המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
בכיר אמירתי לביידן: עליך להכיר בכוחן העולה של המפרציות. ארה"ב אינה המעצמה שהיתה
13/7/2022


אקדמאי אמירתי המקורב לנשיא האמירויות במסר לנשיא ביידן ערב ביקורו: עליך להכיר במעמדן העולה של מדינות המפרץ ולנהוג בהן בכבוד; "חלף הזמן שבו ארה"ב הורתה והעולם ציית"

 

ערב ביקורו של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, במזה"ת פרסם עבד אל-ח'אלק עבדאללה, איש אקדמיה אמירתי המשמש כחוקר ב"מכון מדינות המפרץ בוושינגטון" (Arab Gulf States Institute in Washington) ונחשב מקורב לנשיא האמירויות, מוחמד בן זאיד אאל נהיאן, מאמר באתר ה-CNN בערבית, תחת הכותרת "איגרת מאיש אקדמיה אמירתי אל נשיא ארה"ב". במאמרו, הכתוב כמכתב אישי לנשיא ביידן, מתח עבדאללה ביקורת על "ריצתה הפזיזה" של ארה"ב לעבר חתימת ההסכם הגרעין עם איראן, המהווה לדבריו את האיום החמור ביותר על ביטחון האזור, וקרא לביידן להקשיב לחששותיהן של מדינות המפרץ, "במקום לדחוף אותן לקבל הסכם גרעיני שינציח הגמוניה איראנית".

 

הכותב הדגיש כי למדינות המפרץ יש אינטרסים ושיקולים גאופוליטים משלהן השונים מאלה של ארה"ב, ובכלל זאת שאיפתן להעמיק ולהרחיב את קשריהן עם כוחות עולמיים נוספים, וטען כי על ארה"ב לכבד עובדה זו, אחרת מדינות המפרץ לא יוכלו לבסס עימה שותפות אסטרטגית. לדבריו, הנשיא ביידן צריך להבין שהמפרץ הערבי של היום השתנה: המנהיגים הצעירים והחדשים של מדינות המפרץ דורשים שהשותפות עם ארה"ב תהיה מאוזנת והם אינם מוכנים להיענות לכל דרישה של ארה"ב. הוא הוסיף כי המחיר שביידן יצטרך לשלם עבור היענותן של מדינות המפרץ לבקשתו להגביר את ייצור הנפט הוא שמעתה ואילך ארה"ב תתייחס אל מדינות המפרץ ומנהיגיהן בכבוד ותכיר בחשיבותן בסדר העולמי החדש.

 

לבסוף, קרא הכותב לביידן לחסוך מעצמו וממארחיו את הדיבור על זכויות אדם ודמוקרטיה, שכן זוהרה של הדמוקרטיה האמריקאית עצמה הועם וכל דיבור בנושא זה יהיה בבחינת בזבוז זמנם של שני הצדדים.

 

עבד אל-ח'אלק עבדאללה[1]

 


להלן תרגום עיקרי המאמר:

 

"איגרת מאיש אקדמיה אמירתי לנשיא ארה"ב

 

אדוני הנשיא, ג'ו ביידן, אני שמח לקדם בברכה את ביקורך הראשון באזור... אתה מנהיגה של המדינה החזקה ביותר בעולם ונשיאה של השותפה החשובה ביותר של מדינות המפרץ הערבי, המבינות את חשיבותה של שותפות זו ומעוניינות בהמשכה ואף בחיזוקה ובהובלתה אל אופקים אסטרטגיים חדשים ומבטיחים.

 

אדוני הנשיא, מדינות המפרץ הערבי כפי שאתה מבין בוודאי חיות לצד שכן איראני קשה: [זהו שכן] שמהווה את האיום החמור ביותר על ביטחון האזור ויציבותו; שיש לו סדר יום מהפכני דתי השואף להתפשטות; שפועל במהירות לבניית יכולות גרעיניות ובליסטיות עצומות; שמסייע בכסף ובנשק למיליציות טרור הפוגעות ביציבות האזור ובביטחונו ומָפנות את פעילות הטרור שלהן לעבר מדינות המפרץ הערבי. סעיף ההתמודדות עם פעילויותיה של איראן הוא החשוב ביותר בין הסעיפים שעל סדר היום של ביקורך במדינות האזור, אשר שותפות לדאגה נוכח ריצתה של ארה"ב לעבר איראן ופזיזותה הבלתי מחושבת לחתום על הסכם הגרעין. מדינות המפרץ הערבי הן הקרובות ביותר לאיראן והן מבינות אותה יותר מאחרים ובוודאי יותר מארה"ב. הלוואי שתקשיב רוב קשב לדאגתן הלגיטימית מפני ההתפשטות האיראנית במקום לדחוף אותן לקבל הסכם גרעין, שינציח הגמוניה איראנית ויחזק את תוכניותיה להיות השוטר של המפרץ הערבי.

 

אדוני הנשיא, אתה מגיע לאזור בעיצומו של שיח גובר על כך שארה"ב בוחנת מחדש את נוכחותה במפרץ הערבי ובכוונתה לסגת מהמזה"ת כדי להתמודד עם האיום הרוסי ועם עליית [כוחה] של סין. אין ספק שזהו עניין אמריקאי טהור, אך חשוב שארה"ב תבין שגם למדינות המפרץ הערבי יש סדר יום לאומי משלהן וסדר עדיפויות גיאופוליטי השונה מזה של ארה"ב, ובכלל זה פעילות למען גיוון שותפויותיה והעמקת קשריה עם הכוחות העולמיים העולים. עליך, כבוד הנשיא, להבין את המגמה המפרצית העתידית הזו ולכבדה ולא לסכל את מהלכה או לרתום אותה לשירות סדר היום האמריקאי, שאינו תואם את סדר היום העתידי של מדינות המפרץ. ללא הבנה אמריקאית עמוקה של המגמה המפרצית הזו לא ניתן לבסס שותפות אסטרטגית מבטיחה ומאוזנת.

 

אדוני הנשיא, הגיע הזמן שארה"ב תשלים עם עובדה גיאופוליטית חדשה והיא שיש מפרץ ערבי חדש בטוח בעצמו, בהווה שלו ובעתידו, שמבין כיצד לנצל את הנפט שלו, את הגז שלו ואת ענייניו הריבוניים לטובת האינטרסים הלאומיים שלו. המפרץ הערבי החדש הוא מרכז ההחלטה הערבית החדשה והוא חוֹוֶה [כעת] את הרגע ההיסטורי שלו. לפיכך, אנו מקווים שתעיין מחדש בהנחות היסוד שלך ובדעותיך הישנות לגבי המפרץ הערבי, שכן לְמה שאומרים מוסדותיך, המודיעין שלך ומכוני המחקר שלך בוושינגטון אין שום קשר למפרץ של המאה ה-21. הללו עדיין לא השלימו עם העובדה שהמפרץ הערבי הזה שונה מהמפרץ של המאה ה-20. [לפיכך], אם אתה בא עם המנטליות של התמודדות עם המפרץ הערבי הישן, דע מראש שביקורך יהיה לקוי ובלתי מועיל וייתכן שעדיף יהיה להישאר בוושינגטון.

 

במהלך ביקורך באזור, תפגוש את המנהיגים החדשים של מדינות המפרץ הערבי שהם בגילם של בניך ואחדים מהם בגיל נכדיך. תמצא שכולם מקדמים אותך בברכה רבה, אך אולי מוטב יהיה שתבין כי עולמם שונה מעולמך וכי האמון שלהם בארה"ב התערער לאחרונה, ואינו עוד באותה עוצמה שהיה אצל דור האבות. המנהיגים החדשים של המפרץ הערבי משוכנעים, שהגיע הזמן לשותפות שונה ומאוזנת בהכרח. האם ארה"ב מוכנה להיענות לרצונותיהם ולציפיותיהם של המנהיגים החדשים של המפרץ הערבי, אשר הדגישו כי מעתה ואילך אין הם מוכנים לרָצות את ארה"ב בכל פרט ופרט וכי האמון [שלהם בארה"ב] פגע בהם, כך שכעת הם מוכנים בהחלט לומר לא לוושינגטון? ייתכן שהיא תשמע מהם לאווים רבים במהלך הפגישה עמם. אני מאחל לך שתהיה מוכן לכך.

 

אדוני הנשיא, אתה תגיע אל האזור בשעה שהנפט והגז המפרצי כבר השיבו לעצמם את יוקרתם ואת ערכם הכספי והאסטרטגי. המפרץ הערבי הוא מרכז הכובד של הנפט העולמי. הוא יישאר כזה במשך זמן בלתי מוגבל ועל ארה"ב והעולם להשלים עם זה. בקיצור, הנפט המפרצי החשוב הפך לעוד יותר חשוב והוא הנכס האמיתי לאחר שערכו הכספי, האסטרטגי ו[ערכו] בניהול מו"מ הכפיל את עצמו, נוכח התגברות התלות של אירופה ואסיה בנפט ובגז של המפרץ. מדינות המפרץ הערבי מבינות שהנפט הוא זה שהניע אותך לבקר באזור. אין כל רע בכך שתהיה יותר כן ותודה בכך, במקום לחפות על ביקורך בהצהרות סותרות לעיתים, ומגוחכות לעיתים, שאינן הולמות מנהיג של מעצמה. ייתכן שמדינות המפרץ הערבי ירצו להיענות לבקשתו של השותף האמריקאי להעלות את רף ייצור הנפט, אך יש לכך מחיר שעל ארה"ב לשלם. המחיר החשוב ביותר הוא שתדבר מעתה ואילך על מדינות המפרץ הערבי ועל מנהיגיהן בכבוד ותכיר בחשיבותן של מדינות הללו בסדר העולמי החדש. האם אתה נושא באמתחתך את המחיר הראוי?

 

אדוני הנשיא, הַנַּח לשיח המשעמם על זכויות האדם והדמוקרטיה. אני מבקש שלא תרחיק לכת בהעלאת הנושא הזה אשר אין זה המקום, הזמן או הקהל שלו. זאת, משום שארה"ב אינה משכנעת [עוד] כאשר היא מדברת על הנושא הזה, בעוד המודל הדמוקרטי שלה איבד את זוהרו נוכח פילוג חברתי ושיתוק פוליטי אמריקאי ואלימות עודפת שניזונה מהופעת הגזענות של הימין הקיצוני. עליך להבין אפוא, אדוני הנשיא, כי השיח בנושא זה הוא בבחינת בזבוז של זמנך וזמנם של מנהיגי המפרץ הערבי. לא תִמְצא כלל אוזניים מפרציות קשובות לדיונים עקרים על זכויות האדם.

 

אדוני הנשיא, אני רק מקווה שתניח את הדוֹגמה הביידנית שלך בצד ולא תרתום את ביקורך לטובת סדר יום ישראלי, שכן כולם יודעים שאתה מבקר במפרץ הערבי בלית ברירה, ולא כגיבור או כשליט [חזק]. חלף הזמן שבו ארה"ב הורתה והעולם ציית.

 

לבסוף, אני מקווה שהרהוריו של איש האקדמיה האמירתי הזה [קרי, הכותב עצמו] ימצאו את דרכם ללִיבְּך ולמוחך, כדי שתתכונן מראש לפגוש מנהיגים מפרציים חדשים ומפרץ ערבי חדש השואף לשותפות מפרצית אמריקאית המבוססת על יסודות חדשים, המתאימים את עצמם להופעת סדר עולמי חדש."[2]

 



[2] arabic.cnn.com, 6.7.2022