המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
הפרגמטיסטים באיראן: לנצל חולשת אובמה לכפיית תנאינו במו"מ
27/10/2014

 

המחנה הפרגמטי באיראן: זו העת לנצל את חולשת אובמה כדי להשיג הסכם גרעין כולל לפי תנאי טהראן

 

הקדמה

לקראת ה-24 בנובמבר 2014, המועד בו תפוג ההארכה בת ששת החודשים של מסמך ז'נבה מנובמבר 2013 בין איראן לקבוצת ה-5+1, מפעיל המחנה הפרגמטי באיראן, בראשות האשמי רפסנג'אני פטרונו של הנשיא חסן רוחאני, המנהל בפועל את המו"מ הגרעיני מול הממשל האמריקאי, לחץ על הממשל כדי להגיע להסכם גרעיני כולל עם איראן, לפי תנאי של טהראן. לתפיסתו של המחנה הפרגמטי,  ממשל אובמה זקוק נואשות להישג משמעותי בתקופת כהונתו ולכן זו שעת כושר ללחוץ עליו בנושא הסכם הגרעין.

 

לחץ המחנה הפרגמטי באיראן על וושינגטון מאופיין בשתי מגמות עיקריות: האחת, פיתוי  הממשל לקבל את עמדת איראן במו"מ בתמורה לסיוע איראני בפתרון משברים אחרים במזה"ת, בעיקר הלחימה בדאעש ואף רמיזה על נכונות לנורמליזציה של היחסים בין טהראן לוושינגטון.

 

השניה, איום  שאם עמדת טהראן לא תתקבל, יגרום הדבר להשתלטות הזרם האידיאולוגי, העוין את ארה"ב ואת מגמת ההתקרבות אליה, על מוסד הנשיאות באיראן.

 

עלי יונסי, עוזר הנשיא רוחאני לענייני מיעוטים דתיים באיראן, טען ב-18.10 שמשבר דאעש והיותו של אובמה "הנשיא החלש ביותר בארה"ב" מספקים לאיראן הזדמנות בלתי חוזרת לאלץ את וושינגטון לקבל את דרישותיה במו"מ בתמורה לסיוע מצדה למאבק בדאעש.

 

במחצית אוקטובר 2014 נפגש מנהיג המחנה הפרגמטי רפסנג'אני עם ג'וליו האס שגריר שוויץ באיראן, שבהעדר שגרירות אמריקאית בטהראן מייצגת את האינטרסים של ארה"ב באיראן והעביר מסר ישיר לאמריקאים לפיו מדיניות הגרעין שהוא, רפסנג'אני, מוביל מעניקה לארה"ב הזדמנות חסרת תקדים לסיים את סכסוך הגרעין עם איראן, באופן שיקדם, לדבריו, פתרון משברים אחרים באזור ובזירה הבינ"ל.

 

הלחץ של איראן על וושינגטון לקבל את תנאיה במו"מ הגרעיני ניכר גם בדברי שה"ח מוחמד ג'ואד זריף בניו יורק ב-17 בספטמבר 2014 במועצה לקשרי חוץ. זריף הזהיר את וושינגטון כי אי הגעה להסכם גרעין כעת תגרום לכך שיעלה לשלטון באיראן זרם שאינו מאמין בהתקרבות למערב.

 

להלן עיקרי ההתבטאויות של ראשי הזרם הפרגמטי הקוראות לוושינגטון לקבל כעת את תנאיה של איראן במו"מ הגרעיני:

 

רפסנג'אני: כיצד יסבירו מנהיגי המערב אי השגת הסכם עימנו בזמן ממשלת רוחאני?

בפגישתו בטהראן עם שגריר שוויץ, ג'וליו האס, ב-15 באוקטובר 2014 אמר רפסנג'אני:

"אם הבכירים המערביים לא יצליחו לפתור את בעיותיהם [עם איראן] בזמן [כהונת] ממשלה של בעלי הכישורים במדינה, איזו תשובה הם יתנו לדעת הקהל שלהם? בתנאים טובים כאלה, תירוצים פוליטיים והתייחסות למכשולים מצד הלובי הציוני יפקיעו מידי מדינות המערב את ההזדמנות ההולמת לפתור את מרבית הבעיות האזוריות ואף הבינ"ל בסיוע איראן."

 

בתגובה לדברי השגריר השוויצרי כי "ארה"ב נחושה להגיע להסכם עם איראן", אמר רפסנג'אני: "חרף הבנתנו את הבעיות הפנימיות של אמריקה ואת הלחצים מצד הקיצונים שם, כדי לפתור בעיות אין די בשינוי ברטוריקה, ההתנהלות [בפועל] צריכה לגבות את ההצהרות."[1]


רפסנג'אני ושגריר שוויץ בטהראן[2]



שה"ח זריף: העם האיראני ידיח אותנו בבחירות אם לא יושג הסכם כעת

בדבריו במועצה לקשרי חוץ ב-17 בניו יורק בספטמבר 2014 אמר זריף בתשובה לשאלה מה תהיינה ההשלכות של אי הגעה להסכם על מדיניות החוץ של איראן:

 

"QUESTION: Dr. Zarif, will a failing of talks impact Iran's foreign policy and, if so, how? I will spare you with the impact on domestic policy, because I know it's not your portfolio. Thank you.

ZARIF: Thank you. Of course it will, because Iran started a process -- we started a process with the aim of changing the foreign policy environment of the government of the country. Now if, in spite of our efforts to be accommodating, we fail, then the Iranian people have an opportunity to respond to our failure in about a year's time, in about a year -- about 16-month time when we have the next parliamentary election.

Last time around when we tried, we were accommodating to the international community in negotiating our nuclear deal -- I'm talking about 2004 and 2005 -- and then when our attempts at openness were rebuffed by the European Union and -- because the European Union was not doing this alone and somebody sitting in the White House and in the State Department prevented any agreement, like some people who now do not want to see any agreement, no matter what the parameters are, at that time, people basically rewarded us for our failure by electing a different type of president to office in Iran which went on for a good eight years and gave me early retirement."[3]


עוזר הנשיא יונסי: עלינו לנצל את חולשתו של אובמה כדי לכפות  את דרישותינו

בראיון לסו"י פארס ב-18 באוקטובר 2014 אמר עלי יונסי, עוזר הנשיא רוחאני לענייני מיעוטים דתיים: "איני אופטימי כ"כ ביחס למו"מ הגרעיני אבל שני הצדדים רוצים שיניב תוצאה. האמריקאים, יותר מיתר המדינות, רוצים זאת. כמה מדינות ידידותיות לכאורה, כגון רוסיה וסין, כלל אינן מעוניינות שהמו"מ יגיע לתוצאה...

 

אמריקה מעוניינת [בכך] כיוון שאם אובמה לא יצליח לעשות זאת לא יהיה לו שום הישג. הוא רוצה להגיע לתוצאה ואז יוכל להגיד 'הצלחתי בשמונה שנות [כהונתי] למנוע את הפיכתה של איראן לגרעינית'. זה יהיה הישג עצום עבור אובמה. לפיכך, הוא מנפח ללא סיבה את הסכנה של איראן גרעינית כדי שאם נשיג הסכם הוא יאמר 'עשיתי דבר גדול.'

 

אובמה הוא הנשיא האמריקאי החלש ביותר [בתולדות] ארה"ב כיוון שהוא נחל באזור תבוסות מחפירות, ובתקופתו התרחשה ההתעוררות האסלאמית שהנחילה לאמריקאים את התבוסה הגדולה ביותר. בתקופת אובמה הטרור התפשט למקסימום. בשמונה השנים האלה [של כהונת אובמה נחלה] אמריקה תבוסות כבדות ולכן הוא מעוניין להגיע איכשהו להסכם אבל הוא מושפע מאוד מהקונגרס ומהלובי הציוני...

 

דאעש משקף סכנה גדולה עבור עולם האסלאם ועבור כל העולם. עלינו לצמצם את הסכנה הזאת ולאלץ את האמריקאים להסכים לדרישות שלנו בהסכם הגרעין בצורה שתבטיח את האינטרסים של הרפובליקה האסלאמית. זאת כיוון שאם זה לא יקרה בתקופת אובמה, לא ברור מתי זה יתגשם שוב."[4]

 

 

 * א. סביון היא ראש זירת איראן במכון ממרי; י. מנשרוף חוקר את זירת איראן במכון

 



[1] פארס (איראן), 15.10.2014.

[2] פארס (איראן), 15.10.2014.

[4] פארס (איראן), 18.10.2014.

תגיות