המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
שופר המשטר האיראני, כיהאן: "מאות כטב"מים קרביים יוצאו מאיראן לרוסיה ופועלים נגד נאט"ו
12/10/2022


שופר המשטר האיראני, כיהאן: "מאות כטב"מים קרביים איראניים יוצאו לרוסיה, כפי שבעבר נהנתה וונצואלה מכטב"מים איראניים ... כעת, מזה זמן, כטב"מים איראנים פועלים נגד נאט"ו מעל שמי אוקראינה"

 

הקדמה:

בעוד שר החוץ האיראני, אמיר עבד אללהיאן, מכחיש באוזני עמיתיו האירופים כי איראן מוכרת כטב"מים מתאבדים מתוצרתה לרוסיה למלחמתה באוקראינה ונאט"ו, התפאר שופר המשטר, כיהאן, במכירתם לרוסיה.

 

כיהאן: "הם [האמריקאים] הבינו נכון; איראן ייצאה ציוד צבאי לצבא השני בעוצמתו בעולם - הפדרציה הרוסית"

שר החוץ האיראני, אמיר עבד אללהיאן, אמר בכמה הזדמנויות לשרי חוץ אירופאיים כי איראן אינה מוכרת נשק, ובייחוד כטב"מים התקפיים מתוצרתה, לרוסיה לשימושה במלחמה נגד אוקראינה. ב-9.10.22 הדגיש עבד אללהיאן בפני סגן שר החוץ הפולני, פאבל יבלונסקי, כי איראן לא סיפקה כל נשק שישמש במלחמה באוקראינה ועמדתה היסודית היא להתנגד להתחמשות מי מהצדדים במלחמת אוקראינה.[1] ב-7.10.22 אמר לשר החוץ של פינלנד, פקה האוויסטו, כי "למרות הסיוע הצבאי של כמה מדינות לאוקראינה לא שלחנו ולא נשלח כל נשק לרוסיה לשימוש במלחמה נגד אוקראינה מכיוון שאנו מאמינים שהפתרון למשבר זה הוא מדיני וכל תמיכה צבאית מצד הצדדים תעכב את ההזדמנות להגיע לשלום."[2] ב-6.10.22 הכחיש בתוקף בשיחת טלפון עם עמיתו האירי, סיימון קובני, את השמועות הקשורות למכירת כטב"מים ונשק [איראנים] לשימוש במלחמה באוקראינה.[3] גם דובר משה"ח האיראני, נאצר כנאעני, הבהיר רשמית ב-10.10.22 כי "איראן אינה צד במלחמה באוקראינה. ... נתנו תשובה ברורה בעניין זה, ולא קיבלנו ולא נקבל את ההאשמות בעניין זה."[4]

 

כטב"מ שאהד 129  [5]


 

אולם, שופר המשטר האיראני, כיהאן, הודה לראשונה במאמר שכותרתו "הילחמו [ו]האל יעזור," מה-24.9.2022, כי איראן העבירה לרוסיה "מזה זמן" כטב"מים מתאבדים מתוצרתה לצורך הלחימה שלה באוקראינה ונגד נאט"ו. כיהאן התפאר כי המשטר האיראני מעריך כי ביכולתו לייצא כטב"מים בשווי של 5.6 מיליארד דולר וכי איראן החלה לעשות זאת "מול עיני אמריקה" שאינה יכולה לעשות דבר כנגדה.  

 

כיהאן כתב כי האמריקאים הבינו נכון שאיראן מתכוונת למכור לרוסיה כטב"מים מתאבדים שאהד 129 ושאהד 191 מתוצרתה וכי הכשרת הכוחות הרוסיים עליהם כבר הסתיימה. כיהאן התפאר בכך שאיראן מוכרת כלי נשק מתוצרתה ל"צבא השני בעוצמתו בעולם" וזאת בנוסף לנזקים שגורמים הכטב"מים המתאבדים של איראן לכוחות המערב, מפי דוברים מערביים. היומון חזר על דברי מפקד CENTCOM לשעבר, גנרל פרנק מקנזי, שאמר כי ארה"ב איבדה את עליונותה האווירית באזור בשל הכטב"מים האיראניים.

 

להלן עיקרי המאמר:

 

"[העובדה ש]איראן [הפכה] לעצמאית בייצור הנשק לו היא זקוקה היתה כה [משמעותית] עד שעם פקיעת אמברגו הנשק של האו"ם על איראן [באוקטובר 2020], המדינות שאסרו על מכירה לאיראן של הציוד הצבאי הביטחוני הפשוט ביותר כמו גדרות תיל חוששות כעת מייצוא הנשק הצבאי המתקדם של איראן למדינות אחרות...

 

ביולי 2022, אמר היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן, במסיבת עיתונאים לגבי ייצוא כטב"מים התקפיים של איראן לרוסיה כי 'המידע שלנו מצביע על כך שממשלת איראן מתכוננת לספק כמה כלי טיס בלתי מאוישים (כטב"מים) בלוח זמנים מיידי'. המידע עליו דיברו הגורמים האמריקאים התייחס לתמונות שהלוויינים האמריקאים הצליחו להקליט מאחד מבסיסי הצבא האיראניים ב[עיר] כאשאן.

 

התמונות היו כמעט ברורות; איראן הציגה בגלוי את הכטב"מים שאהד 129 ושאהד 191 בפני המשלחת הרוסית והיא לא ראתה סיבה להסתיר זאת. הם [האמריקאים] הבינו נכון; איראן ייצאה ציוד צבאי לצבא השני בעוצמתו בעולם - הפדרציה הרוסית.

 

קצת מאוחר יותר, ערוץ הטלוויזיה 'CNN' טען ש'החלו אימוני הכוחות הרוסיים בשימוש בכטב"מים ההתקפיים של איראן'. כמובן, ערוץ החדשות הזה גילה [זאת] מאוחר מדי כי הכשרת הכוחות הרוסים כמעט הסתיימה באותה תקופה.

 

האירוע המדהים שהתרחש לנגד עיניהם של הגורמים האמריקאים אילץ אותם להגיב. כרגיל, משרד החוץ האמריקאי איים על איראן בסנקציות ושר ההגנה של ארה"ב, לויד אוסטין, הזהיר מפני ייצוא כטב"מים איראניים: 'זה רעיון ממש גרוע ואם הייתי במקומם הייתי מוותר על כך'. אך באיראן לאיש לא אכפת מה אומר שר ההגנה האמריקני או מה אומרים גורמים בבית הלבן. מאות כטב"מים קרביים איראניים יוצאו לרוסיה, כפי שבעבר נהנתה וונצואלה מכטב"מים איראניים ופס ייצור של כטב"מים איראניים הושק גם בטג'יקיסטן.

 

מול עיני אמריקה עשתה איראן את הצעדים הראשונים להשגת יכולת ייצוא של 5.6 מיליארד דולר מן הכטב"מים שלה. כעת, מזה זמן, כטב"מים איראנים פועלים נגד נאט"ו מעל שמי אוקראינה.

 

כטב"מ שאהד 191  [6]


 

ב-17 בספטמבר 2022 כתב העיתון האמריקאי 'וול סטריט ג'ורנל' בדיווח: 'כטב"מים איראנים גרמו נזק משמעותי לצבא אוקראינה'. רודיון קולאגין, אחד ממפקדי כוחות היבשה של צבא אוקראינה הסביר לכתב העיתון כי קשה ליירט את הכטב"מים האיראניים ואמר: 'רק ביחידה שתחת פיקודו, עד היום, הכטב"מים הללו השמידו שני תותחי 'הוביצר' גדולים ושני כלי רכב משוריינים'. הגנרל האוקראיני הזה ביקש עזרה מאמריקה ומבעלות בריתה בהתמודדות עם הכטב"מים האיראניים אך הוא לא ידע שעוד קודם לכן הכטב"מים הללו הדירו את שנת המפקדים האמריקאים.

 

קאם מקמילן, קצין הארטילריה של הצבא האמריקאי, ששירת בעיראק, תיאר כך את חווית המפגש שלו עם הכטב"מים האיראניים באתר האמריקאי '1945': 'שאהד 136 הוא כטב"מ מתאבד הנושא מטען נפץ בראשו וטס ישירות ליעדו. הכטב"מים המתאבדים הללו החזיקו אותי ואת החברים שלי ערים בלילות בעיראק'.

 

המסר של האמאם [ח'ומייני] למפקדי הצבא [במלחמת איראן-עיראק] בספטמבר 1980 היה הצו הראשון בדרך לנטרול הסנקציות: 'לכו והילחמו, האל יעזור ויסדר את הדברים. לא יקרה [לכם] דבר'. [ולכן] נלחמנו והאל עזר; כעת, בספטמבר 2022, הצליחה הרפובליקה האסלאמית ליצור, על ידי שילוב מטוסים צבאיים וכטב"מים קרביים, שמים בטוחים לאיראן וזרוע חזקה לחזית ההתנגדות.

 

ב- 20 באפריל 2021, אמר הגנרל פרנק מקנזי, מפקד פיקוד מרכז CENTCOM (פיקוד צבא הטרור האמריקני במזה"ת וצפון אפריקה) דאז, בפגישת הוועדה הצבאית של הקונגרס האמריקאי בהתייחסו לכוח ההרתעה האווירית של איראן באזור המזה"ת: 'לראשונה מאז מלחמת קוריאה לאמריקה אין עליונות אווירית מוחלטת במהלך מבצעים.'"[7]

 



[1] אירנא (איראן), 9.10.2022

[2] אילנא (איראן), 7.10.2022

[3] איסנא (איראן), 6.10.2022

[4] אירנא (איראן), 10.10.2022

[5] סוכנות הידיעות פארס, איראן

[6] itc.ua 10.10.2022

[7] כיהאן (איראן), 24.9.2022