המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
שר ההסברה הסורי: לעם העיראקי הזכות להתנגד לכיבוש
11/7/2004

 

שר ההסברה הסורי: לעם העיראקי יש זכות להתנגד לכיבוש

 

שר ההסברה הסורי, אחמד אל-חסן, התראיין ליומון הלונדוני אל-חיאת[1] וליומון הסעודי  עכאט'[2]. להלן קטעים משני הראיונות:

 

הראיון לאל-חיאת

העברת השלטון לעיראק

הפסגה הסורית-איראנית הראתה [שיש] התאמה מוחלטת בעמדות המדיניות. לעתים יש הבדלים בדרכי הפעולה בין מדינה זו לאחרת בהתאם למצב בכל מדינה. אך [סוריה ואיראן] מסכימות בנושא עיראק כי יש להשיב לעיראק את הריבונות המלאה ולזרז את סילוק הכיבוש, להאיץ את הקלת סבלו של העם העיראקי ולמצוא את התנאים החיוביים שיאפשרו לבחור ממשלה שתייצג את כל עדות העם העיראקי. מה שמעניין אותנו יותר מכל הוא להשיב לעם הזה את ריבונותו ולהקים לו ממשלה שתייצג את כל עדותיו. משימתנו היא לשמור על אחדות אדמתה של עיראק ועמה. ככל שהממשלה הנוכחית תמשיך בדרך זו היא תגלה שאנו תומכים בה. ככל שהיא תשתחרר מעול הכיבוש היא תמצא הסכמה ותמיכה באיראן, בסוריה ובמדינות אחרות. אך בהיותן של סוריה ואיראן מדינות בכירות בין שכנותיה של עיראק, אין מנוס מכך שהן יפעלו בתיאום זו עם זו.

 

האשמותיו של שר החוץ העיראקי, הושיאר זיבארי, כי סוריה ואיראן תומכות במסתננים לעיראק הן שקריות וחסרות שחר. אמצעי התקשורת נותנים לעתים להצהרותיו של זיבארי משמעות שאולי הוא לא התכוון אליה. לאיש אין הוכחות כי סוריה מעודדת אנשים להגיע לעיראק, שכן הגבולות הרשמיים סגורים בצורה הרמטית. צריך להבחין בין שני דברים: כל עוד יש כוחות כיבוש - זכותו של העם העיראקי להתנגד, ו[יחד עם זאת] אנו מתנגדים לכל כל ניסיון להסיט את פעולות ההתנגדות ממטרתן העיקרית כדי לפגוע באזרחים וחפים מפשע או במוסדות אזרחיים.

 

נוכחות ישראלית בעיראק

כמה מכוני מחקר טוענים כי יש ישראלים [בצפון עיראק], בתואנה שאבותיהם היו בעבר בעיראק וכעת חזרו ילדיהם לשם, או במסווה של אנשי עסקים ומשקיעים. אפילו תורכיה החלה לחוש דאגה מנוכחותם של כוחות לא מקומיים (בצפון עיראק). כל עוד יש כוחות כיבוש, תנצל ישראל את קיומם ותנסה להעסיק אותם לטובת האינטרסים שלה ולחיזוק השפעתה בעיראק. קצינים אמריקאים סיפרו שהם פגשו קצינים ישראלים [בעיראק]. המשך הנוכחות הישראלית בעיראק מהווה סכנה לטווח ארוך, שכן [הישראלים] ממלאים תפקיד בהעמקת מלחמת האזרחים והסכסוכים וכל מה שמונע השגת אחדות לאומית ופוגע בשמירה על אחדות אדמתה של עיראק, עמה וריבונותה.

 

כל עוד יש נוכחות ישראלית בצפון עיראק, אנו מצפים ש[ישראל] תפעל באופן שעלול להשפיע על מרכיבי העם העיראקי, ו[הישראלים] לא יהססו להעביר את המגפה לסוריה. אך עמנו ואחדותנו הלאומית עמידים בפני עניינים כאלה. מה שקרה (בקמישלי ובמקומות אחרים בסוריה) אינו תוצאה של התערבות זרה. (הישראלים) מנסים להשפיע, אך העם [הסורי] על כל סיעותיו נחוש מדי בדעתו מכדי להיות מושפע מנסיונות פגיעה באחדות הלאומית.

 

הראיון לעכאט'

הלחץ האמריקאי על סוריה

הלחץ אינו חדש ואנו זיהינו את ישראל כעומדת מאחוריו. אנו תומכים באופן בלתי צבאי בהתנגדות בלבנון ובאדמות הפלסטיניות מתוך עמדתנו הלאומית העולה בקנה אחד עם הלגיטימציה הבינלאומית המכירה בזכותם של עמים להילחם בכיבוש. באשר לטענה שאנו מאפשרים כניסת לוחמים לעיראק, אנו מכחישים זאת וחוזרים על בקשתנו כי וושינגטון תמציא הוכחה כלשהי לכך אם זה נכון.

 

נשק השמדה המונית

לו רצתה סוריה להחזיק בנשק השמדה המונית - מדוע דרשה, והיא עדיין דורשת, מהאו"ם לקבל החלטה לנקות את אזור המזה"ת מכל סוגי נשק ההשמדה ההמונית, כולל נשק גרעיני, אשר ישראל מחזיקה ארסנל גדול ממנו?

 

שיחות השלום עם ישראל

השלום עבורנו ועבור אחינו הערבים הוא אופציה אסטרטגית כפי שעלה בועידות הפסגה הערביות בבירות ובתוניס. [על יסוד] זה השתתפנו בועידת מדריד ובמו"מ שבא אחריה, עד שישראל פוצצה את המו"מ בשפרדסטאון... כאשר הנשיא [בשאר אסד] מצביע על נכונות סורית לחדש את שיחות השלום מהנקודה בה הן הופסקו, הוא מחדש את עמדתנו הדבקה בשלום, ואת מה שהושג במו"מ טרם הופסק, בניגוד לישראל המתכחשת לשלום. כאשר [ישראל] מפנה הזמנות למפגשים דוגמת ההזמנה של [הנשיא] קצב, מדובר בהטעייה תעמולתית יותר מאשר בביטוי כוונה רצינית, ולראיה – [ישראל] רוצה שהמו"מ יחל מנקודת האפס, ללא תנאים מוקדמים, ומשמעות הדבר מו"מ מחוץ למסגרת החלטות הלגיטימציה.

 

החלטת הפרלמנט הסורי על סנקציות כלכליות נגד ארה"ב

לסוריה יש אפשרויות להגנה עצמית, והיא תנקוט כל צעד [אפשרי] כדי לשמור על האינטרסים הלאומיים שלה. חברי הפרלמנט [הסורי] מבטאים את דעת השכבות העממיות שיש להן דיעה כלפי מה שמוסדות החוקה האמריקאיים עשו ומנסים להמשיך לעשות נגד סוריה או העם הערבי.

 

הטרור בערב הסעודית

הבענו את דעתנו בבירור נגד פעולות הטרור המגונות [בערב הסעודית]. הדגשנו את תמיכתנו ב[מדינה ה]אחות הסעודית עד אשר תעקור מהשורש את המזיקים שמטרתם להרוג חפים מפשע, להרוס מתקנים ואתרים אזרחיים, לזרוע אנרכיה ולאיים על היציבות הפנימית.

 

  


[1]  אל-חיאת (לונדון), 7.7.2004.

[2]  עכאט' (ערב הסעודית), 8.7.2004.