המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
שבועון מצרי: קטר מבקעת את העולם הערבי בשירות ארה"ב
30/3/2012

 

שבועון מצרי: קטר מבקעת את העולם הערבי בשירותה של ארה"ב

 

השבועון אל-אהראם אל-ערבי ייחד בגיליונו מיום 18בפברואר 2012 כמה מאמרים לקטר, המציגים אותה כמדינה החותרת לתפיסת מקום מרכזי בזירה הבין-לאומית ומשתמשת במשאביה השונים, לקידום מטרה זו. בעלי המאמרים, המצטטים אישים, חוקרים ופרשנים, טוענים כי כמו ישראל, גם קטר משרתת את האינטרסים של ארה"ב, וככזו היא פועלת כדי לבקע את העולם הערבי. השבועון לא היסס להכליל גם ביקורת רשמית סורית על קטר, הכללה המבהירה את עמדתו הפוליטית של העיתון התומכת במשטר הסורי גם כיום.[1] להלן תרגום תקציר של המאמרים.[2]  

 

קטר היא ארץ של שיח'ים שמספר האמריקנים שבה גדול ממספר תושביה

הכותב מהדי מצטפא הציג במאמרו שורה של טענות על מעורבותה השלילית של קטר במדינות ערב השונות, בשליחותה של ארה"ב. בין היתר הוא מביא את דברי שר החוץ של לוב ונציגה באו"ם לשעבר, שפרש ממשטרו של אל-קד'אפי והצטרף למורדים, עבד אל-רחמן שלקם, על תמיכתה של קטר בגורמי אופוזיציה, באמצעות מימון וסיוע  תקשורתי. לדברי שלקם, קטר עמדה מאחורי ועידת פריז "שאישרה הגנה בין-לאומית בלוב [מפני קד'אפי], משימה שהפכה להפצצת לוב ע"י ברית נאטו." מוצטפא מציג שליחות נוספת שמילאה קטר עבור ארה"ב, שהביאה להשעייתה של סוריה מן הליגה הערבית, ומוסיף: "בשאר אל-אסד טען כי ראש ממשלת קטר, שיח' חמד בן ג'בר אאל ת'אני, ממלא את תכתיבי ארה"ב ואף הטיח בו: 'אני מגן על עמי באמצעות הצבא, ואילו אתה מגן על עמך בעזרת הבסיסים האמריקניים שעל אדמתכם...'."

 

לגבי סעודיה, כתב מוצטפא: "בשיחה מוקלטת שהודלפה, אמר חמד בן ג'אסם לאל-קד'אפי: 'המשטר הסעודי נופל, סעודיה תחולק והמערב היה מקדם בברכה את התוכנית הזאת אלמלא חשש משלטון הזרם האסלאמי.'" מוצטפא גם טען כי "הנסיך טלאל בן עבד אל-עזיז, אחיו של מלך סעודיה, הזהיר מהשפעתה השלילית של קטר על יציבות המפרץ והאזור..."

 

על פעילותה של קטר בסודן, כתב מוצטפא: "היא ארחה פלגי אופוזיציה חמושים ומקצת מנהיגי ממשלת סודאן, ועודנה מזרימה לשם כספים. בקרוב נראה את דרפור מנותקת לגמרי מסודאן וייתכן שנראה אביב מהפכני חדש בחרטום... קטר הפכה  לסוכן החוקי של זרמי האסלאם הפוליטי, שוושינגטון רוצה שיחליף את השליטים הנוכחיים בלא להתחשב בשאיפות העמים לדמוקרטיה, לחירות ולחיים בכבוד."

  

הכותב אל-טייב אל-צאדק דן בפעילותה הכלכלית של קטר בעולם הערבי, כדרך לרכוש בו השפעה. "קטר מזרימה כספים ומרחיבה את השקעותיה במדינות האביב הערבי, בהתאם לאינטרסים שלה. כך בעיקר בלוב, במצרים ובתוניסיה. השקעותיה בזירה הערבית בררניות, זהירות וחלקן הוקפאו או בוטלו, כמו בסוריה... לאחר המהפכה במצרים היא הודיעה על השקעות של כ-10 מיליארד דולר במדינה זו. אמיר קטר, שיח' חמד בן חליפה אל ת'אני, הודיע בביקורו בתוניסיה, לציון יום השנה הראשונה למהפכה התוניסאית, על אישור עשרה הסכמי שיתוף פעולה בין המדינות ועל הפקדת 500 מיליון דולרים במשרד האוצר של תוניס. הסיוע של קטר למהפכה הלובית הגיע ליותר מ-3 מיליארד דולרים במטרה לגרום לאזרחיה להיפטר מאל-קדאפי..."

 

בקורת על דלות התרבות של קטר

מאמר אחר בשבועון, מאת הכותבת רשא עאמר, דן בשורשיה הדלים של התרבות הקטרית. תחת הכותרת "התרבות הקטרית היא חסרת היסטוריה והיא נבנתה על כתפי מצרים והערבים", מציגה עאמר את דבריהם של כמה משכילים בנושא זה: המשורר עבד אל-מנעם רמדאן טען כי "קטר רוצה לגנוב את המרכז התרבותי הערבי ממרכזים בעלי היסטוריה ולרוקנם מעברם וממקור סמכותם." ד"ר סעיד אל-מצאדפה סבור כי אין פרופורציה בין מספר תושבי קטר לבין המקום הגבוה אליו היא חותרת מבחינה תרבותית.

 

 הסופר אחמד אל-ח'מיסי טוען כי גם מדינות קטנות כקטר יכולות להיות חשובות ומציג כדוגמא את ישראל שנעשתה חשובה בשל היותה בסיס צבאי קדמי של מדינה אחרת גדולה ואת [מדינת] הוותיקן הקשורה לדת מסוימת. אומר אל-ח'מיסי: "קטר שואבת את עוצמתה המלאכותית מהיותה רמקול של מדיניות ארה"ב באזור, באמצעות כלי התקשורת שלה. על תפקידה התרבותי קשה לדבר לא משום ששטחה זעיר, אלא מסיבות היסטוריות ותרבותיות אחרות... איש לא שמע עדיין על מדען או סופר קטריים וגם לא על עתיקות קטריות אין בכך בושה. הבושה מתחילה כאשר קטר מנסה לנפח את תפקידה."

 

ערוץ אל-ג'זירה הוא משרתה של קטר

בשיר חסן תהה במאמרו לגבי היחסים בין ערוץ אל-ג'זירה ובין שלטונות קטר, כשהוא שואל, מי שולט במי: "קטר היא מדינה ששטחה הוא מעט למעלה מ-11 אלף קמ"ר ומספר תושביה מתקרב לחצי מיליון נפש. עם זאת, היא שואפת להציב את עצמה [במרכז] המפה הפוליטית בעולם וכל אמצעיה הם ערוץ אל-ג'זירה שרבים התוודעו לקטר דרכו... הערוץ הזה היה הצוהר העיקרי של ארה"ב אל העולם הערבי שדרכו היא העבירה כל מה שרצתה. זה היה הערוץ הראשון שעל מסכיו נראו פוליטיקאים ופרשנים של ישראל - האויב העיקרי של הערבים והמוסלמים.

 

אומרים שתוכנית הפלישה של ארה"ב לעיראק הייתה בידיהם של בכירי הערוץ כמה ימים לפני תחילתה. יתר על כן, הערוץ היה הראשון ששידר את מסמכי ויקליקס והגביר את המתיחות ברחוב הערבי לאחר פרוץ המהפכות בתוניסיה, במצרים ובלוב. כעת המטרה היא סוריה, ואוי למי שישתמש בחוק נגד הערוץ הקטרי. מה שקרה לאוסאמה היכל, שר ההסברה המצרי לשעבר מוכיח זאת: הערוץ שפך עליו את חמתו ובדה אודותיו כזבים רק משום שדרש מן הערוץ את מסמכיו בטרם יתיר לו לשדר ממצרים... בתוהו ובוהו התקשורתי השורר במצרים, הפך אוסאמה היכל שעיר לעזאזל. ואולם למרות הדרתו ממשרד ההסברה, הוא לא התחרט על הצעדים שנקט נגד הערוץ." 

 

קטר קונה ספורטאים כדי לשפר את מעמדה הבינ"ל

במאמר נוסף באל-אהראם, טען עלא עזת שהספורט הפך בידי  קטר מכשיר כדי "לקנות היסטוריה". וכך הוא כותב: "יורש העצר הקטרי, שהפך לאמיר, לא רצה שבתקופתו תישאר קטר במעמד שהייתה בתקופת אביו. הוא ביקש לרכוש השפעה שתתאים לו ולשלטונו, כדי לכפות באמצעותה את עצמו על האזור הערבי, בייחוד לאחר שבקעו מן האדמה שפע משאבי טבע כמו גז ודלק. השיח' ויועציו ראו בספורט את הדרך הטובה ביותר כדי לפנות אל העולם במסגרת הקמפיין הגדול ביותר ביחסי הציבור של קטר". לדברי עזת, מיליוני הדולרים שהזרימה קטר לעידוד הספורטאים הגדילו את מספר הכוכבים שבאו אליה וכך יצא שמעה בקרב חובבי הספורט בעולם; כך היא הצליחה לזכות באירוח משחקי המונדיאל לשנת 2022. עזת הוסיף כי התקשורת במערב האשימה את קטר בשיחוד חברים בוועד הפועל הקובע מי מארח את המונדיאל ובמקביל אפשרה לשחקנים ולמאמנים דגולים לשחק בליגה הקטרית בשלהי הקריירה שלהם, תמורת סכומים גבוהים בהרבה ממה שהרוויחו בעבר.

 

ניהול כושל של כספי קטר

ג'אבר אל-קרמוטי טען במאמרו כי בזבזנותה של קטר גרמה לה להיכשל בחלק מהשקעותיה וכי כספה הרב איננו מיטיב עם אזרחיה: "למרות עצמתה הכלכלית של קטר, שממנה היא מנסה להפיק תועלת מדינית כדי להתייצב במקום החורג ממעמדה הבין-לאומי והאזורי וכדי למלא תפקיד השנוי במחלוקת, הקטרים עדיין תוהים: היכן ההבטחות לחופש, לדמוקרטיה ולפרלמנט נבחר? הם סבורים כי למרות כל הרווחים הכלכליים, יש מסים רבים על שירותים ועל רישיונות. יש המאשימים את שלטונות קטר במשיכת עתודות של כסף נזיל והשקעתו בחברות בין-לאומיות שפשטו רגל."  אל-קרמוטי מביא מדברי מומחים הטוענים כי ישנו ניהול כושל של מוסדות כלכליים וישנן השקעות המעוררות תהיות כגון הניסיון לרכוש את מועדון מנצ'סטר, שחובותיו כבדים.

 

אל-טייב אל-צאדק שמאמרו מתרכז בעיקר בהשקעות הפוליטיות של קטר טען כי היא לא בחלה גם ברכישת מוסדות פיננסיים, מועדוני ספורט, ואפילו תמונה של הצייר הצרפתי פול סיזאן ב- 250 מיליון דולרים.

       

 

 



 [1]שגריר סוריה במצרים יוסף אל-אחמד אמר: "קטר היא ראש חץ בתוקפנות על האומה הערבית. [היא] חורשת מזימות נגד אחים ... מנהיגיה הם הגשר שעליו עוברת התוקפנות הישראלית-אמריקאית על מדינות ערב ... היא ארץ של שיח'ים שיש בה בסיס צבאי אמריקאי ומספר האמריקנים שבה גדול ממספר תושביה." אל-אהראם אל-ערבי (מצרים), 18.2.2012 

[2] אל-אהראם אל-ערבי (מצרים), 18.2.2012