן רוחאני יישאר בתפקידו או יוחלף, ענה מוסויאן כי רוחאני נתמנה לתפקידו על ידי הנשיא מוחמד ח'אתמי וצריך שתהיה לנשיא הבא [מחמוד אחמדי-נז'אד] שירכיב את הממשלה החדשה יד חופשית להרכיב צוות למו"מ עם האיחוד האירופי.