עיתונאי לבנוני: איראן חותרת להחלפת צבאות המדינות השכנות במיליציות שבשליטתה
בתגובה לקריאתו של יוסף אל-נאצרי, בכיר במיליציה השיעית עיראקית הפרו איראנית חזבאללה אל-נוג'באא', באוגוסט 2019 לפרק את צבא עיראק שאותו כינה "שכיר חרב" ולהחליפו בצבא החשד השעבי[1], פרסם העיתונאי הלבנוני ובעל הטור ביומון אל-חיאת, טוני פרנסיס, מאמר שבו טען כי קריאתו של אל-נאצרי היא חלק מהתוכנית האיראנית להשתלט על עיראק.
לדברי פרנסיס, איראן עושה שימוש בקשריה עם המנהיגים השיעים ועם המיליציות השיעיות בעיראק, כמו גם במדינות אחרות באזור, כדי להרחיב את אזור השפעתה ולקדם את האג'נדה שלה, ובכללה מאבק בהשפעה האמריקאית, בייחוד בעיראק. עוד טען כי הניסיון האיראני להשתלט על עיראק באמצעות מיליציית החשד השעבי, זהה לאופן שבו פועלים משמרות המהפכה האיראניים גם עם מיליציות אחרות שלהן, כמו החות'ים בתימן וחזבאללה בלבנון, ולפיכך אין להתפלא אם נשמע קריאות דומות נגד הצבא גם במדינות אלה.
טוני פרנסיס[2]
להלן תרגום קטעים ממאמרו:
"קריאתו של הבכיר במיליציית 'תנועת אל-נוג'באא'' העיראקית, יוסף אל-נאצרי, לפרק את צבא עיראק, לא הגיעה יש מאין. התנועה הזו היא חלק פעיל במיליציות החשד השעבי בעיראק, אשר ברובן נאמנות להנהגה האיראנית ומבצעות את פקודותיה. לכן, לא ניתן להפריד את הקמפיין של אל-נאצרי מן התוכנית האיראנית שמטרתה להפוך את עיראק למדינה חלולה [מבחינת שלטון] ולהשתלט עליה באופן סופי.
איראן לא מסתירה את שאיפתה שהמיליציות שהיא תומכת בהן ומממנת אותן יחליפו את הצבאות של המדינות השכנות, והיא [אף] הצליחה לבסס צעדים ראשונים חשובים בכיוון הזה בעיראק מאז הפלישה האמריקאית [ב-2003] וההחלטה הידועה לשמצה לפזר את צבאה. אין זה סוד כי היחס של המגזרים השיעי והכורדי לצבא עיראק היה שלילי, מכיוון שהמנהיגים השיעים דוכאו בצל משטר סדאם חוסיין, דיכוי שרק התגבר כתוצאה מההתקוממויות [שלהם] נגד המשטר הדיקטטורי, והכורדים סבלו מדיכוי היסטורי שכלל מעשי טבח והתעללות. לכן היה זה ברור מאליו שתשרור מידה של זהירות ביחסים בין שני הגורמים האלה [השיעי והכורדי] והמוסד הצבאי. אלא שההיפטרות מן המשטר הקודם [של סדאם חוסיין] הובילה לדגם [שלטוני] חדש [בעיראק], אשר העניק לשיעים את תפקידי ההנהגה הבכירים ושמר על זכות הכורדים לאוטונומיה ולחבל עצמאי.
אם כך, מדוע נמשכת הגישה השלילית כלפי הצבא? מדוע הפוליטיקאים השיעים העיראקים ממשיכים [לדבוק] בעמדתם השלילית מן העבר כלפי צבא ארצם, גם כעת כשהם בעמדת הבכירים והמפקדים? הדבר לא קשור לגנים ולא למנהגים, אלא נובע מהתפיסה האיראנית של איך צריך להיראות השלטון [העיראקי] החדש הכפוף לצרכי האימפריה [הפרסית]... איראן, שקשרה עצמה למנהיגים שיעים בולטים [דוגמת אל-נאצרי], עושה כל מאמץ להפוך את עיראק, כמו מדינות אחרות [באזור], לחלק מאזור השפעתה, והדרך שלה לממש זאת היא באמצעות אותן מיליציות הפרוסות בעיראק ובמדינות נוספות, אותן היא הפכה לחטיבות קדמיות במלחמת הרחבת ההשפעה [האיראנית] והעימות עם ארה"ב.
האידיאולוגיה של איראן מתבססת על התפשטות הדוקטרינה [השיעית], אך היא מסווה זאת על ידי השיח על ציר ההתנגדות שאותו היא מובילה באמצעות משמרות המהפכה שמחלקים משימות ומגדירים סדרי עדיפויות. בהצהרותיהם האחרונות של בכירי משמרות המהפכה יש הסברים מפורטים: משימתו של החשד [השעבי] העיראקי היא להיאבק בהשפעה האמריקאית בעיראק ולאיים על הנוכחות הערבית בה; ואם הוא ייתקל בקשיים – אין כל רע בכך שנציע לפרק את צבא עיראק. משימת החות'ים [בתימן] היא להמשיך להטריד את סעודיה ולהשתלט על תימן. אשר לחזבאללה [בלבנון] – משימתו היא להשמיד את ישראל במקרה של מתקפה על איראן, כדברי מפקד משמרות המהפכה האיראניים, חוסיין סלאמי, לפני כמה ימים.
בלקסיקון האיראני לא קיימת מדינת עיראק אלא 'החשד' המיליציוני; לא קיימת מדינת תימן אלא החות'ים וגם מדינת לבנון נעדרת כשמדברים על חזבאללה. [לכן] אין להתפלא אם נשמע קריאות לבטל את הצבאות לטובת המיליציות מהר יותר ממה שאנו צופים."[3]
[1] אל-נאצרי אמר את הדברים בראיון לערוץ אל-אתג'אה העיראקי ב-13.8.19. דבריו עוררו גינויים רבים בעיראק גם בקרב הנהגת החשד השעבי אשר פרסמה הודעת התנערות ממנו. https://www.rudaw.net, 14.8.2019 והפגנות תמיכה בצבא עיראק, https://www.alarabiya.net/ar, 16.8.2019. בעקבות זאת אל-נאצרי הכחיש את הדברים המיוחסים לו וטען כי דבריו נערכו בצורה סלקטיבית ומצערת על ידי הערוץ. https://baghdadtoday.news, 14.8.2019.
[2] אל-חיאת (דובאי), 20.8.2019
[3] אל-חיאת (דובאי), 20.8.2019