המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
כותב סעודי קורא לשת"פ בין הפזורה המוסלמית ליהודית כדי למנוע פגיעה בחופש הפולחן
2/11/2015


כותב סעודי קורא לשת"פ בין הפזורה המוסלמית ליהודית כדי למנוע פגיעה בחופש הפולחן


חמד אל-מאג'ד, בעל טור סעודי ביומון הסעודי אל-שרק אל-אוסט היוצא לאור בלונדון, המשמש גם כחבר מועצת המנהלים של המכון הבינלאומי לדיאלוג בין דתות ותרבויות על שם המלך עבדאללה הממוקם בווינה, דן במאמרו ביומון ב- 2 לספטמבר 2015 באפשרות לשיתוף פעולה בין מוסלמים ליהודים במערב כדי להתייצב יחדיו מול הקמפיין שמוביל הימין הנוצרי הקיצוני במדינות המערב נגד זכויות המוסלמים, ונוכח חששה של הפזורה היהודית מגורל דומה. הכותב תוהה האם שת"פ בנושא זה, שיועיל לשתי הפזורות, ניתן למימוש או שהסכסוך בנושא הפלסטיני יעיב על הסיכוי להוציא רעיון כזה אל הפועל.

 

להלן תרגום קטעים מן המאמר[1]:

 

חמד אל-מאג'ד

 

"לראשונה מזה 14 שנים בהן נדדתי בין מדינות המערב ואמריקה הצפונית והדרומית... ובמהלכן השתתפתי בוועידות וסדנאות הקשורות לדיאלוג [הבין-דתי], שמעתי על חששה של הפזורה היהודית מפני עתידן הלוט בערפל של חירויותיה הדתיות,  אותו הביעו כמה ממנהיגיה באוזני כמה ממנהיגי הפזורה המוסלמית במערב.

 

חשש זה אינו נובע מחוקים חדשים הפוגעים ישירות בחירויות הפזורה היהודית, כפי שקרה לפזורה המוסלמית [למשל] עם האיסור על בניית צריחים למסגדים בשוויץ והאיסור בצרפת על לבישת חיג'אב  על פי חוק. אלא, [חששה של הפזורה היהודית] נובע מאותם חוקים אשר פגעו בפזורה המוסלמית במערב.

 

כמה ממנהיגי היהודים במערב הבינו, כפי שאמר לי אחד ממנהיגי הפזורה המוסלמית הבולטים באירופה... כי מי שאסר על [לבישת] הניקאב, יאסור [בעתיד] עטיית חיג'אב ולבסוף גם [יאסור] על חבישת הכיפה היהודית; [הם גם הבינו כי] בעקבות האיסור בחוק על  בניית צריחים בשוויץ עלולות לבוא הגבלות על בתי הכנסת היהודים. כמו כן, קיים חשש מאיסור [שיוטל] על [מכירת] בשר כשר למוסלמים, וליהודים באמתלה של היגיינה. כמה רבנים יהודים גם הביעו חשש מפני איסור [שיוטל] על קיום ברית מילה, בטענה כי דרכי ביצוע הברית והכלים שמשתמשים בהם אינם עולים בקנה אחד עם ההוראות הרפואיות המחייבות.

 

אותם רבנים טוענים כי עניין האיסורים עלול  להפוך לכדור שלג שיגדל עם הזמן. [לדבריהם] , המטרה ארוכת הטווח [של איסורים אלה] אינה סיבות רפואיות, יעדם הוא לפגוע בחירויות של המיעוטים הדתיים – מוסלמים, יהודים ואחרים. [פגיעה זו] עלולה לכלול גם עריכת טקסים ציבוריים כמו תפילה במקומות ציבוריים, בימי שישי ובחגים... וזמנים בהם אסור להתפלל והרשימה עוד ארוכה...

 

בהתבסס על נתונים חדשים אלה ועל האתגרים המשותפים [העומדים בפני המוסלמים והיהודים]  עולות השאלות הבאות: האם מנהיגי הפזורות המוסלמיות במערב יצטרכו לנקוט צעד לא רגיל וחסר תקדים ולשתף פעולה עם הנהגות הפזורות היהודיות... כך שהפעילות המוסלמית-יהודית המשותפת הזו תועיל לפזורה המוסלמית לשים קץ לפעילות הגזענית של הימין הקיצוני נגדה ותהווה מכה מקדימה שתגן [גם] על הפזורה היהודית?

 

האם [הם יעשו זאת ובכך] המוסלמים יפיקו תועלת מהלובי היהודי החזק ומהשפעתו, בה אין איש [יכול] להתחרות, והיהודים יפיקו תועלת ממספרם הגדול של המוסלמים ומריבוי מוסדותיהם ומרכזיהם? או שמא המאבק הערבי- ישראלי הנצחי בנוגע לפלסטין יטיל את צלו הכבד על חיבור [אפשרי] זה, באופן שכל קבוצה תתעמת עם הימין הנוצרי הקיצוני בדרכה שלה ובאמצעיה?"



[1]  אל-שרק אל-אוסט (לונדון), 2.9.2015