יועץ שר ההסברה הסורי: לא נסגיר את מוסא אבו מרזוק לידי ארה"ב
שר ההסברה הסורי וסגנו התראיינו לתקשורת הערבית והגיבו על ההתפתחויות ביחסי ארצם עם ארה"ב. להלן נוסח דבריהם:
יועצו של שר ההסברה הסורי, אחמד חאג' עלי, אמר בראיון ליומון הסעודי אל-ריאד[1]. "סוריה לא תסגיר את מוסא אבו מרזוק, סגן ראש הלשכה הפוליטית של החמאס, אם ארה"ב תבקש זאת. סוריה לא תסכים לתכתיבים ולתנאים ולא תסכים שאחרים יוציאו [נגדה] גזרי דין מוקדמים ויגידו [לסוריה] לעשות כך וכך. זוהי שאלה של דו שיח. לסוריה יש אמונה עצמית, אתיקה וכח של עמדה שמאפשרים לה לסרב להיכנע לרצונם של אחרים ולתנאיהם.
ארה"ב הולכת לקראת הסלמה, וההסלמה לא תהיה טובה לסוריה. על ארה"ב ללכת בדרך של דו-שיח. צו המעצר שהוציאה ארה"ב נגד אבו מרזוק, בשעה כזו, באמצעות מוסדות ייצוגיים כמו הקונגרס, הסנאט או שר המשפטים, הוא עניין מכוון שמטרתו ליצור ערפול ולחץ על העמדה הסורית, בהנחה שאבו מרזוק נמצא בסוריה.
ההאשמות פורסמו עכשיו משתי סיבות. הראשונה - חיפוש אחר מוצא מהמשבר החונק בעיראק באמצעות בריחה ע"י בחירת צד שלישי שאינו קשור לשני הצדדים הנצים, וזאת כדי להיחלץ מהמצוקה. השנייה - הבחירות לנשיאות בארה"ב, כאשר היריבות והתחרות משמשות לשחרור הצהרות כדי להוכיח נוקשות ולהרגיע את הכוחות הציוניים בחברה האמריקאית.
סוריה מורגלת בהצהרות כאלה ויודעת מה טיבן ומה מטרתן. סוריה בעד דו-שיח, בניגוד לגורמים האמריקאיים אשר יוצאים בהצהרות בארה"ב או מגיעים לאיזור. סוריה רוצה בדו-שיח כדי להגיע לתוצאות אמיתיות והגיוניות.
כולם יודעים שההתנגדות בתוך [השטחים] הפלסטיניים או בתוך עיראק היא חוקית. ארה"ב מנסה להשלות את העולם כולו כי ההתנגדות בעיראק מגיעה מבחוץ, באמצעות הסתננות מהגבול הסורי, וכך גם לגבי פלסטין, כאשר ישראל וארה"ב מנסות להשלות את העולם כי ישנם מנהיגים [פלסטינים] בסוריה המתכננים את ההתנגדות הפלסטינית בתוך [פלסטין]. זה לא נכון. לארגונים המצויים בדמשק יש משרדים רגילים, הם אינם קשורים לזירה הפלסטינית ואינם יכולים לתכנן פעולות כפי שהישראלים והאמריקאים טוענים. האשמות אלה מצוצות מהאצבע ומהוות אמתלה להפעלת לחץ ולהסחת דעת הקהל לכיוונים לא אמיתיים".
שר ההסברה הסורי אחמד אל-חסן אמר בראיון ליומון הלונדוני אל-שרק אל-אווסט[2]: "הבעיה של אחראים אמריקאיים רבים בממשל ובקונגרס היא, שלאחר שהשתלטה עליהם התפיסה האימפריאלית הם ניסו לכפות את עמדותיהם ואת המדיניות שלהם במקום זו של האו"ם והם מסתכלים על העולם כפי שהם רואים את עצמם במראה הבינלאומית. לכן הם מבטלים את זכויות הזולת או מנסים לשדוד אותן, כשהם חושבים כי לאחר שנעלמו החוקים הבינלאומיים, העולם הפך לג'ונגל ושורר בו חוק הג'ונגל...
ההצהרות [של משלחת הקונגרס האמריקאי שביקרה בסוריה ובלבנון] סותרות את עצמן. חלק ממצהירי ההצהרות עושים זאת בהתאם למקום שממנו הם מדברים, כשהם חושבים כי בכך הם מעבירים מסרים מסוימים, אך חיש מהר הם מגלים ש[אותם מסרים] אינם נכונים. הם מגיעים לסוריה, מדברים עם מנהיגיה, ויוצאים בהרגשה טובה אותה הם מביעים בעצמם ומציינים כי סוריה נשארה שחקן בכיר באזור ומדינת ציר שאין להתעלם ממנה.
דרישת משלחת הקונגרס האמריקאית ליישב את הפליטים הפלסטינים בלבנון היא עניין מסוכן מאד הסותר את עמדת ארה"ב כמדינה המפקחת על תהליך השלום. השלום הצודק והכולל לא יושג אלא ע"י נסיגת ישראל מכל השטחים שהיא כובשת, הענקת כל הזכויות לפלסטינים והחזרת הפליטים לבתיהם. יישוב הפליטים הפלסטינים בלבנון וההשלכות השליליות אשר יהיו לכך מהווים פרצה באיזון הדמוגרפי. הדבר עומד בסתירה מוחלטת לרצונה של ארה"ב לראות בלבנון מדינה בטוחה ויציבה, אשר כל הפלגים, הדתות והמיעוטים חיים בה בדו-קיום, וכן בסתירה להסכמתה של וושינגטון להחלטה 194 המבטיחה את זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים.
דמשק לא מיהרה להגיב על ההצהרה [של הרמטכ"ל הישראלי, לפיה ישראל יכולה לוותר על רמת הגולן] לפני שהיא תחוש ברצינותה [של ההצהרה]. יש כאלה שגינו [את סוריה], לפני שהתבררה נכונות עמדתה, וזאת לאחר שיעלון עצמו מיהר לחזור בו מהצהרותיו בעקבות לחצים שהפעילו עליו גורמים ישראלים. הדבר מציג שוב את העמדות הנבונות שסוריה נוקטת ואשר מתרחקות ממעידות אשר אינן משרתות את תהליך השלום".