כותב סעודי: טענת משרד החוץ הקטרי כי קטר אינה תומכת באחים המוסלמים ובחמאס - זריית חול בעיניים
ב-26.3.19 קיים האתר האמריקאי אל-מוניטור ראיון עם דוברת משרד החוץ הקטרי לואלואה אל-ח'אטר, שבו היא הכחישה את הטענות לפיהן המשטר הקטרי תומך בארגון האחים המוסלמים (להלן האח"ס) ובתנועת חמאס. אל-ח'אטר טענה בראיון כי הקשר של קטר עם חמאס נוצר רק לאחר שממשל בוש הבן ביקש ממנה לתווך בין חמאס לרש"פ וכי גם הממשל האמריקאי הנוכחי לא רואה בכך בעיה, אדרבא, הוא אף סבור שהקשר הזה מסייע בהבטחת הסיוע לעזה. אשר לאח"ס, אמרה אל-ח'אטר כי "ארה"ב והאיחוד האירופי לא רואים באח"ס ארגון טרור, וזוהי גם עמדתה של קטר, וכך גם של כל מדינות ערב פרט לסעודיה, איחוד האמירויות ומצרים." היא הוסיפה ואמרה כי למרות זאת, "יש הבדל גדול בין אי הגדרת [האח"ס] כארגון טרור לבין תמיכה בהם... אנו בהחלט לא תומכים באח"ס... איננו נגדם אך איננו תומכים בהם".[1]
בתגובה לדברים אלה, פרסם העיתונאי הסעודי, עבדאללה בן בג'אד אל-עותייבי, מאמר ביומון אל-אתחאד היו"ל באיחוד האמירויות, שבו דחה את דבריה של אל-ח'אטר והדגיש כי קשריה של קטר עם ארגוני הטרור כמו אל-קאעדה, דאעש, ג'בהת אל-נוצרה וארגוני האסלאם הפוליטי, כמו האח"ס, הם קשרים עתיקים, הדוקים ובלתי ניתנים לניתוק, ואף הזכיר כיצד שילמה קטר לארגונים אלה לא פעם מיליוני דולרים. הוא ציין כי שיאם של קשרים אלה היה בתמיכתה של קטר במהפכות "האביב הערבי", במהלכם קטר סיפקה, לדבריו, כסף, נשק ואנשי צבא לארגונים האסלאם הפוליטי. אל-עותייבי הוסיף כי קטר תוסיף להיות מבודדת וחלשה כל עוד תמשיך בקשריה עם ארגונים אלה ולא תבחן את מדיניותה.
לואלואה אל-ח'אטר, דוברת משה"ח הקטרי[2]
להלן תרגום קטעים ממאמרו הנ"ל:
"בעשרים השנים האחרונות ובעקבות ההפיכה של [אמיר קטר לשעבר], חמד בן ח'ליפה, נגד אביו [השיח' ח'ליפה בן חמד אאל ת'אני] באמצע שנות התשעים של המאה הקודמת[3], הודבקו לקטר כינויים רבים ונכונים כגון, 'קטר של הקנוניות', 'קטר של התחבולות', 'קטר של הבגידה', 'קטר של הניגודים'. לאחר החרם [שהטילו עליה, ביוני 2017] ארבע ממדינות ערב [מצרים, סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין] [התווספו הכינויים] 'קטר של עקשנות אסטרטגית', 'קטר מדינת המקלט' ורבים אחרים.[4]
[במהלך ביקורה] בוושינגטון יצאה לואלואה אל-ח'אטר, דוברת משרד החוץ הקטרי, בהצהרה הסותרת את כל המדיניות של קטר, את נטייתה האסטרטגית כלפי ארגון האח"ס, כל ארגוני האסלאם הפוליטי, ארגוני הטרור והמיליציות שלהם, ואת תמיכתה בארגונים ובזרמים שונים במישור הפוליטי, הכלכלי, התקשורתי, התרבותי ובכל המישורים שמדינה יכולה לתמוך [בהם].
בדבריה לגבי עמדת קטר כלפי ארגון האח"ס, היא אמרה: 'איננו מתנגדים להם אך איננו תומכים בהם', ונימקה זאת בתירוצים שאבד עליהם כלח ושחרפתם נחשפה לפני שנים, שכן קשריה של קטר עם הארגונים הללו ברורים כשמש.
יתרה מכך, קטר חרגה מכך בהרבה ותמכה בארגון אל-קאעדה, בארגון דאעש ובמיליציות הטרור של איראן באופנים שונים, ובראשם תמיכה כספית של מיליארדי דולרים בפרשות מוכחות ומתועדות, ובראשן תמיכה באמצעות [תשלום] כופר נפש, אם בסוריה לארגון ג'בהת אל-נוצרה בפרשת 'הנזירות של מעלולא[5] ואם בעיראק למיליציות שיעיות בפרשת הציידים המוכרת.[6]
ייתכן כי דבריה [של אל-ח'אטר] הם בבחינת בלון ניסוי לקראת [מצב שבו] קטר תיכנע לדרישות מדינות החרם ותתנער מארגון האח"ס ומכל ארגוני הטרור, וייתכן גם שזו הצהרה שנועדה לזרות חול בעיניים [של כולם], בייחוד מאחר ש[דבריה] נאמרו בוושינגטון, בירת קבלת ההחלטות של ארה"ב, שבה נוקט ממשל הנשיא טראמפ מדיניות תקיפה כלפי איראן ובעלות בריתה באזור, והוא [גם] עומד לבחון מחדש את יחסו כלפי ארגון האח"ס, בצל מגמה חדשה המתפתחת בכמה ממדינות אירופה, לבדוק ביסודיות את המגמות של ארגון הטרור הזה ואת התפקידים שהוא ממלא באותן מדינות.
הקשר של קטר עם ארגוני האסלאם הפוליטי הוא קשר בל יִנָּתֵק שהחל כבר בסוף שנות החמישים ובתחילת שנות התשעים [כך במקור. ככל הנראה התכוון לתחילת שנות השישים], עם הגעתם [לקטר] של אנשי האח"ס [השיח'] יוסף אל-קרדאוי [ב-1961], ושל עבד אל-בדיע צקר [ב-1954][7]. [קשר זה] צבר תאוצה והשפעה במהירות עצומה לאחר ההפיכה [נגד אמיר קטר] ב-1995, שבעקבותיה [החלה] ההנהגה בקטר לנהוג בעוינות כלפי כל אחיה [במדינות ערב] ולפעול להפצת כאוס וחורבן [בהן] ולתמוך בפונדמנטליזם ובטרור.
שיאו של קשר זה היה במה שנודע בשם 'האביב הערבי' – שהוא אביב הפונדמנטליזם והטרור, במובהק. קטר תמכה בו בכל האמצעים העומדים לרשותה באמצעות ברית איתנה שנבנתה לפני יותר מעשור וחצי עם ארגוני הטרור. התמיכה הקטרית הגיעה בייחוד לקבוצות המאורגנות והמסוכנות הללו בתוניסיה, במצרים, בלוב, בסוריה, בתימן ובמדינות אחרות שדרכן ניתן להעביר לקבוצות המאורגנות הללו לא רק כסף, אלא גם נשק על כל סוגיו. [הדבר נעשה] בהשתתפות ישירה של קצינים ואנשי צבא קטרים שניהלו כמה מהפעולות המגוונות הללו ותכננו להרוס את עמי ערב והצליחו בכך בכמה מדינות, שבהן הטרוריסטים של קטר עדיין ממשיכים לזרוע הרס וחורבן.
לאחר החרם שהטילו ארבע המדינות הערביות – סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין ומצרים – על דוחה, נאלצה האחרונה, בשל הפיקוח הנוקשה על דרכי פעולתה, למתן את הדחף שלה [לתמוך] באותם ארגונים, שכן היא הפסידה ברוב המדינות הללו. תוניסיה חזרה לעצמה בדרך קשה, מצרים שבה לעצמה [הודות] לכוחם של עמה וצבאה, תימן תחזור בכוח לעצמה לעצמה ולבני עמה, המלחמה [שם] נמשכת ובעלי בריתה של קטר מפסידים... ולוב בדרכה להשתחרר מארגוני הטרור הנתמכים על ידי קטר.
לסיכום, מקבל ההחלטות בקטר שרוי במשבר עמוק שבו נחשפו קלפיו, כישלונותיו ותוכניותיו. כל עוד קטר לא תעשה בחינה מחודשת אמיתית [של מדיניותה] באופן הדומה להפיכה, היא תמשיך להיות מבודדת וחלשה".[8]
[1] https://www.al-monitor.com, 26.3.2019
[2] אל-קדס אל-ערבי (לונדון), 28.3.2019
[3] הכוונה להפיכה הלא אלימה שביצע השיח' חמד בן ח'ליפה אאל ת'אני, אביו של האמיר הנוכחי, נגד אביו, השיח' ח'ליפה בן חמד אאל ת'אני בשנת 1995, וכתוצאה ממנה תפס במקומו את כס השלטון.
[4] על המתקפה במפרץ נגד קטר ראו דוח ממרי: התקפה רבתי בתקשורת המפרצית על קטר, עקב הצהרות שיוחסו לאמיר קטר, בגנות מדינות המפרץ, ובשבח איראן, חזבאללה, האחים המוסלמים וחמאס, 26.5.2017
[5] הכוונה לחטיפתן של 13 נזירות ו-3 עוזרות ממנזר אורתודוקסי בעיירה מעלולא בקלמון צפונית לדמשק בדצמבר 2013 על ידי פעילי ג'בהת אל-נוסרה. הנ"ל שוחררו בין היתר לאחר תיווך קטרי ב-10.3.14 ועל פי כמה דיווחים, קטר שילמה לג'בהת ל-נוצרה במסגרת העסקה 16 מיליון דולר. על כך ראו https://www.raialyoum.com, 10.3.2014, https://www.aljazeera.net, 11.3.2014 ואל-שרק אל-אוסט (לונדון), 11.3.2014.
[6] הכוונה לדיווחים על כך שקטר שילמה כופר של מיליארד דולר לארגוני טרור בעיראק בתמורה לשחרורם של 28 קטרים המשתייכים למשפחה השלטת שנחטפו כשערכו מסע ציד בעיראק ב-2015. על כך ראו: https://www.bbc.com/arabic, 17.7.2018 ו-https://www.mobtada.com, 30.3.2019.
[7] עבד אל-בדיע צקר (1915-1986) – מצרי, נחשב לאחד מסמלי האח"ס בעבר.
[8] אל-אתחאד (איחוד האמירויות), 31.3.2019