המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
ליברל מצרי: בחברה הערבית אין תרבות של ביקורת עצמית
6/11/2004

 

ליברל מצרי: "מדוע איננו רואים את הדברים כשם שאחרים רואים אותם?"

 

האינטלקטואל המצרי הליבראל, ד"ר עמר אסמעיל, שמאמריו מתפרסמים לרוב באתר האינטרנט הערבי הדוגל בחילוניות www.rezgar.com כתב באתר הליבראלי "אילאף" מאמר ביקורת על העדר ביקורת עצמית בקרב הערבים ועל ניצול המונח 'דמוקרטיה' על ידי האסלאמיסטים.[1] להלן חלקים ממאמרו:

 

"מדוע איננו רואים את הדברים כשם ששאר העולם רואה אותם? מדוע אנו חשים תמיד כי מישהו זומם נגדנו מזימות והוא הסיבה לבעיותינו ולנחשלותנו התרבותית והכלכלית? מדוע איננו מסוגלים להבין כי [משמעות] ההתקדמות היא שנתחיל מן המקום אליו הגיעו האחרים... מדוע איננו מסוגלים לבקר את עצמנו ואנו רואים בכל מי שמנסה לעשות זאת אויב של האומה ושל עקרונותיה ועוד דברים מהסוג הזה שגורמים לחלק מהאנשים לפחד לחשוב? מדוע איננו מסוגלים להבין כי לא קיימים עקרונות קבועים, שהרי טבעם של החיים הוא השינוי, ההחלפה והניסיון לגלות את הטוב יותר...

 

מדוע אנו מדברים בינינו באמצעות כדורי רובה, פצצות ומכוניות תופת וכאשר אנו חלוקים בדעותינו אנו ממהרים להאשים בכפירה ובהיגררות אחרי המערב והמזרח? מדוע איננו קולטים שלאיש מאתנו אין תשובה לכל השאלות ומי שמתיימר שיש לו את האמת המוחלטת, מתיימר ותו לא. האם שמענו שבאיזו שהיא מדינה מכובדת המפלגות והזרמים הפוליטיים השונים מדברים באמצעות כדורי רובה, כפי שקורה לעיתים בין הפלגים השונים בעזה וכפי שקורה כעת בעיראק?...

 

מדוע אנו העמים היחידים בעולם שעדיין משתמשים בדת, באסלאם ובשם אללה בכל דבר – בפוליטיקה, בכלכלה, במדע, באומנות ובספרות. אנו הורגים בשם אללה, מפוצצים מכוניות בשם אללה ומשספים גרונות בשם אללה והאסלאם ואחר כך אנו מוחים כאשר אחרים מתארים את המוסלמים כטרוריסטים. אנו רוצחים ללא הבחנה רופאים שהלכו לטפל באפגאנים ואחר כך אנו מוחים כאשר העולם מתאר מעשים אלה כמעשי טרור. אנו מפוצצים שגרירויות ורכבות [וכתוצאה מכך] מתים ילדים, נשים ואזרחים שאין להם כל קשר לענייננו, ואחר כך אנו מוחים כאשר העולם מתאר את הקיצוניים הללו, אשר רואים עצמם כמוסלמים, כטרוריסטים.

 

איננו שואלים את עצמנו מדוע שום קבוצה דתית אחרת לא עושה מעשי זוועה אלה וכאשר מדינת טרור כמו ישראל עושה זאת היא לא אומרת שהיא הורגת בשם האל או בשם אללה, אלא טוענת שהיא עושה זאת להגנה עצמית. מדוע מטילים על אללה [את האחריות] למעשים הרעים שלנו ולרצון להתנקם שבקרבנו... מדוע איננו נוהגים כמוה [ישראל] ואומרים כי מעשים אלו הם להגנה עצמית או להגנה על המולדת מבלי להכניס לכך את אללה והאסלאם? מדוע איננו שואלים את עצמנו אף פעם מהם שורשי המחשבה הקיצונית ואיננו מנסים לטפל בה, וכאשר מדינות אחרות דורשות מאתנו לטפל בשורשים אלו ולבחון אותם, אנו זועקים שהם מתערבים בענייננו הפנימיים ושהם אויבי האסלאם. מדוע איננו שואלים את עצמנו את השאלה ההגיונית האם מישהו התערב בענייננו ודרש מאתנו לבחון את תוכניות הלימודים שלנו לפני שפוצצנו את מגדלי הסחר [העולמי] והרגנו אלפים ולפני שפוצצנו את הרכבות במדריד והרגנו מאות ולפני שחטפנו בני ערובה ושחטנו אותם על מרקעי הטלביזיה כדי שהעולם כולו יראה את פנינו המכוערים?

 

מדוע שכלנו לא מצליח להבין כי הדמוקרטיה הוכיחה שהיא המשטר הטוב ביותר ושהיא הביאה לעמים שאימצו אותה קדמה ורווחה? מדוע שכלנו לא מסוגל להבין כי הדמוקרטיה איננה רק קלפיות הבחירות אלא היא מערכת שלמה שהדבר החשוב ביותר שבה הוא חופש הבחירה הן בדת, הן באמונה והן בלבוש וכן החופש להביע דעות פוליטיות ותרבותיות, אפילו אם הן שונות מן המקובל כל עוד אין בהן הסתה לאלימות. מדוע איננו מבינים כי הדמוקרטיה היא השוויון המלא בין בני האדם ללא קשר למינם, לצבעם או לדתם. מדוע שכלנו אינו יכול להבין כי בדמוקרטיה אין עקרונות קבועים ולא קדושה ביחס לרעיונות או אישים בין אם הם האבות הראשונים או אנשי ההווה. הקדושה היא לאללה ולנביאיו בלבד. מדוע שכלנו לא מסוגל להבין כי הקו האדום היחיד בדמוקרטיה הוא השימוש באלימות או ההסתה לאלימות.

 

אם אנו רוצים לשמור על רעיון [נצחיותם של] עקרונות האומה, [הערצת] האבות הראשונים וניצול הדת לפוליטיקה, עלינו להפסיק להשתמש במילה דמוקרטיה. עלינו לבקש שלטון דומה לזה שבאיראן או לזה של הטאליבאן או לשלטון הקודם של אל-תראבי בסודאן, ועלינו להכיר בעובדה שאנו מתנגדים לכל מי שמאמין בדת אחרת זולת האסלאם וכי [לאדם כופר] כזה אין אצלנו [שום אפשרות] זולת: [קבלת] האסלאם, [תשלום] ג'זיה [מס גולגולת המוטל על יהודים ונוצרים] או מלחמה.

 

הגענו לפרשת דרכים. אם אנו רוצים את האסלאם כפתרון פוליטי ולא כדת... עלינו להיות חזקים ולהודות באמת כי האסלאם, על פי תפישתם של קבוצות האסלאם הפוליטי שהולכות בעקבות הארגון של בן לאדן ואל-ט'ואהרי והמזדהים עמם, עומד בסתירה מוחלטת לדמוקרטיה במובנה האמיתי... הבה ויפסיקו כל קבוצות האסלאם הפוליטי, ובראשן 'האחים המוסלמים', לנקוט במדיניות ההסוואה שלהן ויראו את פניהן האמיתיות [ויגלו] שהן משתדלות [להביא] שלטון אסלאמי שלא יהיה שונה במקרה הטוב ביותר מאיראן ובמקרה הרע ביותר מן הטאליבאן...

 

אולם, אם אנו רוצים דמוקרטיה, אין לנו מנוס מלהשתמש בכליה ולהסכים כי אין [לערב] דת בפוליטיקה שהיא ביטוי של כלל העם. הואיל ורוב העמים שלנו מוסלמים, הם לא יחוקקו חוקים שעומדים בסתירה ליסודות האסלאם ולרוחו והם אינם זקוקים למפלגות שטוענות כי הן מדברות בשם הדת [כשלמעשה] הן מפקיעות אותה לטובת האינטרסים הפוליטיים והארציים שלהן.

 

לדמוקרטיה יש רק משמעות אחת ומובן אחד: אין לשום מפלגה או מגמה פוליטית [זכות] לטעון שהיא מייצגת את העם באופן מוחלט ולעולמי עד. השלטון הוא רק כדור שאנו מעבירים בינינו... האזרחות והזכויות והחובות שנובעות ממנה הם לכל מי שחי על אדמת המולדת ללא קשר למין, צבע או דת. זכות האזרחות הפשוטה ביותר היא הזכות לבחור והזכות להציג מועמדות לכל המשרות הציבוריות, כולל משרת נשיא המדינה בין אם מדובר בגבר ובין אם מדובר באשה, במוסלמי או בלא מוסלמי כל עוד הם מכבדים את החוקה ומבטיחים שלא לשנותה אלא באמצעי השינוי שנקבעו בחוקה עצמה ואשר העם הסכים עליהם.

 

זו הדמוקרטיה. אם אנו רוצים משטר אחר, הבא נקרא לו בכל שם אחר זולת [בשם] דמוקרטיה, שאם לא כן נימצא משתמשים בכלי הדמוקרטיה כדי להרוס אותה כפי שעושים חובבי הסוואת [העמדות האמיתיות] בעולמנו, והם למרבה הצער רבים."