המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
בעל טור לבנוני מביע תמיכה בגירוש רופאה לבנונית תומכת חזבאללה מארה"ב
23/3/2025


בעל טור לבנוני מביע תמיכה בגירוש רופאה לבנונית תומכת חזבאללה מארה"ב 


עמאד מוסא, בעל טור ביומון הלבנוני נדאא' אל-וטן, הידוע כמתנגד לחזבאללה, פרסם ב-20.3.2025 מאמר בו הביע תמיכה בהחלטת רשויות ההגירה בארצות הברית לגרש את רשא עלוויה, רופאה נפרולוגית לבנונית שיעית העובדת באוניברסיטת בראון ברוד איילנד. עלוויה עוכבה בנמל התעופה בבוסטון בשובה לארה"ב מביקור בלבנון, לאחר שהתגלו במכשיר הטלפון שלה תמונות וסרטונים של מזכ"ל חזבאללה לשעבר, חסן נסראללה, שבלווייתו היא השתתפה, ושל המנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי. עלוויה טענה להגנתה כי תמיכתה בנסראללה וח'אמנאי אינה תמיכה פוליטית, אלא חלק מאמונתה הדתית השיעית.[1]

 

במאמרו הצדיק מוסא את גירושה של עלוויה, בציינו כי חזבאללה נחשב לארגון טרור בארה"ב כמו גם במדינות רבות אחרות, וכי חסן נסראללה היה "האויב המר ביותר של ארה"ב, האחראי על הרג של מאות אמריקאים במשך ארבעה עשורים של טרור". מוסא גם מתח ביקורת על קמפיין התמיכה בעלוויה, המאשים את ארה"ב בדיכוי ואי כיבוד זכויות אדם, כשלדבריו ידוע כי ארה"ב הינה המדינה האטרקטיבית בעולם עבור שוחרי החופש ומחפשי המקלט.

 

הודעת הבית הלבן על גירוש רשא עלוויה[2]

 

להלן קטעים ממאמרו של מוסא:

"ייתכן ורשא עלוויה שמעה בילדותה לעתים קרובות אודות פיצוץ השגרירות האמריקאית בביירות בשנת 1983; וייתכן כי הרופאה הלבנונית הצעירה בת ה-34 [קרי, עלוויה] קראה מעט מתגובותיהם של בני המשפחה של הקורבנות האמריקאים, או את הצהרתו של ראיין קרוקר, אחד משורדי הטבח, מיד לאחר שישראל התנקשה בשעת בוקר מוקדמת [ב-20.9.24] ב[בכיר חזבאללה] אבראהים עקיל, אחד מהמעורבים בפיצוץ השגרירות ומטה המארינס.[3]

 

אולי [גם] נודע לרשא שחזבאללה כי עפ"י הסיווג האמריקאי, [חזבאללה] הוא 'ישות טרוריסטית בינ"ל', ושסיווג זהה קיים גם בקנדה, בריטניה, הולנד, אוסטריה, ועשרות מדינות נוספות.

ד"ר עלוויה גם ודאי יודעת כי הסנקציות האמריקאיות על המוסדות הקשורים למפלגה [קרי, חזבאללה] ומנהיגיה, כוללות גם את בנו של נסראללה, ג'וואד, שקרא בלוויית שני המזכ"לים של הארגון [קרי, נסראללה והאשם צפי אל-דין], יחד עם אחיו ויחד עם עוד עשרות אלפי [אנשים]: 'מוות לאמריקה'.

זו הייתה ההלוויה של האויב המר ביותר של ארה"ב, 'האחראי על הרג של מאות אמריקאים לאורך ארבעה עשורים של טרור', לפי הודעת הבית הלבן. לכן הוקרת  המנוח הגדול [קרי, נסראללה] או האלהתו [קרי התייחסות אליו כאלוהים] מצד ד"ר עלוויה, כפי שעלה בעדותה [בחקירתה], תמיכתה בו 'מנקודת מבט דתית', והצגתו כ'אישיות דגולה בחברתנו'[4] – [כל אלו] הם בבחינת אמירות שאינן מקובלות בשדה התעופה הבינ"ל לוגן [בבוסטון שם נעצרה לאחר שחזרה מלבנון], ובמחלקות החקירה.

 

באשר לתמונות [המנהיג העליון של איראן עלי] ח'אמנא'י שנמחקו מהסלולרי שלה ושוחזרו טכנולוגית, הדבר היה במסגרת הערצתה של הרופאה למהדי [האמאם הנעלם[5]] כדמות כריזמטית המשפיעה על התפתחות האנושות, כמו מרטין לותר קינג.

 

די היה בהוכחות הללו כדי לגרש את רשא, למרות ששופט פדראלי הורה לעכב את הגירוש. בסופו של דבר, היא שבה אל אדמת המולדת [קרי לבנון], בית גידול של חירויות וקבלת האחר [נאמר בציניות], כמו לוקמאן סלים[6].

 

תחת הכותרת 'ביי-ביי, רשא', הבית הלבן, שב ופרסם את הודעת משרד ההגנה [על המולדת] האמריקאי ברשת של אילון מאסק [קרי, ברשת X], בה הבהיר את הסיבה לגירוש [עלוויה]. עוד בטרם נחת המטוס חזרה [בלבנון], החלו... קמפיינים של סולידריות עם בת [העיירה השיעית בדרום לבנון] מארון אל-ראס [קרי, עלוויה], שגינו את שיטות הדיכוי האמריקאיות, את המוסר הכפול, את הדמוקרטיה השקרית, את היעדר המוסר ואת אי כיבוד זכויות האדם [בארה"ב]. הדבר מעלה תהיה: מתוך 206 המדינות על פני כדור הארץ, מדוע ארה"ב, עם הרוע הזה שלה, נחשבת ליעד הנחשק ביותר עבור תושבי העולם, ועבור אלו המעוניינים בהזדמנויות [חדשות] לחינוך, חופש ומקלט? מדוע תושבי העולם מוותרים על הדרכון של סין, למשל?

 

האם הנפרולוגית המבריקה [קרי, עלוויה] תמצא מקום ראוי לכישוריה – מדינה המכבדת את החירויות ומבינה את ערכי אמונתה, ש[לטענתה] אינם קשורים לפוליטיקה והאם טהראן תהיה חלופה לרוד איילנד?"[7]

 



[3] ראיין קרוקר היה נספח בשגרירות ב-1983, ושבע שנים אחר כך התמנה לשגריר ארה"ב בלבנון. הוא הביע שביעות רצון מחיסולו של עקיל. https://www.washingtonpost.com, 21.9.2024.

[4]  אמירתה השנייה של עלוויה התייחסה למנהיג העליון של איראן, עלי ח'אמנאי.

[5] על פי השיעה התרי-עשרית, המהדי או האמאם הנעלם, נחשב צאצא של הנביא מוחמד שחי במקום נסתר ויופיע באחרית הימים כדי להציל את העולם מחוסר צדק. המשטר האיראני מטפח את האמונה כי המנהיג העליון של איראן הוא המתווך בין המהדי ובין העם ושולט עד לבואו.

[6] לוקמאן סלים היה עיתונאי שיעי לבנוני שנודע כמתנגד לחזבאללה. ב-4.2.2021 הוא נמצא ירוי במכוניתו בדרום לבנון, אזור הנחשב למעוזו של הארגון. גורמים במדינה האשימו את חזבאללה באחריות להתנקשות וטענו בין היתר, כי המעשה נועד לאיים על מתנגדי הארגון ובכללם גם פעילים שיעים, כדי שלא ימתחו ביקורת על הארגון.

[7] נידאא' אל-וטן (לבנון), 20.3.3025,