האינטלקטואל הסורי מישל כילו תוקף את יחסו של אל-שרע ללבנון
במאמר ביומון הלונדוני, אל-קדס אל-ערבי, תוקף האינטלקטואל הסורי היושב בדמשק, מישל כילו, את המשטר הסורי, משווה אותו למשטר הסובייטי ואף רומז כי המשטר הסורי הוא שעמד מאחורי התנקשויות באישים לבנוניים.
להלן תרגום עיקרי המאמר[1]:
"שר חוץ הסורי, פארוק אל-שרע, הכריז בקהיר על עקרון מדיני חדש עבור הדיפלומטיה הערבית המודרנית שניתן לכנותו 'עקרון אל-שרע'. [עיקרון זה] מגדיר את גבולות הריבונות של לבנון, יוצר זיקה בין ריבונות זו לבין המשטר הסורי וקובע כי לבנון [כמדינה] חופשית ועצמאית [הינה] בהכרח מרכז ובסיס מעבר למזימות נגד סוריה...[2]
עקרון אל-שרע דומה לעקרון עליו הכריז בזמנו [המנהיג הסובייטי] ברז'נייב לפיו יש למדינות הסוציאליסטיות השונות [רק] ריבונות מוגבלת מול ברה"מ; הן לא יכולות לנהוג ככל העולה על רוחן, ועליהן לתת עדיפות לאינטרסים של הגוש הסובייטי ולביטחונו בכל צעד שהן נוקטות ובכל אמצעי בו הן משתמשות. העיקרון קבע גם את זכותם של הסובייטים להשתלט על ענייני הפנים של המדינות הסוציאליסטיות ונתן לגיטימיות להתערבות צבאית סובייטית נגדן...
אמרתי שעיקרון אל-שרע דומה לעיקרון ברז'נייב [משום] ש[המשטר הסורי], בדומה [למשטר הסובייטי], סבור כי לבנון צריכה להתוות את מדיניותה לאור אינטרסיה של סוריה. זאת, ועוד: המשטר הסורי מחייב [את לבנון] לתאם עם סוריה כל עניין גדול כקטן. שכן, משעה שביירות נעשית עצמאית [מהשפעת דמשק] המצב בלבנון הופך להיות עניין בינ"ל, ובמצב זה יש [לסוריה] זכות להתערב [בלבנון] כדי להחזיר את העניינים לסדרם ולמנוע מלבנון להפוך למרכז למזימות נגד סוריה כפי שאמר אל-שרע במהלך מסיבת עיתונאים בקהיר...
מה המשמעות של עקרון אל-שרע ולאן עלול יישומו להוביל את שתי המדינות?
ראשית, הרצון של המשטר הסורי לנהוג עם לבנון על יסוד תפיסה הרואה את המשטר הסורי כמרכז ואת לבנון כשוליים, או כגורם צדדי [משמעותו], שהמרכז יחליט והשוליים יצייתו שאם לא כן [הם ייפגעו].
שנית, המשטר הסורי נחוש לנהוג על פי הדגם הסובייטי ... הוא השתלט מבחינה צבאית ופוליטית על לבנון, התאמץ להפקיע מידי אש"ף את [קבלת] ההחלטה [לגבי] פלסטין ורצה לשלוט על אש"ף במסגרת קווי הפעולה והאינטרסים הפוליטיים [של המשטר הסורי]. כמו כן אילץ [המשטר הסורי] את ירדן לכבד את ההגמוניה והשליטה שלו על המזרח הערבי ואילץ את סעודיה להסכים לחלוקת תפקידים איתו, כשתפקידה של סעודיה הוא לממן ותפקידו של המשטר הסורי הוא לשלוט, להשקיט את המדינות השכנות ולהפחיד אותן. כל זאת בנוסף לסדרה טרגית של פעולות דיכוי נרחב [בתוך סוריה] נגד שכבות רחבות מאוד בחברה הסורית.
לבנון השולית והצדדית אמורה לכבד את מצבה זה ולדבוק בו אפילו לאחר שצבא סוריה יצא מאדמותיה, ואם היא תשכח זאת- קיימים אלף אמצעים להזכיר לה זאת, חלקם ע"י דו-שיח וחלקם פעולות בשטח.
משמעות נוספת [של עקרון אל-שרע] היא שאסור לאף אחד לנזוף בסוריה על כך שהיא מבצעת את (מה שהיא רואה) כחובתה הלאומית שלה כלפי לבנון, ואסור לסוריה לעמוד בחיבוק ידיים כשהיא רואה את לבנון מחליקה אל מצב גרוע מזה בו היתה כאשר עדיין היה צבא סוריה באדמות לבנון. לסוריה יש מחויבות לפעול על מנת לשחרר את לבנון מהכפיפות [לגורמים] החיצוניים, [כפיפות] המסוכנת מאוד עבור [סוריה] ומכוונת נגדה ושמה לה למטרה את התפקיד שסוריה ממלאת ואת היותה המבצר האחרון שעומד איתן מול אמריקה וישראל.
לפי התעמולה הסורית, לבנון היא זירת מאבק... שמטרתו להציל את אחי הסורים [הלבנוניים] ולהגן על המשטר הסורי. אם נגרם [ללבנונים] נזק כלשהו ע"י פעולות [המאבק של סוריה], הרי זה מצד אחד משום שמדינתם הפכה לבסיס זר שיש לחסלו, ומצד שני משום שעל חירות, כפי שכולם יודעים, צריך לשלם ואז אפשר שחלק מאלה שישלמו את המחיר הם חפים מפשע. אך, גם אם [חפים מפשע אלה] חוסלו ע"י האח [הסורי לאמיתו של דבר] הם מהווים... קורבנות [של המעורבות הבינ"ל בענייני לבנון]... לסוריה יש זכות להגן על עצמה בכל הדרכים והאמצעים מפני שליטי לבנון אשר לא יכולים להיות אלא סוכנים זרים.
משמעות נוספת [של עקרון אל-שרע] היא שהוא מותיר בפני הלבנונים רק אחת משתי האופציות: או [הסכמה] לחזרת סוריה למדינתם, או שיהיו נתונים להסלמה מגוונת ומתמשכת [מצד סוריה], במהלכה מותר [לסוריה] להשתמש בכל אמצעי כדי להשיג את מטרתה שהיא להגן על סוריה מפני לבנון. זה יקרה או ע"י חזרת כוחותיה של סוריה ללבנון או ע"י הבאת לבנון למצב בו תסכים לריבונות מוגבלת ע"י [סוריה] ותכיר בזכותה [של סוריה] לקבוע את מדיניותה [של לבנון], ואת האינטרסים שלה ואף לפקח עליה.
זהו עיקרון אל-שרע. [לכן] אל תצפו לפריצת דרך או לשיפור ביחסי סוריה ולבנון אם הערבים - סעודיה, מצרים, אלג'יריה, מרוקו, תימן וכו'- לא ישקיעו מאמצים עצומים לשנות את עקרון אל-שרע ואת המנטאליות על פיה הוא רואה את לבנון. יתרה מכך, עקרון אל-שרע לא יהיה ההסלמה האחרונה, והאירועים הנפרדים והכואבים שחווים הלבנוניים לא יהיו האירועים האחרונים".
[1] אל-קדס אל-ערבי (לונדון) 24.12.2005
[2] ב- 6.12.05 ביקר שר החוץ הסורי במצרים ונפגש עם מבארכ. לאחר הפגישה אמר אל-שרע לעיתונאים: "הבעיה [ביחסי סוריה ולבנון] טמונה בכך שיש גורמים בתוך לבנון ומחוצה לה המנסים לבנאם את הבעיה הלבנונית. לשם כך הם מנצלים את החקירה [של רצח אל-חרירי], כך שהמטרה לא תהיה חשיפת האמת, אלא יצירת שינוי שלילי בתוך לבנון ובאזור. זאת ע"י הפעלת לחצים מדי יום בכל האמצעים, לגיטימיים ולא לגיטימיים, נגד סוריה ולבנון." אל-ת'ורה (סוריה) 7.12.05 . כמו כן ב-20.12.05 נפגש אסד עם מבארכ בקהיר. במסיבת עיתונאים לאחר הפגישה אמר שר החוץ הסורי, פארוק אל-שרע:"רב ההתקפות נגד סוריה מקורן [בגורמים חיצוניים] וכמובן ישנם מכניזמים בתוך לבנון שמנוצלים לעניין זה..." אל-ת'ורה (סוריה) 21.12.05.