המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
אל-קדס אל-ערבי: אל לאח"ס להציג מועמד לנשיא מצרים
7/4/2012

 

אל-קדס אל-ערבי: מינוי מועמד מהאח"ס לנשיאות מצרים – טעות אסטרטגית

 

מאמר המערכת של היומון הלונדוני אל-קדס אל-ערבי מתח ביקורת על האח"ס משום שהפרו את הבטחתם לשמור על ניטראליות בבחירות לנשיאות והציגו מועמד.[1] להלן תרגום עיקריו:

 

"תנועת האחים המוסלמים עשתה טעות אסטרטגית כאשר בחרה את מר ח'ירת אל-שאטר, סגן המדריך הכללי של התנועה, להתמודד כנציגה בבחירות לנשיאות הרפובליקה [של מצרים] ביוני הקרוב. הטעות איננה בגלל אישיותו של מר אל-שאטר, או בשל כישוריו אלא [בשל] העניין העקרוני, כלומר הצגת מתמודד מטעמה בבחירות לאחר שהציגה עצמה [כתנועה] ניטראלית שאינה נכנסת ישירות להרפתקת ההתמודדות.

 

[מתוצאות] ההצבעה בתוך מועצת השורא של התנועה, שבה תמכו באל-שאטר 56 חברים והצביעו נגדו 52, ברור שיש קרע עמוק בנושא זה. אין זה יאה שהמועמד הבא לנשיאות מצרים יזכה במחצית מקולות מפלגתו, כלומר, הוא אינו מייצג רוב מניח את הדעת בתוך המפלגה. הדבר יקשה עליו לשכנע בוחרים אחרים מחוץ לה, מה גם שמולו ניצבים מועמדים חזקים ובפרט האסלאמיסטים שבהם דוגמת השיח' חאזם אבו אסמאעיל, עבד א-מונעם אבו אל-פתוח וד"ר סלים אל-עוא, ואין לשכוח אישים כמו עמר מוסא ואחמד שפיק.

 

תנועת האחים המוסלמים, שזכתה ביותר משני שלישים של מושבי הפרלמנט, יכלה להיות מעל כולם ולמלא תפקיד של ממליכת מלכים, כלומר, לקבוע עקב הפופולאריות הרבה שלה והתמיכה לה היא זוכה בקרב חוגים מצריים מי יהיה הנשיא הבא של מצרים, וזאת באמצעות קריאה להצביע למענו בהיותו הטוב ביותר ובכך לזכות בנאמנותו. כך הייתה התנועה מיטיבה עם העם המצרי, מוכיחה את הניטרליות שלה ונמנעת מליטול לעצמה את המשרות החשובות בדרגים הבכירים ביותר של ניהול המדינה ומוסדותיה הנבחרים.

 

רוב המתמודדים בבחירות לנשיאות ראויים לתמיכת תנועת האחים המוסלמים ובייחוד האדונים עבד אל-מנעם אבו אל-פתוח, סלים אל-עוא, חאזם אבו אסמאעיל. הם לא פחות אסלאמיסטים ממר אל-שאטר בכישוריהם, בתכונותיהם ובדבקותם באמונה ובהוראותיה. מר אל-שאטר אינו שונה מהם, אך החמור הוא שבחירתו כמועמד יצרה פילוג עמוק ביותר בהיסטוריה של התנועה, ויידרשו שנים ארוכות כדי לגשר עליו ולחסל את סכנותיו והשלכותיו.

 

היה טוב יותר לתנועה ובייחוד למצרים שהנשיא המצרי הבא לא יהיה אסלאמיסט ולא מתוך התנועה. אין זה מותר שהנשיא, ראש הממשלה, ראש הפרלמנט ויו"ר הועדה לניסוח החוקה יהיו [כולם] אנשי תנועת האחים המוסלמים. זה שיא הדיקטטורה אפילו אם היא נוצרה באמצעות הקלפיות.

 

בנוסף לבלעדיות הזאת יש לכך השפעות שליליות על המוניטין של התנועה. כך יגברו חששות האנשים מכך שעם הגעתה לשלטון דרך הקלפיות, היא לא תעזוב את השלטון כלל. נקווה שהיא תלמד מניסיון מפלגת אל-נהדה בתוניסיה שבחרה לנשיא את ד"ר אל-מנצף אל-מרזוקי חילוני פאן-ערבי."                 

 



[1] אל-קדס אל-ערבי (לונדון), 2.4.2012