המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
יו"ר הפרלמנט הסורי בראיון ליומון הלונדוני אל-חיאת
2/12/2003

 


יו"ר הפרלמנט הסורי בראיון ליומון הלונדוני אל-חיאת: איננו עוינים את ארה"ב

(2.12.2003)

 

יו"ר הפרלמנט הסורי, מחמוד אל-אברש, התראיין ליומון "אל-חיאת" לקראת ביקורו בלונדון.

 

"סוריה אינה מדינה עוינת לארה"ב. ארה"ב היא זו העוינת את סוריה. סוריה אינה חשה מבודדת בשל הלחצים האמריקאיים ובשל החוק לדרישת דין וחשבון מסוריה, אשר מציע [הטלת] סנקציות פוליטיות וכלכליות. מה יש בחוק לדרישת דין וחשבון מסוריה? הגבלת תנועת הדיפלומטים? שיעשו זאת. מונעים מאיתנו לייבא ציוד טכני מתקדם? הם עושים זאת [ממילא] כבר שנים. האמריקאים אומרים לנו: היסוגו מלבנון. מי אמר שהאמריקאים הם האפוטרופסים על הלבנונים? היכן תפקידם של הלבנונים? אם ישנו אדם בשם מישל עון אשר מבוקש ע"י בתי הדין הלבנונים, והוא מעלה דרישה זו, האם ארה"ב [צריכה] לאמץ עמדה של אדם אחד ולשכוח את עמדת המדינה כולה? ישנם מוסדות ועם בלבנון, הם אלו שאומרים אם הם רוצים את סוריה או לא.

 

החקיקה האמריקאית היא טפשית כמו ההיגיון האמריקאי עצמו, ואינה מדאיגה כלל את דמשק. אין בעולם כולו עַם המלוכד סביב מנהיגו כמו בסוריה. זה מרגיע אותנו ומרתיע כל מי שיעלה בדעתו לתקוף את סוריה".

 

ש: האם החוק לדרישת דין וחשבון מסוריה יכול לספק כיסוי לתוקפנות [אמריקאית] נגד סוריה?

 אל-אברש: "ארה"ב אינה זקוקה לכיסוי כדי לתקוף, והיא מעולם לא היססה ליישם את עקרונותיה כאשר מצאה זאת לנכון. ארה"ב אינה זקוקה לאמתלה כאשר היא רוצה לממש את התוקפנות הפוליטית, הצבאית או הכלכלית [שלה]. החוק לדרישת דין וחשבון הוא הקדמה לכל דבר אפשרי מצד ארה"ב, אך אנו סבורים כי די לארה"ב בלקחים [שהיא למדה] בעולם. עיראק היא הדוגמה המתאימה ביותר. היה שם משטר דיקטטורי שהשתלט על עמו, והעם הזה לא ביצע הפיכה כדי להפיל אותו. ארה"ב שינתה את המשטר לפי רצונה, אך מה שקרה [בעיראק] הוא אובדן הביטחון והיציבות. ארה"ב נמצאת כעת בבִיצה בעיראק. היא מדינה כובשת, למרות שהצהירה כי באה בשם המשחרר".

 

ש: האם החקיקה היא הקדמה לקראת פעולה צבאית?

אל-אברש: "מדוע לא? לאמריקה אין עקרונות והיא אינה שואלת אותנו, אך היא יודעת כי סוריה מלוכדת סביב הנשיא בשאר אסד. היא תעשה את החשבון. 18 מיליון סורים מייצגים גוש איתן [לצד] הנשיא אסד. ארה"ב יודעת זאת, שכן [אסד] מייצג את העמדה הערבית האצילה. האמריקאים חכמים מדי מכדי להתקרב לסוריה, והם מכירים את האחדות הלאומית הזאת. זה לא פשוט עבור ארה"ב לתקוף מדינה שיש בה אחדות לאומית כזו.

 

ראש ממשלת ישראל אריאל שרון תקף את עין אל-צאחב, אך אנו נקבע את זמן הקרב ואת מיקומו. האגדה הישנה לפיה עמדת המדינה נקבעת בשעת כעס חדלה מלהתקיים. כאזרחים, ולא כשלטון, האם אנו מרשים לאויב לקבוע את זמן המערכה ואת מיקומה? לסוריה יש אפשרויות ועמדה אסטרטגית כדי להגיב. ישראל מנסה לגרור את האנשים לתגובה צבאית. תגובתה הרטורית והפוליטית רדודה. אין לה אופציות מלבד [האופציה] הצבאית, היגיון הכנופיות. אנו לא נפעל. אנו מחליטים כיצד נגיב. אין עַם שאין לו דרכי תגובה. כאשר הנושא יהפוך להרגל אצל ישראל, יהיה עליה לחשוב שוב. יש לנו חזית ארוכה עם ישראל והיא שקטה מאז 1974 אך הדבר עלול לא להימשך לנצח".

 

ש: האם זוהי אזהרה כלפי ישראל?

 אל-אברש: "אינני מדבר בשם סוריה הרשמית אלא בשם סוריה העממית. אי אפשר לרסן את תגובת העם לאורך זמן, כאשר העושק חוזר על עצמו. סוריה לא תעמוד שלובת ידיים אם תישנה התוקפנות. התגובה היחידה לחוק לדרישת דין וחשבון ולתוקפנות על עין אל-צאחב היא חיזוק האחדות הלאומית ובניית הכלכלה. תם עידן הנאומים".