בכיר איראני: "בשיחות עם אירופה אנו כובשים עמדה אחר עמדה, המטרה הסופית היא השמירה על מעגל הדלק (הגרעיני)"
היומון הפרסי השמרני ג'אמ-י ג'אם ערך ראיון עם ראש ועדת ההסברה במועצה העליונה לביטחון לאומי באיראן, עלי אקא-מוחמדי. הראיון עסק בנושאים הבאים: התיק הגרעיני של איראן, 'הסכם פריס' בין איראן ושלוש האירופאיות [צרפת, גרמניה, אנגליה], והמו"מ שאמור להיפתח בימים אלה בין הצדדים על הסדר לטווח ארוך.[1]
מתוך הריאיון הבליט היומון בכותרת גדולה את הציטוט הבא מדברי אקא-מוחמדי: "בשיחות עם אירופה אנו כובשים עמדה אחר עמדה. המטרה הסופית היא השמירה על מעגל הדלק (הגרעיני), ועד להשגתה עלינו להתקדם דרך ארוכה."
להלן עיקרי דבריו של אקא-מוחמדי:[2]
ג'אמ-י ג'אם: "לאחר פרסום החלטת נובמבר של מועצת הנגידים של סבא"א היינו עדים לשתי פרשנויות שונות להחלטה זו. הפרשנות של [מנכ"ל סבא"א] מחמד אל-בראדעי ו[הפרשנות] של חסן רוחאני [מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי והאחראי על התיק הגרעיני של איראן] ... האם השוני בפרשנותו של רוחאני [ביחס לפרשנותו של אל-בראדעי] קשור לתוכן השיחות [עם האירופאים]?"
אקא-מוחמדי: "... [רוחאני] אמר שמשך השיחות [עם אירופה על הסדר ארוך-טווח] יהיה קצר. יש לשמור על [העיקרון של זכותה של איראן למעגל] דלק גרעיני ולדאוג לכך שתהיה הכרה [בינ"ל] רשמית בזכותה זו של איראן. כל הנושאים האלה צוינו במכתב ששיגרה איראן לסבא"א.
" ... בספרות התעמולה הנרחבת של המערב היה קיים המושג של הפסקת ההעשרה. כיום תהליך זה מצוי במגמת שינוי, כלומר ביטוי זה עומד להימחק מספרות זו. אפילו האירופאים הצהירו בדבריהם שההשעיה מצד איראן הנה עניין וולונטרי ואין לה תוקף משפטי.
"... בכל הנוגע לכלי התקשורת עלינו לתקוף את הצד שכנגד ולא את עצמנו. מדובר בטעות או בחוסר דיוק."
ג'אמ-י ג'אם: "לא היתה לכם שום הסכמה עם האירופים שלאחר השיחות תלכו ותאמרו לדעת הקהל דברים כאלה ואחרים?"
אקא-מוחמדי: "לא. אין דבר כזה בעולם של ימינו, שהוא עולם של כלי התקשורת. אם נאמר משהו שיש בו נקודת תורפה כלשהי ישתמשו בדבר הזה כנגדנו בכל מקום ... איננו ניצבים רק בפני האירופאים. גם אמריקה והמדינות השכנות ניצבות מולנו... בתיק הגרעיני, היתה פגיעה של ממש בריבונותנו. כעת אנו כובשים את עמדות האויב בזו אחר זו והודפים אותו לאחור. האם שמחנו כאשר הם אטמו את מרכזי הגרעין שלנו? לא ולא. עם זאת, ניהלנו איתם את המו"מ כך שהסיכום – דהיינו אטימתו של מרכז גרעיני – אינו מחייב אותנו מבחינה משפטית... "
ג'אמ-י ג'אם: "[...] מדוע חתמנו עימם (עם האירופאים) על הסכם, ותחת איזה בטחונות הגענו איתם להסכמה?"
אקא-מחמדי: "[...] בסוגיה הגרעינית בכל מקום שנראה שאין אפשרות לקדם את העניינים, נפסיק את המו"מ. הדרך של המו"מ הגרעיני עם אירופה אינה דרך שיש בה בטחונות [להצלחה]. כאשר נראה שהדרך אינה מובילה לתוצאות, טבעי שלא נתעקש להמשיך בה. עלינו להילחם כדי לשמור על ההישגים המדעיים של איראן...
"[לא כל] האירופאים זהים זה לזה, אך הם אינם נבדלים באסטרטגיות הבסיסיות [שלהם]."
ג'אמ-י ג'אם: "מה תהיה תגובתכם אם תחושו – ולו במעט – שהאירופאים מושכים זמן [במו"מ]?"
אקא-מחמדי: "איננו פועלים לפי תחושות. כאשר נגיע למסקנה שהאירופאים מושכים את הזמן, נפסיק את המו"מ.
"[...] הבעיות שלנו עם אמריקה אינן עוברות אף פעם דרך אירופה. האמריקאים עצמם מביעים באופן רצוף את רצונם לנהל מו"מ עם איראן. בימים האלה התגברו הבעות הרצון האלה ...
הכבוד של אירופה תלוי בהצלחת המו"מ. אם השיחות ייכשלו, תיסגר גם הדרך למו"מ עם אמריקה...
מטרתנו לשמור על הישגיהם המדעיים של המדענים האיראנים, כלומר טכנולוגיית מעגל הדלק הגרעיני."