המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
פרשן אמירתי: לסווג את האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, הנתמך ע"י קטר, כארגון טרור
9/4/2025


פרשן אמירתי: יש לסווג את האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים שנתמך על ידי קטר כארגון טרור; האם ארה"ב ואירופה מחכות שיתרחשו עוד פיגועי טרור בסגנון ה-11.9?


על רקע פרסום הפתוא (פסק הלכה) של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים הנתמך על ידי קטר הקוראת לג'יהאד נגד ישראל[1], פרסם הפרשן האמירתי, סאלם אל-כתבי, ב-8.4.25 מאמר תחת הכותרת "האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים: פלטפורמה של טרור במסווה של דת", בו קרא לסווג את האיחוד כארגון טרור ולנקוט נגדו צעדים נחרצים כדי להגן על הביטחון והיציבות העולמיים.

 

לדברי כתבי, האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, מסית מפורשות לביצוע פיגועי טרור ולתמיכה כספית בארגוני טרור ומציג את המערב כאויב כופר, ולפיכך מהווה איום ביטחוני ישיר על היציבות האזורית והבינלאומית ועל הביטחון הלאומי של מדינות המעבר. עוד טען כי האיחוד מנצל את הדת  ואת היותו פלטפורמה דתית כדי לתת לגיטימציה לאלימות וטרור. לבסוף תהה כתבי האם ארה"ב ואירופה ינקטו צעדים נחושים לאלתר נגד האיחוד וארגונים דומים לו בטרם תתרחשנה מתקפות טרור נוספות בדומה לאירועי ה-11.9 כתוצאה מהשיח הקיצוני שהאיחוד מקדם.

 

סאלם אל-כתבי[2]

 

להלן תרגום קטעים מן המאמר:

 

"האם ארה"ב ואירופה מחכות [שיתרחשו] מתקפות טרור חדשות, דוגמת אירועי ה-11 בספטמבר, כדי לנקוט צעדים נחרצים נגד הארגונים הקוראים בפירוש לאלימות ולטרור בחסות הדת? מה שמחייב לשאול את השאלה הזו הוא ההודעה האחרונה מטעם ועדת האִג'תִהאד[3] ופסיקת ההלכה של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים – שפורסמה... באתר הרשמי שלהם (iumsonline.org), ושיו"ר האיחוד, עלי אל-קרה דאר'י שב ופרסם אותה ואישר אותה בחשבונו האישי ב-X (טוויטר לשעבר) - מהווה דוגמא מובהקת לשיח המסית הקורא לאלימות ולטרור, תחת שמות דתיים, במטרה לגייס מוסלמים בכל רחבי העולם, לרבות אלו מהם המתגוררים במדינות המערב, להצטרף לפעולות של אלימות וטרור.

 

הודעה זו באה במסגרת היסטוריה ארוכה של קריאות דומות שפרסם האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, ארגון שנוסד ב-2004 בידי [השיח'] יוסוף אל-קרדאוי, החבר הבולט בתנועת האחים המוסלמים. למרות ניסיונות האיחוד להציג את עצמו כמוסד 'מתון ומרכזי', הרי שהשיח שלו ופעולותיו חושפים את הפנים האמיתיות שלו כזרוע עולמית ודתית של ארגוני הטרור, ובפרט של ארגון האחים המוסלמים.

 

מומחים רבים סבורים כי האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים מייצג פלטפורמה מסוכנת שמשתמשת במסווה דתי כדי לפרסם קריאות הסתה לאלימות וטרור. ההודעה האחרונה שפורסמה מטעם ועדת האִג'תִהאד ופסיקת ההלכה של האיחוד כוללת קריאות מפורשות לג'יהאד מזוין. זהו דבר מסוכן שחוזר על עצמו מצד האיחוד ומהווה קריאה ישירה לביצוע פעולות רצח וטרור.    

 

לא זו בלבד, אלא שההודעה כוללת גם קריאה לג'יהאד כספי, על מנת לתמוך במה שהיא מכנה 'ההתנגדות'. זוהי למעשה קריאה מפורשת לתמוך כספית בארגוני הטרור בכל מדינות העולם. קריאות מסוג זה מהוות סכנה גדולה, שכן הן עלול להוביל למימון פעולות טרור במסווה של פעילות צדקה. האיחוד קורא גם להתערבות צבאית ולהקמת בריתות צבאיות על יסודות דתיים, מה שיגביר את רעיון הסכסוך הדתי וילבה את המחלוקות בעולם. קריאות אלה מהוות איום על היציבות האזורית והבינלאומית ומכשילות את מאמצי השלום שהושקעו במשך עשרות שנים. חמור מכך, האיחוד קרא לקהילות המוסלמיות במערב להפעיל לחץ על ממשלותיהן, מה שמוביל בדרך כלל - כפי שהאירועים הוכיחו [בעבר] - להקצנה של כמה מחברי הקהילות הללו ולביצוע פעולות טרור.

 

קריאות חוזרות ונשנות אלה מצד האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים לג'יהאד ולאלימות מחייבות לסווגו כארגון טרור ולנקוט נגדו צעדים נחרצים כדי להגן על הביטחון והיציבות העולמיים.

 

קריאותיו של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים מהוות ללא ספק איום ביטחוני חמור בכמה מישורים. ברמת הפרט, קריאות אלה עלולות לדרבן אנשים קיצונים לבצע פעולות טרור בודדים, מה שמוכר כתופעת 'הזאבים הבודדים'. למנגנוני הביטחון קשה לנטר ולצפות מראש סוג כזה של תקיפות... ואירופה וארה"ב כבר ידעו כמה פעולות [כאלה] שביצעו אנשים שהושפעו שיח דתי קיצוני דומה...

 

קריאת האיחוד בנוגע ל'חובת הג'יהאד הכספי' מהווה גם היא, ללא ספק, איום נוסף, שכן היא עלולה להביא לאיסוף כספים שישמשו למימון פעולות טרור. הסכנה בכך טמונה בקושי לעקוב אחר העברות הכספים הקטנות מתומכים [בארגוני הטרור], במיוחד שהדבר נעשה במסווה של פעילות צדקה וניתן להשתמש ברשתות המימון הלא רשמיות ובאגודות הצדקה כמכשיר למימון הארגונים החמושים.

 

הסכנה בקריאות של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים אינה מוגבלת רק לאיומים ביטחוניים ישירים, אלא יש לה השלכות חמורות על החברות במערב. השיח של האיחוד מחזק את התפיסה של 'אנחנו נגדם' ומציג את המערב כאויב כופר. זאת, למרות שקיצונים [מוסלמים] רבים היגרו למערב ולארה"ב כדי לחיות וליהנות מהסיוע הסוציאלי ומחופש הדת וכדי להקים ארגונים שיפעילו לחץ פוליטי על המדינות המארחות אותם. אירועי הטרור במערב ובארה"ב הם הוכחות מוחשיות [לכך]. 

 

לאור הנאמר לעיל, נעשה ברור שיש סיבות כבדות משקל לסווג את האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים כארגון טרור. האיחוד קורא בצורה מפורשת לג'יהאד מזוין, באופן הסותר את חוקי המאבק בטרור ברוב מדינות העולם. כמו כן הוא מנצל את הפלטפורמה הדתית [שלו] כדי להצדיק אלימות ולתת לה לגיטימציה.

 

לכן ברור כשמש שהאיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים הוא איום ישיר על הביטחון הלאומי של מדינות המערב, מאחר שהוא מסית את המוסלמים המתגוררים בהן ומאיים על יציבות החברות המערביות באמצעות זריעת זרעי הטרור והקיצוניות.

 

אם כך, האם ארה"ב ואירופה מחכות שיתרחשו מתקפות טרור חדשות, דוגמת אירועי ה-11 בספטמבר, כדי לנקוט צעדים נחרצים נגד ארגונים אלה או שהן תפעלנה כעת כדי להתמודד עם האיום הזה בטרם יהיה מאוחר מדי? התשובה על השאלה הזו תקבע את עתיד הביטחון והשלום בשנים הקרובות."[4]





[1] ראו דוח ממרי: Fatwa By International Union Of Muslim Scholars (IUMS), Based In And Funded By Qatar, Declares 'Armed Jihad' Against Israel Obligatory For All Muslims, Calls To Urgently Form 'Islamic Military Alliance' Against Israel , 31.3.2025

בתגובה פרסם דאר אל-אפתאא' המצרי, מוסד פסיקת ההלכה במצרים, ב-7.4.25, הודעה בה תקף את הפתוא של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים והדגיש כי היא סותרת את השריעה. ראו: מוסד פסיקת ההלכה של מצרים תוקף את קריאת איחוד חכמי הדת המוסלמים לג'יהאד נגד ישראל, 9.4.2025

יצוין כי האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים הוא זרוע של המשטר הקטרי להפצת אידיאולוגיה טרוריסטית אסלאמית קיצונית אנטי מערבית היושב בקטר ונתמך על ידה. האיחוד מפיץ בקביעות אידיאולוגיה קיצונית ושיח של שנאה, הסתה לג'יהאד, טרור ואנטישמיות, באופן התואם את תמיכתה ארוכת השנים של קטר, בארגוני הטרור השונים ברחבי העולם. את האיחוד ייסד שנת 2004 השיח' יוסף אל-קרדאוי, מקור סמכות בולט של תנועת האחים המוסלמים, הידוע בעמדותיו הקיצוניות בשבח הג'יהאד, הטרור ותמיכה בפיגועי התאבדות, כמו גם בעמדותיו הקיצוניות ביחס למערב והשאיפה לשליטת האסלאם באירופה. בשל עמדות אלו, הפך אל-קרדאוי לדמות שנויה במחלוקת בעולם האסלאמי, נכלל ברשימת הטרור בכמה ממדינות ערב וכניסתו נאסרה לכמה מדינות מערביות. גם ממשיכי דרכו באיחוד מאז, אחמד אל-רייסוני, והיו"ר הנוכחי מאז 2024, עלי אל-קרה דאר'י, נוקטים עמדות דומות בשבח הג'יהאד והטרור.

[3] אִג'תִהאד פירושו פסיקת הלכה - בידי חכם הלכה על בסיס שורשי ההלכה (أصُول الفقه) - במקרים שאין לגביהם הלכה מפורשת.