כיהאן, שופרו של המשטר האיראני: עבור החות'ים "החלה עונת הציד של מטוסי הקרב האמריקאים F-35" בהם משתמשת ישראל בתקיפותיה בתימן
הקדמה
ב־31.5.2025, הדהד היומון כיהאן, שופרו של המשטר האיראני, את דברי מהדי אל־משאט, ראש המועצה הפוליטית העליונה של תימן, הגוף המבצע של החות'ים, הפועלים כשלוחי האיראנים (לצד חזבאללה בלבנון וארגוני ההתנגדות הפלסטיניים). כיהאן התגאה כי לחות'ים יש כיום היכולת המבצעית לאתר ולהפיל מטוסי קרב אמריקאים מתקדמים מסוג F-35, בהם משתמשת ישראל בתקיפותיה על תימן. לדברי אל־משאט, תם עידן ה"פגע וברח", וכעת בידי החות'ים מערכות שיכולות לשנות את כללי העימות, דבר שיחייב את הצדדים המעורבים לשקול מחדש את צעדיהם.
כיהאן הציג את "תבוסתנותה" של ארה"ב מול החות'ים וטען כי נושאת המטוסים האמריקאית "הארי טרומן" נסוגה מהים האדום מחשש להפלת מטוסי F-35, שהיא נושאת. לדברי היומון, תימן היא אחת משלוש מדינות בלבד לצד רוסיה וסין שמסוגלות "לשים קץ לעליונות הבלתי מעורערת של ה־F-35". כיהאן טען כי טראמפ נכנע ללחץ החות'ים, פתח עמם במשא ומתן חשאי ואף נמנע מלהבטיח הגנה לישראל. עוד טען כי ארה"ב מסתירה את הפלת מטוסיה בתירוץ של "תקלה טכנית" ובמקרי פגיעה מוצלחת מצד החות'ים היא הפעילה קמפיין תקשורתי לטשטוש הכישלון. כיהאן הציג את החות'ים כיריב העיקש והמסוכן ביותר שארה"ב נאלצה להתמודד מולו בזירה האזורית.
להלן תרגום מאמר כיהאן שכותרתו "עונת הציד של מטוסי ה-35-F":
"עונת הציד של מטוסי F-35"
"הצהרותיו של מהדי אל-משאט, ראש המועצה הפוליטית העליונה של תימן [החות'ים], על מערכת ההגנה האווירית החדשה של תימן הן 'חשובות מאוד'. אל-משאט אמר אתמול [30.5.2025] לרשת הטלוויזיה אל-מיאדין [המזוהה עם חזבאללה] כי ארצו רכשה את הטכנולוגיה והציוד הדרושים כדי לפגוע במטוסי קרב אמריקאים מדגם F-35. הוא הוסיף כי 'בימים הקרובים נהפוך את מטוסי האויב הציוניים למקור ללעג'. הצהרות אלה נאמרות בתגובה להתקפות המשטר הישראלי על נמלי תימן. המשטר הציוני נדרש לעבור מרחק של למעלה מ־1000 קילומטרים כדי לתקוף את תימן ולשם כך הוא משתמש לרוב במטוסי קרב מסוג F-15 ו־F-35 בליווי מטוס תדלוק מסוג בואינג 707.
כעת אומרים התימנים בפירוש כי "תמה תקופת הפגע וברח", ומעתה והלאה, בנוסף לירי טילים לעבר השטחים הכבושים [ישראל] הם גם יכולים לזהות בקלות את מטוסי הקרב הללו בשמיים ולפגוע בהם. זוהי טענה משמעותית, כה משמעותית, עד שייתכן שיש הרואים בה חלק מה"שאגות המקובלות במלחמה" שתכליתן תמיד לעורר ספקות בצד התוקף ולגרום לו לשנות את חישוביו.
אם יצליחו [החות'ים], טענה זו עשויה לשנות את משוואות המלחמה. מעניין לציין שכמה ימים לפני [הצהרת] מהדי אל-משאט, המגזין האמריקאי National Interest הודיע, תוך ציטוט הצהרות של כמה גורמים אמריקאים יודעי דבר כי 'רק שלוש מדינות מחזיקות בטכנולוגיה הדרושה לשים קץ ל'עליונות הבלתי מעורערת של מטוס הקרב החמקן האמריקאיF-35 ' ושלוש אלו הן 'רוסיה, סין ו... תימן'!.
העניין נעשה מעניין עוד יותר כאשר אנו למדים שגם העיתון האמריקאי היוקרתי "הניו יורק טיימס" כתב, כשביקש לחשוף את מאחורי הקלעים של הפסקת האש הפתאומית בין אמריקה לתימן ובריחתה של נושאת המטוסים "הארי טרומן" מהים האדום, כי טראמפ מחשש לנזקים מהתקפות התימנים ומתוך פחד להפלת מטוסי ה־F-35 שלו, פתח עמם במשא ומתן והוציא את נושאת המטוסים. כאשר נשאל טראמפ: 'אם לאחר הפסקת האש יתקפו התימנים את ישראל מה תהיה תגובתך?' השיב: 'אשוחח עם שני הצדדים!'
ירי לעבר ספינות ענק שמטרתן העיקרית היא להפחיד את האויב והפלת מטוסי קרב אמריקאים יקרים ומודרניים לים אינם דבר שכל מדינה יכולה להרשות לעצמה לעשות, או אם יש לה את היכולת צריך להיות לה את האומץ לעשות זאת. לסין ולרוסיה אולי יש יכולת לתקוף את מטוסי הענק האמריקאיים או להפיל מטוסי F-35 אמריקאים אבל האם יש להן את האומץ לעשות זאת? החות'ים הראו שיש להם האומץ לעשות זאת. מהדי אל-משאט אומר שיש להמתין רק ימים אחדים כדי לראות אם יש ברשותם יכולת הפלת מטוסי ה-F35!
בחודש מאי (שנגמר אתמול), היו ימים בודדים בלבד שבהם לא תקפו התימנים את תל אביב, את שדות התעופה ואת מרכזי הביטחון הרגישים של ישראל, והיא, ככל הנראה, תתקוף שוב את תימן בניסיון לעצור את המתקפות הללו. התקיפה האפשרית הזו מצד ישראל, לאור דבריו של מהדי אל־משאט, צפויה להיות גורלית במיוחד! יש להמתין ולראות. אם כי יש לקחת בחשבון גם את האפשרות שהידיעות על הפלת מטוסי F-35 של ישראל יצונזרו ולא יגיעו לאוזני איש. [ יצוין כי ב- 28 במאי 2025 תקפו מטוסי ישראל שוב את שדה התעופה של צנעא, תימן. לא דווח על פגיעות במטוסי ישראל].
מומחים לתימן אומרים כי מלחמה עם מדינה זו, מכל סיבה שהיא, מהווה אתגר קשה ביותר, גם עבור המעצמות הצבאיות הגדולות ביותר. הקושי הזה נובע בעיקר מ"אופיים של בני העם התימני". התימנים הם עם ייחודי. כל מי שחקר לעומק את החברה התימנית מאשר פה אחד את ייחודיותם. לדוגמה, נאמר עליהם כי כאשר הם נתקלים בבעיה או במשבר, הם אינם "ממתינים", אלא מוצאים בעצמם פתרון וממשיכים קדימה בכל דרך אפשרית. כשם שמצאו פתרון לנושאות המטוסים האדירות של אמריקה הם אומרים שגם למטוסי ה־F-35 הם כבר מצאו פתרון. יש להמתין ולראות עד כמה פתרונם אכן יעיל.
'אומץ לב' הוא אחד המאפיינים הבולטים של בני העם התימני שהקשה על כל אויב להילחם בהם. הם [החות'ים] אמרו שוב ושוב לאחר כל מתקפה גדולה של אמריקה ושל המשטר הציוני שהתקפות אלה לא יגרמו להם לנטוש את אחיהם הפלסטינים. עצם העובדה שיש לך האומץ להכות את המעצמה הצבאית הגדולה בעולם ולגרש אותה מהאזור, האם זה לא שיא האומץ? ישראל ואמריקה, שמעולם לא היו מעורבות בצורה רצינית בלחימה מול תימן, מחזיקות במידע מועט בלבד על המדינה הזו ועל אנשיה. כדבריו של אותו כותב ציוני: 'ישראל מכירה כל נקודה ונקודה בלבנון, משום שמדובר במדינה שכנה וקרובה מאוד, אך על תימן, כמעט שאין לנו שום מידע... ולכן המלחמה נגד החות'ים היא קשה במיוחד'...
כפי שצוין לעיל, הימים הקרובים יהיו קריטיים לאור טענתו של מהדי אל-משאט. אם התימנים יצליחו להפיל את מטוס הקרב המתקדם והאסטרטגי F-35סביר להניח שנעמוד בפני מבצע פסיכולוגי תקשורתי גדול מצד אמריקה והמשטר הציוני. הם ינסו להמעיט בערכו של האירוע.
למשל, יאמרו כי "תקלה טכנית" היא שגרמה להפלתו של מטוס הקרב המתקדם בדיוק כפי שנעשה במקרה של שלושת מטוסי ה־F-18 האמריקאים, כאשר ניסו לטעון שנפילתם נגרמה בשל סיבוב פתאומי של נושאת המטוסים הארי טרומן, ולא עקב ירי מדויק של טילים תימניים. לצד זאת, קיים גם סיכוי למתקפות פראיות של ישראל על מרכזים אזרחיים בתימן, וכן לטבח אכזרי אף יותר של תושבי עזה. הציונים נוהגים לקדם את ענייניהם תוך לקיחת אזרחים כבני ערובה.
'אפשרות של פתיחה במו״מ חשאי' היא תרחיש נוסף שעשוי להתממש במקרה של הפלת מטוס F-35 ישראלי. קיימת סבירות שישראל תיכנס למו"מ חשאי עם תימן דרך תיווך אמריקאי, ממש כפי שטראמפ ניהל מו"מ חשאי עם התימנים שכן הן ישראל ואף אמריקה אינן מסוגלות לשאת השפלה כה כבדה מבחינה תדמיתית.
הטון של ראש המועצה הפוליטית העליונה של תימן [אל-משאט] בנוגע להגנה האווירית העוצמתית והחדשה של התימנים הוא כה רציני עד שניתן לומר שחדשות חשובות בדרך. הדבר הטוב ביותר לעשות במצב זה הוא להמתין ולראות מה יקרה. אם הבטחתם של התימנים תתקיים ניתן לומר שכללי המלחמה הזו ישתנו.
השאלה המרכזית היא האם המשטר הישראלי ואמריקה מוכנים לקבל את הסיכון של אובדן מטוסי F-35 או שמא יעדיפו להימנע מעימות ישיר עם תימן?"[1]
