המכון לחקר תקשורת המזרח התיכון
THE MIDDLE EAST MEDIA RESEARCH INSTITUTE
סמזכ"ל חזבאללה בכנס "השיבה לפלסטין" בבירות: מטרתנו חיסול ישראל
14/1/2016


סמזכ"ל חזבאללה בכנס "השיבה לפלסטין" בבירות: מטרתנו חיסול ישראל

 

ב-8 בדצמבר 2015 נפתח בבירות הכנס השלישי של "הקמפיין העולמי למען השיבה לפלסטין" תחת הכותרת "בעד אינתיפאדת אל-קדס". השתתפו בו כ-300 פעילים ונציגים של אגודות וארגונים של החברה האזרחית מ-60 מדינות מרחבי העולם, כולל נציגי חזבאללה ואישים פלסטינים, בהם נציגי אש"פ, חמאס, הג'יהאד האסלאמי.

 

בין הנואמים בכנס היו סגנו של מזכ"ל חזבאללה נעים קאסם, סגן יו"ר הלשכה המדינית של תנועת חמאס אסמאעיל הניה, סגן מזכ"ל תנועת הג'יהאד האסלאמי, זיאד אל-נח'אלה, אחד מראשי הכנסייה היוונית-אורתודוכסית בירושלים, הארכיבישוף עטאללה חנא, מזכיר אש"פ בלבנון, פתחי אבו אל-עראדאת ועוד.

 

הנאומים כללו גם קריאות לחיסולה של ישראל. כך, למשל, דבריו של סמזכ"ל חזבאללה נעים קאסם, שאמר כי "חיסול קיומה של ישראל תישאר המטרה שאנו שואפים אליה", ושל יו"ר איחוד חכמי הדת של ההתנגדות השיח' הלבנוני מאהר אל-חמוד, שדיבר על "השמדתה של הישות הציונית".[1]

 

אחד הדוברים הבולטים בכנס זה היה קאסם, סמזכ"ל חזבאללה. קאסם שיבח את פעולות הדקירה והדריסה המבוצעות בישראל על ידי פלסטינים וטען כי הם פעולות של התנגדות; הצהיר כי זכות השיבה היא חלק מהשחרור; הזהיר מפני הסדר עם ישראל; טען כי כל הפעולות של חזבאללה הם למען פלסטין וכי איראן תומכת מדינית, צבאית, כלכלית ותרבותית בסוגיה הפלסטינית; טען גם כי ארגוני הטרור הסונים הם חלק מהתוכנית הישראלית באזור; דרש להחזיר את הסוגיה הפלסטינית לראש סדר העדיפויות של העולם הערבי והמוסלמי; וקרא לפלסטינים שלא להתערב בעניינים ערביים שאינם קשורים להם  ישירות, תוך שהוא מאיים עליהם בהסרת הנושא הפלסטיני מסדר היום של ההתנגדות.

 

גם הנציגים הפלסטינים בכנס שיבחו בנאומיהם את ה"אינתיפאדה" המתחוללת לדבריהם בימים אלה נגד ישראל וקראו להמשיכה, זאת לצד פניות לעולם הערבי והמוסלמי לתמוך בה ולהשיב את הנושא הפלסטיני לראש סדר העדיפויות. הם גם קראו שלא לוותר על זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים לבתיהם.

 

הודעת הסיכום של הכנס קראה, בין היתר, להטמיע את הנושא הפלסטיני בתודעה של הערבים, המוסלמים והעולם; לקדם את החרם נגד ישראל ולהעניש את הפועלים לנורמליזציה עמה; לדאוג לזכויות העם הפלסטיני; להשתמש בכל אמצעי ההתנגדות שמתירות ההחלטות הבינ"ל כדי להגן על קיומו ולהדגיש את נושא זכות השיבה.[2]


בסיום הכנס חולקו אותות כבוד לכמה אנשים וארגונים, ביניהם לצעירה הפלסטינית עהד אל-תמימי שהכתה בהיותה בת 14 חייל ישראלי ולאמה; וכן לפרופסור היווני, ונג'ליס פיסיאס, שארגן משטים לעזה.

 

דוח זה יביא קטעים מדבריהם של כמה מהנואמים בכנס:

 

סמזכ"ל חזבאללה, נעים קאסם: זכות השיבה היא חלק מהשחרור

בתחילת דבריו ברך קאסם את הצעירים והצעירות בכל רחבי פלסטין המשתתפים באינתיפאדה הנוכחית ואת מארגני הכנס המעלים על נס את עניין השיבה הפלסטינית למען שחרור כל פלסטין "מהים ועד לנהר".

 

נעים קאסם (שלישי מימין) ונואמים אחרים בכנס למען אינתיפאדת אל-קדס[3]


בדבריו הביע קאסם תמיכה באינתיפאדה הנוכחית ושיבח את פעולות הדקירה והדריסה העושות, לדבריו, את עבודת הנשק החם: "האינתיפאדה השלישית היא סימן שההתנגדות בפלסטין אינה תנועה בת חלוף, היא אחת מאמיתות הזכות הפלסטינית. היא גם [מוכיחה] כי הג'יהאד וההתנגדות שבו לפעילות חדשה יחד עם הדור הזה הצעיר, וזאת בניגוד לכל התיאוריות שהציונים ותומכיהם ניסו לאשש לפיהן העניין הפלסטיני יכול לדעוך עם הזמן ושהדור החדש אינו יכול לשאת בעול הישן ובזכות האיתנה. הוי צעירי הג'יהאד בפלסטין, הוכחתם מחדש שפלסטין נמצאת בלב ובמצפון, היא נמצאת עם העוברים ברחם אמם, עם הצעירים, עם החינוך ועם כל צעקה של אם או בת; עם כל גיחת ג'יהאד של לוחם ג'יהאד ואיש מן השורה, עד שיושלם כוחו של העם הזה המתעקש לעמוד מול היהירות של ישראל. בכך אתם מחזירים לעניין הפלסטיני את חיותו ומקומו."

 

קאסם הוסיף: "דור האינתיפאדה [הנוכחית] הוא דור המחדש את ההתנגדות ומסייע לה בכוחות חדשים ובפעילות חדשה, דבר המאשר כי התנגדות היא [עניין של] רצון ולא [של] נשק או תמיכה בינלאומית; שהיא פעולה של אמונה. אם אמונה זו קיימת, היא מעניקה עמדות ויכולות המשפיעות על שינוי המשוואה; [זהו שינוי] מתוך יכולות פשוטות וצנועות ואף מלא כלום. אתם רואים היום כי הסכין עושה את עבודת הטיל, וכי הדריסה עושה את מה שחלק מהנשקים אינם יכולים לבצע. איש ההתנגדות הפלסטיני הוא האציל הפלסטיני העומד גאה בבואו לבצע את חובת הג'יהאד שלו ופועל בשטח תחת מציאות זו, בלא קשר לגילו, אופיו, או הסטטוס שלו. לכן אני אומר כי העתיד הוא לטובת ההתנגדות ולא לטובת הכיבוש, גם אם יימשך זמן רב. זכות השיבה היא חלק מהשחרור שיתבצע, אם ירצה אללה, בידי צעירי פלסטין והעם הפלסטיני שיהיו חוד החנית ואנו נתמוך [בהם]...".

 

אין לבלום את ההתנגדות לטובת הסדר עם ישראל

קאסם הזהיר מפני הסדר כלשהו עם ישראל והציע להמתין לשעת כושר כדי לנצחה באמצעות התנגדות: "עלינו להיזהר מפני משוואה שנתניהו משרטט. הוא אומר שהבעיה אינה בכיבוש אלא בתנאי ההסדר. ישנם כאלה, גם בתוך פלסטין וגם בתוך מדינות ערב, ההולכים בכיוון זה... אנחנו מזהירים שהבעיה היא בכיבוש והבעיה צריכה להישאר בכיבוש. ההסדר אינו פתרון... הבעיה היא הכיבוש והפתרון צריך להיות בסילוקו. לא נסכים לפחות מסילוק הכיבוש כפתרון לעניין הפלסטיני."

 

קאסם הוסיף: "אל לנו להסתכל על כוח ההתנגדות כעת ולא על המצב המדיני בו אנו חיים כיום. עלינו לשמור על התהליך, וכאשר [תגיע] הזדמנות ננצל את תנועת ההתנגדות ואת ההתפתחויות הלא צפויות ואת ההכוונה האלוהית שתגיע בזמן ובנסיבות שרק אללה יודע עליהן; או-אז כבר נהיה בדרך הנכונה למטרה. מי שהולך בדרך הנכונה לעבר המטרה ינצל את ההזדמנות בזמן מן הזמנים וינצח, גם אם אינו יודע מתי זה יבוא וכיצד זה יהיה. כאן אני פונה להנהגה המדינית ולכוחות האחראים על ניהול ההתנגדות והארגונים הפועלים למאבק בכיבוש [ואומר] שהם אחראים לשמור על הישג זה [קרי על האינתיפאדה], לנצלו, לכוונו ולתת לו חסות. אני מזהיר מפני בלימת האינתיפאדה לטובת הסדר [מדיני עם ישראל], כיוון שהאינתיפאדה היא מעשה של התנגדות. [אם אתם לא רוצים לעודד אותה] לפחות הניחו לה  להמשיך ולהתנהל  עם היכולות שלה  ואל תסיטו אותה מדרכה בטענה של שירות למען פלסטין. השירות למען פלסטין הוא בהמשך ההתנגדות והאינתיפאדה ולא בדרך אחרת."

 

נעים קאסם נואם בכנס[4]

 

איראן תומכת בהתנגדות מדינית וצבאית בפלסטין

קאסם ניסה בדבריו להשיב להאשמות שהוטחו בפני חזבאללה, כי סטה מדרכו בשל מעורבותו הצבאית בסוריה, עיראק ואולי אף מקומות נוספים בעולם הערבי, באמרו כי כל מה שעושה חזבאללה הוא למען פלסטין: "אנחנו מטילים יהבנו על תכנית ההתנגדות כתוכנית המתחילה מפלסטין ומתפשטת לכל המציאות הערבית, האסלאמית והעולמית. הוי העם הפלסטיני הגאה, היו בטוחים כי חזבאללה לצדכם, איראן לצדכם, ציר ההתנגדות עמכם, הנכבדים עמכם. כל מי שיש לו גיבוי [של תומכים] כזה בהכרח יצליח. כל הישגי ציר ההתנגדות הם בשירות העניין הפלסטיני. כל  הישג של תכנית ההתנגדות בכל מקום שהוא, עליו אתם קוראים או רואים, הוא למען פלסטין וכך גם ימשיך להיות."

 

קאסם גם הדגיש את תמיכתה של איראן בעניין הפלסטיני. הוא אמר: "אתם יודעים שאיראן... יצרה תפנית אמתית מיד לאחר הניצחון, עם הקמת המדינה האסלאמית בשנת 1979. איראן הפכה את תהליך התבוסה [הערבית והמוסלמית] לתהליך של ניצחון והמשכיות, היא הפכה את תהליך הוויתור לתהליך של עמידת גבורה ואומץ. היא הגישה את כל התמיכה המדינית, הצבאית, הכלכלית והתרבותית למען העניין הפלסטיני. הענישו את איראן וזממו נגדה בשל עמדותיה הנכבדות והצודקות. דבר זה גורם לנו לתמוך במדינה זו ובמהפכה מבורכת זו, המעניקה [חשיבות] לעמדה ולאמת ולא לניצול או לסחיטה ... אני מבטיח לכם שההתפתחויות באזור הן בכיוון החיובי לטובת ציר ההתנגדות".

 

במקביל תקף קאסם את ארה"ב על תמיכתה בישראל: "החסות האמריקאית והבינלאומית על כל העניינים שלנו ובראשם העניין הפלסטיני מפוקפקת, מוטית [לטובת ישראל],  מזימתית, וקושרת קשר עם ישראל. אמריקאים אלה מצדיקים את ההרג, מעניקים חסות לתנועות התכפיר[5] ופועלים למען ישראל כדי שתהרוג ותפגע בעם הפלסטיני. הם שותקים על ההתנחלויות שלה ועל הכיבוש ותומכים בה בכסף בנשק וביכולות. כל זה אינו חסות אלא קשירת קשר. כמו כן אנו עומדים מול ישראל היהירה, התוקפנית והסבורה שביכולה לעשות כרצונה. יהירות זו כבר הסתיימה החל מהכישלון הישראלי המהדהד בשנת 2006 בידי הצעירים לוחמי הג'יהאד של חזבאללה. בנוסף, כוח הרצון של ישראל נשבר שלוש פעמים בידי הצעירים הפלסטינים לוחמי הג'יהאד ברצועת עזה. פירוש הדבר שאנו יכולים למנף תוצאות אלה ולהגיע לפתרון המיוחל."

 

דאעש, אל-קאעדה וג'בהת אל-נוצרה, הם חלק מהתכנית הישראלית

על ארגוני הטרור הסונים ועל הלחימה של ציר ההתנגדות בהם, אמר קאסם כי הם חלק מהתכנית הישראלית, וכי הם לא יצלחו להסיר את העניין הפלסטיני מראש סדר העדיפויות: "הם התפשטו באזור שלנו והדבר מסית אותנו מהעניין הפלסטיני, אך לא נאפשר לדאעש, ג'בהת אל-נוצרה ואל-קאעדה לבזבז לשווא את יכולותיה של האומה על מלחמות אזרחים העוברות מארץ אחת לשנייה, ולהרוס בזדון את היכולות של הארצות הערביות והמוסלמיות, דבר המשרת את התכנית הישראלית. ראינו את התכפירים בכל המקומות, אולם לא ראינו אותם בפלסטין. ראינו את התכפירים הורגים מוסלמים, נוצרים, עובדי אלילים וכל הכוחות [הקיימים], אולם הם לא הרגו ולו ציוני אחד. ראינו את התכפירים מנסים לשבש את חיינו מאלף ועד תו, אולם לא ראינו שהם מיידים ולו אבן קטנה אחת לעבר ישראל. זה אומר שהם חלק מתוכנית זו. אנו אומרים להם: אם אתם סבורים שתוכלו על ידי עימות עמנו להסיט אותנו ממתן עדיפות עליונה לעימות עם ישראל בפלסטין, אזי אתם משלים את עצמכם. פלסטין תישאר בראש סדר העדיפויות, כך גם ירושלים וחיסול קיומה של ישראל תישאר המטרה אליה אנו שואפים."

 

קאסם הוסיף: "כל לחיצות הידיים [של אישים ופוליטיקאים ערבים עם הישראלים] ואוזלת היד הערבית הם עניינים שוליים שאין להם השפעה. לכן איננו מדברים יותר על לחיצת ידיים, פגישה, הסכם ונורמליזציה [עם ישראל], אלה הם מעשים בזויים, חסרי השפעה. אנו משוכנעים כי כל זמן שההתנגדות בוערת וכל זמן שהעם הפלסטיני בשטח, אין יכולת לערבים, למוסלמים או לאחרים לשנות את מסלול העניין הפלסטיני ושחרור פלסטין."

 

מעורבות פלסטינית בנושאים לא להם תפגע בעניינם

קאסם קרא לפלסטינים ולארגונים הפלסטינים השונים שלא לנקוט עמדה בעניינים בעולם הערבי והמוסלמי שאינם קשורים אליהם באופן ישיר, מה שעלול לדבריו, להזיק לעניין הפלסטיני ולהוריד אותו מראש סדר העדיפויות. נראה כי יש בכך רמיזה לעמדה שנקטה תנועת חמאס לפני כמה שנים נגד משטר אסד ובעד המהפכה של העם הסורי, עמדה שפגעה ביחסיה של התנועה עם ציר ההתנגדות כולו.

 

קאסם אמר: "איננו בונים על כך שתהיה התלכדות ערבית [סביב הנושא הפלסטיני]... אולם עליהם לדעת שפלסטין היא בראש סדר העדיפויות שלנו, ובראש סדר העדיפויות שלנו בנוגע לפלסטין הוא השחרור... אחינו ואחיותינו מקרב הכוחות הפלסטינים והעם הפלסטיני, לא נדרש מכם שתהיו לטובת משהו או נגד מישהו [בעניינים שאינם קשורים לנושא הפלסטיני] ... שכן אם תעשו זאת אז תפסידו את מעמדכם ותפקידכם למען פלסטין. אך אם תניחו [לעניינים של] אחרים ותישארו עם העניין שלכם ולא תסתבכו בתמיכה במי שצודק או טועה [בנושאים] שאינם קשורים לפלסטין אזי  העניין שלכם יישאר העניין המרכזי...".


קאסם חתם את דבריו בברכות "לשהידים, לפצועים ולעם האינתיפאדה הפלסטינית שהעלו את פלסטין לקדמת הבמה. הקולות שלנו חייבים [להישמע] היטב לטובתם. כפי [שהדקירה] בסכין השפיעה וכפי [שהדריסה] במכונית השפיעה, כך גם ישפיע הקול [שלנו]. והראיה לכך היא שהם [הסעודים] לא סבלו את קולה של [רשת] אל-מנאר [של חזבאללה] ולא [רשת] אל-מיאדין [הלבנונית התומכת בחזבאללה, והפעילו לחצים על חברת ערבסאט המספקת להם שירותי לוויין כדי להפסיק את שידוריהם]. דעו כי הדבר מהווה אינדיקציה ששני קולות אלה הם כמו סכין וטיל כיוון שהם קולות המדברים בשם פלסטין. פלסטין לבדה היא כוח העומד בפני עצמו ומי שהולך עמה, נושא אותה ומגן עליה - יקבל כוח בזכות אללה".[6]

 

בכירים פלסטינים בכנס: "אין ויתור על זכות השיבה"; "זה הזמן להתגייסות כללית"

במהלך הכינוס לא נפקד מקומם של בכירים בארגונים הפלסטינים המרכזיים, החמאס, הג'יהאד האסלאמי ואש"ף שחזרו והדגישו כי לא יוותרו על זכות השיבה וקראו לאחדות ולהחזרת העניין הפלסטיני לראש סדר העדיפויות של העולם הערבי.

 

אסמאעיל הניה: "נמשיך באינתיפאדה עד לשחרור"

בנאום משודר שנשא אסמאעיל הניה, סגן יו"ר הלשכה המדינית של תנועת חמאס, במושב הסיכום של הוועידה הוא קרא לערבים ולמוסלמים לשוב ולהתרכז סביב הסוגיה הפלסטינית שנדחקה מראש סדר היום. הוא אמר: " האינתיפאדה תימשך אפילו אם מכוח האינרציה, שכן עמנו יצא לדרך והוא לעולם לא יעצור, גם אם כל מה שסביבו סבוך וקשה, נוכח נסיגת ההתעניינות הבינלאומית והתעסקות המדינות והעמים בבעיותיהן ובפצעיהן." הוא הוסיף: "האינתיפאדה עדיין לא חשפה בפני הכיבוש את כל [הדרכים והאמצעים] שיש לה. העם היצירתי והעצום הזה, אשר התחיל באבנים והמשיך בטילים, יכול להתמיד בהתנגדותו ובאינתיפאדה שלו – דור אחרי דור, עד לשחרור". הוא גם קרא לאומה הערבית והאסלאמית לתמוך באינתיפאדה בכל הדרכים האפשריות.[7]

 

אסמאעיל הניה בנאום משודר[8]

 

נציג הג'יהאד האסלאמי: עכשיו הזמן להתגייסות כללית

בדברים שנשא זיאד אל-נח'אלה, סגן מזכ"ל תנועת הג'יהאד האסלאמי, הוא התייחס לחשיבות תמיכת האומה האסלאמית, על כל מרכיביה, בעם הפלסטיני ובמאבקו, והדגיש את "הצורך באיחוד השיח הפוליטי התומך בעם הפלסטיני, במטרה להגן על האינתיפאדה ולהבטיח את המשכיותה, ו[במטרה] להבהיר שאויב האומה הוא ישראל." אל-נח'אלה המשיך באומרו: "אנו ניצבים בפני הזדמנות היסטורית שהציבו השהידים של אינתיפאדת אל-קדס שצעדו ב[דרך] העימות עם מנגנון התוקפנות הישראלי – [הזדמנות] להתאחד כולנו, ערבים ומוסלמים, עם כל בני החורין בעולם, למען פלסטין וירושלים... הזמן עכשיו הוא זמן להתגייסות כללית, להצטופפות ולהתלכדות..."[9]

 

מזכיר אש"פ בלבנון: יש להקים בית משפט בינלאומי לשפיטת הפושעים הישראלים

מזכיר אש"פ בלבנון, פתחי אבו אל-עראדאת, הדגיש כי העם הפלסטיני זקוק הן לתמיכה חומרית והן לתמיכה מורלית. אל-עראדאת נמנע מלהתייחס במישרין לפיגועי הדקירה בתקופה הנוכחית, אך הדגיש כי  " אסור שהפושעים הישראלים יחושו שהם חסינים מפני מתן דין וחשבון". לדבריו,  "יש להקים בית משפט בינלאומי, כדי לשפוט אותם על פשעיהם, שכן, ההתנחלויות הן פשע מלחמה, וכך גם המשך מעצרם של האסירים והרג [הפלסטינים] בשטח..."[10]

 

הארכיבישוף עטאללה חנא: "לא יהיה שום ויתור על זכות השיבה"

עוד נאום משודר שנישא במושב הסיום של הכנס היה נאומו של הארכיבישוף עטאללה חנא, אחד מראשי הכנסיה היוונית אורתודוכסית בירושלים. חנא התייחס גם הוא לחשיבות הסוגיה הפלסטינית לכל הדתות, והדגיש את דבקותם של הפלסטינים בזכות השיבה. לדבריו, "סוגיית העם הפלסטיני היא הסוגיה של כולנו, והיא סוגייתם של מוסלמים, נוצרים, פלסטינים וערבים... לא משנה כמה הזמן יתארך, וכמה רבים יהיו חורשי המזימות – הפלסטינים ימשיכו לדבוק בפלסטין, בירושלים כבירתם הרוחנית והלאומית, ובזכות השיבה... זכותו של הפלסטיני אשר חווה את הנכבה בשנת 1948 ואת הנכסה בשנת 1967 לשוב למולדתו... לא יהיה שום ויתור על זכות השיבה ועל זכותנו לירושלים ולפלסטין".[11]

 

נאומו המשודר של הארכיבישוף עטאללה חנא[12]

 

 

בכינוס דיבר גם ראש הוועדה למאבק בגדר ההפרדה ובהתנחלויות, צלאח אל-ח'ואג'ה, שיצא נגד מדיניות "ייהוד" ירושלים, אותה תיאר כ"טיהור אתני ופשיעה מאורגנת" נגד העם הפלסטיני.[13]

 



[1] אל-ספיר (לבנון), 10.12.2015

[2]ו www.topalestine.com, 10.12.2015

[5] הכוונה לארגוני הג'האד הסונים, כדוגמת דאעש וג'בהת אל-נוצרה.

[6]ו www.nna-leb.gov.lb, 9.12.2015

[7]ו www.maannews.net, 9.12.2015.

[8]ו www.racamp.net, 11.12.2015.

[9]ו www.palestineafree.com, 10.12.2015.

[10] אל-מצרי אל-יום (מצרים), 8.12.2015

[12]ו www.racamp.net, 11.12.2015.

[13] אל-מצרי אל-יום (מצרים), 8.12.2015