המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
יומון לבנוני: סוריה רואה באל-חרירי אחראי למהומות בתוכה
3/4/2011

 

יומון לבנוני פרו-סורי: סוריה רואה באל-חרירי אחראי למהומות בתוכה

 

ב-30 במרץ 2011 טען נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, בנאום בפרלמנט, הראשון מאז פרוץ המהומות במדינה ויממה לאחר התפטרות הממשלה, כי מדינות "קרובות ורחוקות" זוממות נגד ארצו ומנצלות דרישות כנות לרפורמות כדי להפיל את משטרו.[1] יומיים לאחר נאום זה, טען ר'סאן סעוד, בעל הטור ביומון אל-אח'באר, המקורב לחזבאללה והידוע בתמיכתו בסוריה, כי המשטר הסורי בטוח שמי שעומד מאחורי המהומות במדינה ומנסה לחולל מלחמת אחים בין סונים לעלווים הוא סעד אל-חרירי. במאמר גם הופיעו איומים מרומזים על אל-חרירי, על זרם אל-מוסתקבל שבראשותו ועל הכוחות הלבנונים, בעלי בריתו של אל-חרירי בכוחות ה-14 במרץ.

 

להלן תרגום קטעים מהמאמר:[2]

 

"... צעירי [כוחות] ה-8 במרץ אינם חלוקים ביניהם על כך שראש ממשלת [המעבר] סעד אל-חרירי אינו יכול להגן על עצמו, אפילו בחדר השינה שלו ... [ואולם אותו] אל-חרירי ... מפעיל במחוז דרעא עשרות [אנשים] כדי שיפילו את המשטר הסורי ושלח למחוז אל-לאד'קיה אדם שתמורת ארנקים של כסף המיר את לאומיותם של התושבים.

 

אל-חרירי, ולא איש זולתו, הוא זה שעושה את מה שאף לבנוני לא יכול לעשות לפניו. הוא ביצע את אשר חששה מפניו סוריה מאז כינונה של לבנון. הוא מאיים על בטחון הרפובליקה הערבית הסורית ועל יציבותה.

 

אין ספק שלרוב הלבנונים קשה להאמין לדברים אלו על יכולותיו יוצאות הדופן של אל-חרירי, אולם אין זה חשוב אם הם מאמינים או לא. החשוב ביותר הוא שההנהגה בסוריה, שהבחינה במזימה ואורבת לה, מאמינה לכל מה שנאמר לעיל ... ההנהגה בסוריה סבורה שיש לה מספיק ראיות ענייניות המצביעות על כך שידיים לבנוניות מלבות, את מה שנקרא בפיה, מלחמת אחים [פתנה].

 

הפתנה עליה דיבר הנשיא הסורי שלשום ושהתעמולה הממסדית [הסורית] מזהירה מפניה היא פתנה סונית-עלוית. מקורה בהסתה של הסונים בסוריה [על ידי אל-חרירי ואנשיו] כדי שיתקוממו נגד מה שמכונה פה ושם  תפיסה בלעדית של השלטון [בסוריה] על ידי המיעוט העלוי והרחקת העדה הסונית [ממוקדי השלטון]...

 

בין אם באל-לאד'קיה ודרעא אכן נתפסו בני בליעל [שנשלחו] על ידי אל-חרירי או לא, ובין אם למתנגדי המשטר הסורי אותם מחבק אל-חרירי יש תומכים או לא, [לכל ברור] כי ההתמקדות של ערוצי הלוויין הלבנוניים והערביים... בשיח של אל-חרירי [שמדבר] מזה חמש שנים על דיכוי הסונים, תרמה רבות לליבוי הרגשות העדתיים בלבנון ומחוצה לה. אין ספק שלהאשמה שהפנה אל-חרירי נגד משטר אסד ברצח אביו רה"מ לשעבר רפיק אל-חרירי...  ובהרחקת העדה הסונית בלבנון [ממוקדי השלטון] היתה השפעה לא רק על הסונים בלבנון. לכן, ההאשמה הסורית כלפי זרם אל-מסתקבל [שהוא מסית] לפתנה בסוריה כלל לא קשורה לכך שכמה אינטלקטואלים סורים מצאו הארה תרבותית ב[ביתו של אל-חרירי] בקורייטם וגם לא ללהיטותו של זרם אל-מסתקבל לקידום 'אביב דמשק' חדש[3]. הדבר קשור לשופרות [ההסתה] העדתית של זרם אל-מסתקבל.

 

מקורבים לשלטונות סוריה טוענים כי להנהגתה יש דיווחים אמינים רבים על מאמצים גדולים שהשקיעו בכירים במנגנוני הביטחון הלבנוניים המקורבים לזרם אל-מסתקבל בניסיון לדרבן, בכל האמצעים, מאות פועלים סוריים לארגן שביתות שבת מול [בניין] השגרירות הסורית בבירות ולדרוש רפורמות כלכליות בארצם... בדיקה של הקבוצות בפייסבוק הקוראות להפיל את המשטר הסורי מלמדת על התערבות וירטואלית חסרת תקדים של עם [אחד, כלומר הלבנוני] בעניינים של עם אחר [כלומר, העם הסורי]. שכן, מספר הלבנוניים המשתייכים לקבוצות האלה כפול ממספרם של הסורים...

 

ניתן להתבסס על שלושה [סוגים] של התערבות לבנונית בענייניה של סוריה: הראשון והמסוכן ביותר מבחינת סוריה: הסתה עדתית; השני: התעסקותם של תומכי אל-מוסתקבל 'הווירטואליים' בהפלת המשטר הסורי... והשלישי: חלק מהתקשורת הלבנונית אינו מסתפק בסיקור האירועים בסוריה כפי שהם וחותר להשפיע עליהם.

 

בחינת סיקור המתרחש בסוריה על ידי ערוץ אל-ערביה תגלה שהערוץ הסעודי עושה חגיגת זיופים גדולה, מה שמחזק מעל לכל ספק את הדיבורים הסוריים הרשמיים על מזימה [נגד סוריה].  [כך למשל], פרסם הערוץ תמונות של מכוניות, אשר מחלונותיהן מציצים חמושים וטען כי אלה בריונים של המשטר הסורי. התברר [בהמשך] כי התמונות לקוחות מתוך צילומי מכוניות שסיירו בבירות במהלך אירועי ה-7 במאי [השתלטות חזבאללה על העיר]. אותו ערוץ גם שידר  סצנות של בהלה ברחובות דרעא, ו[לאחר מכן] התברר כי מדובר באירועים רגילים לגמרי, ששודרו בהילוך מהיר.

 

המסקנה היא כי המשטר הסורי משוכנע - בצדק או שלא בצדק - בקיומה של מזימה בינלאומית נגדו, שלדברי הנשיא אסד קשורה בגורמים אזוריים ופנימיים. המשטר עצמו הודיע כי הוא נכנס לשלב של 'מאבק במזימה וסיכול הפתנה', כאשר זרם אל-מוסתקבל ובמיוחד 'הכוחות הלבנוניים' [בראשות סמיר ג'עג'ע] ... הם חלק מההיערכות לפתנה הזו [לחגית: ציוד, היערכות צבאית]. יש להניח כי אל-מוסתקבל והכוחות [הלבנוניים] לא יצאו בשלום ממאבקו של המשטר הסורי בפתנה..."

 



[1] www.sana.sy, 1.4.2011

[2] אל-אח'באר (לבנון), 1.4.2011

[3] אביב דמשק" הוא כינוי להתעוררות הפוליטית שהתרחשה בסוריה עם עלייתו לשלטון של בשאר אל-אסד ביוני 2000. פעילות זו כללה בין היתר הקמת מועדונים רבים לקידום הדמוקרטיה והחברה האזרחית ברחבי סוריה; פרסום גילוי דעת של תשעים ותשעה אינטלקטואלים סורים שדרשו לבטל את מצב החירום במדינה, לשחרר אסירים פוליטיים ולקדם רפורמות פוליטיות ואזרחיות; ייסוד האגודה לזכויות האדם. ואולם, הציפיות לרפורמות התפוגגו כאשר באוגוסט 2001 החלו שלטונות סוריה לעצור את מקדמי הרפורמות שנדונו לתקופות מאסר ארוכות.

תגיות