הרשות הפלסטינית מפסיקה את פעילות ערוץ אל-ג'זירה בשטחה ומאשימה אותה בהסתה והפצת דיסאינפורמציה
ב-1.1.2025 הודיעה הרשות הפלסטינית (להלן, הרש"פ) על הקפאת פעילותו של ערוץ אל-ג'זירה הקטרי וסגירת משרדו בפלסטין עקב שידור תכני הסתה בערוץ נגד הרש"פ. ועדה מיניסטריאלית משותפת של משרדי התרבות, הפנים והתקשורת החליטה על הפסקת שידורי הערוץ ועל הקפאת פעילותם של כל העיתונאים והצוותים העובדים עמה. בעקבות ההחלטה, שיגר התובע הכללי הפלסטיני מכתב למשרדי אל-ג'זירה בפלסטין המיידע אותם לגבי ההחלטה והורה להם לפעול על פיה.
מזה זמן זועמת הרש"פ על הסיקור המוטה של אל-ג'זירה לטובת ארגוני הטרור הפלסטיניים, ובראשם חמאס והג'יהאד האסלאמי, זעם שהגיע לשיאו בשבועות האחרונים על רקע המבצע הביטחוני, שמנהלת הרש"פ באזור ג'נין שבצפון הגדה המערבית, נגד "גדוד ג'נין" – מיליציית טרור על ארגונית שהתבססה שם בשנים האחרונות. סיקור המבצע הביטחוני בג'נין בערוץ אל-ג'זירה התאפיין בשיח מוטה נגד פעילות מנגנוני הביטחון הפלסטינים ובמתן במה לדוברי גדוד ג'נין ולארגוני הטרור, מה שעורר ביקורת חריפה נגד הערוץ בעיתונות הממסדית ברש"פ.[1]
תנועת פת"ח – שפעיליה בג'נין אסרו על כניסת צוותי הערוץ לג'נין עוד טרם החלטת הרש"פ לסגור את הערוץ – הביעה תמיכה בהחלטה, בהסבירה כי ההחלטה התקבלה עקב תכני הסתה ודיסאינפורמציה שמשדר הערוץ בשירות תנועת האחים המוסלמים, תנועת האם של ארגון החמאס, וציינה כי ההחלטה נועדה להגן על הסדר הציבורי ועל העם הפלסטיני.
רשת אל-ג'זירה מצידה, פרסמה הודעה שגינתה את החלטת הרש"פ נגדה והגדירה אותה כצעד המשרת את ישראל ו"ניסיון להסתיר את האמת בנוגע לאירועים בשטחים הכבושים ובפרט בג'נין ובמחנה הפליטים שלה".[2] יצוין כי גם תנועות חמאס והג'יהאד האסלאמי גינו את החלטת הרש"פ.[3]
דוח זה יציג את צעדי הרש"פ נגד ערוץ אל-ג'זירה:
ועדה בין משרדית של הרש"פ: שידורי אל-ג'זירה יוקפאו זמנית
סוכנות הידיעות הפלסטינית, ופא, דיווחה ב-1.1.2025 כי הוועדה המיניסטריאלית המורכבת ממשרדי התרבות, הפנים והתקשורת החליטה "להפסיק את השידור של ערוץ הלווין אל-ג'זירה, להקפיא את פעילות משרדו בפלסטין, וכן להקפיא את פעילותם של כל העיתונאים העובדים עמו והצוותים השייכים לו באופן זמני, עד להסדרת הסטטוס המשפטי שלו, מאחר והערוץ הפר את החוקים והתקנות התקפים בפלסטין".
בדיווחה ציינה סוכנות הידיעות ופא כי החלטה זו התקבלה "עקב התעקשותה של אל-ג'זירה לפרסם חומרי הסתה ודיווחים המתאפיינים בהטעיה, עידוד פִתְנָה [מלחמת אחים], פגיעה והתערבות בעניינים פנימיים של הפלסטינים".[4]
התובע הכללי הפלסטיני לאל-ג'זירה בפלסטין: עליכם להקפיא פעילות הערוץ
בעקבות החלטת הוועדה המיניסטריאלית, שיגר התובע הכללי הפלסטיני, אכרם אל-ח'טיב, מכתב למשרד ערוץ אל-ג'זירה בפלסטין המודיע על "החלטה בדבר הפסקת השידור והקפאת כל פעילות ערוץ אל-ג'זירה ומשרדו בפלסטין". כך נכתב בו:
"לאור מכתבו של כבוד שר התרבות מיום ה-1.1.2025, המסתמך על החלטת הוועדה המשולשת המוסמכת ברישוי ערוצי רדיו וטלוויזיה יבשתיים ולווייניים, בה [הוחלט] על הפסקת השידור של ערוץ הלווין אל-ג'זירה; הקפאת כל פעולות משרדו בפלסטין; הקפאת פעילותם של כל העיתונאים העובדים עימו והצוותים והערוצים השייכים לו, באופן זמני עד להסדרת הסטטוס שלו, בשל הפרה מצדכם של סעיפי החוקים והתקנות התקפים. לאור האמור לעיל, אני מצרף לכם בזאת את מכתבו של שר התרבות המבוסס על החלטת הוועדה המשולשת המוסמכת, על מנת שתיישמו את תוכן ההחלטה שפורסמה ותדבקו בה. [הפרת החלטה זו] תגרור מתן דין וחשבון משפטי."[5]
המכתב ששיגר התובע הכללי לערוץ אל-ג'זירה[6]
בית משפט בחסימת אתרי אל-ג'זירה ברש"פ: "מאיימים על הביטחון הלאומי" ו"מסיתים לביצוע פשעים"
כמו כן, בעקבות פניית התובע הכללי אל-ח'טיב לבית משפט השלום ברמאללה ב-5.1.25, בית המשפט פסק כבר באותו היום כי בהסתמך על חוק הפשיעה המקוונת, יש לחסום את אתרי האינטרנט של רשת אל-ג'זירה למשך ארבעה חודשים. מדובר באתרים: https://www.aljazeera.net, https://www.aljazeeramubasher.net , https://www.aljazeera360.com, https://global.ajplus.net.
בפסיקה נכתב כי אתרים אלה "מפרסמים תכנים, סרטים ופרסומים שמאיימים על הביטחון הלאומי [הפלסטיני], מסיתים לביצוע פשעים, ופוגעים בביטחון ובמשאבים של מוסדות מדינת פלסטין".
החלטת בית משפט השלום בראמללה[7]
הנחיה לערוצי הרדיו והטלוויזיה: חל איסור פרסום תכנים מרשת אל-ג'זירה
בהסתמכו על פסיקת בית המשפט, פנה התובע הכללי לשר התקשורת והכלכלה הדיגיטלית של הרש"פ, עבד אל-רזאק נתשה, בבקשה "לנקוט בצעדים הטכניים הדרושים, ולהורות לכל החברות והגורמים המספקים שירותי אינטרנט לפעול ליישום את החלטת בית המשפט, להתחייב לחסום את האתרים הנ"ל במדינת פלסטין, כולל חסימתם בטלוויזיות חכמות, וכן להורות לכל החברות המורשות לשדר [שידורי] רדיו וטלוויזיה לציית להחלטת בית המשפט ולא לפרסם מחדש, או לדווח על [תכנים] מאף אחד מהאתרים הנ"ל, או ערוצי הטלוויזיה הקשורים אליהם. [הפרת החלטה זו] תגרור מתן דין וחשבון משפטי".
מכתב התובע הכללי לשר התקשורת של הרש"פ[8]
באותו היום גם כן, מנכ"ל מחלקת הרישיונות וההגנה על הצרכן במשרד התקשורת של הרש"פ, מוחמד קנאדילו, העביר מכתב בנושא לכל "תחנות הרדיו", ובו הורה להן "שלא לפרסם מחדש [תכנים מרשת אל-ג'זירה] או לפרסם דיווחים מאף אחד מאתרי האינטרנט או ערוצי הטלוויזיה הקשורים לרשת אל-ג'זירה".
מכתבו של בכיר משרד התקשורת של הרש"פ[9]
תנועת פת"ח: פעילות אל-ג'זירה הופסקה בשל ההסתה וכדי להגן על הסדר הציבורי
תנועת פת"ח – שפעיליה בג'נין אסרו על צוותי אל-ג'זירה להיכנס למחוז עוד טרם ההחלטה להקפיא את פעילותה[10] – הביעה תמיכה בהחלטה להקפיא את פעילות אל-ג'זירה בשל תכני ההסתה שהיא משדרת. בהודעה מטעם דובר התנועה, עבד אל-פתאח דולה, נכתב כך: "אנו מביעים את תמיכתנו המלאה בהחלטת הועדה המיניסטריאלית [של הרש"פ] להפסיק את שידורי ערוץ אל-ג'זירה ולהקפיא זמנית של פעילותו בפלסטין. אנו רואים בהחלטה זו צעד הכרחי לשמירה על הסדר הציבורי ולהגנה על אחדותנו הלאומית, לנוכח שיח מסית [מטעם הערוץ] אשר חורג מגבולות המקצועיות העיתונאית. הסיבות לקבלת ההחלטה הזו, ברורות:
1. המתח העממי: השיח המסית שאימץ אל-ג'זירה עורר זעם עממי, שהגיע לרמה שמאיימת על הסדר הציבורי ועל היציבות הפנימית.
2. דיסאינפורמציה תוך כדי סיקור התוקפנות הישראלית על עזה וצפון הגדמ"ע...
3. התערבות בוטה באירועים בג'נין: אל-ג'זירה אימץ נרטיב של צד אחד [קרי, של מיליציית 'גדוד ג'נין'] על חשבון האמת, תוך התעלמות משוועת מהנרטיב הפלסטיני הצודק [קרי, הנרטיב של הרש"פ], מה שעורר ספקות סביב כוונותיו [של הערוץ] והאג'נדות שלו.
4. היסטוריה ארוכה של הסתה: לאל-ג'זירה יש רקורד ארוך של ניסיונות לפקפק [ברש"פ] ולהאשים [אותה] בבגידה...
אל-ג'זירה התמקד במידה רבה בניסיון לפגוע באש"ף, גייס את השיח שלו בשירות האג'נדות של האחים המוסלמים, שתמיד שאפו להרוס את המפעל הלאומי הפלסטיני. העם הפלסטיני ומוסדותיו מאז ומתמיד תמכו בחופש העיתונות, אך חופש זה אין משמעותו [הצדקת] כאוס, או ניצול הבימה התקשורתית לקידום הסתה ו[גרימת] חבלה. ההחלטה להפסיק [את פעילות] אל-ג'זירה היא הגנה על אחדות עמדנו ומוסדותיו הלאומיים, ותגובה לניסיונותיו המתמשכים [של הערוץ] להרוס את המשטר שלנו, כפי שעשה כאשר סיקר את ההפיכה [של חמאס נגד הרש"פ] בשנת 2007, והציגה כ'ניצחון אסלאמי'.
אנו קוראים לערוץ אל-ג'זירה לבחון מחדש את מדיניות העריכה שלו ובכך להסדיר את הסטטוס המשפטי של פעילותו, בהתאם לחוקים הפלסטיניים ולאתיקה [העיתונאית] המקצועית, הרחק מהסתה ודיסאינפורמציה. החלטה זו התקבלה כהיענות לאינטרס לאומי עליון, ומהווה צעד הכרחי להגנה על המצפון הלאומי ועל העם הפלסטיני".[11]
תנועת פת"ח נגד ערוץ אל-ג'זירה: "אין מקום למרגלים בפלסטין"
הביקורת של פת"ח נגד אל-ג'זירה מצאה ביטוי גם בפוסטים וכרזות בחשבונות המזוהים עם התנועה ברשת החברתית X. כך, בכיר הפת"ח, מוניר אל-ג'אר'וב, פרסם בחשבון ה-X שלו את המכתב ששלח התובע הכללי הפלסטיני לערוץ אל-ג'זירה, ובנוסף שיתף קריקטורה המציגה את ערוץ אל-ג'זירה כמצית "פִתְנָה" [מלחמת אחים].[12]