יועצו לשעבר של מנהיג חמאס, קורא לתנועה לקיים בחירות מוניציפליות ברצועת עזה
אחמד יוסוף, לשעבר בכיר בתנועת חמאס ויועצו המדיני של אסמאעיל הניה, המכהן כיום כראש הלשכה המדינית, פרסם ב-26.7.2023 מאמר ביומון הפלסטיני אל-קודס, בו קרא להנהגת חמאס לקיים בחירות מוניציפליות ברצועת עזה, לאפשר שותפות עם כוחות פוליטיים נוספים בניהול ענייני הממשל ואף לאפשר פעילות פוליטית ומפלגתית, ולעודד את הדור הצעיר לקחת בה חלק.
מאז השתלטות חמאס על רצועת עזה, נמנעה התנועה מלקיים בחירות מוניציפליות ומינתה עד כה את ראשי השלטון המקומי על דעת עצמה.
מאמר זה ממשיך את הקו הביקורתי בו נוקט יוסוף כלפי מדיניות חמאס ברצועת עזה,[1] והוא התפרסם על רקע המרמור בתוך רצועת עזה מהתנהלותו הלקויה של ממשל חמאס, שבאה לידי ביטוי בעת האחרונה בעיכוב תשלום המשכורות לעובדי ממשל חמאס, במשבר החשמל ובדיכוי ביקורת פנימית.
אחמד יוסוף[2]
להלן קטעים ממאמרו של אחמד יוסוף:
"לאזרח הפלסטיני ברצועת עזה יש זכות לשאול: כמה זמן נדרש כדי שתנאי החיים שלנו ישתפרו ונרגיש בטוחים ורגועים לגבי עתיד ילדינו? האם יש הבהוב של רווח והצלה באופק, או שאנחנו ממשיכים לדרוך במקום ללא תקווה, או שאיפות?... אחת השאלות הלגיטימיות הנוגעות לתנועת חמאס במצב זה, היא מדוע [הנהגת] התנועה ברצועת עזה מתמהמהת בהצגת יוזמה, או בהצעת גישה שתחלץ אותה מהסבך ומהאשמות הרחוב כלפיה כי היא לא תוותר [לעולם] על השלטון ואף לא תשתף בו [גורמים אחרים]...
תנועת חמאס נמצאת בשלטון ובפוליטיקה כבר יותר מ-16 שנה, והאנשים ברצועת עזה ממשיכים להתלונן: מדוע הופסקו החיים הפוליטיים [בעזה] ואין מפלגות חדשות, בחירות מוניציפליות, [בחירות] לאיגודים המקצועיים, או אפילו [לאגודות] הסטודנטים?... מצבם של עשרות אלפי בוגרי האוניברסיטאות ב-15 השנים האחרונות מעיד על כך שהדמוקרטיה היא סיסמה מימי אבות אבותינו... האין לדור [הצעיר] הזה זכות ליהנות מחיים בכבוד, להיות חלק מהעשייה הדמוקרטית, ולהיות עד להתמודדויות [פוליטיות] אמיתיות שיש להן חלק בעיצוב עתיד ארצו ובקביעת גורלו? האם נדרש מהדור [הצעיר] הזה להיכנע לחזון הפלגים כדי לחיות [בשקט] – אפילו אם הדבר יחייבו להיות צבוע מבחינה פוליטית וללא כבוד אנושי?...
16 שנה לאחר עליית תנועת חמאס לשלטון, ועמידתה האיתנה בפני כל סוגי המלחמה והתוקפנות הישראליים נגד רצועת עזה, ובפני המזימות הבינלאומיות והקנוניות האזוריות, יש שלוש שאלות שלא ניתן להתחמק מהן, או להתעלם מהן, ועל הנהגת התנועה לתת להן תשובות... לאן אנחנו הולכים? מהי התחנה הבאה? והאם יש דרך מוצא?... עלינו להתחיל להתמודד עם ארבעה אתגרים שנגזרו עלינו, כדי ליצור פעילות לאומית שתכשיר את הדרך לעתיד טוב יותר לרצועת עזה ולמפעל הלאומי שלנו באופן כללי... והם:
1. בחירות מוניציפליות
דבר לא מונע מתנועת חמאס לקיים בחירות אלה, כמו בגדה המערבית.[3] ייתכן כי לצורך בכך כאן [ברצועת עזה] יש חשיבות רבה יותר, שכן את רצועת עזה מנהלת חמאס, דבר שגורם למערב ובמיוחד למדינות אירופיות רבות, להסתייג מהענקת סיוע הומניטרי וציוד הכרחי לעיריות הרצועה... בחירות מוניציפליות יהיו ניסיון חכם לנטרל את התירוצים האלה, ולאפשר לרצועה להשתלב בקהילה הבינלאומית... אם יתקיימו, הבחירות המוניציפליות ייצרו קולקטיב לאומי שיְיצג את כל הפלסטינים [ברצועת עזה]. קולקטיב זה יישא במלוא האחריות – ולא תנועת חמאס לבדה.
2. שותפות בניהול הממשלה
לאחר 16 שנים בהן ניהלה תנועת חמאס [לבדה] את רצועת עזה, הגיע הזמן לשותפים במולדת להיות חלק מהרכב מנהלֵי תחום הממשל... יש לבחור דמויות לאומיות מפלגתיות, או אפילו טכנוקרטים, להרכב ועדת הפעילות הממשלתית [ממשלת חמאס ברצועת עזה], ויש לבחור את [המועמדים] בכפוף לקריטריונים של יכולת, מקצועיות, ושותפות לאומית.
3. בחירות לאגודות הסטודנטים
דבר לא מונע קיום בחירות במוסדות [האקדמיים] ובאוניברסיטאות... שיוכלו לשמש מודל לבחירות לאומיות כלליות. אני מקווה שאף גורם לא ימנע את קיומן של בחירות אלה, וכי כל הגורמים באוניברסיטאות הפלסטיניות ברצועת עזה ייערכו לקראתן.
4. לאפשר פעילות פוליטית ומפלגתית
המטרה הראשית מאחורי [מגמה] זו היא המרצת החיים הפוליטיים ומתן הזדמנות להופעת ישויות ומנהיגים [פוליטיים] חדשים... מדינות רבות מעניקות עדיפות להתפתחות הפוליטית ולעידוד הצעירים להשתתף בבחירות ובפעילות הפוליטית, שכן יש לכך חשיבות בתהליך חילופי השלטון בדרכי שלום ולהשגת ביטחון ויציבות.
לסיכום, בחירות מוניציפליות ברצועת עזה הן צורך דוחק ואין סיבה לעכבן. [הבחירות] אינן דבר הנכפה על תנועת חמאס, אלא דבר שהיא זקוקה לו, כדי להקל את נטל [האחריות] עליה, ולספק סוג של שותפות בניהול העניינים הלאומיים הציבוריים [ברצועת עזה]. אני מקווה שעד סוף השנה תתקבל החלטה נחרצת לקיים בחירות מוניציפליות..."[4]
[1] למשל, ראו דבריו בדוחות ממרי: ביקורת בתוך תנועת חמאס ובקרב תומכיה על דיכוי המחאה החברתית והכלכלית ברצועת עזה, 27.3.19; במלאת עשור לשלטונה ברצועת עזה, בכירים ובכירים לשעבר בחמאס: נחוץ בדק בית בתנועה, 5.10.17. יצוין כי בשנת 2016, פרסמה חמאס הודעה שהדגישה כי אחמד יוסוף מדבר בשם עצמו בלבד, וכי התבטאויותיו לא משקפות בשום אופן את עמדותיהם הרשמיות של מוסדות ההנהגה של תנועת חמאס. https://safa.ps, 17.9.2016.
[3] הרש"פ קיימה בחירות מוניציפליות בגדה המערבית בשני שלבים, בדצמבר 2021 ובמרץ 2022. https://www.elections.ps, 11.12.2021, 27.3.2022. חמאס סירבה לקיימן גם ברצועת עזה, ודרשה כי יתקיימו כחלק מבחירות כלליות ברש"פ. כך למשל לפי הודעת בכיר התנועה זכריא אבו מעמר: https://hamas.ps, 23.9.2021.
[4] אל-קודס (מזרח ירושלים), 26.7.2023. יצוין כי אחמד יוסוף לא שם במאמרו דגש על סוגיית הפיוס עם הפת"ח והבחירות הכלליות ברש"פ.