המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
מרצה סעודית: די להפרדה מגדרית במסגדים; הבה נעשה את המסגד דומה לכנסיה
27/11/2016


מרצה סעודית: די להפרדה מגדרית במסגדים; הבה נעשה את המסגד דומה לכנסיה

 

האתר הערבי הליברלי "אילאף" פרסם ראיון עם ד"ר נג'אה אל-סעיד, מרצה סעודית לתקשורת באוניברסיטת זאיד בדובאי. בראיון  טענה אל-סעיד כי דת האסלאם היא הדת המונותיאיסטית היחידה שלא התקדמה עם המודרנה, בגלל מאמיניה השמרנים, ולכן תהליכי המודרניזציה צריכים להתחיל בדת עצמה, באמצעות שינוי דרך קיום הפולחן הדתי. 

 

כדי לחולל את השינוי המיוחל הציעה אל-סעיד לעצב מחדש את החלל הפנימי של המסגדים כך שיתאים לתפילה משותפת לנשים וגברים, להנהיג קודי לבוש והתנהגות הולמים במסגד, להתקין בו כסאות ישיבה ותאורה עמומה שתייצר אווירה של רוחניות ורוגע, באופן הדומה לזה הקיים בכנסיה.

 

בהתייחסה לנוהג של תפילות בהנהגת נשים הקיים בכמה מדינות במערב, אמרה אל-סעיד כי במדינות ערב יש להתחיל קודם בהקמת מוסד לפסיקת הלכה לנשים, בכתיבת ספרי דת בידיהן ובהגשת תכניות דת על ידן.  

 

להלן תרגום קטעים מתוך הריאיון עם נג'אה אל-סעיד: [1]

 

 

שאלה: האם יש איסור דתי המונע את שינוי הרציונל השולט בעיצוב הפנימי של המסגדים?
תשובה: מבחינה דתית אין איסור לשנות את העיצוב הפנימי של המסגדים הנהוג כיום בעולם האסלאמי, שהוא שונה ממסגד למסגד. כפי שבוצעו חידושים ברַחבות החיצוניות של מתחם המסגד של מכה בשל [עבודות] ההרחבה, למה שלא יבוצע שינוי גם בעיצוב הפנימי של המסגדים? הרַחבות החיצוניות של מתחם המסגד של מכה מוקפות בגורדי שחקים בסגנון המודרני ביותר, מי שמביט בהם מלמעלה מוצא שהם דומים ל[גורדי השחקים של] מנהטן ניו-יורק. על-פי חדית' מפי אבו אל-דרדא'  'הנביא אמר: מה שהתיר אללה בספרו [הקוראן] - מותר; מה שאסר - אסור; וכל דבר שיש שתיקה לגביו, יש עליו מחילה. אז קבלו את מחילתו של אללה.'

 

שאלה: האם העדר רחבה פנימית הוא הגורם היחיד המונע נוכחות של נשים וגברים יחד במסגד?

תשובה: אפשר שזוהי אחת הסיבות לכך, אך לדעתי ההרגל והדבקות במנהגים ובמסורות הם אלו שמונעים נוכחות של נשים וגברים יחדיו במסגדים. זאת בעוד שהאסלאם אינו אוסר ערבוב [ביניהם], והראיה לכך היא שטקסי החג' והעומרה מעורבים והתפילה במתחם המסגד במכה מעורבת, אם כן, מדוע להפריד ביניהם במסגדים האחרים? התחלה של כל פרויקט כזה היא קשה מההיבט המסורתי, אך מההיבט הדתי אין איסור [לעשות זאת]. התוצאה העיקרית שעלינו לחתור אליה היא להפוך את החברה לנאורה באמצעות לימוד הדת האסלאמית בשיטה תרבותית המעודדת שוויון וכיבוד הדדי בַּיחס בין גברים ונשים, ללא הפרדה ביניהם כאילו היו משני כוכבים שונים. הבה נהפוך את המסגד לדומה לכנסיה!

 

נשים וגברים זה לצד זה ברחבה המקיפה את הכעבה במכה[2]



שאלה: מדוע שלא תשרטטי לנו תמונה ברורה ומפורטת של המסגד, כפי שאת רואה אותו בעיני רוחך?

תשובה: גיבשתי [לעצמי] תמונה כזו במוחי לפני זמן רב, והיא כוללת: מסגד רחב היקף שיש בו כיסאות שעליהם יישבו מי שבאים למסגד כדי לקרוא קוראן או להאזין לדרשה. הכיסאות הללו יחולקו לשני חלקים מקבילים, צד אחד לנשים וצד אחד לגברים; במקום התפילה תהיה בימה לדרשן; תהיה תאורה עמומה, כדי ליצור סוג של  רוחניות ורוגע נפשי; במרכז המסגד, מול הכיסאות תהיה זירה רחבת היקף, מוגבהת מעט, לצורך התפילה, מחולקת לשני חלקים - לנשים ולגברים.    

 

שאלה: האם ייתכן שהכיסאות יעוררו את זעמם של המוסלמים, ואפילו של המאמינים הפשוטים, בשל הדמיון שיש בהם לכנסיות המלאות בכיסאות?

תשובה: כל דבר בתחילת דרכו הוא קשה, אולם אינני מבינה מדוע שהאסלאמיסטים והשמרנים יתנגדו לכיסאות  במסגדים, בעוד שאין הם מתנגדים לבניית גורדי שחקים בסגנון מערבי מסביב למתחם המסגד במכה ואין הם רואים בכך שינוי במאפייני הבניה האסלאמיים והמרתם ב[סגנון] הבנייה המערבי.  התנגדות להימצאותם של כיסאות במסגדים כדי שלא יהיו דומים לכנסיות אינה הגיונית, שכן רוב אנשי הדת המתונים מטיפים לסובלנות ולהתקרבות בין הדתות, ואיזו מניעה יש לכך שמסגד יהיה דומה לכנסיה? כולם יושבים על כיסאות ומעולם לא שמעתי שישיבה עליהם אסורה או מגונה. זהו לדעתי מראה תרבותי ובריא לרגליים, לברכיים ולגב. במסגדים הללו צריכות להיות הנחיות המבהירות את גינוני הכניסה אל המסגד במה שנוגע להופעה נקייה, לעידון ההתנהגות ולאופן [ביצוע] רחיצת ההיטהרות כדי שהמסגד לא יתמלא במים.

 

שאלה: מי לדעתך יתמוך בהצעתך זו לשינוי המבנה המסורתי של המסגד?

תשובה: בעקבות פרסום הרעיון בדף הפייסבוק שלי, הופתעתי באמת מן ההיענות הרחבה לו [שהייתה] מעבר לציפיותיי. אני מצפה מכל מי שמתעניין בשיקום וחידוש [של החברה הערבית המוסלמית] שיתמוך בי. חידשנו הרבה דברים בחיינו: בתינו שונים מאלו שהיו לנו בעבר וכך גם הבניינים, המלונות והשווקים [שלנו], הכול שונה מכפי שהיה בעבר  והפך לסגנון מודרני ביותר, אז מדוע חידוש בבניית המסגדים קשה ובלתי אפשרי?

 

שאלה: האם את מצפה שהנושא יעורר ויכוח כמו בכל עניין אחר בעל אופי של חשיבה חדשנית?

תשובה: ייתכן שהנושא יעורר בהתחלה ויכוח, אולם, אם ייבנה מסגד בסגנון זה במדינה ערבית או מוסלמית כלשהי, אני משוכנעת שהרעיון יתפשט משום שאין בו דבר שפוגע בדת, אדרבא, המראה תרבותי ביותר והוא מעניק למוסלמים תדמית מעודנת.

 

שאלה: מתי ניתן [יהיה] לשחרר את האסלאם מרעיונות ומדפוסים המזיקים לו יותר משהם שומרים עליו?

תשובה: האסלאם הוּרד באזור מדברי שתושביו מתאפיינים בשמרנות, בקושי שלהם לבצע שינויים ולהתקדם עם המודרנה, לכן הדת האסלאמית היא היחידה בהשוואה לדתות המונותיאיסטיות האחרות  שלא התקדמה עם המודרנה ולא בגלל הדת [עצמה] אלא בגלל מאמיניה. כדי שאופיים של תושבי האזור הזה ישתנה בהדרגה, עלינו להתחיל באופן בו מקיימים את פולחן הדת.

המוסלמים מתאפיינים בקולותיהם הרמים, באי ארגון וסדר ובכך שהגברים והנשים אינם רגילים להתכנס יחדיו במקומות הפולחן. למרבה הצער, ההסתכלות של רוב המוסלמים על האישה היא קנאית ומינית, רחוקה מכל רוחניות ורציונליות, לפיכך, בניית מסגדים באופן [שהצעתי] ומפגש [בין נשים וגברים] בסביבה רוחנית דרך קבע ישפרו את הקשר בין שני המינים ותהיה להם השפעה חיובית ותרבותית על החברה כולה. התרגלות לישיבה על הכיסאות באופן מסודר ולתפילה בקול נמוך בתאורה עמומה תעדן בהדרגה את התנהגותם של המוסלמים.

 

שאלה: מה דעתך על כך שאישה תנהיג את התפילה בציבור [קרי תשמש כאימאם]?

תשובה: ראינו נשים המנהיגות את התפילה בציבור ונושאות דרשות במסגדים באירופה ובארה"ב. האחרונה שבהן הייתה אשת האקדמיה התימנית אלהאם מאנע  אשר נשאה דרשה במסגד בשוויץ. כמו כן, שמענו על אמינה וֻדוד מרצה ללימודים אסלאמיים באוניברסיטת ווירג'יניה קומונוולת' האמריקאית, שהיא האישה הראשונה שמנהיגה את תפילת יום השישי לנשים וגברים.[3]  נושא זה עורר ויכוח רחב היקף, אך לדעתי, לפני שנגיע לשלב הזה, על החברות הערביות המוסלמיות שלנו לקבל [תחילה] את הרעיון שאישה פוסקת הלכה ואת הרעיון של תכנית דתית המוגשת בידי אישה שהצופים שואלים אותה שאלות בנושא דת.

 

עד היום, יש לגברים מונופול בתחום זה והם שולטים באופן בלעדי על פרשנות [הקוראן] על ספרי [הדת], על תכניות הדת ועל פסיקת ההלכה. כיצד אפוא תסכים החברה שאישה תנהיג את התפילה של המוסלמים אם היא מונעת ממנה לפסוק הלכה ולהגיש תכנית דת? לפני שנדון בהנהגת התפילה במסגד, בואו נתחיל בהקמת מוסד לפסיקת הלכה לנשים ובספרי דת שייכתבו בידי נשים ובתכנית דת שמגישה אישה. אני מקווה לראות למשל תכנית בערוץ לוויין ערבי, שמגישה אישה הבקיאה בשריעה האסלאמית כמו ד"ר סוהילה זין אל-עבדין, למשל.



[1] ו http://elaph.com, 5.6.2016

[3] ראו דוחות ממרי בנדון: תפילת יום שישי בהנהגת אישה בשוויץ מעוררת סערה ברשתות החברתיות, 5.6.2016 ; תפילת יום שישי מעורבת בהנהגת אישה - תגובות לתקדים ההיסטורי, 11.4.2005.