איש אופוזיציה סורי קורא לנשיא ביידן להוביל תוכנית כוללת לשיקום סוריה
במלאת עשר שנים לפרוץ המלחמה בסוריה, פרסם איימן עבד אל-נור, איש אופוזיציה סורי נוצרי שמתגורר בארה"ב, מאמר ביומון אל-שרק אל-אוסט שיוצא לאור בלונדון, בו קרא לנשיא ארה"ב החדש, ג'ו ביידן, להוביל תוכנית רב תחומית לפתרון המשבר במדינה אשר תהפוך את סוריה למדינה משגשגת שוחרת שלום ותשרת את האינטרסים האמריקאים באזור.
עבד אל-נור שבעבר היה מקורב לנשיא הסורי בשאר אל-אסד ואף שימש כיועצו, ציין כי סורים רבים תומכים במעורבות אמריקאית משמעותית בפתרון המשבר במדינה וטען כי הצעד הראשון בתוכנית צריך להיות הסכמה אמריקאית-רוסית על החלפתו של אסד. בנוסף, לדבריו, על ארה"ב למנות שליח מיוחד מטעמה לסוריה שיקים צוותים לניהול המשבר בשיתוף אנשי אופוזיציה סורים.[1] עבד אל-נור טען כי התכנית האמריקאית צריכה לכלול גם את הסדרת היחסים בין סוריה לישראל וחתימה על הסכם שלום ביניהן אשר יסדיר את מעמד רמת הגולן וכן את הפיכת סוריה למדינה פדרטיבית.
יצוין כי מאמרו של עבד אל-נור פורסם בצל חששות באופוזיציה הסורית כי פתרון המשבר הסורי אינו עומד בראש סדר העדיפויות של נשיא ארה"ב החדש, ג'ו ביידן.[2]
איימן עבד אל-נור[3]
להלן תרגום קטעים מהמאמר:
"הבה נדמיין את סוריה לא כמדינה קרועה ממלחמה, אלא כרכבת המידּרדרת על מסלולים הרוסים לכיוון להבות האש. לפי האו"ם, נהג הרכבת שזוכה להכרה רשמית הוא עדיין בשאר אל-אסד. כל קרון שמתנדנד מאחוריו מלא באוסף גדול של בעיות משלו... לא ניתן להסתכל על סוריה בעין אחת ולתמצת את מצבה ככאוס אחד עצום [אשר לו פתרון אחד], שכן לכל אחד מהקרונות [ברכבת הסורית] דרושה גישה ספציפית כדי להשיבו למסלולו. לפיכך, הפתרון הכולל הוא אוסף רב של פתרונות שונים לגמרי [זה מזה], שכן למצב בסוריה [יש רבדים] עמוקים ביותר. לא מדובר אך ורק במלחמת פרוקסי בין כוחות חיצוניים שמתחרים ביניהם על סדר היום שלהם, אלא זו מלחמה בין שחקנים מקומיים ואזוריים שמתחרים ביניהם על השלטון ועל רווחים. ניתן להוסיף גם את המשבר הכלכלי המחמיר ואת מגפת הקורונה, כקרון נוסף שיש להתמודד עם אתגריו...
אסטרטגיה אחת לא תביא לפתרון כל בעיותיה של סוריה. ייתכן כי מה שהיועצים וקובעי המדיניות לא מספרים לנשיא ג'ו ביידן הוא ש[גורמים] רבים בתנועת המחאה העממית [הסורית] תומכים בהשתתפות אקטיבית של ארה"ב בכל התחומים העיקריים [של המשבר הסורי]. מדובר בקבוצות של אזרחים בלתי חמושים. הם עצמאים בחשיבתם ואינם מרוּצים מהנרטיב של המשטר [הסורי], או [מזה] של 'הארגון לשחרור אל-שאם' [ארגון ג'יהאדיסטי שמסווג כארגון טרור ושולט על חלקים מצפון מערב סוריה], או של הכורדים או של כל קו שתלטן אחר.
בכל יום אני עומד בקשר עם מאות אנשים באזורים הללו שמוכנים ורוצים לשתף פעולה עם ארה"ב, כדי שהיא תנקוט צעדים למען השגת פתרון, דבר שיקל במידה רבה על מילוי משימה זו. אחד הדברים החשובים ביותר לאנשים, הוא עתיד יציב וחינוך טוב יותר; הם רוצים בתי ספר ומוסדות לפי שיטות הלימוד האמריקאיות במסגרת מאמציהם להבטיח עתיד מזהיר יותר לדורות הבאים.
מהו הצעד הראשון? הרכבת תמשיך להידרדר לתהום אם לא נחליף את הנהג, בשאר אל-אסד, וכל הקרונות הללו לא יגיעו לעולם לתחנה הנכונה. הדבר הזה יכול לקרות בקלות אם ארה"ב ורוסיה יסכימו על כך, שכן השתיים יכולות לשתף פעולה כדי לסייע בהקמת שלטון מעבר כמו המודל שהיה בסודאן. כמובן שהחלטה זו לא תשנה את הבלגאן בתוך הקרונות אבל היא תאט את קצב ה[הידרדרות] ותסדיר את המסלולים.
שנית, על ארה"ב למנות שליח מיוחד לסוריה כפי שעשתה עם איראן ותימן. יש לי אמון מלא בשר [החוץ האמריקאי], אנתוני בלינקן, בליבו ובשכלו, שיבצע את הדבר הנכון בנוגע לסוריה. השליח ירכיב צוותים לטיפול חלקי באזורים השונים בסוריה עם פקידים, תקציבים ויעדים שונים, ועל אותם צוותים לכלול נציגים מתנועת המחאה העממית בשטח, שקולם חייב להישמע. צוות אחר יפעל ברמה הכוללת, כדי לדחוף את ממשלת המעבר בסוריה לקדם בחירות חופשיות והוגנות, נוסף למשימה העצומה של שיקום [המדינה] שיכול וצריך להניב רווחים לחברות אמריקאיות.
כמו כן, יש לבטל את ההגבלות והסנקציות הנוגעות לתחום האנרגיה והשיקום. על מנת להאיץ את ביטולן ולעמוד בדרישות הבכירים האמריקאים מסוריה שלא לנהוג בעוינות כלפי שכנותיה, יש להסדיר את [עניין] האזורים הדרום-מערביים [קרי, הגבול עם ישראל] בשיתוף ישראל. אנו רוצים להפיק תועלת מהתוכנית הגדולה לשיקום סוריה ולפתור את הסכסוך הסורי-ישראלי במהירות, על ידי סיום הכיבוש [הישראלי] וחתימה על הסכם שלום, כדי שנצליח לכלול את רמת הגולן בתוכנית הגדולה הזו ולהפכה לנווה מדבר טכנולוגי שישרת את כל מדינות האזור.
הכרחי גם לשנות את המודל הנהוג כעת של [חלוקה מנהלית של סוריה ל]מחוזות, למודל המבוסס על [חלוקה] למדינות [המשתייכות כולן לפדרציה][4], דבר שיקנה למושלים הנבחרים של אותן מדינות סמכויות גדולות, לקדם תוכניות פיתוח אסטרטגיות עם כל מדינה שתממן ותבצע מיזמים רבים בתוכה, ביו אם היא [קרי, המדינה המממנת] ממדינות המפרץ, האיחוד האירופי, ארה"ב, יפן או תורכיה. לאיראן יש הזדמנות למלא תפקיד כלכלי [בסוריה] ולא צבאי או פוליטי, לאחר יציאת המיליציות שלה וגם לרוסיה יהיה תפקיד אם תתמוך בפתרון.
גישה רב מערכתית זו תסלול את הדרך בפני עובדים סורים מיומנים, לשוב למולדתם בביטחון ולהבטיח את מילוי הצורך שלהם ביציבות. התוכנית הזו משרתת גם את אינטרס הביטחון הלאומי של ארה"ב, כיוון ש[במצב זה] דאעש לא ימצא חברה שתארח אותו [בתוך סוריה], דבר שיתרום להיחלשותו. כמו כן, חזבאללה יאבד את קלפי המשחק המיוחדים לו, והשפעתה של ארה"ב בשיחות העתידיות עם איראן תגדל לאור צמצום הנוכחות האיראנית בסוריה.
כסורים, אנו קוראים לנשיא ביידן לבצע את התוכנית הזו כדי לסיים את הסבל הזה שנמשך עשר שנים ושבמהלכו קיפחו לא פחות ממיליון בני אדם את חייהם... אסור שמצב זה יימשך. כחברים בפזורה [הסורית], ובמיוחד אלו [המתגוררים] בארה"ב, אנחנו פה כדי לתמוך בך [הנשיא ביידן] ואני יכול להבטיח לך שהסורים בשטח [קרי, בתוך סוריה] מחכים בקוצר רוח לרגע הזה. זו [צריכה להיות] סוריה החדשה – פועלת בדרכי שלום ומשגשגת – וביכולתך [ביידן] להוביל את הדרך [לשם]."[5]
[1] יצוין כי בעת הזו התפקיד מאויש על ידי איימי קוטרונה כממלאת מקום בלבד.
[2] ראו דוח ממרי: גורמים באופוזיציה הסורית: ממשל ביידן נחפז לקדם עסקה עם איראן, ע"ח טיפול בסבל הסורים, 12.3.2021
[3] אל-ערב (לונדון), 13.8.2020
[4] בערבית: להפוך את מודל ה- "محافظات" (ביחיד محافظة, מוּחַאפַט'ה) למודל של "ولايات" (ביחיד ولاية וִלַאיה)
[5] אל-שרק אל-אוסט (לונדון), 27.3.2021