מנהיג מפלגת 'הרפורמה הסורית' האופוזיציונית הגולה:
לו פרצו 20% מתושבי סוריה במרד אזרחי, הם היו מכתרים את אנשי השלטון
פריד ע'אדרי, מנהיג מפלגת הרפורמה הסורית התראיין ליומון הכוויתי אל-סיאסה (18.4.2004). מושבה של מפלגת הרפורמה הסורית נמצא בארה"ב, והיא מורכבת ברובה מאזרחים סורים החיים בגולה. המפלגה הוקמה מעט לאחר אירועי ה-11.9 כדי לבטא קולות סורים ליברליים שלא נשמעו מאז עלתה מפלגת הבעת' לשלטון, והיא קוראת לכינון חוקה סורית חדשה ולסילוקה של מפלגת הבעת'. להלן נוסח הראיון:
ש: כיצד נולד הרעיון להקים את המפלגה בעיתוי המסוים הזה, והאם היא תוצאה של רצון אמריקאי?
ראדרי: הרעיון להקים מפלגה דמוקרטית סורית עלה בחוגי המהגרים הסורים בארה"ב בעקבות אירועי הדמים של ה-11/9. הרעיון נידון בקרב גולים סורים רבים המשתייכים למכלול הפלגים של החברה הסורית, והוא זכה להסכמה כוללת. הרעיון התגבש ועלה בפני המשכילים תומכי הדמוקרטיה במולדת ובאירופה, החלפנו רעיונות ודעות בקשר למצבם של הסורים במולדת ובפזורה, קיימנו ועידה מכוננת, ופרסמנו גילוי דעת ראשון, ואחריו [קיימנו] פגישות רבות באירופה ובארה"ב, אשר נוצלו להחלפת דעות עם אנשי אופוזיציה סורים [אחרים].
באשר לחלק השני של השאלה... האמריקאים היו עסוקים בחבישת פצעיהם ולא התפנו ל[עסוק ב] הקמת מפלגה סורית בדיוק באותו זמן. זה לא הגיוני. האמת היא שהמשטר הדיקטטורי הבעת'י בדמשק התרגל להטיל דופי ביריביו הפוליטיים ולחלק ציונים למתנגד זה או אחר בהתאם למטרותיו או רצונותיו. הם ניסו לחסל אותנו מבחינה פוליטית עוד בעריסה, אך הרחוב הסורי כבר אינו נופל ב[מלכודת] השקרים והרמאויות של הבעת'. סימון [אנשים] כבוגדים היה בשימוש ע"י הבעת' במשך זמן רב. בהיותנו ארגון פוליטי דמוקרטי הפתוח לעולם, אנו מנצלים את נסיונם של העמים המתפתחים בשדה הדמוקרטיה, שכן הניסיון [ללכת בדרכו של מישל] עפלק נחל כישלון חרוץ, החל מגיבור אל-קאדסיה [סדאם חוסיין] וכלה בדיקטטור הסורי [חאפט' אסד]. מה הבעיה בשיתוף הפעולה שלנו עם ארה"ב ועם אירופה?
ש: לשם מה להוסיף מפלגה נוספת אל המפלגות הקיימות באופוזיציה הסורית המשותקת?
ע'אדרי: אני מסכים אתך במידה רבה כי [האופוזיציה הסורית] לעתים משותקת [ולעתים] חולה או נבלעת בתוך השלטון העקר. זהו מצבה של האופוזיציה הסורית ואי אפשר להתכחש למציאות... אך אנו סבורים כי בסוריה יש מקום לכל הסורים תהא אשר תהא דתם והאסכולה שלהם, מכל האמונות והגוונים הפוליטיים. ישנם [סורים] לאומיים, איסלמיסטים, מרקסיסטים, סוציאליסטים ועוד.
אינני סבור כי משימתנו היא לשנות אמונות, אלא לקבל את האחר על יתרונותיו וחסרונותיו. אני סבור כי הרחוב הפוליטי הסורי זקוק לארגון דמוקרטי מודרני שיענה על שאיפותיהם של סורים רבים, אשר קצו בסיסמאות הריקות, כמו 'אחדות, חירות וסוציאליזם', שמאחוריהן מסתתרים תלייני העם, [לאחר ש]הפכו את המולדת לבית כלא ואת האזרחים לאסירים. אני סבור כי הבעת' הפכה למוטאציה שנתעוותה ע"י [אלה אשר] מתנגדים להתפתחות חברתית ואשר שיתקו את מרכיבי החברה [הסורית] הזקוקה לרפורמות כדי לחסל את שאריות הבעת' ולהחליפן בטוב ממנה.
ש: אומרים שאתה מהמר על התערבות צבאית אמריקאית כדי לשנות את המצב בסוריה. האם זוהי הודאה בחוסר יכולתך לפעול נגד המשטר הסורי?
ע'אדרי: זה לא מפתיע שהבעת' מנסה להנהיג מדיניות של הטחת גילויי דעת והאשמות ופרסום כתבי הוקעה או המלצות... איני מתפלא על הכינויים המכוערים שספגנו מאז נכנסנו לזירה הפוליטית. איני יודע כמה פעמים עלי לחזור ולומר כי אני סורי הדואג לאינטרסים של עמי, ואיני ציוני אמריקאי ולא סוחר פוליטי, כפי שטוען מי שסוחר בכוחנו ובמולדתנו. אני קורא לכולם לחפש באתר האנגלי או הערבי שלנו ביטוי הרומז לכך שאנו רוצים להיכנס לסוריה על גבי טנק אמריקאי. יחד עם זאת, אני אומר שאם רצון העם הסורי הוא להפיל את הבעת' בכח, אנחנו אתו. אם העם תומך בהתערבות מבחוץ, בהפיכה צבאית או במרד אזרחי ושיתוק המדינה, אנחנו תומכים בכל פתרון שהרחוב יסכים אתו ואיננו מייבאים מרשמים "מהפכניים" כדי לנסות אותם על עמנו, שהפך בארבעת העשורים האחרונים לשדה ניסוי של הבעת'.
ש: מהם הקשרים שלכם עם מפלגות האופוזיציה הסוריות האחרות בתוך סוריה ומחוצה לה?
ע'אדרי: אנו סורים. באופן טבעי אנו בקשר עם כל מי שמתעניין בסורים. מטרת כל הצדדים היום היא להפיל את הדיקטטורה ולהשיג דמוקרטיה. אין זה הזמן המתאים לסכסוכים. אנו מכבדים את כל הדיעות מבלי שהן יחייבו אותנו, כפי שאיננו כופים את אמונתנו על איש. לאחר שמדינתנו תהפוך לחופשייה וישלטו בה החוקים ולא גחמות ואינטרסים אישיים, נוכל להתפנות לחילוקי דיעות על הפרטים הקטנים. כיום קושרים אותנו קשרים רבים עם כל גווני הפוליטיקה הסורית, ויש לנו יחסים מצוינים עם ארגונים בעלי השפעה בתוך סוריה, אך אין ביכולתנו לחשוף את קשרינו הפוליטיים לאור מצב הדמים הבעת'י הנוכחי. החשאיות שומרת עלינו ועל בעלי בריתנו במולדת.
ש: יחסיכם עם שאר פלגי האופוזיציה הסורית מתוחים. מה הסיבה?
ע'אדרי: הרשה לי לחלוק עליך. אנו בין הארגונים הבודדים שסיסמתם היא שהמשטר הבעת'י בדמשק אינו ניתן לתיקון. הוא מושחת מן השורש ואנו סבורים שעקירתו והחלפתו, כפי שקרה לאחיו העיראקי, הן הטיפול הטוב ביותר. הארגונים הקרובים לנו ביותר חוששים ללכת בעקבותינו מחשש שיבולע להם. חלקם מתנכרים לנו מחשש [פגיעה] במנהיגיהם. הדיעות השונות שלנו אינן סיבה ליריבות עם האחרים. איננו מסוכסכים עם אף אחד בשל דעותיו. ההרחקה, ההתנכרות והעלמת האחר הן סימני הזיהוי של הבעת' בלבד.
אין ספק שישנו חוסר אונים הולך וגובר ועייפות זמנית בקרב האופוזיציה הסורית, ואנו, כחלק מהאופוזיציה הזו אשר מנסה לעורר ולתקן, איננו נוהגים כפיראטים כלפי איש. יחד עם זאת, אנו מתעלמים ממזימות שמטרתן לא רק להעסיק אותנו במלחמת גילויי דעת ומאבק מילולי [פנימי], אלא גם לרוקן את האופוזיציה מתוכנה המעשי ולהרחיקה מהבעיות של האנשים. מי שרואה בנו אויבים מכיוון שקלקלנו את שנתו, כמו 12 המפלגות [החברות ב]חזית [הלאומית הדמוקרטית], בעלי ההשפעה והקבלנים הפוליטיים, הם אלו אשר אחראים, יחד עם המשטר, למצב במדינה, לאחר שנכשלו בכל התחומים והוכיחו את יכולתם להרעיש אך לא להשפיע, והם מפיקים תועלת מכך שהמצב נשאר על כנו.
ש: הברית הדמוקרטית הסורית, אשר הימרתם כי תפעיל לחץ על המשטר הסורי, נכשלה חודשים מעטים לאחר הקמתה. מדוע?
ע'אדרי: הולדתה של כל תופעה נובעת מן הנסיבות... המצב הפנימי נמצא באנדרלמוסיה מתמשכת, ואנו חייבים להתייחס למצב בהתאם לתנאיו ולא לפי רצונותינו כבודדים או כמפלגות. נכנסנו לשלב מתקדם במאבק לשחרור המולדת הסורית, ולא יתכן שנפסיק או שיפריעו לנו מכשולים כלשהם. הברית השתתפה בסימפוזיונים בינלאומיים הן בארה"ב והן בקהילייה האירופית, ובמצע שלה עדיין ישנם צעדים רציניים בכיוון זה, עליהם נודיע בעתיד.
ש: אתם קוראים לזכות הגדרה עצמית עבור העם הכורדי בסוריה.
ע'אדרי: אנו מתייחסים לבעיה זו כפי שאנו רוצים שהאחרים יתייחסו אלינו, אילו היינו במקום הכורדים, ואין בכך עילה להאשמה בבגידה. אנו מדברים על בעיה של עם שסולק מאדמתו, ולא מדברים על זכויות הסורים בקוטב הצפוני או במדבר נוואדה, אלא על זכויותינו בביתנו. אני חושב שלעם הכורדי בסוריה מגיע לחיות על אדמתו, עם כל זכויותיו וחובותיו. אי אפשר להתכחש לתרבות, לשפה ולמנהגים של העם הכורדי בניסיון להתיך אותו לכור ההיתוך הערבי. אתה לא יכול לדאוג לאושרך על חשבון אומללותו של הזולת. אני חושב שהעם הסורי, על הערבים והכורדים שבו, וכל המיעוטים הלאומיים והדתיים מהווה מארג לאומי משותף של כל הסורים. זה לא עניין טריויאלי להקדיש את המצע שלנו לפתרון הבעיה הכורדית שהיא בעיה שיצרה [מפלגת] הבעת' והיא מובערת ומנוצלת בהתאם לצורכי המשטר.
ש: משקיפים אומרים שמפלגת הרפורמה הסורית אינה נהנית מבסיס עממי בתוך סוריה.
ע'אדרי: למרות שאנו מפלגה צעירה ולמרות הפגיעה בכלי התקשורת שלנו והאיסור על הפצת פרסומינו בתוך המולדת אנו יכולים לומר כי הפריסה שלנו במולדת טובה והיא הולכת וגדלה. אני סבור שעלייתו לאויר של 'רדיו סוריה החופשית' תביא את קולנו למספר רב יותר של אנשים. [1] אנו עובדים לפי תכנית מאורגנת של חברי המפלגה בתוך סוריה. אי אפשר להאמין באנושיותו של משטר אשר הרג וכלא המוני חפים מפשע בקמישלי, חלב, עפרין וערים אחרות, בעיקר לאחר שהוא איבד את השליטה, פיזר מחסומים של פחד וחשף את שיניו והוא מוכן לפגוע בחפים מפשע ולחזור על מעשי הטבח של חַמַאת ותדמור בצורות שונות כדי לשמור על השלטון. באוירה מתלהמת כזו איננו יכולים להתפאר ברשימות של חברים [תושבי סוריה] בכוחותינו, ואנו שומרים על שתיקה כל עוד אנו יכולים. יבוא הזמן בו נופיע בגלוי כדי להיפרד מהבעת' הדיקטטורית, כפי שעשו העיראקים.
ש: מקורות המשטר הסורי מדגישים כי אתה פועל כדי לרַצות את המוסדות היהודיים והציוניים בארה"ב כשאתה מצהיר כי אתה רוצה לכונן שלום כולל עם ישראל ואז לדון בעניין רמת הגולן הסורית אם תגיע לשלטון.
ע'אדרי: אינני מצפה [לקבל] מהשלטון הדיקטטורי המלצות. המשטר הזה תמיד מנסה לשכנע את האנשים שיחפשו פתרונות לבעיותיהם מחוץ למסגרת של הבעת' ולהטיל את מלוא האחריות על האחרים. מאסנו בתקליט השבור החוזר על פשעי ה"ריאקציה, הציונות והאימפריאליזם" ועל כר הגידול הטוב של "לאומיות, סוציאליזם ופאן ערביות". התרגלנו לחפש את טעויות הבעת' הסורי ופשעיו הרחק מסוריה. הסיבה פשוטה: לא נשאר ביד המשטר כל אמצעי לשכנע את האנשים שהוא טוב יותר מאחרים מלבד השקרים וההמצאות האלה, והוא מגייס תועמלנים ותיקים כדי לעוות את דמותה של כל אופוזיציה שהיא [עוד] לפני שהיא עולה. כל עלי התאנה נשרו, וערוותה של [מפלגת] הבעת' נחשפה במלואה והפכה לדפוסי האשמות מגוחכות [בנוסח מישל] עפלק כמו הצהרותיו של שר ההסברה של סדאם בזמן שחרורה של עיראק מציפורני "גיבור אל-קאדסיה" [סדאם חוסיין] ובני לוויתו.
באשר לשלום עם ישראל, אין ספק שלסוריה יש אינטרס בשלום יותר מאשר לישראלים. ההיגיון הפשוט מראה כי אינך יכול לנצח מדינה חזקה מבחינה צבאית כמו ישראל בנשק סובייטי מסורתי וחלוד בחזית שהיתה שקטה יותר מ-30 שנה. הדבר חושף את השקר של [סיסמאות] העימות והשחרור כביכול. אינני יהודי ואינני מגן על האינטרסים של ישראל, אכפת לי קודם כל האינטרס של מולדתי ועמי. איננו זקוקים להמלצות. הלאומיות, מנקודת מבטה של הבעת', מותנית בהסכמה לעליונות של הבעת'. מי שמבקר את ההתנהגות הברברית, את ההתנהלות הפרימיטיבית של אנשי הבעת' ואת שדידת המדינה על ידם, אזרחותו נשללת ממנו והוא מוקע מיידית כבוגד.
אין ספק שרמת הגולן היא אדמה סורית כבושה, אך בו בזמן אני סבור כי כל עוד הבעת' אינו מסוגל להחזיר אותה במלחמה, נחזיר אותה בשלום. השלום הוא צורך דחוף עבורנו כסורים, וכאשר נשיב את אדמותינו הכבושות לא תהיה סיבה שלא נגיע לפיוס עם ישראל ונכיר בה. אני בטוח שהעם הסורי פיקח מכדי ליפול [במלכודת] השקרים של השלטון [העוסקים ב]עימות, שחרור, מלחמה ועוד. אין זו אלא הצדקה להידוק החבל סביב צוארם של האזרחים בתואנה של העברת כספים ל[מטרות] חימוש והדרכה, בעוד הם מועברים לחשבונות הפרטיים של בכירי השלטון לשם בניית וילות וייבוא מכוניות פאר על חשבון הרעבת האזרחים ופיגורה של המולדת כולה.
ש: כיצד אתה רואה את המצב הנוכחי בסוריה כעת, והאם ניתן להביא לשינוי בדרכי שלום?
ע'אדרי: איש בסוריה אינו חפץ בשינוי תוך שימוש באלימות, הגם שהמשטר בדמשק תמיד שפך דם חפים מפשע ובתי הכלא שלו עדיין מלאים. היום כולם יודעים כי אין מנוס משינוי בסוריה, ובכירי השלטון נושאים באחריות לעיכוב ולהשהייה. התלקחות המצב אינה תלויה באיש, ואירועי קמישלי הוכיחו זאת. כיום שולטים בסוריה אנשים המהווים 4 עד 5 אחוזים מכלל האוכלוסייה. אם 20% מהאוכלוסייה היו פורצים במרד אזרחי, הם היו מכתרים את אנשי הבעת' השליטים. אין לנו אלא לחפש אותם במחילות, במערות ובכוכים. אין ספק שאפשר להביא שינוי בדרכי שלום, אך הדבר מותנה בקיום בחירות חופשיות ושקופות תחת פיקוח בינלאומי, שבסופן יתכנס פרלמנט סורי חוקי שיטהר את החוקה הסורית מהסעיפים של הבעת' וינשל את הבעת' משלטון היחיד, כלומר ינתק אותו מעשית מהרשות המבצעת והמחוקקת.
ש: אם תהיה התערבות אמריקאית כפויה בסוריה, האם אינך חושש מחזרתו של הניסיון העיראקי?
ע'אדרי: זוהי הנחה מותנית, והתשובה עליה תישאר בגדר הערכה. כפי שכבר אמרתי, מטרתנו היא להחזיר לסוריה החדשה את החירות ואת הדמוקרטיה, וכל עוד המטרה ברורה - גם האמצעים והכלים להשגתה כך. הבעת' הוא הקובע את אופי השינוי, ואנו איננו בעמדה של ניהול [ואיננו יכולים] להחליט. העריץ העיראקי הוא דוגמה עבורנו, שכן איש לא הכריח את סדאם לרדת מארמונו המרווח ולהתחבא מתחת לאדמה [אלא הוא הביא זאת על עצמו]...