המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
מאבקים ברשת הפייסבוק סביב קריאות למהפכה בקטר
3/3/2011

 

מאבקים ברשת הפייסבוק סביב קריאות למהפכה בקטר

 

כחלק מהאירועים המהפכניים בעולם הערבי נפתח בפייסבוק קמפיין הקורא להפיכה נגד אמיר קטר, חמד בן ח'ליפה אאל ת'אני. מארגני הקמפיין מחו נגד שחיתות שלטונית והיעדר חיים פוליטיים ומפלגתיים בקטר, נגד ערוץ אל-ג'זירה המתעלם מהמתרחש בתוך קטר ונגד הקשרים הטובים שקטר מקיימת עם ישראל וארה"ב. בתחילה נקבע מועד ההפיכה ל-27 בפברואר 2011 וזכה לתמיכתם של מאות חברים בפייסבוק בלבד. ימים ספורים לפני המועד המתוכנן, החליטו המארגנים לדחות את הפעילות ל-16 במרץ והתמיכה בקמפיין נסקה: בתוך ימים מעטים, דף הפייסבוק המרכזי שכותרתו "מהפכת החירות, 16 במרץ, קטר" זכה לתמיכתם של מעל 36 אלף איש. דפים אחרים זכו לתמיכתם של מאות ואף אלפי אנשים.

להלן סקירת הפעילות בפייסבוק הקוראת למהפכה בקטר.

 

סקירת דפי הפייסבוק

1. "מהפכת החירות, 16 במרץ, קטר" – הדף העיקרי של המהפכה[1]

דף הפייסבוק העיקרי של המהפכה, ששמו כאמור "מהפכת החירות, 16 במרץ, קטר" ואשר זכה ליותר מ-36 אלף תומכים ושנרשמה בו פעילות ענפה, לא פרסם משנה סדורה או מידע מוגדר על מטרות המחאה ועל אופן קיומה. התמונות והטקסטים שפורסמו בדף לימדו על מחאה חריפה נגד מדיניות הפנים והחוץ של קטר בהנהגת האמיר ועל התנהגותה של אשתו השיח'ה מוזה והתערבותה בענייני המדינה. על תמונת הפרופיל נכתב: "למען קטר, העמידו לדין את הבוגד סוכן היהודים".

 

ראוי לציין כי דף זה פורסם בפורומים של אתר האינטרנט של אל-ג'זירה, פרסום שגרר ויכוח בין כמה גולשים.[2]

 

דף הפייסבוק "מהפכת החירות, 16 במרץ, קטר", מה-27.2.11

 

 

בתמונה שבדף: אמיר קטר, עם עבדאללה מלך סעודיה ושליט

 לוב מועמר אל-קד'אפי, ולצידה הכיתוב:  אתם תשובו להיפגש,

אך לא  כדי ללגלג על העמים אלא כדי למסור  דין וחשבון

 

 

2. "קטר עם מהפכת החירות ב-16 במרץ"[3]

הדף "קטר עם מהפכת החירות ב-16 במרץ" זכה לתמיכתם של יותר מ-4,500 איש. תמונת הפרופיל שלו מציגה את אמיר קטר לוחץ את ידיו של שמעון פרס, כשעל התמונה מצויר איקס. באחד מן הפתקים שהוספו לדף, פורסם גילוי דעת מטעם כמה עשרות אנשי אופוזיציה המכנים עצמם "אופוזיציה קטרית בחו"ל – בקנדה" ובו הם מאשימים את השלטון הקטרי בשורה של נושאים ונשבעים אמונים לאחיו של האמיר, החי בצרפת, לאחר שנאלץ לצאת לגלות.[4]

  

 

 

3. "מהפכת הטיהור והשינוי (מהפכת צעירי קטר 16 במרץ)"[5] 

דף אחר שכותרתו "מהפכת הטיהור והשינוי (מהפכת צעירי קטר 16 במרץ)" זכה לתמיכתם של קרוב ל-900 איש. בדף פורסמה רשימת "הדרישות של צעירי קטר" ובהן הוצאת הבסיס האמריקאי מקטר, הרחקת השיח'ה מוזה מענייני המדינה, ניתוק היחסים עם איראן וישראל,  קיום חיים פוליטיים בתוך קטר ועוד.

 

 

4. "מהפכת צעירי קטר 15 במרץ"[6]

דף אחד קבע את מועד המהפכה ל-15 במרץ. הדף זכה לתמיכתם של יותר מ-2,500 איש ודרש לנתק את הקשרים עם ישראל וארה"ב "אויבות האסלאם" ולייצא את אוצרות הטבע לערבים ולמוסלמים ולא למערב.

 

 

5. "27 בפברואר יום הזעם הקטרי"[7]

דף זה הוקם באמצע פברואר וקבע את מועד המהפכה ל-27 בפברואר. בהמשך התעדכן הדף וקרא להצטרף למהפכה ב-16 במרץ. הדף זכה לתמיכתם של כמה מאות אנשים, ובתמונת הפרופיל שלו נכתב: "מהפכת ה-16 במרץ, קטר, מהפכת הזעם, לא לבסיסים האמריקאיים בקטר". במידע של הדף נכתב כי המשימה היא "התכנסות ושביתת שבת עד שייענו דרישותינו."

 

סקירת הנושאים והדרישות בדפי המהפכה

דפי הפייסבוק שקראו למהפכה הכילו ביקורת ומחאה על עניינים שונים במדיניות החוץ והפנים הקטרית וביקורת אישית חריפה על האמיר ואשתו, ופרסמו דרישות לשינויים במדינה. יצוין כי לא ניתן להבחין בדפים בהתארגנות אופרטיבית או טקטית לפעילויות מחאה בקטר או מחוצה לה. להלן סקירת הנושאים שעלו בדפים.

 

1. ביקורת על שחיתות שלטונית והעדר דמוקרטיה

דפי הפייסבוק הביעו מחאה על אופן ניהול ענייני הפנים בקטר, על העדר דמוקרטיה אמיתית, על שחיתות שלטונית ועל השתלטות אנשי השלטון על רכוש הציבור.

בדף "מהפכת הטיהור והשינוי (מהפכת צעירי קטר 16 במרץ)" נשמעה קריאה "לסיים את הקיפאון הפוליטי במדינה ולפתוח חיים מפלגתיים ופוליטיים," וכן "להקים מנגנון ביקורת עצמאי הפועל באופן חוקי לחיסול השחיתות הנוכחית ומונע כל שחיתות חדשה."

 

בגילוי דעת של האופוזיציה הקטרית מקנדה בדף "קטר עם מהפכת החירות ב-16 במרץ" האשימו החתומים את אנשי הממשלה הקטרית ב"אילוץ הסוחרים ואנשי העסקים לקבל את [שרי הממשלה] כשותפים... ולתת להם אחוז גדול מהרווחים; השתלטות על אדמות, מקרקעין ונחלאות של אחרים בכוח השלטון, בסיוע המשטרה; כאוס כלכלי בשל האינפלציה; הימנעות מהקמת צבא חזק כדי למנוע [אפשרות של] הפיכה."

 

כמו כן, המשתתפים מחו על התופעה של זיוף הייחוס השבטי בקטר כדי לאפשר גירוש אזרחים ואזרוח זרים. בדף "קטר עם מהפכת החירות ב-16 במרץ" נטען שקטר גירשה יותר מ-5,000 קטרים משבט מסוים ואזרחה 40,000 פליטים עיראקים וסורים, ששויכו באופן פיקטיבי לשבטים הקטריים.

 

2. ביקורת על הפתיחות כלפי המערב; התנגדות לבסיס האמריקאי בקטר

מוטיב מרכזי בדפים היה התנגדות נחרצת לאירוח הבסיס האמריקאי בקטר, שהוא הבסיס הגדול ביותר של ארה"ב במזרח התיכון, וליחסיה הטובים של קטר עם ארה"ב באופן כללי. כזהו למשל העמוד "27 בפברואר יום הזעם הקטרי" שיצא בדרישה לסלק את הבסיסים האמריקאיים (ר' לעיל). לצד תמונה של האמיר בדף העיקרי של המהפכה, "מהפכת החירות, 16 במרץ, קטר", שבה הוא הוצג כחיית טרף עם ידיים מגואלות בדם, נכתב: "זהו הפושע, המשתתף הראשון ברצח השהידים המוסלמים שנפלו בעיראק ובאפגניסטן." על התמונה עצמה נכתב: "הפושע חמד בן ח'ליפה אאל ת'אני, התומך הגדול ביותר בבסיס אל-עודיד האמריקאי, [אדם] שטני. אף מטוס לא יצא מבסיס אל-עודיד בקטר כדי לתקוף את עיראק או אפגניסטן, בלי שלמרצח הזה היה חלק רע בכך. שאללה יילחם באנשים שידיהם מגואלות בדם המוסלמים."

 

כמו כן, בדף "קטר עם מהפכת החירות ב-16 במרץ" פורסמה התנגדות לכנסייה שנבנתה בקטר בעלות של יותר מעשרים מיליון דולר, במקביל להזנחת המסגדים במדינה.

 

בנוסף, האשימו הפעילים את האמיר בפתיחת בתי מרזח במדינה בשם החירות. בדף "קטר עם מהפכת החירות ב-16 במרץ" נטען כי אנשים שהביעו התנגדותם לצעד זה נכלאו בשל התנגדותם.

 

3. מחאה על יחסי הידידות בין קטר לישראל

הדפים הביעו מחאה על קשריו של אמיר קטר עם ישראל ועם בכיריה ועל יחסי הידידות בין המדינות. כך, למשל, בדף העיקרי של המהפכה פורסמה תמונה של אמיר קטר לוחץ את ידיו של שמעון פרס, ולצידה נכתב: "התמונה מדברת [בעד עצמה], הוי סוכן היהודים."

 

4. ביקורת על השיח'ה מוזה

אשתו של האמיר זכתה למטח של חיצי ביקורת. היא הואשמה בלבוש בלתי צנוע ובגזל כספי המדינה. בדף העיקרי של המהפכה פורסמה תמונה של השיח'ה מוזה ולצידה נכתב: "מוזה אל-מסנד, אשתו של האמיר הציוני, אישה בת 51, מקבלת את פני היהודים במדינה מוסלמית? התבוננו בתמונה – האם כך הורתה לנו דתו של מוחמד בנוגע לחג'אב? הציונית הזאת גזלה את כספי קטר לעצמה, לבני משפחתה ולילדיה... הסוכנת הזאת רוצה להפוך את קטר ממדינה מוסלמית למדינה כופרת כשהיא פותחת בתי מרזח בקטר!"

בדף "מהפכת הטיהור והשינוי (מהפכת צעירי קטר 16 במרץ)" פורסמה קריאה " להרחיק את מוזה מכל ענייני המדינה באופן סופי."

 

5. ביקורת על ערוץ אל-ג'זירה

מוקד אחר לביקורת היה ערוץ הטלוויזיה הקטרי אל-ג'זירה, שהואשם בהתעלמות מוחלטת מאירועים קטריים פנימיים, כולל המחאה המתוכננת ל-16 במרץ. לצד אחת מן התמונות בדף העיקרי של המהפכה נכתב: "ערוץ אל-ג'זירה לא הביא תמונות מהגעתו של אמיר קטר לשלטון באמצעות הפיכה נגד אביו; לא הציג תמונות של ההרעלות בקטר [כתוצאה] מהתרופות והנסיובים המיובאים מישראל; לא צילם את ההפגנות בקטר נגד הקמת הכנסייה; לא צילם את ההפגנות בקטר נגד הבסיס האמריקאי...; לא הביא תמונות מפרשת השר הקטרי שהרג את אחותו; לא פרסם ידיעות על הפסדים בבורסה של קטר; לא פרסם את התלונה שהגישו הפועלים האסייתיים על העבדות ותנאי החיים הקשים שלהם בקטר, [אבל] הכין תוכניות על היחס הרע של כווית ודובאי לפועלים...; לא הביא תמונות ממסיבת הפתיחה של בית ספר עברי בקטר; לא הביא תמונות של בתי המרזח שאותם פתח אמיר קטר בשם החירות; לא פרסם את מחאת אנשי קטר לאזרוח הזרים; לא הביא תמונות של ארוחת הערב שהשיח'ה מוזה קיימה לכבוד שרת החוץ הישראלית; לא פרסם שאשתו של נתניהו נכחה בפסטיבל השירים בקטר [ושהתה] על במה מעורפלת ומוצלת...; והשאלה הבולטת ביותר: מדוע ערוץ אל-ג'זירה אינו מסקר את מהפכת החירות ב-16 במרץ בקטר?"

 

6. שחזור ידיעה על ניסיון הפיכה כושל מאוגוסט 2009

כחלק מהתעמולה לקראת המהפכה, פורסם ב-27.2.11 בדף העיקרי של המהפכה דיווח על ניסיון הפיכה צבאית שסוכל ע"י האמיר ב-24.2.11, היום שבו נפתח דף הפייסבוק, לטענת מקימיו. ידיעה זו צוטטה ע"י כלי תקשורת ערביים שהתייחסו אליה כחדשה חמה. עם זאת, בדיקה העלתה כי מדובר בידיעה שפורסמה באתרי אינטרנט ערביים כבר באוגוסט 2009. כאמור, נראה שפרסומה שוב בדף המהפכה והצגתה כידיעה אקטואלית הוא חלק מהתעמולה לטובת הפעילות המתוכננת ב-16 במרץ.

 

הפלת דף הפייסבוק העיקרי של המהפכה

ב-28.2.11 נמחק כל התוכן של דף הפייסבוק העיקרי של המהפכה, שכותרתו כאמור "מהפכת החירות, 16 במרץ, קטר" ואשר זכה בשיאו ליותר מ-36,000 תומכים, והוחלף בתוכן המביע תמיכה באמיר. פעילי הדף המהפכני טענו כי מדובר בהשתלטות של הביטחון הקטרי על הדף וקראו לתומכי המהפכה לעבור לדף "קטר עם מהפכת החירות ב-16 במרץ" ולהסיר את תמיכתם מהדף הראשון, ואכן ניתן לראות שמספר התומכים בדף פחת מאז שתוכנו הוחלף ביותר מ-3,000 איש.

 

שרשור שבו טוען גולש כי הדף "נכבש ונגנב" ע"י הביטחון

הקטרי וקורא לתומכי המהפכה לעבור לדף הפייסבוק החלופי

 

 דף הפייסבוק "מהפכת החירות, 16 במרץ, קטר",

 מה-28.2.2011, עם השתתפות שיא, לפני שתוכנו הוחלף

 

 

 

דף הפייסבוק "מהפכת החירות, 16 במרץ, קטר", מה-2.3.2011,

לאחר שתוכנו הוחלף ולאחר שיותר מ-3,000 איש הסירו תמיכתם

 

 

 

קמפיין נגדי: "מהפכת ההגנה על קטר"[8]

כמו במדינות ערב האחרות, גם בקטר פתחו תומכי השלטון קמפיין אינטרנטי נגדי לתמיכה בשלטון האמיר. הדף "מהפכת ההגנה על קטר, על אמיר קטר ועל העם הקטרי" זכה לתמיכתם של יותר מאלף איש. מקימיו הבהירו שהם אינם קוראים לצאת להפגנות אלא מדובר בתמיכה במרחב הווירטואלי בלבד.