המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
תגובה איראנית מאיימת לדיווחים על ניסוי 'יריחו 3'
23/1/2008

תגובה איראנית מאיימת לדיווחים על ניסוי הטיל 'יריחו 3'

 

בעקבות הדיווחים על ניסוי שערכה ישראל בטיל 'יריחו 3', בעל טווח של 4,500 ק"מ, ב-17 בינואר 2008, קבע אתר האינטרנט האיראני תאבנאק, המזוהה עם מזכיר המועצה לקביעת האינטרס של המשטר, מוחסין רזאי, מפקד 'משמרות המהפכה' לשעבר, כי הכנסת הטיל לארסנל הנשק של ישראל אינה משנה את מאזן הכוחות בין ישראל לאיראן.

 

עוד הוסיף האתר כי במקרה של עימות עם ישראל, תנצל איראן את בריתה האסטרטגית עם סוריה על מנת לשגר טילים לעבר ישראל משטח סוריה.[1] במאמר נרמז כי נוסף להסתייעות בסוריה, תביא מתקפה ישראלית גם למתקפות גומלין מצד ארגוני החמאס, הג'האד האסלאמי, וחזבאללה.[2]

 

גם נשיא איראן אחמדי-נז'אד התייחס בביטול לניסוי הטיל הישראלי, וטען בראיון לאל-ג'זירה ב-18 בינואר 2008, כי "גם לפני ניסוי הטיל הזה נהנה המשטר הציוני מהטכנולוגיה הצבאית הזו לאור תמיכת כמה מעצמות, אולם צעדים כאלו לא ישפרו את מצבו ולא ימנעו את נפילתו. המשטר הציוני איבד את פילוסופית הקיום שלו וכל האומות מזהות אותו כפושע. לכן, הוא לא ישיג לגיטימיות לקיומו באמצעות איומים וזריעת פחד."[3]

 

להלן עיקרי המאמר שפורסם בתאבנאק:[4]

 

"... המסר לאיראן בניסוי הטיל הישראלי החדש 'יריחו 3' הינו שטיל הזה, לדברי ישראל, מסוגל לחלוף על פני 4,500 ק"מ ולפגוע בכל נקודה באיראן. אם הצהרות אלו נכונות, יש לישראלים כמה טעויות בסיסיות בהצגת המסר המאיים [הזה] כלפי איראן...:

 

1. אסטרטגית ההגנה של איראן כלפי כל סוג של מתקפה אפשרית, מצד ישראל או אמריקה, מושתתת על בסיס [ההנחה] ששתיהן מסוגלות [לבצע] מתקפת טילים ומתקפה אווירית נגד מטרות באיראן. איראן מעולם לא התכחשה לכך שישראל ואמריקה מסוגלות [לבצע] מתקפת טילים או מתקפה אווירית נגדה.

 

2. הנחת היסוד של האסטרטגיה האיראנית היא ש[גם] אילו לא היו לישראל טילים ארוכי טווח [משלה] המכוונים לאיראן, היתה אמריקה מחמשת אותה בטילים אסטרטגיים ארוכי טווח בהקדם האפשרי.

 

3. מערכות שיגור הטילים האסטרטגיים של כל מדינה נקבעות ומחולקות על בסיס רוחבה הגיאוגרפי. לפיכך, נתקלת ישראל באופן אוטומטי במגבלה קשה, [כיוון] ששטחה של איראן הוא 1,648,195 ק"מ, בעוד שטחו של 'המשטר הכובש את ירושלים' [הכוונה לישראל] הוא 26,323 ק"מ, ואם נפחית את רצועת עזה ואת הגדה המערבית יצטמצם [שטחה] ל-20,150 [קמ"ר]. המשמעות היא ש[גם] אם ישראל יכולה לירות מאה טילים ביום לעבר איראן, ולפגוע במאה ערים, יכולה איראן [לשגר] אלפי טילים ובאמצעותם למחות כמחצית מישראל. מסיבה זו, יסתיים מאזן הטילים בין שני הצדדים לטובת איראן.

 

4. במקרה של מתקפה על איראן, אם יופעל הסכם 'ההגנה האסטרטגית המשותפת בין איראן לסוריה,' אזי לא תצטרך איראן לשגר טילים ארוכי טווח מאדמתה [אלא] תוכל להציב את ישראל בפני גל של מתקפות טילים באמצעות [טילים בעלי] טווח מקסימלי של 500 ק"מ ובעלי פוטנציאל נפץ גבוה בהרבה. בה בעת, [גם] אם לא ניקח בחשבון את מתקפות הגומלין של 'ההתנגדות האסלאמית' בלבנון [הכוונה לחזבאללה], איראן וסוריה יודעות היטב שמתקפה על איראן תגרור בעקבותיה מתקפה על סוריה, ומתקפה על סוריה תגרור בעקבותיה מתקפה על איראן. בשני המצבים, המטרה השלישית או [המטרה] המקבילה הם [ארגוני] 'ההתנגדות האסלאמית' בלבנון ובפלסטין. אם איראן תנקוט קודם ל[מתקפה כזו] צעדי הגנה משותפים, ותתחמש ב'מערכת ההגנה הטילית' באמצעות שיתוף הפעולה עם סוריה, ללא ספק תקבל ישראל, במקרה של מתקפה על איראן, תשובות מוחצות.

 

5. אתרי הטילים של איראן נקבעים על בסיס 'תפישת המלחמה הלא - סדירה.' לפיכך, לא ישראל ולא אמריקה, יכולות לשתק את אתרי הטילים של איראן במתקפת פתע אחת. מאותה סיבה נהנית תפישת  ההגנה הטילית האסטרטגית של איראן מיתרון עומק [השטח], במיוחד כיוון שאיראן יכולה להשתמש בלפחות 400 אלף קמ"ר משטחה כמרחב יעיל לכיוון [טילים] לעבר ישראל, הודות לטופוגרפיה ההררית והלא מישורית שלה.

 

6. בעשור האחרון שוקדת איראן על פיתוח טילים ארוכי טווח למרחק 3,000 ק"מ, כדי ליהנות מ'עוצמה הגנתית הרתעתית' מול כל מתקפה ישראלית אפשרית.[5] הישראלים יודעים שלאור [השגת] הטווח של 2500 ק"מ גם הם מצויים בטווח האש של איראן, ו[בנוסף לכך] ככל שטווח הטילים קטן, כך עולה עוצמת פיצוצם. מסיבה זו, נהנים הטילים האיראנים מעוצמת פיצוץ גבוהה מאוד.

 

על כן ניתן לומר במפורש שהניסוי הטילי האחרון של ישראל מה-17 בינואר, אינו משנה במאומה את מאזן ההגנה הטילית של איראן [מול ישראל], ואינו פוגם באף אחת מתפישות ההגנה שלה ... מסיבה זו הניסוי הטילי הזה  אינו יוצר שום מצג או תוצאה חדשים בזירת ההתמודדות האפשרית בין איראן לישראל... לכן, [נראה כי] הרעיון האמיתי מאחורי הניסוי הטילי הישראלי הזה הוא [הפעלת] לוחמה פסיכולוגית על דעת הקהל בישראל, ולא [הפעלת] לחץ פסיכולוגי על איראן."

  



[1]  ראו דוח ממרי: "הברית האסטרטגית האיראנית-סורית: היבטים צבאיים וכלכליים"; וכן דוח ממרי: "קריאות  בסוריה להעמקת היחסים בין מדינות ערב לאיראן"

[2]  יצווין כי במאמר  שפרסם ב- 9 באוגוסט 2007 באתר האינטרנט של 'משמרות המהפכה', בסירת, כינה ראש המחלקה המדינית ב'משמרות המהפכה', ידאללה ג'ואני, את חזבאללה "אחד מ[כלי] הגיבוי האסטרטגיים של איראן באזור."

[3]  כיהאן, 20.1.2008.

 [4]תאבנאק, 20.1.08

[5]  ראו דוח ממרי: "המענה האיראני לאיומי המערב: איום במכה מקדימה, איום טילי בליסטי ולוחמת גרילה"