עיתונאית סעודית: ישראל היא עובדה קיימת שעל הערבים להשלים עימה; אחרי שבעה עשורים של סכסוך ואבדות, השלום והביטחון באזור הכרחיים
הילה אל-משוח, עיתונאית סעודית בעלת טורים ביומונים עוכאט' הסעודי ואל-אתחאד האמירתי, פרסמה ב-2.3.2023 מאמר שבו הסבירה כי הסכסוכים והמשברים במזרח התיכון בעשורים האחרונים, ובראשם הקונפליקט הישראלי-פלסטיני, הסבו רק חורבן ואבדות לפלסטינים ולכל מדינות המזה"ת. לדבריה, העולם מתמודד כיום עם משברים ביטחוניים, כלכליים, הומניטריים ורבים נוספים, ולפיכך יש הכרח לפעול להשגת ביטחון ושלום במזה"ת ולפתרון המחלוקות בדרכי שיח ולא בעימותים חמושים. היא קראה לא להרפות מהמאמץ להשיג שלום באזור, חרף העובדה שהסיכויים לכך מועטים. לדבריה, מדינת ישראל היא עובדה קיימת שיש להשלים עמה, תוך שמירה על זכותם של הפלסטינים למדינה עצמאית ולמען רווחת עמי האזור.
הילה אל-משוח[1]
להלן קטעים מן המאמר:
"...המזרח התיכון חָוַוה שינויים ומשברים לאורך השנים, חלקם חוללו תפניות היסטוריות וגיאוגרפיות בכמה ממדינותיו... הסוגייה הפלסטינית הייתה אחד [הגורמים] למשברים הגדולים המשפיעים ביותר על האזור הערבי. היא היוותה צרה היסטורית שגרמה משברים בזה אחר זה, לא רק בפלסטין אלא גם במדינות ערב השכנות, והשפעתה התרחבה עד למפרץ הערבי. בהמשך היא הפכה לסוגייה פוליטית של המוסלמים כולם, דבר שהצית מלחמות ומהומות רבות. ישנם מי שעדיין סבורים כי יש ללבות מלחמות אלה, למרות שהן חסרות תועלת ושלא ניתן להשיג שלום וביטחון באמצעות סכסוכים ושפיכות דמים...
המהומות והסכסוכים שפגעו במזרח התיכון במשך עשורים ארוכים הוכיחו באופן נחרץ כי... הביטחון לא יהיה יציב, אמיתי וקבוע, אלא אם כן הוא יתבסס על [ערכי] המוסר והצדק... ועל הבנות [בין הצדדים השונים] שרחוקות ממאבק חמוש. העולם מתמודד היום עם משברים ביטחוניים, כלכליים, הומניטריים, תזונתיים, בריאותיים, אקלימיים וסביבתיים. לכן, חשוב מאוד שאזור המזרח התיכון יהיה מוגן מסכסוכים ומליבוי מחלוקות ושפתרון המחלוקות ייעשה יותר בדרכי שלום, באמצעות פלטפורמות של שיח ופעולות תיווך של המדינות המשפיעות שידאגו לשלום לפני הדאגה לאינטרסים [השונים]. זאת, לצד הרחבת מעגל הבריתות ותוך מחויבות לעקרונות השלום בהתאם לאמנות האו"ם וליעדי הביטחון והיציבות בעולם.
באזור הערבי חלו שינויים שלימדו
אותנו לקחים קשים החל מפרוץ הסכסוך הפלסטיני-ישראלי, יציאתה של עיראק ממאזן הכוחות
האזורי במפרץ ובעולם הערבי, האיומים האזוריים מצידן של כמה מדינות שכנות והשפעתם
על ביטחון המפרץ ועל שלום מעבריו הימיים, מלחמות פרוקסי נגד מדינות הקואליציה [ללחימה]
בתימן [בהנהגת סעודיה] ופעולות טרור נגד מתקני הפקת הנפט בסעודיה, עבור בהשלכות מה
שכונה 'האביב הערבי' ותוצאותיו הנוראיות והמצערות כמו גם השלכותיה של מגפת הקורונה
שעדיין נותנות אותותיהן על הכלכלה [במדינות] ערב ועל אספקת המזון ו[שירותי]
הבריאות בכמה ממדינות המזרח התיכון.
ביטחון איננו מותרות; הוא כורח המצב והשינויים העולמיים. חרף התמעטות ההזדמנויות לשלום באזור, יש הכרח לנצלן על מנת לחיות בשלום, ביציבות ובדו קיום, תוך [מציאת] מכנים אנושיים משותפים ובמסגרת רעיון קבלת האחר והשלמה עם המציאות.
מדינת ישראל היא עובדה שיש להתמודד עִמה בתבונה ובשיקול דעת, תוך שמירה על זכויות העם הפלסטיני [לחיות] במדינה עצמאית, בכבוד וכן בביטחון ובשלום ברי קיימא. הסכסוכים שנמשכו למעלה משבעה עשורים [בין ישראל למדינות ערב] הובילו רק לחורבן, לאבדות רבות ולמעט ביטחון. השלום והביטחון הם זכות של עמי האזור שיש לפעול כדי לממשה, להגן עליה בשום שכל ולא על פי הרגש!"[2].