המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
יועצו של מלך סעודיה: עלינו להתאחד סביב חזונו של טראמפ לכינון שלום ויציבות באזור
7/3/2025


יועצו של מלך סעודיה: עלינו להתאחד סביב חזונו של טראמפ לכינון שלום ויציבות באזור, כפי שעשינו במלחמת המפרץ

 

הדיפלומט הסעודי הבכיר, חסאן יאסין[1], המשמש יועץ למלך סעודיה סלמאן בן עבד אל-עזיז, פרסם ב-5.3.2025 ביומון הסעודי אל-שרק אל-אוסט היוצא לאור בלונדון, מאמר שכותרתו "הבה נתאחד עם טראמפ כפי שעשינו בכווית", בו שיבח תוכניתו של נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ, ליצירת סדר עולמי חדש המבוסס על דו-קיום ושיתוף פעולה וקרא למדינות ערב לתמוך בתוכנית זו, כפי שתמכו בכוחות הקואליציה בראשות ארה"ב במלחמת המפרץ הראשונה ב-1991. לדבריו, מדיניות הפיוס וסיום הסכסוכים של טראמפ עשויה לשים קץ לסכסוך הערבי ישראלי ולפתוח עידן חדש של שלום, יציבות ושיתוף פעולה באזור. 

 

יצוין כי ב- 17.12.24 פרסם יאסין מאמר ברוח דומה, בו הסביר כי התמורות המתחוללות בימים אלה במזרח התיכון, יוצרות הזדמנות לקידום השלום במזה"ת כולל עם ישראל, לאחר שנים רבות של כאוס.[2]

 

 

מימין: חסאן יאסין עם המלך הסעודי סלמאן; משמאל: חסאן יאסין עם יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן[3]

 

 

להלן תרגום קטעים ממאמרו:

 

"ב-29 בנובמבר 1990 אימצה מועצת הביטחון של האו"ם את החלטה 678, שייפתה את כוחה של הקואליציה בראשות ארה"ב להשתמש 'בכל האמצעים הנחוצים' כדי להוציא את הכוחות העיראקיים מכווית, אם לא ייסוגו [ממנה] עד ה-15 בינואר 1991. הייתה זו הצבעה היסטורית במועצת הביטחון, שבה הן סין והן ברית המועצות [דאז] לא השתמשו בזכות הווטו; סין נמנעה מהצבעה וברית המועצות תמכה בהחלטה. בסופו של דבר הוביל העניין להקמת קואליציה של 42 מדינות שמימשה את ההחלטה במישור הצבאי בהצלחה.

 

כמו ב-1991, הסדר העולמי עֵד היום לשינויים גדולים, והעולם ניצב בפני הזדמנויות חדשות להתאחד למען סיום הסכסוכים וקידום אקלים חדש של שיתוף פעולה.

 

אין להכחיש שהנשיא דונלד טראמפ פועל למען מיטוט שיטות הפעולה הישנות והבריתות המסורתיות, ודוחף לכינון סדר עולמי חדש. ייתכן שלא כולם נמנים עם מעריציו או [מרוצים] מדרך הפעולה הנמהרת שלו, אך ברור שיש כאן הזדמנות ליטול חלק בבניית סדר עולמי חדש, שיתמקד בסיום הסכסוכים ובחיזוק שיתוף הפעולה הבינלאומי.

 

ברמה הגיאופוליטית, טראמפ עובר מעימות לחיזוק הדיאלוג ולשיתוף הפעולה עם המעצמות, דוגמת רוסיה וסין. ארה"ב עודנה הכוח המשפיע ביותר בעולם, ויש ביכולתה ליצור מומנטום דומה לזה שהביא להקמת הקואליציה הבינלאומית להוצאת סדאם חוסין מכווית.

 

[מדיניות] הפיוס האמריקאית וחיזוק שיתוף הפעולה עם רוסיה וסין, יכולים להיות תחילתו של סדר עולמי שָׁלֵו יותר וקואופרטיבי יותר. אם טראמפ יצליח להניע את רוסיה ואוקראינה לסיים את הסכסוך ביניהן ולהיכנס לעידן חדש של שלום, ייתכן שהוא יצליח [גם] להניע את ישראל לפעול באופן דומה עם העולם הערבי. יש לארה"ב היכולת להפוך את הסכסוך ההיסטורי הזה לנחלת העבר.

 

ברור לכל שישראל והעולם הערבי צריכים לחיות בדו-קיום בשלום, שמְזַמֵּן יתרונות גדולים לכולם מבחינת היציבות, חיזוק המסחר, ומתן יד חופשית לכלכלה אזורית, שתוכל לשגשג באופן ממשי.

 

טראמפ מבין גם שישראל לא יכולה להמשיך לכבוש את פלסטין וחלקים מלבנון וסוריה לזמן בלתי מוגבל, ולכן יש הזדמנות עצומה לממש את השלום והוא יכול לנצלה.

 

אם אלו יהיו היעדים הניתנים למימוש במסגרת סדר עולמי חדש המבוסס על דו-קיום ושיתף פעולה, אז אולי מן הראוי למתנגדי טראמפ היום לתת לו הזדמנות, לעודדו, לאפשר לו לייחס לעצמו את הכבוד [של מי] שמממש את יעדי השלום והיציבות בעולם. חווינו כבר את עידן ההשמדה ההדדית המובטחת  Mutually’ Assured Destruction'. הבה ננסה לפחות את עידן שיתוף הפעולה ההדדי המועיל  Mutually’' Advisable Cooperation'.

 

כפי שאפשר לסיים את המלחמה באוקראינה באמצעות שיתוף פעולה ופתרונות יצירתיים, כך ניתן גם לפתור את הסכסוך הערבי-ישראלי ולהתמודד עם המשבר האקולוגי המאיים על כדור הארץ שלנו...

 

ייתכן שטראמפ צועד בכיוון הנכון, וייתכן שמן הראוי שכולנו נייחס לו כוונות טובות ונעשה כל אשר לאל ידנו כדי לסייע לו לממש יעדים שמשרתים את כולם.

 

לפעמים תרופה יכולה להיות לא קלה לבליעה, אך אם היא [הוכחה] כיעילה, אזי על כולנו לקבלה כדי להיכנס לעידן חדש של שלום, יציבות ושיתוף פעולה."[4]  

 



[1] חסאן יאסין היה מקורב גם לרבים ממלכי סעודיה הקודמים ולבכירים סעודים רבים. הוא ייסד את לשכת ההסברה הסעודית בארה"ב ועמד בראשה בין השנים 1972-1981, וכן ועבד יחד עם שרי האוצר והנפט של סעודיה. אביו היה המדינאי הסעודי הבכיר יוסף יאסין, ששימש כיועצו ומקורבו של מייסד הממלכה הסעודית, המלך עבד אל-עזיז אאל סעוד.

[4] אל-שרק אל-אוסט (לונדון), 5.3.2025.