חבר הוועדה לבטחון לאומי ומדיניות החוץ של המג'לס באיראן, כרימי קודוסי טוען: ישנה הסכמה עקרונית עם ארה"ב וסבא"א "לסגור את תיק ה-PMD ולהבטיח את ההשקעות [הזרות] באיראן;" האמריקאים ביקשו "לא להכריז על כך רשמית"; כעת צריך רק לסגור את הפרטים בשיחות שיתחדשו בקרוב
הקדמה:
חבר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות החוץ של המג'לס, ג'ואד כרימי קודוסי, חשף ב-26.12.2022 בריאיון לאתר עסר-י איראן את ההבנות, לדבריו, מאחורי הקלעים של "וועידת בגדאד 2" שנערכה לאחרונה בירדן, בה השתתפו גם נשיא צרפת, עמנואל מקרון, והממונה על יחסי החוץ באיחוד האירופי, ז'וזף בורל. השניים נועדו יחד עם שר החוץ האיראני, חוסין אמיר עבדאללהיאן וסגנו עלי באקרי, ראש צוות השיחות למו"מ הגרעיני, שהשתתפו גם הם בוועידה. שר החוץ עבדאללהיאן אמר במסיבת עיתונאים בתום הוועידה כי "נוצרה הזדמנות לדון בנושאים נוספים הקשורים לשיחות הגרעין בפגישה בת שעתיים" יחד עם עלי באקרי ראש צוות שיחות הגרעין של איראן ומתאם שיחות הגרעין בוינה, אנריקה מורה והממונה על יחסי החוץ באיחוד האירופי ז'וזף בורל. עבדאללהיאן אמר עוד כי ״הודענו שאם יכבדו את הקווים האדומים שלנו, אנחנו מוכנים לעשות את הצעדים האחרונים כדי להגיע להסכם."[1]
לדברי כרימי קדוסי, ככל הנראה, הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) וארה"ב הסכימו, עקרונית, לסגור את תיק ה"ממדים הצבאיים האפשריים" של איראן (ה- (PMD, ולהבטיח את ההשקעות הבינלאומיות באיראן, כך שאם הסכם הגרעין ייכשל שנית השקעות החוץ באיראן לא ייפגעו. אלה, לדבריו, שתי הסוגיות העיקריות שנותרו לא פתורות במו"מ הגרעיני.
יודגש כי תיק ה-PMD מתייחס לחקירה שמנהלת סבא"א בעניין חלקיקי אורניום מועשר שנמצאו באתרים לא מוכרזים באיראן ואיראן לא נתנה עד כה הסבר מניח את הדעת לגביהם.
כרימי קדוסי הוסיף לגבי ארה"ב ואירופה כי "הם גם מקבלים את התנאים שלנו [במו"מ]." הוא גם אמר כי "האמריקאים ביקשו לא להכריז על כך רשמית." כרימי קדוסי העריך כי "לפי מה שנאמר בירדן, האירופים והאמריקאים יחזרו להסכם הגרעין. בימים אלה ייפתח הדיאלוג בין איראן ל[מדינות] ה-4+1 ואם הוא יושלם, יוכלו האמריקאים להשתתף בחתימה המחודשת [על ההסכם]."
חבר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות החוץ של המג'לס, ג'ואד כרימי קודוסי [2]
להלן תרגום דבריו של חבר הוועדה לביטחון לאומי ומדיניות החוץ של המג'לס, כרימי קודוסי:
כרימי קדוסי: "סבא"א ואמריקה הסכימו לסגור את תיק ה PMD ולהבטיח את ההשקעות [הזרות] באיראן. הם אמרו לא להכריז על כך רשמית"
"נשיא אמריקה [ביידן] אמר שהסכם הגרעין מת. ככלל, הרפובליקה האסלאמית [של איראן] לא סוגרת את הדלת בפני מו"מ לא רק בסוגיית הסכם הגרעין אלא בכל נושא במסגרת שיש לה כי ההיגיון של הרפובליקה האסלאמית הוא היגיון של דיאלוג.
בכל התחומים אנו מוכנים לנהל משא ומתן עם מדינות בעלות מעמד רשמי, כמובן מלבד המשטר הציוני. רק משטר זה הוא חריג. אנחנו מוכנים לנהל משא ומתן עם אמריקה במסגרת [שיחות] הגרעין.
מהפגישה
האחרונה שהתקיימה בירדן [בשולי פסגת בגדאד 2] עולה כי הדלת למו"מ על
הסכם הגרעין אינה סגורה. לממשלת [איראן] אין כוונה להניח את תיק הסכם הגרעין בארכיון
והיא מתכוונת להמשיך [את שיחות הגרעין].
האמריקאים
נענשים לאחר המהומות [המחאה נגד המשטר], האירופים נענשו, הם חשבו
שההתפרעויות הללו יביאו להם תוצאות כדי שיוכלו להתמקח במשא ומתן [הגרעיני].
באופן כללי, נותרו שתי סוגיות בנוגע לשיחות הגרעין, השאר סוכם עם האירופים והאמריקאים. [הנושא הראשון], סגירת תיק ה-PMD [הממדים הצבאיים האפשריים של פעילות הגרעין של איראן] וטענות הסוכנות בהקשר זה ונושא הבטחת ההשקעות הזרות הנכנסות לאיראן לאחר ההסכם שיושלמו עד תום תוכניתן, ואם הסכם [הגרעין] ייכשל הן [ההשקעות] לא ילכו שוב [לאבדון]. אלו היו שתי הסוגיות שנותרו והאירופים והאמריקאים כמעט נתנו אור ירוק לפתרון שתי הבעיות הללו. כלומר, סבא"א אמרה שאנחנו נפתור ונסגור את התיק. האמריקאים אמרו גם שהם שומרים על ביטחון השקעות זרות, אבל הם אמרו לנו לא להודיע על כך רשמית.
'המלחמה המשולבת' [כינוי למחאה נגד המשטר האיראני] שלהם [של המערב] הייתה אמורה להיעשות לאחר [השגת] ההסכם. כלומר, אחרי שהם מרדימים אותנו [בתחום] הגרעין הם יחזרו שוב וישתמשו בהפרת זכויות האדם כבסיס [נגד המשטר] וילכו לכיוון של הסכם גרעין 2 ו[הסכמים בנושא] הטילים [וההשפעה] האזורית [של איראן. אולם] הסכם זה לא התממש לפני ההתפרעויות. לאחר ההתפרעויות ידיהם ריקות. כלומר, הם הכניסו את כל מה שהיה להם ולא היה לזירה, והם הובסו.
אני
מאמין שלפי מה שנאמר בירדן, האירופים והאמריקאים יחזרו להסכם הגרעין. בימים
אלה ייפתח הדיאלוג בין איראן ל[מדינות] ה-4+1 ואם הוא יושלם, יוכלו האמריקאים
להשתתף בחתימה המחודשת. רצון ממשלת [ראיסי] הוא להחיות את הסכם
הגרעין והם [ארה"ב ואירופה] גם מקבלים את התנאים שלנו."[3]