ראיון עם מפקד בכיר בזרוע הצבאית של החמאס
אתר האינטרנט "איסלאם און-לין"[1] ערך ראיון עם מפקד 'גדודי עז אל-דין אל-קסאם', הזרוע הצבאית של ה'חמאס', צלאח שחאדה. להלן קטעים מן הראיון:
שאלה: כיצד אתם בוחרים את מבצע פעולת מות הקדושים?
שחאדה: הבחירה נעשית על פי ארבעה קריטריונים: ראשית דבקות דתית; שנית, אנו מוודאים שהנער השהיד משביע את רצון הוריו ואהוב על משפחתו ו[מוודאים] שמות הקדושים שלו לא ישפיע [לרעה] על חיי המשפחה כלומר שהוא איננו ראש המשפחה ושיש לו אחים נוספים שכן אנו לא ניקח בן יחיד; שלישית, יכולתו לבצע את המשימה המוטלת עליו ולהבין את חומרתה; ורביעית, שמות הקדושים שלו יעודד אחרים לבצע פעולות של מות קדושים ויעודד ג'יהאד בלב האנשים. אנו תמיד מעדיפים [אנשים] שאינם נשואים. ההנהגה האזורית במנגנון הצבאי של תנועת ה'חמאס' היא אשר מציעה את מועמדותו בפנינו ואחר כך מתקבלת ההחלטה האם להסכים לקבלו או שלא.
שאלה: כיצד אתה מסביר את הנהירה של הנערים להצטרף לרשימות מבצעי פעולות מות הקדושים? והאם זה מעיד על בריאות [נפשית] או על בריחה ממצב של תסכול ואכזבה בקרב הפלסטינים?
שחאדה: הנהירה של הנערים להשיג מות קדושים מורה על בריאות [נפשית] ועל המודעות של החברה הפלסטינית ולא על טעות או בריחה ממצב של ייאוש או תסכול. האנשים הבאים לג'יהאד הם רבים והם מוכנים להקריב את נפשם שהיא הדבר היקר ביותר שיש לאדם. קיים הבדל אדיר בין מי שמקריב כסף או זבח לבין מי שמקריב את נפשו למען אללה כדי לגרום אושר לאומה וכדי להסיר ממנה את הייסורים והמצוקה. למרות כל זה, איננו יכולים לספק לכל אדם פעולת מות קדושים מפני שהמטרות מוגבלות ועמדות האויב שאליהן אנו רוצים להגיע מבוצרות מאוד. אם חלק מהצעירים אינם מקפידים על הוראות המנגנון הצבאי ומבלי שיהיו קשורים באופן רשמי למנגנון זה [הם יוצאים בעצמם לפעולות] הדבר מוכיח כי האומה [כולה] הפכה להיות אומה של ג'יהאד הנמצאת על סף שחרור ודוחה את ההשפלה והכניעה.
שאלה: מה דעתכם על תופעת הילדים המבצעים פעולות מות קדושים?
שחאדה: סוגיית רוח הג'יהאד ונהירת הילדים למות קדושים מנוצלת לרעה. אנו לא מעודדים אף אדם לפרוץ להתנחלות בנשק קר. למרות שהתופעה [של מסירות הנפש] היא תופעה תקינה - היא צריכה להיות מלווה בהדרכה שתיעשה באמצעות הקניית תודעה לילדים ובאמצעות גיוסם למנגנון הצבאי במחלקה מיוחדת בה יקבלו חינוך צבאי של ג'יהאד שבאמצעותו יוכלו להבחין בין דבר נכון לבין דבר לא נכון ו[להבחין] מתי ראוי לבצע פעולה של מות קדושים ומתי יש לפתוח באש.
שאלה: כיצד בוחר המנגנון הצבאי את המטרה?
שחאדה: יש לנו קבוצות תצפית שתפקידן לעקוב אחר הפטרולים של הישראלים והמתנחלים ואחר תנועות האויב על הגבול. אנו מנצלים כל פרצה שאנו מוצאים בגדר הביטחונית של האויב. לאחר מכן אנו מגדירים את המטרה ואת אופי ההסתערות עליה בין אם מדובר בהתנחלות, בעמדה צבאית, במכונית צבאית או במשהו אחר. המטרה מצולמת במצלמות וידאו ואחר כך מוצגת בפני ועדה הממונה על ידי 'המטה הכללי של הפעולות הצבאיות'. לאחר אישור המטרה, נערך אימון למבצע פעולת מות הקדושים... ואז הפעולה מוכנה לביצוע לאחר שקבוצת מומחים מאשרת את התוכנית וקובעת את הגורמים להצלחתה או לכישלונה.
שאלה: על פי אילו כללים אתם בוחרים את המטרות? ומה לגבי הרג אזרחים ישראלים?
שחאדה: אנו לא שמים לנו למטרה [פגיעה] בילדים, בזקנים ובמקומות פולחן למרות שמקומות פולחן אלו מסיתים לרצח מוסלמים. כמו כן אנו לא שמנו כמטרה בתי הספר מפני שאנו לא מורים להרוג ילדים. כך גם לגבי בתי חולים למרות שהדבר קל עבורנו ובהישג יד. אנו פועלים על פי עקרונות הג'יהאד בהם אנו דבקים. סיסמתנו היא: אנו לא נלחמים ביהודים מפני שהם יהודים אלא מפני שהם כובשים את אדמתנו. אנו לא נלחמים בהם בשל דתם אלא מפני שהם גזלו את אדמתנו. אם נהרג ילד אין זה מתוך כוונתנו...
שאלה: כמה עולה פעולת מסירות נפש?
שחאדה: עלות הפעולה משתנה בהתאם לאופייה. פעולת התקפה באמצעות נשק אוטומטי עולה כמחיר הנשק והתחמושת שמכילה לכל הפחות 250 כדורים בנוסף ל[מחיר] 10 רימוני יד בערך. אבל חלק מהפעולות מצריכות עלויות גבוהות יותר הכוללות את [עלות] פעולת הסעת [המחבל], תשלום כספים, קניית מכוניות ושיחוד סייענים יהודים. ישנן פעולות שעולות ביוקר רב בין 3500$ ועד 50000$ בהתאם למטרה.
שאלה: כיצד פיתחתם את [כלי] הנשק שגדודי עז אל-דין אל-קסאם הצטיינו בייצורם כמו [טילי] אל-קסאם 1, 2 , ואל-בנא?
שחאדה: ...יש לנו מדענים המתמחים בפיתוח נשק שלומדים ועורכים היום ניסויים בטיל אל-בנא שהוא שילוב בין ה-אר.פי.ג'י לבין ה-לאו ששונה מ[טיל] הקסאם 2 מפני שהוא מיוחד נגד שריון [בעובי] בינוני. רימוני היד יוצרו כדי למלא את צרכי המנגנון וחבריו והם הוכיחו את יעילותם ו[אפילו] משרד הביטחון הציוני העיד שאלו רימונים בעלי עוצמה. כל הרימונים והטילים מיוצרים בתוצרת מקומית באופן קל ופשוט. חומרי הנפץ בטילי אל-קסאם 1, 2 ואל-בנא מיוצרים מחומרי גלם פשוטים. [אפילו] הנשים יכולות להכין אותם בבית...
שאלה: מה בנוגע למבנה הארגוני של גדודי אל-קסאם?
שחאדה: הגדודים באופן כללי הם צבא קטן הכפוף להחלטה פוליטית כמו כל צבא [אחר] בעולם. יש בו כל סוגי המחלקות והמבנים שיש בצבא. אנחנו חיילים. המנגנון הפוליטי לא אומר לנו 'עשו כך וכך' ו'בצעו את הפעולה הזו או ההיא' אלא המנגנון המדיני הוא ריבוני ביחס למנגנון הצבאי בכללותו וההחלטה [של הדרג] המדיני שולטת על ההחלטה [של הדרג] הצבאי מבלי שהוא מתערב בפעילות הצבאית. הצלחת הפעולה אינה נבחנת במספר ההרוגים בשורות האויב אלא במידת הצלחת לוחמי הג'יהאד שלנו להגיע למטרה ובאופן הביצוע שלה. תכנון טוב חשוב מאוד למידת הצלחתה של הפעולה. מספר ההרוגים תלוי ברצון אללה.
שאלה: מהם המכשולים העומדים בפני גדודי אל-קסאם?
שחאדה: המכשולים המשמעותיים ביותר הם נדירותו של נשק איכותי כדוגמת טילים נגד מטוסים וטילים ארוכי טווח, כמו גם הערפל האופף את עמדתה המדינית של הרשות הלאומית הגורמת מבוכה לפעולה הצבאית [משום] שאיננה קובעת עמדה [ברורה] ביחס לפעולה הצבאית - האם היא בעד [הפעולות הצבאיות] או נגדן? האם היא רשות לשחרור לאומית או רשות לאוטונומיה? עניין זה גורם מבוכה לרבים מלוחמי הג'יהאד.
בנוסף, חלה עלייה במחירי הנשק על ידי מוצצי הדם סוחרי הנשק כך שמחירו של רובה אם-16 הגיע ל-5000$, ומחיר כל כדור שלו הגיע ל- 1.5$ ושקלאצ'ניקוב עולה 2000$ וכל כדור שלו עולה 4$. המנגנון הצבאי הצליח להתגבר על האתגר של נדירות הנשק באמצעות איסוף תרומות מצד אנשים שאוהבים לתמוך בדרך הג'יהאד למען אללה. כמו כן, התנועה הצליחה לייצר חלק מהנשק הבינוני ובכך להפחית את העלויות. עלותו של טיל [שמייצרת התנועה] לא עולה על 1% מהמחיר שהיתה צריכה לשלם עבורו אילו היא היתה קונה אותו."