המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
משבר הגרעין האיראני: בעקבות דו"ח סבא"א – הערכה
13/6/2013

 

משבר הגרעין האיראני: בעקבות דו"ח סבא"א – הערכה

 

מאת: א. סביון וי. כרמון *

 

במאי 2013 פרסמה סבא"א את הדו"ח הרבעוני בעניין תכנית הגרעין של איראן ומנתה כמה תחומים בהם התקדמה איראן: צנטריפוגות; בניית כור המים הכבדים באראכ ובהפעלתו;[1] האורניום המועשר ל-20% וסוגית מלאי האורניום המועשר. לצד הקביעה כי איראן לא חצתה את קו 240 ק"ג האורניום המועשר ברמה של 20% (כמות המספיקה לפצצת גרעין) הביעה הסוכנות דאגה מהתקדמותה ומחוסר שת"פ מצידה עם סבא"א.

 

בתחום האורניום המועשר ל-20% - דו"ח סבא"א ציין כי איראן ממשיכה להעביר אורניום מועשר ברמה של 20% מגז לאבקה, דבר המעיד על כך שאיראן אינה מעוניינת לעבור את קו 240 הק"ג שהוא הקו האדום עליו הצביעה ישראל. לפי הדו"ח – ברשותה של טהראן 324 ק"ג של אורניום מועשר ברמה של 20%, 182 ק"ג מהם בצורת גז (גידול של 15 ק"ג מדו"ח סבא"א הקודם בפברואר 2013) והשאר – 142 ק"ג הומרו לאבקה – תהליך המקשה על השימוש בהם לייצור נשק גרעיני, אם כי הוא הפיך.

 

סבא"א התריעה בעבר כי ניסויים הידרודינמיים שנערכו ככל הנראה במתקן בפרצ'ין – אליו מונעת איראן גישה – כללו חומר נפץ מרסק בצירוף חומרים גרעיניים או תחליפי חומר גרעיני. ניסויים אלה לטענת סבא"א הם "סימנים חזקים לפיתוח אפשרי של נשק [גרעיני]".[2]

 

ב-3 ביוני 2013 אמר מזכ"ל סבא"א יוקיה אמאנו: "למרות הדיאלוג האינטנסיבי בין סבא"א לאיראן ... לא הושג שום הסכם... בכנות, מזה זמן אנו הולכים סחור סחור... סבא"א לפיכך אינה יכולה להסיק שכל החומר הגרעיני באיראן מיועד למטרות שלום."[3]

 

הערכה:

ניתן להסיק מהתקדמותה הרוחבית של איראן בתכניתה הגרעינית כי היא נאחזת במסגרת שייצר למענה הנשיא אובמה, קרי – לגיטימציה למעמד של מדינת סף גרעינית תוך התנגדות מוצהרת לחציית הסף ולייצור נשק גרעיני. (ראו מסמך ממרי בנושא).

 

במרחב שנפתח בפניה פועלת טהראן להתקדם לרוחבה ולעומקה של תכנית הגרעין מבלי לתת לקהילה הבינ"ל עילה לתקוף אותה (למשל ע"י הגדלת מלאי האורניום המועשר ל-20% ל-240 ק"ג, המספיק לייצור פצצת גרעין).

 

בהעריכה שהמערב לא יפרוץ את המסגרת שקבע של סנקציות מדודות ושיחות, הופכת איראן את מסגרת השיחות הזו למכשיר בשירותה: היא נענית לרצון המערב ומקיימת שיחות חסרות תוחלת עם ה5+1 ועם סבא"א (תוך מניעת הסכם על מסגרת מוסכמת לשיתוף פעולה- MODALITIES וסירוב לאפשר ביקור פקחי סבא"א באתר פרצ'ין). במקביל היא מקדמת את תוכניתה הגרעינית כדי להגיע אל סף המוכנות הגרעינית שברצותה תוכל לחצותו ולהפוך לבעלת נשק גרעיני.[4]

* י. כרמון הוא ראש מכון ממרי; א. סביון היא ראש זירת איראן במכון



[1]הדו"ח הצביע על התקדמות בכור המים הכבדים, חרף דרישת מועבי"ט מטהראן להפסיק את הבניה ודיווח כי איראן הודיעה שבכוונתה להפעילו בשנת 2014 למטרות רפואיות. יצוין כי בכור זה ניתן לייצר חומר בקיע לנשק גרעיני (מסלול פלוטוניום).

[2] בי.בי.סי. 3.6.2013.

[3] אתר האו"ם, רויטרס, 3.6.2013.

[4] המועמד לנשיאות, סעיד ג'לילי, הממונה גם על תיק הגרעין מול ה-5+1, אמר כי איראן נמנית על 10 מדינות הגרעין בעולם. פרס טי וי (איראן), 1.6.2013.