ועידת אנשי דת מוסלמים באיסטנבול בחסות קטר ותורכיה: תמיכה נחרצת בחמאס והתנגדות לפירוק נשקו; וקריאה לגיוס האומה האסלאמית לג'יהאד
בתאריכים 22-29.8.2025 התקיימה באיסטנבול ועידה אסלאמית רמת דרג בחסות תורכית-קטרית רשמית שכותרתה "עזה: אחריות אסלאמית ואנושית", ותכליתה תמיכה בלתי מסוייגת בארגון הטרור חמאס, התנגדות לפירוקו מנשקו וגיוס האומה לג'יהאד נגד ישראל, על מגוון צורותיו.
ועידה זו, בה השתתפו כ-150 אנשי דת מוסלמים בכירים מכ-50 מדינות, נערכה בחסות "הנשיאות לענייני דת", גוף ממשלתי תורכי והיתה פרי יוזמתו של 'האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים', הנתמך וממומן על ידי קטר ותורכיה ומשמש כזרוע של השתיים להפצת אידיאולוגיה אסלאמיסטית קיצונית המעודדת ג'יהאד וטרור נגד ישראל והמערב.[1] בתום הוועידה נפגש נשיא תורכיה רג'פ טייב ארדואן עם משלחת של משתתפיה והביע את תמיכתו בה ובהחלטותיה.[2]
לצד הבעת תמיכה נחרצת בארגון הטרור חמאס ובמאבקו בישראל והתנגדות לפירוקו מנשקו, הוועידה התוותה מפת דרכים צבאית, מדינית, כלכלית ומשפטית, לתמיכה בחמאס ולמאבק בישראל, תוך קריאת תגר על מדיניות החוץ והפנים של כמה ממדינות ערב. הוועידה קראה לגיוס האומה לג'יהאד; לשבירת המצור הימי, האווירי והיבשתי על רצועת עזה "בכל האמצעים", מבלי לפרטם; ולפתיחת מעברי הגבול כדי לאפשר כניסה לרצועת עזה, בדומה לקריאה שהפנה בכיר חמאס ח'ליל אל-חיה לעמים בירדן ומצרים, לנהור לפריצת הגבול עם ישראל כדי להגיע לעזה ולסייע לה.[3]
הוועידה גם הסיתה להפגנות מחאה המוניות והפצירה במדינות לאפשר את קיומן. הוועידה קראה לכלל המדינות לנתק את כל יחסיהן עם ישראל ו"בני בריתה", במשתמע ארה"ב ומדינות מערב נוספות ולסגור את נתיבי השיט בפני אוניות ישראליות. בנוסף, קראה הוועידה להקמת קרנות לשיקום רצועת עזה לאחר הפסקת המלחמה, כשחמאס נשארת חלק מהשלטון ולחיזוק "העמידה האיתנה של החברה הפלסטינית." מארגני הוועידה ייחסו לה חשיבות עצומה והגדירוה כנקודת מפנה וכ"תחילת הסוף של פרויקט הכיבוש הציוני."
הודעה זו הינה בבחינת אימוץ רשמי קטרי- תורכי של עמדת חמאס המנהלת מלחמת ג'יהאד נגד ישראל ומסרבת להתפרק מנשקה וכן אשרור האמנה שפרסמו אנשי דת מוסלמים שהתכנסו באיסטנבול ודש קודם לכן, אשר העניקה גיבוי הלכתי למתקפת ה-7 באוקטובר של חמאס ולנשקו.[4] סמיכות ועידות אנשי הדת המוסלמים באיסטנבול שנועדו לגייס את תמיכת המוסלמים בארגון הטרור חמאס ובנשקו, מצביעה על חששם של תומכי התנועה ופטרוניה, מפני התקדמות מהלכים שיובילו בסופו של דבר למיטוטו או למצער לפירוקו מנשקו ועל הגיבוי לה זוכה התנועה מתורכיה וקטר.
יודגש כי קטר ותורכיה מנסות למצב עצמן כמתווכות בהפסקת אש בין ישראל לבין חמאס ואף תמכו בהודעת הסיכום של הוועידה הבינלאומית ליישום פתרון שתי המדינות שהתכנסה ב-28-30.7.25 בניו יורק ביוזמת סעודיה וצרפת, שגינתה את מתקפת הטרור שביצע ארגון הטרור חמאס ב-7 באוקטובר וקראה לפירוקו מנשקו ולסיום שלטונו ברצועת עזה.[5] עקרונות שעומדים בסתירה לעמדות שהוצגו בוועידה באיסטנבול לה נתנו שתי המדינות את חסותן.
נשיא תורכיה ארדואן עם משלחת של משתתפי הוועידה בראשות
יו"ר האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים עלי אל-קרה דאר'י[6]
דוח זה יציג את תוכן הודעת הסיכום של וועידת "עזה: אחריות אסלאמית ואנושית" שהתכנסה באיסטנבול בסוף חודש אוגוסט:
ועידת עזה: אחריות אסלאמית ואנושית
כאמור, ועידת "עזה: אחריות אסלאמית ואנושית" היא פרי שיתוף פעולה קטרי-תורכי רשמי ונערכה בחסות "הנשיאות לענייני דת" – גוף ממשלתי תורכי בראשותו של ד"ר עלי אל-ארבש.
בראש הוועידה עמד עלי אל-קרה דאר'י, ראש 'האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים', שמקום מושבו בקטר וזוכה למימון קטרי ותורכי ופועל להפצת אידיאולוגיה אסלאמיסטית קיצונית ואנטי מערבית ושיח של שנאה, הסתה לג'יהאד, טרור ואנטישמיות. אל-קרה דאר'י עצמו ידוע בעמדותיו הקיצוניות. רק לאחרונה הוא קבע כי על מדינות האסלאם לצאת לג'יהאד להצלת תושבי עזה וקרא למצרים ולירדן לפתוח את גבולותיהן ולאפשר לתושביהן לצעוד לעבר ישראל.[7]
שותפתו של האיחוד העולמי בארגון הוועידה היא 'אגודת חכמי הדת האסלאמיים' – גוף תורכי לא רשמי בראשות פרופסור נסראללה חג'ימופטאור'לו.[8]
הודעת הסיכום: על האומה המוסלמית להיערך לג'יהאד למען אללה; מצדיעים לחמאס
הודעת הסיכום של הועידה הוקראה בכינוס שערכו כמה ממשתתפיה באיה סופיה באיסטנבול, מבנה של כנסיה ביזנטית שהוסב למסגד.
הקראת הודעת הסיכום ליד מסגד איה סופיה[9]
את הודעת הסיכום הקריא השיח' עלי אל-קרה דאר'י, יו"ר האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים והיא נפתחה בקביעת נחיצותו של הג'יהאד: "יש לעשות הכנה כוללת של האומה המוסלמית באמצעות ידע, כוח צבאי, יראת אללה וג'יהאד למען אללה בכל צורותיו. אללה אמר: 'הכינו לקראתם ככל יכולתכם כוח וסוסים ערוכים לקרב, כדי להטיל אימה על אויב אללה ואויבכם' (קוראן, סורה 8, פסוק 60), וכן אמר: 'הו מאמינים! האם להנחותכם לעסקה שתצילכם מעונש כבד? האמינו באללה ובשליחו, והילחמו למען אללה ברכושכם ובנפשותיכם. זה טוב עבורכם, אם אתם יודעים' (קוראן, סורה 61, פסוקים 11-10)..."
ההודעה ממשיכה: "נושא עזה אינו עוד עניין מקומי, אלא הוא אחריות דתית ואנושית ברמת האומה והעולם כולו. [הוועידה] קראה להתגייסות כללית לעצירת התוקפנות [הישראלית] ולפתיחת מסדרונות הומניטריים."
עוד נכתב בהודעה, כי "הוועידה העבירה מסרים דרך מסגד איה סופיה: [המסר] הראשון הוא לעזה: 'כולנו איתך'; [המסר] השני הוא להתנגדות החופשית: '[זוהי] הצדעת גאווה על הג'יהאד שלכם, על היערכותכם לקרב ועל מאבקכם הלגיטימי, שכן ניצחונכם הוא ניצחון של האמת, של הצדק ושל החירות האנושית'; מסר נוסף הועבר [בתגובה] לתוכנית הציונית לממש [את רעיון 'ארץ] ישראל השלמה' על חשבון שמונה מדינות ערביות ואסלמיות [והוא]: העולם לאחר הודעה זו [הודעת הסיכום] שונה מהעולם שלפניה. הודעה זו היא תחילת הסוף של פרויקט הכיבוש הציוני....
היום, אנו לא מכריזים על סיום 'ועידת עזה: אחריות אסלאמית ואנושית', אלא על השקת פעילותה של הוועידה הזו באמצעות יישום ההחלטות החשובות שהתקבלו [במהלכה]..."
לאחר דברי הפתיחה, התייחסה הודעת הסיכום של הוועידה שהקריא אל-קרה דאר'י לעיקרי ההחלטות וההמלצות שהתקבלו בה בכללן התנגדות לפירוק חמאס מנשקו, לגיטימציה לפעולות הטרור שלו וגיוס האומה לג'יהאד, לצד קריאות לתמיכה בעזה תחת שלטון חמאס מבחינה צבאית, כלכלית מדינית ומשפטית. להלן תרגום עיקרי ההמלצות:
· "דחייה מוחלטת של כל קריאה לפירוק ההתנגדות מנשקה, והדגשה תקיפה של זכותו הלגיטימית של העם הפלסטיני לכל צורות ההתנגדות - לרבות התנגדות חמושה - נגד הכיבוש הציוני, ו[קריאה ל]גיוס האומה [האסלאמית] לג'יהאד למען אללה, על כל צורותיו.
· קריאה נחרצת לשבור את המצור האווירי, הימי והיבשתי המוטל על עזה, ולפתוח את כל המעברים לאלתר, בכל האמצעים האפשריים, כולל תמיכה ב[קואליציית] 'צי החירות'[10] באמצעות מספר רב של ספינות...
· הקמת קרן וַקְף וקריאה לאנשי עסקים, למוסדות כלכליים ופיננסיים, ולכל בעל יכולת [כלכלית] בעולם האסלאמי להקצות לפחות 2% מרווחיהם השנתיים לתמיכה במאמצי הסיוע והפיתוח בעזה. זאת, באמצעות מנגנונים חוקיים ושקופים, באופן שיסייע בבניית רשתות תמיכה בַּרות־קַיָּמָא שמחזקות את העמידה האיתנה של החברה הפלסטינית.
· פרסום הפתווה של חכמי הדת המשתתפים בוועידה בנוגע להקצאה של לא פחות מ-50% מ[כספי] הזַכַּאת[11] של השנה הבאה לתמיכה בעזה וזירוזה [של הקצאה זו]...
· הועידה קוראת למדינות האסלאמיות, לאנשי העסקים ולמוסדות הכלכליים לאמץ תוכנית כוללת לשיקום עזה, מיד עם הפסקת התוקפנות, ולהפוך אותה למודל של תקומה וגבורה.
· קריאה לכל המדינות, ובפרט המדינות האסלאמיות, לנתק לאלתר ובאופן גורף את כל צורות הקשרים שיש להן עם הישות הציונית הכובשת ועם מי שתומך בה - לרבות בתחום המדיני, הכלכלי והצבאי - מתוך דבקות בעקרונות השריעה האסלאמית והחוק הבינלאומי המחייבים להילחם בעושק ולרסן את הכיבוש ואת הפרותיו המתמשכות.
· אסור מבחינה הלכתית לקיים קשרים של קנייה ומכירה וכדומה עם הציונים הכובשים, ואסור גם לאפשר לאוניותיהם לעבור במעברי המים של המדינות האסלאמיות. פסיקה זו חלה על אינדיבידואלים, על חברות ועל ממשלות.
· קוראים לחכמי הדת [לקרוא] להפגנות המוניות ולשביתות מחאה וקוראים לממשלות לכבד את הזכויות האזרחיות של עמיהן ולהסיר את המגבלות המוטלות על חירויות הציבור - ובפרט על חופש הביטוי והזכות להפגין בדרכי שלום להבעת תמיכה בעזה והתנגדות להמשך המלחמה - באופן שעולה בקנה אחד עם מחויבויותיהן [של הממשלות] בהתאם לאמנות הבינלאומיות לזכויות האדם.
· יש ליישם את החלטות בית הדין הבינלאומי לצדק ובית הדין הפלילי הבינלאומי ועל מערכת המשפט הבינלאומי להתחיל להעמיד לדין את מבצעי פשעי ההשמדה ופשעי המלחמה והפשעים נגד האנושות בעזה... כמו כן, אנו דורשים מהמדינות האסלאמיות והחופשיות להקים בתי דין פליליים בשטחן נגד פושעי המלחמה...
· האיחוד [העולמי של חכמי הדת המוסלמים] מטיל על המדינות שאמורות להיפגע מתוכנית 'ישראל השלמה' [קרי, ירדן, לבנון, סוריה] אחריות להתמודד עם תוכניות האויב ולהתחיל לנקוט צעדים מעשיים ממשיים כדי להרתיעו ולהתעמת עמו..."[12]
[1] על תמיכת קטר ותורכיה באיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים ראו דוח ממרי: עלי אל-קרה דאר'י, יו"ר האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, שמאז הווסדו מסית לטרור וג'יהאד: קטר ותורכיה הן התומכות והמממנות הגדולות שלנו; בניגוד לכמה מדינות ערב, האו"ם לא סיווג אותנו כארגון טרור ואנו פועלים יחד אתו, 14.5.2025
[2] X.com/Ali_AlQaradaghi, 30.8.2025
[3] ח'ליל אל-חיה, ראש תנועת חמאס השוהה בקטר, נשא נאום ששודר ב-27.7.2025 בפלטפורמות של חמאס, וכן בכלי תקשורת קטריים כדוגמת ערוץ אל-ג'זירה בו מתח ביקורת חריפה על מצרים וירדן שאינן עושות די לטענתו כדי לסייע לפלסטינים ברצועת עזה וקרא לעמיהן לנהור לגבול עם ישראל. נאום זה היה חלק מקפיין שמנהל ציר חמאס-האח"ס-קטר נגד המשטרים המצרי והירדני, המאיים לפגוע ביציבותן. ראו דוח ממרי: ציר חמאס-האחים המוסלמים-קטר קורא להפלת משטר "שופך הדמים אל-סיסי"; סיוע לעזה הוא "חובה שרעית" ו"ג'יהאד", 31.7.2025
[4] על האמנה ראו דוח ממרי:
[5] Legal-tools.org, 30.7.2025
[6] X.com/Ali_AlQaradaghi, 30.8.2025
[7] ראו דוח ממרי JTTM:
[8] Iumsonline.org, 25-26.8
[9] https://www.turkpress.co, 29.8.2025
[10] ארגון או קואליציית "צי החירות" [בערבית: أسطول الحرية] הוא קמפיין אירופי פרו פלסטיני להסרת הסגר מעל עזה באמצעות ארגון משטים אליה.
[11] זַכַּאת - הואד מס מיוחד של צדקה שמוסלמי חייב לשלם בשיעור מסוים, לפי מידת עושרו, למטרות המוגדרות בקוראן.
[12] Iumsonline.org, 30.8.2025
