פרשנים ערביים: תקרית המלחים האמריקאים – מסר איראני לוושינגטון ערב יישום הסכם הגרעין
ב-12 בינואר 2016 עצרו שלטונות איראן עשרה מלחים אמריקאים שהיו על שתי ספינות אמריקאיות שנסחפו אל המים הטריטוריאליים של איראן. משמרות המהפכה האיראנים עצרו ואזקו את סגל הסיפון והחזיקו אותם בבסיס צבאי, וכעבור זמן קצר שחררום. שלטונות איראן הפיצו בתקשורת תמונות של המלחים האמריקאים כורעים ברך ומרימים ידיים על הראש לאות כניעה לאיראנים.
בעקבות אירוע זה התפרסמו בעיתונות הערבית מאמרים הן מצד תומכי איראן והן מצד מתנגדיה, שטענו כי התקרית מהווה מסר איראני לארה"ב. טארק אל-חומיד, עורך לשעבר של היומון הסעודי אל-שרק אל-אוסט טען כי משמרות המהפכה הביכו את אובמה והציגו אותו כנשיא חלש ערב יישום הסכם גרעין. היומון הלבנוני אל-אח'באר, המקורב לחזבאללה ותומך בציר ההתנגדות. טען כי מדובר במסר איראני לארה"ב לפיו איראן תהיה מוכנה להיכנס לעימות מולה אם תיאלץ, ובמקביל גם מסר למדינות אחרות, קרי מדינות המפרץ, לבל יתעסקו אם איראן. יצוין כי עמוד השער של אל-אח'באר (14.1.16) הציג את תמונת המלחים האמריקאים הכנועים כשידיהם על ראשם תחת הכותרת "טהראן לוושינגטון: אני השולטת במפרץ".
הכותרת בשער אל-אח'באר: "טהראן לוושינגטון: אני השולטת במפרץ"[1]
מאמר באל-אח'באר
המזוהה עם חזבאללה: מסר מאיראן לארה"ב: מוכנה לעימות
היומון הלבנוני אל-אח'באר המקורב לחזבאללה ולציר האיראני, פרסם מאמר מאת בעל הטור חסן חידר, שטען כי אירוע זה מהווה מסר איראני לארה"ב, לפיו היא לא תהסס להתעמת אתה אם תיאלץ, ומסר לעוד מדינות ברמזו למדינות המפרץ ובפרט לסעודיה, שכללי המשחק השתנו ועליהן להכיר בחולשתן מולה. חידר כתב:
"אירוע זה היה מערכה שקטה אך בעלת חשיבות, שכן הוא התרחש מול החופים הסעודיים, פגע בכוח אמריקאי, וגרר אחריו [תגובות אמריקאיות] ...שדמו להתנצלות בפני איראן. וושינגטון לא איימה במלחמה ולא העלתה את טון הדיבור שלה...
משמרות המהפכה, הממונים על הגנת המפרץ, התפרסמו בביטוי "רואים ובלתי נראים" אשר טבע מפקד חיל הים שלהם, הגנרל עלי פדוי. כלומר הם עוקבים אחר [הנעשה] במפרץ מבלי שמישהו יבחין בהם, ובזמן חירום הם מופיעים בפתאומיות.
יתכן ומשמרות המהפכה רצו להעביר מסר לכל מאן דבעי, האומר כי אם איראן תחוש שהאינטרסים והביטחון שלה נתונים בסכנה, היא מוכנה להיכנס לכל עימות, אפילו עם ארה"ב... [כמו כן] המשחק מול וושינגטון בדרך זו מבטיח [שמדינות] קטנות יותר [מארה"ב] יבינו שטהראן לעולם לא תהסס להגיב על כל פגיעה בריבונותה, וכי כללי המשחק השתנו ועל חלק [מהגורמים] להכיר במגבלות הכוחות שלהם".[2]
כותב סעודי בכיר: איראן חטפה לא רק מלחים אמריקאים, אלא גם את אובמה עצמו
טארק אל-חומיד, העורך לשעבר של היומון הסעודי אל-שרק אל-אוסט, היוצא לאור בלונדון, כתב ב-14 בינואר 2016, מאמר בו טען, כי מעצר המלחים האמריקאים, שעות ספורות לפני נאומו השנתי של נשיא ארה"ב אובמה על מצב האומה, הטיל צל על הנאום, והיווה למעשה חטיפה של הנשיא עצמו. לדבריו, מעשה החטיפה הוכיח כי לאיראן אין כוונה להתמתן וחשף את אובמה - שרצה להציג את הסכם הגרעין עמה כהישג גדול - בחולשתו. הוא כתב: "כאשר עצרו משמרות המהפכה של איראן שתי סירות של הצי האמריקאי במפרץ ביום שלישי בערב [13 בינואר] שעל סיפונן היו עשרה מלחים אמריקאים, לא המלחים היו העניין החשוב, אלא העובדה שמשמרות המהפכה חטפו למעשה את הנשיא האמריקאי ברק אובמה, שעות ספורות לפני שנשא את נאום מצב האומה האחרון שלו, לקראת סיום כהונתו השנייה.
משבר המלחים האמריקאים באיראן הסתיים כמה שעות לאחר המעצר, אולם נאום אובמה הוא שנחטף לגמרי, היות שהאיראנים גרמו לאובמה להחמיץ את ההזדמנות להופיע במעמד של האיש החזק שאילץ את איראן להיכנע בתיק הגרעין. מעצר המלחים גרם לאובמה לאבד את ההזדמנות להתגאות בלגיטימיות של הסכם הגרעין ולומר לאמריקה המפולגת ביחסה לאיראן, וכמוה גם העולם כולו, שאיראן השתנתה ושהיא תחזור להיות חברה פעילה בקהילה הבינלאומית, המתנערת מאלימות ומכבדת אמנות והסכמים בינלאומיים. יהיו שיאמרו כי ההתנהגות האיראנית טיפשית וזה נכון, כמו הטיפשות במתן אמון במשטר האיראני!
לכן, המעצר של המלחים האמריקאים, לפני נאום אובמה, הראה את חולשתו של הנשיא האמריקאי, ועורר ספקות אפילו בקרב המסנגרים על מדיניות החוץ שלו, ובמיוחד כלפי [התנהגות] איראן באזורנו. המבוכה ניכרה גם בקרב צוות הבית הלבן, ובאה לידי ביטוי בהדלפות ובתירוצים שהעביר הצוות של אובמה לתקשורת האמריקאית, בעת מעצר המלחים. המבוכה הגדולה ביותר היתה לגבי אופן ההתמודדות של אובמה עם מעצר המלחים. [והשאלה] האם יכלול אותו בנאומו שהוכן מראש, או לא. לפיכך לא היינו עדים לחטיפה של מלחים כפי שהיינו עדים לחטיפה של הנשיא האמריקאי עצמו. ה'כופר' ששולם [למעשה] היה החמצת ההזדמנות של אובמה להופיע כנשיא חזק הזוכה ללגיטימיות על הישג הסכם הגרעין עם איראן.
מתוך כוונה תחילה להתעלל בנשיא האמריקאי ולהציג ברבים את חולשתו, משמרות המהפכה עצרו את המלחים האמריקאים ובעצם חטפו את אובמה עצמו, מספר ימים לפני היישום הצפוי של הסכם הגרעין בין איראן למעצמות. מטרת משמרות המהפכה כאן ברורה, הם רוצים לומר שהם לא ייכנעו ושאובמה חלש מכדי להתרברב בניצחון עליהם. כמו כן, משמרות המהפכה רוצים לומר למי שנמצא בתוך איראן ומחוצה לו, שידם עדיין על העליונה בטהראן, למרות כל מה שקרה לאיראן לאחרונה, לאחר המתקפה הפרועה על השגרירות הסעודית באיראן והתנצלותה של טהראן בפני מועצת הביטחון על כך. בנוסף, המעשה של משה"מ הוא תגובה המעמידה במבוכה את תעמולתו של נשיא איראן [רוחאני] ואנשיו - ובפרט שר החוץ המתחכם [זריף] ואחרים - הטוענים שהם רוצים בשלום ובפתיחות, בעודם משווקים שקרים והאשמות משוחדות נגד סעודיה.
מצב הביש של אובמה מתבטא לא רק בחטיפתו שלו, אלא בכך שהוא רצה לנקוט עמדה ניטראלית כלפי העוינות האיראנית האחרונה נגד סעודיה והאזור כולו, אלא שהוא עצמו הפך לקורבן של איראן, שחטפה אותו לפני נאום מצב האומה האחרון שלו והרסה לו את ההזדמנות להציג עצמו כגיבור בעל ההישג שלמעשה טרם הושלם " [3]