עיתונאי לבנוני: בניגוד לתמונת הניצחון שחזבאללה משווק, לבנון מצויה בשפל נורא, וישראל בפסגת ההצלחה
העיתונאי ואיש התקשורת הלבנוני-שיעי נדים קטיש, הידוע בהתנגדותו לחזבאללה, פרסם מאמר באתר asasmedia.com שבבעלותו של ניהאד משנוק, שר הפנים הלבנוני לשעבר ממחנה ה-14 במרץ. במאמר, שכותרתו "לבנון המנצחת וישראל המובסת", לעג קטיש לנרטיב הניצחון על ישראל שמשווק ארגון חזבאללה, במיוחד מאז נסיגת צה"ל מלבנון בשנת 2000. קטיש תהה מה קרה לאותו "ניצחון" וכיצד הדרדר מצבם של הארגון ושל לבנון מפסגת הניצחון לשפל חסר תקדים המתבטא במשבר כלכלי עמוק. זאת, בעוד שישראל, "המובסת" כביכול, טיפסה מתהום התבוסה אל שיאים בזירת הטכנולוגיה, החדשנות וההייטק הבינלאומית. קטיש המחיש את טיעוניו בהשוותו בין התכולה העשירה והחדשנית של הביתן הישראלי בתערוכת האקספו בדובאי לבין התצוגה הדלה של הביתן הלבנוני שם וקבע כי התערוכה הבהירה קבל עם ועולם כי לבנון היא המובסת שעודנה שקועה בעברה ואילו ישראל היא המנצחת ופניה אל העתיד.
נדים קטיש[1]
להלן תרגום קטעים מן המאמר:
"לבנון המנצחת וישראל המובסת
כדי לשקף את הנושא היטב, אין שום טעם להיכנס להגדרות הגיוניות של [המושגים] תבוסה וניצחון. זאת, כיוון שהטענה לניצחון היא הטענה המרכזית ביותר של חזבאללה, עד כי הפכה כמעט לזהות המפלגתית והעדתית [שלו]... חזבאללה אינו מקבל ערעור על 'ניצחונו' והוא מתעקש עוד יותר לדבוק בו כאשר מדובר בישראל.
לפיכך... הבה לא נתנצח עם חזבאללה בשאלה אם הוא ניצח את ישראל, או שמא היא הביסה אותו ואותנו [הלבנונים] יחד עמו. הבה נשאל אותו כיצד הוא הידרדר, ויחד עמו גם אנחנו, מפסגת הניצחון אל גיהינום התבוסה, ו[מנגד] כיצד טיפסה ישראל מקרקעית תבוסתה והתמקמה על כס הניצחונות הרבים? כיצד זה לאחר 15 שנות [ניצחון של חזבאללה, מאז מלחמת 2006] התגברה ישראל על 'תבוסתה' ואנו בזבזנו את 'ניצחוננו'?
בספטמבר [2021] העריך ארגון הבריאות העולמי כי מאז נובמבר 2019 עזבו 40% מהרופאים ו-30% מהאחיות את לבנון - בית החולים של המזה"ת, לשעבר - כשרובם עזבו השנה, על פי אגודת הסיעוד. בנוסף, [דווח לאחרונה כי] האוניברסיטה האמריקאית בביירות - שיחד עם אוניברסיטת [סן ג'וזף] הישועית מילאה תפקיד מרכזי בהקמת לבנון - מתכוננת לפתוח את הקמפוס שלה באיחוד האמירויות. מיותר לציין כי הדבר לא מתרחש במסגרת התרחבות פעילותה של האוניברסיטה ולא בהקשר של ביזור אקדמי... אלא זוהי 'הגירה' במלוא מובן המילה.[2] אל הידיעה בדבר 'הגירתה' של האוניברסיטה האמריקאית [מביירות] נלווים דיווחים מבישים אודות מכירת עשרות אלפי תעודות אקדמאיות לבנוניות בידי שלוש אוניברסיטאות פרטיות לבנוניות ל'שוק' העיראקי!![3] מספרים דומים או מחרידים יותר [המעידים על השפל הכלכלי] ניתן למצוא גם במגזרים האחרים [בלבנון] כמו התעשיה…
כדי להשתכנע באשר לסוף המר הצפוי לו, האזרח הלבנוני אינו זקוק כמובן לדבריו של אוליביה דה שוטר, הנציג המיוחד של האו"ם לעוני קיצוני וזכויות אדם, שאמר בראיון לסוכנות רויטרס, בתום משימה בת שבועיים של חקירת העוני בלבנון: 'אני נדהם ביותר מהעובדה שמדינה זו נמצאת בדרכה לכישלון, אם לא כשלה עדיין, ושצרכי התושבים כבר לא מקבלים מענה'. מה שחשוב יותר הוא שנציג האו"ם הגדיר את הבכירים הלבנונים כמי ש'חיים בעולם דמיוני'. [4] לא ברור לי אם העולם הדמיוני הזה כולל את הניצחונות המהוללים שחזבאללה אינו חדל לחזור ולדבר עליהם שוב ושוב...
כל הדברים הללו הם מסימני 'הניצחון' שהלך לאיבוד ואיש לא היטיב לנצלו ולשַמְּרו...
לעומת זאת, נראה שישראל, אשר 'הובסה' קשות לפני 15 שנה, כפי שמספר הנרטיב המהולל של חזבאללה, היטיבה להפיק את הלקחים ולפעול כדי לייצר לעצמה ויה דולורוזה שבה צעדה מקרקעית הגיהינום אל המקום בו היא נמצאת כעת. ישראל שולטת כיום על כ-8% מה- 'unicorns', כלומר חברות הזנק פרטיות שערך השוק של כל אחת מהן עולה על מיליארד דולר. זאת, בעוד הישראלים מונים 0.1% [בלבד] מאוכלוסיית העולם. פירושו של דבר הוא שמשקלה [של ישראל] בתחום החדשנות עולה על משקלה הדמוגרפי כמעט פי מאה.
עיון בכמה דו"חות ישראליים מעלה כי תעשיית הטכנולוגיה בישראל היוותה ב-2020 למעלה מ-50% מהיצוא של המדינה. הדבר סייע לה להתמודד עם ההשלכות הכלכליות של מגפת הקורונה, משום שהסקטור הטכנולוגי - בניגוד לסקטורים הכלכליים המסורתיים - ידע גלים של שגשוג שחיזקו את הכלכלה הישראלית ואת כל הכלכלות המעורבות במהפכה התעשייתית הרביעית וסיפקו להן כושר פירעון כלכלי אסטרטגי שאפשר להן להתגבר על ההשפעה הכלכלית של המגיפה.
נוכח הדוגמאות המעטות הללו - שאפשר היה לגלות עוד מאות כמותן בתחומי המדע, הדפוס והפרסום, ההגות, הפיתוח, האוניברסיטאות, הרפואה וכן הלאה - הרי שתערוכת אקספו [2021] דובאי הבהירה קבל עם ועולם את ההבדל בין 'לבנון המנצחת' לבין 'ישראל המובסת'. הביתן הלבנוני, שמדינת איחוד האמירויות התנדבה לממן את התקנתו, מציג תערובת של קלישאות תיירותיות לבנוניות שנראות כלקוחות מהארכיון של הטלוויזיה הלבנונית, ודוגמאות אקראיות של 'מוצרים' לבנונים הכוללים לבוש, עבודות יד, כמה יינות וציורים מפוזרים של אומנות פלסטית המהווים עלבון להיסטוריה של האומנות הלבנונית המודרנית והעכשווית העשירה ולתרומתה הלא מבוטלת לסצנת האומנות הפלסטית האזורית והעולמית.
לעומת זאת, הביתן הישראלי מציג את עצמו כהמשך של הנרטיב הישראלי שהחל לפני 20 שנה... אשר משווק את ישראל כ'אומת סטארט-אפ' (startup nation). כאן [בביתן הישראלי] תמצא את ההמצאות הטכנולוגיות החדישות ביותר בתחומי ההשקיה, המים, האנרגיה המתחדשת, הטכנולוגיה הפיננסית, תעשיית התרופות, אבטחת סייבר, בינה מלאכותית, תיירות וכלכלה חברתית ברת קיימא. אין צורך [לציין] את פעילויות הכנסים, הדיונים והתצוגות הנִלוות לכך באירוחו של הביתן הישראלי.
די בשתי דוגמאות אלה כדי להגדיר את הניצחון והתבוסה. לבנון 'המנצחת' שאין לה מה להציע זולת עברה הרומי וישראל 'המובסת' אשר מחזקת את מעמדה החלוצי בעיצוב העתיד, לא עבור מדינתה בלבד אלא [עבור כל העולם] בהיותה שותפה עולמית בכל מה שקשור למחר".[5]
[1] www.asasmedia.com , 19.6.2021
[2] בינואר 2021 דיווח ערוץ אל-ערביה באנגלית כי עקב קשיי מימון ורדיפה פוליטית, שקלה האוניברסיטה האמריקאית בביירות להעתיק את מקומה לדובאי (English.alarabiya.net, January 21, 2021), אלא שגורמים רשמיים באוניברסיטה הכחישו זאת (The961.com, January 27, 2021) . בספטמבר אותה שנה דווח כי האוניברסיטה מתכננת לפתוח שלוחות בדובאי ובקפריסין אך הודגש כי הקמפוס המרכזי שלה ימשיך להיות בלבנון (businessnews.com.lb, September 23, 2021).
[3] בסוף 2021 נחשפה בעיראק שערוריית מכירת 27 אלף תעודות של תארים אקדמיים גבוהים - מאסטר ודוקטורט - מאוניברסיטאות לבנוניות לסטודנטים עיראקיים, לרבות בכירים בהנהגה העיראקית. ראו www.aljazeera.net , 20.11.2021
[4] https://www.reuters.com , 12.11.2021
[5] www.asasmedia.com , 15.11.2021