המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
יומון פלסטיני על ביקור עבאס בבית בלבן
8/5/2017

 

יומון פלסטיני על ביקור עבאס בבית בלבן

                                                                                                 

ב-7 במאי 2017, פרסם עבד אל-ראוף ארנאוט, שליח היומון הפלסטיני אל-איאם בארה"ב, כתבה על ביקור מחמוד עבאס בוושינגטון ב-3 במאי, תחת הכותרת: "הסודות והפרטים על ביקורו ושיחותיו של הנשיא [מחמוד עבאס] בבירת ארה"ב."[1]

 

הכתבה תארה את המפגשים עם האמריקאים כנינוחים ורוויי יחס חם וכבוד להם זכתה הפמליה הפלסטינית.  כמה מבין חברי המשלחת אף תיארו זאת כעידן חדש,  תוך הבעת התלהבות מקבלת הפנים בבית הלבן.

 

בפגישות עצמן, הבהיר עבאס, כי הפלסטינים מתנגדים לטרור מכל סוג ומכל מקור וכי הוא דוגל בפתרון שתי המדינות בלבד. הוא תיאר בפני הנשיא טראמפ  את היזמה הערבית ככזו שתוביל לשלום בין ישראל לעולם הערבי, לאחר נסיגת ישראל מהשטחים.  עבאס התמקד בצורך במציאת פתרון יצירתי לבעיית הפליטים בהתאם להחלטה 194 של האו"ם[2], והדגיש כי בלי פתרון כזה, לא ניתן יהיה לסיים את הסכסוך.

עבאס גם הציג לטראמפ מפות משנת 1937 כדי להציג את היקף הכרסום שחל לאורך השנים בשטחים שיועדו לפלסטינים וכדי להצביע על ההכרח בהפסקת הבנייה בהתנחלויות.

 

טראמפ ועבאס בבית הלבן[3]


 

להלן תרגום קטעים מהכתבה:

 

"לא היה זה ביקורו הראשון של הנשיא מחמוד עבאס בבית הלבן, אך ביקור זה אינו דומה בפרטיו לשום ביקור קודם. בעקבות נצחונו של דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב, מיהרו בכירים ופרשנים ערבים לומר שהפלסטינים הפכו בכך ל'בלתי רלוונטיים', אלא שבתום מאה ימים התפתחו היחסים [בינם לבין ארה"ב] לרמה שהביכה רבים מהמשקיפים נוכח ה'כימיה' שנוצרה במהירות בין שני הנשיאים, הפלסטיני והאמריקאי.

 

הנשיא טראמפ וצוותו לא היו מוכרים לצד הפלסטיני, שכן בניגוד לנשיאים הקודמים - ג'ורג' בוש הבן וברק אובמה - הם לא באו מהממסד האמריקאי. בניגוד לכמה מנהיגים של הפלגים הפלסטינים אשר מתחו ביקורת על הממשל האמריקאי החדש בהתבסס על הצהרות ישראליות, אימץ הנשיא מחמוד עבאס דיפלומטיה שקטה שתוצאותיה התבררו מאוחר יותר, בביקור בבית הלבן שאותו הגדיר [עבאס] כמוצלח. 

 

לאחר שהפרשנים היו עסוקים בדיבורים על 'ההתעלמות' של הבעלים החדשים של הבית הלבן מהנשיא עבאס ובהשלכותיה של [התעלמות זו], הם מצאו עצמם בפני מחזה שגם רבים מהבכירים הפלסטינים לא העלו על דעתם. לפגישה בבית הלבן קדמו צעדים וסידורים שיצרו קשר חדש שצפוי להתברר יותר ויותר במהלך ביקורו של טראמפ בבית לחם ב-23 במאי 2017.

 

הנשיא עבאס אמר: 'לביקור קדמו כמה פרטים, ולפני חודש וחצי לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הגיע לכס השלטון בבית הלבן, נשלחה הזמנה לראש המודיעין הפלסטיני הגנרל מאג'ד פרג' להגיע לוושינגטון לפגישה  עם עמיתו האמריקאי, והוא אכן הגיע לשם ונועד עם בכירים ביטחוניים ומדיניים אמריקאים רבים  בוושינגטון. הוא [הגנרל פרג'] חזר אלינו עם מידע רב, לפיו החל עידן חדש בוושינגטון וצפויים לנו חידושים, שכן יש אדם חדש במדינה הזו [טראמפ] שאולי יציג רעיונות חדשים לבעיה הפלסטינית, ואנו שמחנו מאוד על הפגישה [המקדימה] הזו'. 

  

בפגישה סגורה עם השגרירים הערבים בוושינגטון, הוסיף [עבאס] ואמר: 'מיד לאחר מכן, זמן קצר לאחר מינוי יו"ר סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב [CIA] מייק פומפאו [ב-23.1.2017], נאמר לנו שהוא יגיע אלינו והוא אכן ביקר אצלנו ברמאללה וישבנו עמו ארוכות. הוא אדם מנוסה, שכן הוא היה חבר קונגרס, כך שענייננו לא היה ממש זר לו, אם כי ייתכן שהיה צורך לעדכנו בכמה פרטים, אלא שלאחר שנסתיימה הישיבה עמו הוא אמר: אני יוצא כעת לנמל התעופה ומשם לוושינגטון, משום שאני רוצה להניח את פרוטוקול  הישיבה בפני הנשיא טראמפ, שאמור להיפגש הלילה עם בנימין נתניהו.'

 

הפגישה עם ראש ה-CIA  הייתה ההתקשרות הראשונה עם הדרג הנשיאותי [הפלסטיני] ... וחרף ניסיונותיהם של אי אלו גורמים לטעון כי המגעים הפלסטינים-אמריקנים הם בעלי אופי ביטחוני, הרי שהללו המשיכו אל המישור המדיני.

 

הנשיא [עבאס] אמר: 'הצעד השני היה לאחר כשבוע, כשהנשיא טראמפ התקשר אליי, וזו הייתה התקשרותו הראשונה [אליי. הוא] בירכני ואח"כ הזמין אותי אל הבית הלבן ואמר: שמעתי אודותיך אי אלו דברים, אולם אני רוצה לשמוע ממך יותר, משום שאני רוצה למצוא פתרון לסכסוך. הוא שב וחזר על הזמנתו יותר מפעם אחת, ואח"כ אמר לי שהוא רוחש אמון רב לכמה מעוזריו ובהם ג'ייסון גרינבלט [פרקליט יהודי-אמריקאי שכיהן כסגן נשיא ויועץ משפטי ראשי של חברות טראמפ, וכיועצו לענייני ישראל במהלך הבחירות לנשיאות ארה"ב]  וכי הוא ישלח אותו אלינו בקרוב כדי שנשוחח עמו.'

 

הצעד הבא היה פגישת שליח הנשיא האמריקאי להסכמים הבינלאומיים ג'ייסון גרינבלט  עם הנשיא עבאס ברמאללה. הנשיא עבאס אמר: 'גרינבלט הגיע וישבתי עמו ארוכות ודיברתי אתו מאלף עד תו, משום שהנחתי שעליו להכיר את הפרטים. התחלתי את דברי מאוסלו עד ימינו אלו, שלב אחר שלב, ודיברתי בפרוטרוט על כל הנושא הפלסטיני במלואו. אח"כ ניסיתי להשיב על כל השאלות שהערכתי שהן עולות על דעתו, ולכן כשסיימתי את דבריי הוא אמר: לא נותר לי דבר לשאול אודותיו, זו הייתה פגישה מועילה.'

 

צעד החמישי הוא פגישת גרינבלט והנשיא [עבאס] בצד הירדני של ים המלח בשולי הפסגה הערבית. הנשיא עבאס אמר: 'גרינבלט חזר לוושינגטון ושב אלינו במהלך הפסגה הערבית בירדן, שם נפגש עם שרי חוץ ערבים רבים.'

 

במקביל נערכו הכנות לפסגה במהלך ביקור משלחת [פלסטינית] בוושינגטון שכללה את ד"ר סאיב עריקאת, מזכ"ל הוועד הפועל של אש"פ, לואא' מאג'ד פרג', ראש המודיעין הכללי וד"ר מוחמד מוצטפא, יועצו הכלכלי של הנשיא. בה בעת נערכו הכנות גם בדרג מנהיגי פלסטין, ירדן ומצרים לאחר ששלושתם הוזמנו לבית הלבן.

 

הנשיא עבאס אמר: 'אנחנו הוזמנו והתכוננו לביקור הזה, אך לפני כן בפסגה הערבית שהיתה פסגת פלסטין, המלך עבדאללה השני יזם מפגש משולש בהשתתפות נשיא מצרים עבד אל-פתאח אל-סיסי ואנוכי כדי שנישא מסר אחד ואחיד לוושינגטון. המלך והנשיא [אל-סיסי] הוזמנו [לוושינגטון], אך מועד ביקורי טרם נקבע. לכן שלושתנו נפגשנו ודנו בפרוטרוט על המסר שעלינו להעביר לוושינגטון'. הוא הוסיף: 'המלך עבדאללה והנשיא אל-סיסי עדכנו אותנו מה קרה [בפגישותיהם] בוושינגטון. הם דיברו [שם] בצורה אחידה וזה הועיל לנו מאוד. לאחר מכן הוחלט שאני אגיע לכאן, הגעתי לוושינגטון, קיימתי כמה מפגשים צדדיים והלכנו לבית הלבן.'

   

המפגש עם ג'רארד קושנר

עם הגיעו של הנשיא עבאס לוושינגטון, נמשכו המפגשים בין הפלסטינים לאמריקאים. הרחק מהתקשורת התקיימה הפגישה הראשונה בין הנשיא עבאס ליועץ הבכיר של הנשיא האמריקאי וחתנו, ג'רארד קושנר. קושנר הותיר רושם חיובי מאוד על הנשיא עבאס [שאמר] שהוא 'איש מנומס ורוצה להבין את המצב מקרוב. הוא שאל בצורה מנומסת מאוד שאלות על כל הנושאים עליהם רצה לדעת.' פגישה זו התקיימה ערב הגעתו של הנשיא לבית הלבן. עד הפגישה בבית הלבן, הערכות בקרב הבכירים הפלסטינים היו חלוקות. חלק ציפו לפגישה קלה וקולחת וחלק חשש מהפתעות של הרגע האחרון.

 

המפגש עם טראמפ

הפגישה התקיימה כפי שקיוו הבכירים הפלסטינים והייתה חיובית מאוד, כפי שעלה בברור משלבי קבלת הפנים שהתקיימה לנשיא בבית הלבן.

 

באופן טבעי הנשיא עבאס ישן באותה לילה לאחר טיסה ארוכה מאוד ולאור הבדלי השעות. הוא היה מרוצה בשעות הבוקר כשהתכונן ללכת לבית הלבן בפעם הראשונה בתקופת טראמפ.

עם הגעת הנשיא לבית הלבן, הנשיא טראמפ קיבל את פניו בדלת והלך אתו לכתוב את רשמיו בספר האורחים. לאחר מכן הם הלכו יחד לחדר הסגלגל שם, מול אמצעי התקשורת, בירך טראמפ את הנשיא עבאס ולחץ את ידו יותר מפעם אחת. לאחר מכן הם הלכו ללשכתו ההיסטורית של הנשיא רוזוולט בבית הלבן, שם נשאו הצהרות נפרדות לפני שלחצו ידיים שוב ופנו לחדר הקבינט, מקום בו הממשלה האמריקאית מקיימת את ישיבותיה.

 

בחדר הקבינט ישב שר החוץ רקס טילרסון משמאלו של הנשיא האמריקאי ולימינו ישב סגנו מייק פנס. בפגישה נכחו גם יועץ הנשיא לענייני ביטחון לאומי הגנרל מקמאסטר, קושנר, גרינבלט, בכיר עובדי הבית הלבן והקונסול האמריקאי בירושלים דונלד בלום.

 

מן הצד הפלסטיני השתתפו מלבד הנשיא עבאס: ד"ר סאיב עריקאת,  הגנרל מאג'ד פרג', ד"ר מצטפא [כלכלן], סגן ראש הממשלה זיאד אבו עמר, יועצי עבאס נביל אבו רדינה ומג'די אל-ח'אלדי והשגריר הפלסטיני בוושינגטון חסאם זמלט.

 

עבאס: זה מה שקרה בבית הלבן

ובעניין פרטי הביקור שם, אמר עבאס: 'לאחר שחתמנו בספר המבקרים ומסרנו הודעות לעיתונות, ישבנו יחד וניסיתי לעשות כל מאמץ להציג את רצוננו ואת רעיונותינו. אמרתי לו מפורשות: אנו כאומה ערבית  אחת – כולנו נגד הטרור וכולנו נלחמים בטרור, מכל סוג ומכל מקור. הוא זר לנו כאומה, זר לתרבותנו ולכן אנו מתייצבים נגד הטרור. נקודה השנייה בנוגע למצב המדיני – אנו הפלסטינים מאמינים בפתרון שתי המדינות, כלומר ישראל שכבר קיימת ומדינה פלסטינית שאנו רוצים להקים בגבולות 67 שבירתה מזרח ירושלים. אם יעלה בדעתו של מישהו לדבר על מדינה אחת, אמרתי לו כי בחירתנו היא [בפתרון] שתי המדינות. אך אם מישהו [בכל זאת] מדבר על מדינה אחת, קיימות שתי אופציות: [האופציה הראשונה] מדינת אפליה גזענית, כלומר מדינה בשני משטרים כמו המצב הנוכחי בשטחים הפלסטיניים. מובן שלא נסכים לכך ואיש בעולם לא יסכים. או [האופציה השנייה] – מדינה דו-לאומית. אני סבור ושמעתי זאת מהם [מהישראלים] יותר מפעם אחת שהם יתנגדו לכך לחלוטין. לפיכך נותר לנו פתרון שתי המדינות – מדינת פלסטין בגבולות 1967 וישראל. אנו רוצים מדינה בגבולות האלה ומזרח ירושלים היא בירת פלסטין.'...   

 

בשיחתו עם הנשיא טראמפ עבר עבאס להסבר על יזמת השלום הערבית כשהוא מסתייע במסמך של דף אחד שהנשיאות הפלסטינית הכינה, שכלל את נוסח היזמה ואת דגלי המדינות הערביות והאסלאמיות שקיבלוה. הנשיא אמר : 'אמרתי לטראמפ: יש לנו את היזמה הערבית שהפסגה הערבית בביירות אימצה ב-2002, שהיא בעיני היזמה בעלת הערך הרב ביותר שהוגשה לפתרון הבעיה הפלסטינית. היא איננה ארוכה ואינה מסובכת. והיא כוללת שני סעיפים עיקריים'. הנשיא עבאס הסביר לנשיא כי בסעיף הראשון נכתב כי אם ישראל תיסוג מהשטחים הערביים והפלסטיניים, כל מדינות ערב מוכנות לכונן עמה יחסים וכי את היזמה אימצו ביותר מבירה ערבית אחת ובוועידות פסגה רבות ערביות ואסלאמיות, למשל באיסטנבול, באיראן ובפקיסטן...'  

 

הנשיא עבאס הסביר לנשיא האמריקני שדגלי המדינות על המסמך, הם של המדינות שקיבלו את יזמת השלום הערבית  והביעו נכונות להכיר במדינת ישראל אם ישראל תיסוג מן השטחים הערביים והפלסטיניים הכבושים.

 

עבאס הסביר לטראמפ כי היזמה מציעה פתרון צודק ומוסכם לבעיית הפליטים לפי 194. צריך לפתור את הבעיה בדרך יצירתית לפי החלטות האו"ם. חייבים לפתור את הבעיה כדי לסיים את הסכסוך.


הנשיא הסביר את הנושא לטראמפ ב-20 דקות

כמו כן, הנשיא עבאס הסביר לו שיזמת השלום הערבית טיפלה גם בבעיית הפליטים הפלסטיניים כאשר קבעה כי חייבים לפתור פתרון צודק ומוסכם את בעיית הפליטים  לפי החלטה 194, לפיכך, נחוץ לה פתרון יצירתי לפי החלטות האו"ם. עבאס אמר לנשיא האמריקני: 'אנו מתעקשים על הפתרון הזה משום שאנו רוצים לא רק חוזה שלום בינינו לישראל אלא לסיים את הסכסוך בינינו ובין  הישראלים. אם בעיית הפליטים תישאר בלי פתרון, גם הסכסוך יישאר.' 

 

מפת פלסטין לדורותיה

לאחר מכן הציג הנשיא עבאס לנשיא ארה"ב את מפת פלסטין מאז 1937 ועד היום כדי להבהיר לו את [מידת] הכרסום בשטחים הפלסטיניים כתוצאה מהכיבוש הישראלי. הוא אמר: 'המפות מסבירות את הבעיה הפלסטינית... החל ממפת פלסטין ההיסטורית, עבור בתכנית החלוקה הראשונה של 1937, [תכנית החלוקה] השנייה של 1947 ואחר כך 1948. מה נותר לנו? ולבסוף מה שהשאירו הישראלים לפלסטינים [לאחר] בניית ההתנחלויות בשטחים הפלסטיניים.' הנשיא עבאס אמר כי אם תימשך הבנייה בהתנחלויות ..., 'כיצד ניתן יהיה לבנות את המדינה הפלסטינית, ולכן אנו מתנגדים להתנחלויות ורואים בהן בלתי לגיטימית. על בסיס זה יש לטפל בהן כשנשב לשולחן [המו"מ]'.

 

הסבר זה ארך 15-20 דקות במהלך פגישה בארבע עיניים בין שני הנשיאים. משם עברו השניים לחדר הקבינט בבית הלבן ושם הצטרפו אליהם הצוותים האמריקני והפלסטיני.

 

בפגישה בחדר הקבינט דיברו הבכירים הפלסטינים כל אחד בתחום התמחותו והסבירו את העמדה הפלסטינית בכל הנושאים.

 

הנשיא עבאס אמר: 'לסיכום חשנו כי האיש [טראמפ] רציני והוא להוט למצוא פתרון בהקדם. אנו מקווים שכך יהיה. אמרתי לו שאנו מוכנים לשגר משלחת לארה"ב לאלתר כדי להתחיל במו"מ, באופן שתמצאו לנכון'. הוא הוסיף: 'זהו הבסיס שיש לנו, אלו הן עמדותינו ואיננו דורשים יותר מהחלטות האו"ם.  חשתי שלנשיא טראמפ יש נכונות חיובית מאד להמשיך ושמחתי על כך מאד. אינני אומר כי הוא הסכים עם דבריי, אך לפחות הוא הקשיב לי באופן חיובי ובעניין רב. אני מקווה שהוא השתכנע, אך זה מצריך זמן ואני חושב שהוא צריך לדעת פרטים נוספים.'

 

קבלת פנים יוצאת מן הכלל

המשקיפים הסכימו פה אחד כי הנשיא עבאס זכה לקבלת פנים מיוחדת ויוצאת מן הכלל בבית הלבן. בסידורי קבלת הפנים בבית הלבן בלט הדגל הפלסטיני במקומות רבים, במיוחד בחדר רווזוולט ההיסטורי, שם הדגל הפלסטיני [ניצב] מאחורי הנשיא האמריקני כשדיבר. שעות לאחר סיום הפגישה עשרות בכירים אמריקנים ואינטלקטואלים בוושינגטון, ביניהם גדולי המבקרים של הנשיא ונציגים של ארגונים כמו איפא"ק נהרו לאולם גדול במלון מנדרין בוושינגטון כדי לברך את הנשיא עבאס על הפגישה המוצלחת. רבים דאגו להצטלם עמו. למחרת היום הגיעה ההפתעה האמריקנית השנייה, כשהבית הלבן הודיע כי הנשיא טראמפ קיבל את ההזמנה לבקר בשטחים הפלסטיניים. הנשיא עבאס אמר כי הוא מברך על ביקור זה וכי הוא מקווה שהיא תביא להתפתחויות."

 



[1] אל-איאם (רש"פ), 7.5.2017

[2] הפלסטינים ומדינות ערב, בניגוד לישראל, רואים בהחלטה 194 הכרה בתביעתם לזכותם לשיבה לבתיהם ולפיצויים גם יחד. כמו כן, יצוין, כי התייחסות לנושא שיבת הפליטים או פיצויים כלל לא הופיעה ביוזמה הסעודית, אלא הוספה לאחר מכן בלחץ של סוריה ולבנון, במה שהפך להיות "יוזמת השלום הערבית" ראו מאמרו של איתמר רבינוביץ "החטוטרת של היוזמה הסעודית", (הארץ), 7.4.2002

[3] אל-איאם (רש"פ), 7.5.2017