המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
מורטינוס: נשק חזבאללה – עניין לבנוני פנימי
12/10/2008

 

מורטינוס: ההתנחלויות – מכשול לשלום; נשק חזבאללה – עניין לבנוני פנימי; רואה את סוריה כביתי

 

שה"ח הספרדי, מיגל מורטינוס, ביקר ב-16 וב-17 בספטמבר 2008 בלבנון ובסוריה. בהתבטאויות לכלי התקשורת בשתי המדינות, שיבח מורטינוס את "התפקיד החיובי והמועיל שמילאה סוריה בלבנון" וקרא לאיחוד האירופי להדק את קשריו עם סוריה. לדבריו, אירופה מעוניינת למלא תפקיד במזה"ת – לצד ארה"ב ומדינות נוספות – במסגרת הסדר העולמי הרב-קוטבי שיתהווה בשנים הקרובות. עוד טען מורטינוס כי נשק חזבאללה הוא עניין לבנוני פנימי, והאשים את ישראל בהפרת החלטה 1701. להלן תרגום קטעים מדבריו:

 

"אירופה מכירה במעמד ובתפקיד של סוריה"

בראיון לטלוויזיה הסורית, הביע שה"ח הספרדי, מיגל מורטינוס, הערכה לתפקידה של סוריה באזור:  "ללא ההשתתפות החיובית והמועילה של סוריה, לא ניתן היה להגיע להסכם דוחה ולצעדים שבאו בעקבותיו... אירופה מכירה במעמד ובתפקיד של סוריה, ולכן אנו רואים כי יש עתה רשימה ארוכה של שרי חוץ אירופיים [המבקשים] לבקר בסוריה. למעשה, לכל מדינות האיחוד האירופי יש יחסים טובים וחיוביים עם סוריה."

 

בנוגע ליחסי סוריה-ספרד, אמר מורטינוס: "אין שום סיבה המונעת את פיתוח היחסים הללו, בפרט בתקופה חדשה זו... ספרד תהיה נשיאת האיחוד האירופי בשנת 2010, ולכן עלינו להדק את הקשר האסטרטגי בין ספרד לסוריה ולהכניס [את סוריה] למסגרת של האיחוד האירופי. מאחדות אותנו שנים ארוכות של היסטוריה ותרבות עשירה ביותר, אותן אנו חולקים. יש היבטים רבים לשיתוף הפעולה בין סוריה לספרד."

 

מורטינוס הוסיף: "ספרד [תמיד] האמינה ב[צורך] לשאת ולתת עם סוריה. הניסיון לבודד את סוריה היה טעות גדולה. ראשית, מפני שלא ניתן לבודדה. שנית, באמצעות מדיניות [בידוד] זו  ניסו למנוע ממנה למלא את תפקידה החיובי והמועיל על הצד הטוב ביותר. אי-לכך, הגנו בדבקות על עמדתנו לפיה [יש] לשאת ולתת עם סוריה ולשמור על ערוץ דיאלוג [עמה]. הצלחנו להרחיב את הדיאלוג, וכעת, תודות לעמדה החדשה שאימצה צרפת לטובת סוריה, מתקרב האיחוד האירופי כולו לסוריה ומגביר את המגעים עמה, שיש לפתחם ולחזקם."

 

"העולם החד-קוטבי הגיע אל קצו"

מורטינוס התייחס לתפקידה של ארה"ב בתהליך השלום: "מטבע הדברים, מדובר בתפקיד של מעצמה. ארה"ב עודנה אחת ממנהיגות העולם, אך העולם משתנה, ולפיכך יש כוחות חדשים, דרכים חדשות ומסגרות חדשות. בבואנו לנקוט ביוזמות ובשיחות, אין לצפות כי מעצמה אחת תכתיב ותכפה באופן בלעדי הסכם מסוים. זמנים אלו [חלפו] וכעת אנו זקוקים לתפקיד פעיל של ארה"ב לצד תפקיד פעיל של מדינות נוספות."

 

מורטינוס הוסיף: "האיחוד האירופי מעוניין למלא היום תפקיד מסוים ולשאת באחריות בעולם. זו היא גם מגמתן של סין ורוסיה, להן יש כעת מעמד עולמי חדש. לפיכך, אל לנו לשכוח את התבנית החדשה של הסדר העולמי ועלינו להתאים עצמנו לאיזון החדש שיופיע בשנים הקרובות. העולם החד-קוטבי הגיע על קצו. הבחנתי בכך בכל פעילויותיי הדיפלומטיות ונוכחתי לדעת כי מדינות ואזורים קובעים את גורלם בעצמם וכי אין להם צורך להמתין לאור ירוק מבריסל, וושינגטון או כל בירה אחרת. זוהי [התפתחות] טובה וההשפעות העתידיות שלה על העולם יהיו חיוביות."

 

"בזכות סרקוזי יש לאירופה תפקיד חדש באזור"

אשר לתפקיד של אירופה במזה"ת, אמר מורטינוס: "האינטרסים האירופיים כרוכים באופן הדוק באינטרסים של המזה"ת, וקשה להפריד בין השניים. על כן, על אירופה להיות חלק מכל פיתרון או כל הסכם... הנשיאות הנוכחית של האיחוד האירופי פעילה מאוד. נשיא [צרפת, ניקולא] סרקוזי, העומד בראש הנשיאות, ערך את פסגת מדינות הים התיכון אשר זכתה להצלחה גדולה... אירופה מוכנה לסייע לצדדים למצוא פיתרונות קבע... הנשיאות הצרפתית הנוכחית של האיחוד האירופי יצרה מצב חדש ותפקיד חדש לאירופה באזור."

 

מורטינוס הדגיש כי "ביקורו בסוריה יסייע להשקה המחודשת של תהליך ברצלונה",[1] והוסיף כי "מאחר שסוריה נהנית תמיד מתפקיד חשוב, עלינו לשתף עמה פעולה על מנת להבטיח את הצלחת היוזמה."

 

"על ישראל להקפיא את ההתנחלויות"

בדבריו לטלוויזיה הסורית, מתח מורטינוס ביקורת על מדיניותה של ישראל בשטחים: "מדיניות ההתנחלות הישראלית – שגונתה ע"י הקהילייה הבינ"ל, האיחוד האירופי וספרד – מהווה מכשול גדול בפני המשך השיחות... אם מדיניות ההתנחלות הזו לא תוקפא, יהיה קשה להמשיך בשיחות בין הפלסטינים לישראל ולהגיע להסכם בנוגע לגבולות 1967." מורטינוס הדגיש עוד כי "המשך בניית גדר ההפרדה ע"י ישראל מונע את [חופש] התנועה של הפלסטינים ולא מסייע לבניית אמון הדדי."[2]   

 

"איחדנו את הלבנונים סביב הנשיא סולימאן"

בהגיעו לדמשק, אמר מורטינוס כי ספרד פעלה תמיד כדי להראות את "התפקיד המועיל והמרכזי של סוריה בפיוס הלבנוני", והוסיף כי "סוריה וספרד השקיעו מאמצים רבים, ועלה בידן להסיר חלק מהמכשולים ולהגיע לתוצאה משביעת רצון". לדבריו, "הצלחנו לאחד את הלבנונים סביב הנשיא הנבחר, גנרל מישל סולימאן." [3]

 

במסיבת עיתונאים משותפת שערך עם עמיתו הסורי, וליד אל-מועלם, אמר מורטינוס: "שבתי אל [מקום] בו אני רואה את ביתי." מורטינוס הצביע על התפקיד המועיל שמילאה סוריה בהקלת הדיאלוג בין הלבנונים ובהשגת ההסכמה ביניהם, והזכיר את ההמלצות שהעניקה סוריה לספרד, איטליה וצרפת לתרום לנושא זה. לדבריו, "כיום אנו יכולים להביט על עתיד לבנון באופטימיות רבה."[4] עוד אמר מורטינוס: "עודני זוכר את המשפט שאמרתי ב-5 במרץ 2006 בביקורי בסוריה, לפיו סוריה היא חלק מהפיתרון באזור. עכשיו אני רואה שזה נכון, ואני ממשיך להאמין בכך."[5]

 

טוב שלסוריה קשרים הדוקים עם איראן

בתשובה לשאלה במסיבת העיתונאים על תפקידה של איראן באזור, אמר מורטינוס: "אנו מתייחסים בהבנה ובכבוד לכך שאיראן ממלאת תפקיד במזה"ת, אלא שעל איראן לגלות מחויבות לחוק הבינ"ל". לדבריו, "אנו שמחים כי יש מדינה [כמו סוריה] הנהנית מקשרים הדוקים עם איראן ויכולה למלא תפקיד בהשגת הבנות [עם איראן]. אנו תומכים בהבנות ובדיפלומטיה."[6]

 

"נשק חזבאללה – עניין לבנוני פנימי"

במסיבת עיתונאים שערך יום קודם לכן, במהלך ביקורו בלבנון, הדגיש מורטינוס כי נושא הנשק של חזבאללה הוא עניין פנימי שיידון על שולחן הדיאלוג הלאומי בלבנון, וכי על הלבנונים למצוא בעצמם את הפיתרונות המתאימים. לדבריו, "חזבאללה מהווה חלק מהמרכיבים הפוליטיים בלבנון וחלק מהממשלה [הלבנונית]."

 

ישראל מכשילה ביצוע החלטה 1701 

בנוגע להחלטה 1701, הדגיש מורטינוס: "הכוח הבינ"ל – ובכלל זאת הגדוד הספרדי – עושה ככל יכולתו בכדי ליישם את החלטה 1701, אשר לא בוצעה עד כה בשל המשך ההפרות מצד ישראל ובשל מכשולים נוספים בהם אנו נתקלים בשטח. יחד עם זאת, אנו שמחים שרשמנו כמה הישגים בנושא זה."[7]



[1]  "תהליך ברצלונה" (הידוע גם בתור "השותפות האירופאית-הים תיכונית") החל בועידת ברצלונה בנובמבר 1995, במטרה ליצור מסגרת בה חברות מדינות האיחוד האירופאי לצד מדינות השוכנות לחופי הים התיכון.

[2]  אל-ת'ורה (סוריה), 18.9.2008.

[3]  אל-אח'באר (לבנון), 18.9.2008.

[4]  אל-בעת' (סוריה), 18.9.2008.

[5]  אל-וטן (סוריה), 18.9.2008.

[6]  אל-וטן (סוריה), 18.9.2008.

[7]  אל-נהאר (לבנון), 17.9.2008.